مهم ترین خواص درمانی شگفت انگیز عناب برای سلامتی

درخت عناب بومی مناطق گرمسیر و خشک با برگ‌هایی کوچک، سبز رنگ و براق، بدون کرک و تخم مرغی است. گل‌های این درخت، سبز متمایل به زرد و بسیار کوچک بوده و دارای پنج گلبرگ است. میوه‌ی آن، ابتدا سبز و گرد است و پس از رسیدن به رنگ قرمز و شکل زیتونی درمی‌آید. این میوه که در فصل پاییز می‌رسد، شیرین و خوش طعم است و به صورت خشک شده همراه با چای و یا به صورت دمنوش، شربت، عرق و سرکه مورد استفاده قرار می‌گیرد. خواص عناب و موارد درمانی آن به گونه‌ای است که می‌توان آن را به عنوان یک گیاه بسیار مفید مد نظر قرار داد و از آن بهره برد. اکنون قصد داریم خواص عناب را در مجله‌ی “زیبا بمان” بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

ارزش غذایی عناب

عناب منبع عظیمی از ویتامین C است و ویتامین‌های دیگری نظیر A، B1، B2، B3 و B6 را دارد. این میوه دارای مواد معدنی مانند پتاسیم، فسفر، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، منگنز و روی است. همچنین، این میوه دارای آب و کربوهیدرات و فیبر فراوانی است، پروتئین و مقدار بسیار کمی چربی دارد و حاوی اسیدهای چرب اشباع نشده است.

خواص درمانی عناب

خواص درمانی عناب

از خواص عناب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عناب دارای خواص آنتی‌اکسیدانی است و مانع از رشد و حرکت رادیکال‌های آزاد شده و در نتیجه می‌تواند باعث مهار رشد سلول‌های سرطانی مانند سرطان خون و تومور شود.

عناب حاوی پکتین (نوعی فیبر محلول در آب) است که در کاهش چربی و قند خون موثر بوده و با جلوگیری از تنگ شدن رگ‌ها، باعث پیشگیری از بیماری‌های تصلب شرایین، درد قفسه‌ی سینه و سکته‌ قلبی و سکته مغزی می‌گردد.

عناب با دارا بودن انواع ساپونین‌ و آلکالوئید و خاصیت آنتی‌اکسیدانی بالا می‌تواند باعث پاکسازی خون و دفع سموم بدن شده و از این طریق سلامت کبد تضمین شده، عملکرد آن را بهبود بخشیده و از بیماری‌های کبدی مانند کبد چرب جلوگیری می‌شود.

عناب سرشار از انواع آنتی‌اکسیدان مانند ویتامین C، کاروتنوئیدها و فلاونوئیدها است که با از متوقف کردن فعالیت زنجیره‌ای مخرب رادیکال‌های آزاد، می‌تواند سبب تقویت و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن شده و بدن را از حمله‌ی انواع باکتری، ویروس و قارچ‌های عفونی مصون نگاه می‌دارد.

عناب حاوی مقادیر بالای فسفر است که همراه کلسیم موجود در آن به افزایش تراکم استخوانی کمک کرده و سلامت استخوان‌ها را به دنبال دارد و از بروز بیماری‌ پوکی استخوان جلوگیری می‌کند.

عناب با دارا بودن کلسیم که یکی از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز برای سلامت استخوان دندان و فک است می‌تواند در رژیم غذایی جای گیرد. همچنین، آهن موجود در آن باعث کاهش التهاب زبان و زخم‌های دهان خواهد شد. کمبود ویتامین C در بدن سبب خونریزی لثه، ایجاد بیماری لثه و در نهایت لق شدن دندان‌ها خواهد شد که این ویتامین را می‌توان از طریق عناب بدست آورد. بنابراین مصرف عناب و سلامت دهان و دندان رابطه‌ی مستقیمی با هم دارند.

عناب حاوی ماده‌ی معدنی آهن است و به همین دلیل می‌تواند بخشی از آهن مورد نیاز روزانه‌ی بدن را تامین کرده و درمان کم‌خونی یکی از مزیت‌های استفاده از این میوه خواهد بود.

عناب مقدار زیادی پتاسیم دارد. این ماده‌ی معدنی در دریافت مواد مغذی مورد نیاز سلول‌ها، ارسال سیگنال توسط اعصاب به عضلات و حرکت هماهنگ آن‌ها نقش مهمی دارد. از این رو با مصرف عناب و پتاسیم موجود در آن، گرفتگی عضلانی کاهش یافته و بهبود حرکات عضلات را به دنبال خواهد داشت.

عناب فیبر فراوانی دارد و از این رو با راحت کردن هضم غذا و آسان کردن حرکات روده، برای سلامت دستگاه گوارش مفید بوده و از یبوست، نفخ و بیماری‌هایی نظیر زخم روده و اثنی‌عشر جلوگیری می‌کند.

عناب پروتئین و فیبر بالایی دارد و حاوی کالری و چربی بسیار کمی است. از این رو، این میوه می‌تواند سبب کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری شده و برای کاهش وزن مناسب است. از آنجا که عناب حاوی انواع ویتامین و مواد معدنی است می‌تواند در هر رژیم غذایی جای بگیرد.

عناب حاوی ویتامین‌های ضروری مانند ویتامین‌های C، A و ویتامین‌های خانواده‌ی B و دارای مواد معدنی مغذی نظیر آهن و روی برای تقویت فولیکول موها با هدف رشد و تقویت مو است.

عناب بخاطر وجود مقادیر بالای ویتامین C و خاصیت آنتی‌اکسیدانی، از بروز لکه‌های پوستی و چین و چروک پوستی جلوگیری کرده، روند پیری آن را به تعویق انداخته و سبب جوانسازی پوست می‌گردد. همچنین، خاصیت ضد میکروبی عناب در درمان آکنه و جوش صورت موثر است و خاصیت ضد التهابی آن به درمان اگزما، قرمزی و خارش پوست کمک می‌کند.

عناب با دارا بودن مقادیر بالای پتاسیم می‌تواند از بروز بیماری هایپوکالمی پیشگیری کند. یکی علائم کمبود پتاسیم در بدن، تپش قلب و ضربان نامنظم آن است. علائم دیگر این بیماری، تکرر ادرار، بی‌حسی، فشار خون بالا و یبوست است. بنابراین برای پیشگیری از بیماری هایپوکالمی، عناب را در سبد غذایی خود قرار دهید.

مضرات عناب

زیاده روی در مصرف عناب مانند هر ماده‌ی غذایی دیگری هر چند گیاهی و سالم می‌تواند خطراتی را به دنبال داشته باشد؛ کم شدن غرایز جنسی، تولید گاز و نفخ در روده، ضعف و بی‌حالی از اثرات مصرف زیاد عناب است. زنان باردار و افرادی که غلظت خون دارند، برای مصرف عناب حتما باید با پزشک خود مشورت کنند.

اکنون به بیان چندین نکته در رابطه با خرید عناب مرغوب، روش نگهداری و روش مصرف آن می‌پردازیم:

خرید عناب

پوست عناب باید قرمز تیره، بدون لک و چروک، صاف و شفاف باشد؛ از خرید عناب‌هایی که سبز یا زرد هستند خودداری کنید.

نگهداری عناب

عناب تازه را درون یخچال و درون یک ظرف شیشه‌ای در بسته و دور از رطوبت نگهداری کنید. در صورتی که قصد نگهداری طولانی‌مدت عناب را دارید، آن‌ها را به مدت چهار روز درون یک سینی و در هوای اتاق قرار دهید تا کاملا خشک شوند؛ سپس آن‌ها را درون ظرف شیشه‌ای ریخته و دور از گرما و نور خورشید و در جای خنک نگهداری کنید.

روش مصرف عناب

به چند طریق می‌توان از عناب در رژیم غذایی روزانه استفاده کرد:

خشک‌شده‌ی عناب: خوردن میوه‌ی خشک عناب تا پانزده عدد در روز برای حفظ سلامتی بدن مفید است.

دمنوش عناب: پنج عدد عناب و یک قاشق مرباخوری زنجبیل رنده‌شده را درون یک لیوان آب جوش ریخته و پس از ده دقیقه که دم کشید، آن را صاف کنید. دمنوش شما آماده است و می‌توانید به آن یک قاشق چایخوری عسل اضافه کنید.

جوشانده‌ی عناب: پنجاه گرم عناب را درون یک کتری حاوی یک لیتر آب ریخته و پس از اینکه حجم آن دو سوم شد، پس از خنک شدن، از نوشیدن آن لذت ببرید.

شربت عناب: یک کیلو عناب خشک را در چهار لیتر آب ریخته و آن را به مدت یک ساعت بجوشانید. سپس عناب‌ها را له کرده و مایع حاصل را صاف کنید. سه کیلو شکر به این مایع اضافه کرده و دوباره آن را تا زمانی که تبدیل به شربت غلیظی شود بجوشانید. در زمان مصرف می‌توانید نصف استکان شربت عناب را درون یک لیوان آب خنک ریخته و نوش جان کنید.

خیس‌کرده‌ی عناب: بیست دانه‌ عناب، سی دانه مویز، سی دانه سه‌پستان و بیست گرم گل بنفشه را در نیم لیتر آب خیس کرده و بعد از گذشت یک روز، آن را صاف کرده و با پنجاه گرم ترنجبین مخلوط کرده و کاملا هم بزنید. هر بار مقدار کمی از این ترکیب را با مقدار کمی گلاب مخلوط کرده و میل نمایید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *