کامپوزیت دندان

امروزه لازمه داشتن لبخند زیبا، داشتن دندان‌های زیباست. زیرا هنگام لبخند، دندان‌ها نیز مشخص و تأثیرگذار هستند. کامپوزیت دندان یکی از روش‌های زیبایی دندان است که امروزه طرفداران زیادی بین زیباجویان دارد. وجود مراکز دندانپزشکی مختلف و استفاده از انواع لمینت‌های دندان و کامپوزیت باعث شده افراد انتخاب‌های متنوعی داشته باشند.در مجله زیبا بمان با ما همراه باشید تا اطلاعات کامل درباره کامپوزیت دندان در اختیار شما عزیزان قرار دهیم، سپس با اطمینان اقدام به انتخاب مرکز موردنظر نمایید تا لبخندی زیبا و دلربایی داشته باشید.

کامپوزیت دندان

کامپوزیت چیست؟

کامپوزیت نوعی پوشش مخصوص است که بر روی دندان قرار داده می‌شود تا طرح لبخند را اصلاح نماید. جنس این مواد از رزین نیمه شفاف بوده و تنها در یک جلسه توسط دندانپزشک باظرافت روی دندان فرد نصب و محکم می شود. این مواد بعد از قرارگرفتن در روی دندان صیقل داده می‌شوند تا کاملاً فرم دندان را به وجود آورند.

رزین یک ماده پلیمری است که در آن ذرات پلاستیکی نیز به‌کاررفته است و معمولاً به شکل‌های خمیری یا مایع در دندانپزشکی به کار می‌رود. این مواد هرساله پیشرفت چشمگیری در راستای طبیعی‌تر و شفاف بودن را دارند و به همین دلیل بسیار پرکاربرد هستند. نسل جدید این مواد استحکام بیشتری نیز دارند.

انتخاب نوع روکش مناسب برای دندان‌های شما، تماماً به دندان‌های خود شما بستگی دارد و پس از مراجعه به کلینیک دندانپزشکی و معاینه توسط پزشک ماهر و مجرب است که این موضوع مشخص می شود. بهترین برند کامپوزیت به ترتیب کامپوزیت ایویکولار آی پی اس، کامپوزیت کازمادنت و اولترادنت می‌باشند

کاربرد کامپوزیت دندان

 افرادی هستند که به صورت وراثتی دندان‌های زرد رنگ و بد فرمی دارند که گاها منجر به کاهش اعتماد به نفس آن‌ها نیز شده است؛ و یا افرادی که صرفا برای زیبایی بیشتر به دندان‌های سفیدتر علاقه دارند. دندانپزشک می‌تواند با استفاده از این روش دندان‌های پوسیده، شکسته، ترک خورده یا سیاه شده ترمیم نماید.

بنابراین اگر دندان‌هایی کجی دارد که برای شما ناراحت‌کننده است و یا وجود لک بر روی دندان‌هایتان شما را آزار می‌دهد و حتی فاصله زیاد بین دندان‌هایتان زیبایی لبخند را از بین برده است، کامپوزیت روش مناسبی برای شما محسوب می‌شود.

اگر بدفرمی دندان‌ها به گونه باشد که نیاز به تراشیدن بیش از حد دندان‌ها باشد بهتر است مراجعه کننده از انجام لمینت یا کامپوزیت دست نگه دارد و به متخصص ارتودنسی مراجعه کند و پس از اصلاح فرم دندان‌ها و دیگر مشکلات اقدام کند.

قبل و بعد کامپوزیت دندان

مزایای کامپوزیت

داشتن دندان های زیبا از  ابتدا بشریت مورد توجه بوده است و همیشه به دنبال روش‌های متفاوت برای رسیدن به دندان‌های سفید بوده‌ایم. با پیشرفت علم و تجهیزات علمی و روش‌های جدیدتر این امکان به راحتی برای بشر به وجود آمد که دندان‌های سالم و زیبایی داشته باشند.

از مهم‌ترین مزایای کامپوزیت دندان می‌توان به مقرون به صرفه بودن، سریع انجام شدن و داشتن ظاهری زیبا و طبیعی اشاره کرد. این روش نسبت به روش لمینت ارزان‌تر می‌باشد. اما مهمترین مزیت این روش این است که هنگام قرار دادن کامپوزیت‌ها تغییر بسیار کمی در دندان های طبیعی فرد انجام می‌شود. به طور کلی از مزایای کامپوزیت دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اصلاح شکل و فرم و رنگ دندان‌ها
  • اصلاح فاصله میان دندان‌ها که با استفاده از کامپوزیت فواصل بین دندان‌ها بسته خواهد شد.
  • اگر تمایل به داشتن دندان‌های بیش از حد سفید دارید، بلیچینگ گزینه مناسبی نیست و لازم است که از کامپوزیت یا لمینت دندان برای سطح دندان‌ها استفاده کرد.
  • افرادی با نامنظمی خفیف در دندان‌ خود دارند، می‌توانند از درمان کامپوزیت به جای ارتودنسی استفاده کنند.

عوارض و معایب کامپوزیت

افرادی که دندان‌های ضعیفی دارند و همچنین مینای کافی ندارند به هیچ عنوان کاندید مناسبی برای این روش نیستند. ممکن است تراشیدن دندان‌ها به مینای دندان آسییب وارد کند. امکان سایش دندان و تغییر رنگ کامپوزیت‌ها به مرور زمان وجود دارد.

تنها عارضه این روش تورم لثه‌ها و خونریزی است که در صورت مشاهده آن باید به پزشکتان مراجعه نمایید زیرا به‌احتمال‌قوی، کامپوزیت‌ها به‌درستی بر روی دندان قرار نگرفته‌اند و به لثه شما فشار وارد می‌کنند.

انواع کامپوزیت

انواع کامپوزیت دندان

یکی از انواع کامپوزیت‌ها، ونیر نام دارد. ونیر کاربرد زیبایی دارد که بیشتر برای قسمت جلویی دندان‌های فاصله‌دار یا دندان‌هایی که دچار شکستگی یا لب پریدگی شده اند، استفاده می‌شود.

یکی دیگر از نوع کامپوزیت‌ها، ماکروفیل یا درشت دانه است که استقامت زیادی دارد اما به دلیل داشتن ذراتی از 10 میکرومتر تا 50 میکرومتر ، صیقل دادن و پولیش کردن را در حین ترمیم سخت می‌کند.

نوع دیگر هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبریدها هستند که ذرات آنها ریز تر و استحکام بیشتری دارند اما از معایب آن‌ها این است که به مرور زمان به دلیل فرسایش زیبایی خود را از دست می‌دهند.

نانو کامپوزیت‌ها که می‌توان از آنها به عنوان بهترین نوع یاد کرد، از تجمع ذرات ریز 20 نانومتری در کنار هم و به وجود آمدن نانو خوشه‌ها به‌وجود آمده‌اند. صیقل دادن این نوع به آسانی امکان پذیر است و استحکام و زیبایی آن‌ها منحصر به فرد است.

مراحل انجام کار کامپوزیت دندان

قبل از کامپوزیت دندان باید سلامت کامل لثه‌ها را بررسی شود و در صورتی که به التهاب لثه مبتلا بود. لازم به ذکر است که برخی از پوسیدگی‌ها در دندان‌های جلو را می‌توان همزمان با انجام درمان زیبایی برداشت و آن را ترمیم کرد.

در ابتدا سطح دندان کاملا با برس باید تمیز شود.

سپس کمی از مواد کامپوزیت با رنگی که مدنظر شماست به صورت امتحانی بر روی دندان باید قرار بگیرد تا شما آن را تایید کنید. از رنگ‌های کاملا طبیعی گرفته تا رنگ‌های بسیار سفید و یخچالی را می‌توانید برای دندان در نظر بگیرید که می‌توانید از مشورت با دندانپزشک هم برای انتخاب رنگ مناسب با چهره خود نیز بهره ببرید.

بعد از خشک شدن فرآیند درمان آغاز خواهد شد.

سپس مواد بر روی دندان قرار می‌گیرد و به کمک نور آبی سفت می‌شوند.

در آخر مواد اضافی برداشته خواهد شد و برای ایجاد یک سطح درخشان و کاملا صاف، پالیش کامل انجام می‌شود.

تفاوت لمینت و کامپوزیت

همانطور که اشاره شد کامپوزیت ماده خمیری شکلی است که به صورت روکش بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرد و می‌توان ناحیه‌های شکسته‌شده را با آن پر کرد. همچنین این ماده رنگ‌های متنوعی دارد و پزشک متناسب با دندان‌های شما رنگ آن را انتخاب می‌نماید و در یک جلسه قابل انجام است.

اما برای انجام لمینت دندان از قبل باید قالب دندان‌های شما در آزمایشگاه ساخته شود. سپس پزشک با تراشیدن دندان های طبیعی شما ، آنها روی دندان شما قرار می‌دهد. برخی افراد معتقدند لمینت زیبایی بیشتری را به دنبال دارد.

طول عمر کامپوزیت دندان

به طور کلی این روش دائمی است. نمی‌توان گفت دوام یک یا ده ساله دارد زیرا عوامل متعدی در ماندگاری آن تاثیرگذار هستند. مهمترین عامل تاثیرگذار در طول عمر کامپوزیت دندان، جنس مواد به کار رفته شده است و عامل بعدی خود پزشک است! اگر شما به پزشک که مهارت و تجربه کافی در این زمینه داشته باشد مراجعه کنید، ایشان شما را جنس موادی که استفاده می‌کند و مدت ماندگاری آن مطلع خواهد ساخت.

مسلما مواد بهتر هزینه بیشتری را در برمی‌گیرند اما همیشه کامپوزیت گران‌تر به معنای کیفیت بهتر نیست. پس مراجعه به دندانپزشکی معتبر بی‌تاثیر در دوام کامپوزیت‌ها نیست. نجویدن بیش از حد آدامس، نجویدن ناخن‌ها، نداشتن دندان قروچه و رعایت بهداشت منجر به ماندگاری بیشتر می‌شود.

مراقبت‌های بعد از کامپوزیت دندان

اگر از کامپوزیت هم مراقبت نشود ممکن است شکسته شود که اصلا نگران کننده نیست زیرا قابلیت ترمیم مجدد دارد و می توانید به دندان پزشک خود مراجعه نمایید. موارد زیر را برای مراقبت از کامپوزیت‌ها در نظر داشته باشید :

  • حداقل دو بار در سال توسط دندان پزشکتان تحت معاینه و پاکسازی قرار بگیرید.
  • گاز زدن و خوردن خوراکی‌های سختی مانند سیب، هویج و آجیل (پسته و فندق) باعث ساییدگی و لب پریدگی کامپوزیت ها می‌شود.
  • در روزهای اول بعد از انجام این تکنیک از مصرف نوشیدنی‌های رنگ دار مانند چایی و قهوه و … خودداری کنید.
  • سیگار کشیدن و مصرف دخانیات منجر به تغییر رنگ کامپوزیت‌ها و کاهش طول عمر آنها می‌شود. از مصرف آن خودداری کنید.
  • برای حفظ بهداشت دهان و دندان استفاده از نخ دندان در کنار مسواک می‌تواند واقعاً مفید باشد.

در رعایت نکات بهداشتی کوشا باشید!!

هزینه کامپوزیت دندان چقدر است ؟

از آن جایی که این تکنیک برای زیبایی کاربرد دارد، تحت پوشش بیمه قرار ندارد و هر فرد باید هزینه آن را به صورت شخصی پرداخت نماید. هزینه هر واحد کامپوزیت با توجه به مرکز دندانپزشکی، شهر شما و دستمزد پزشک متفاوت خواهد بود. پس از انتخاب بهترین دندانپزشکی می‌توانید با مرکز مورد نظرتون تماس بگیرید و از میزان دقیق هزینه‌ها اطلاع پیدا کنید.

مهمترین عارضه کامپوزیت دندان به چند عامل وابسته هستند؟

انجام درمان غیراصولی.
عدم رعایت مراقبت‌های لازم.

ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت؟

می‌دانیم که برای رفع نامنظمی‌های خفیف دندانی از کامپوزیت می‌توانید استفاده کنید. اگر نامنظمی‌های مختصر در دندان‌ها وجود داشت و روابط دندان‌ها و سایز فک‌ها نرمال است می‌توان از کامپوزیت دندان استفاده کرد. از محدودیت‌های ارتودنسی زمان طولانی آن است و افرادی که مشکل زمانی برای جابجا شدن دندان‌ها دارند می‌توانند از کامپوزیت استفاده کنند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *