تتراسایکلین : راهنمای جامع نحوه استفاده و عوارض این دارو !

برای بهبود عفونت های پوستی از دارو های مختلفی استفاده می شود که غالبا بصورت پماد موضعی هستند . یکی از این دارو های پرکاربرد ، تتراسایکلین است . همچنین این دارو برای درمان برونشیت مزمن و بیماریهای عفونی نیز تجویز می گردد . فرم های موضعی پماد تتراسایکلین بدون نسخه در دسترس است . با این حال پزشک ممکن است دستورالعمل ویژه ای در مورد استفاده صحیح از این داروها برای مشکل بیمار درنظر بگیرد.

بیشتر بخوانید : چه چیزی می­تواند باعث پوست پوست شدن دست شود؟

تتراسایکلین چیست ؟

پماد تتراسایکلین یک داروی آنتی بیوتیک است که برای درمان انواع مختلفی از عفونت ها استفاده می شود. این دارو به گروهی از داروها که تتراسایکلین ها نامیده می شوند تعلق دارد. تتراسایکلین با جلوگیری از تولید پروتئین هایی که باکتری ها برای رشد و تکثیر نیاز دارند، عمل می کند. این داروها ممکن است به تنهایی یا با یک یا چند داروی دیگر برای آکنه استفاده شوند.

پماد تتراسایکلین

کاربرد پماد تتراسایکلین

به‌طور کلی تتراسایکلین در درمان برونشیت مزمن و بیماریهای عفونی نظیر عفونتهای ناشی از بروسلا، کلامیدیا، مایکوپلاسما، ریکتزیا و نیز در درمان آکنه ولگاریس و افوزیون پلورال ناشی از سیروز یا بیماری‌های بدخیم مصرف می‌شود. همچنین از این دارو برای پیشگیری از عفونت های چرکی نیز استفاده می شود .

تتراسایکلین ممکن است برای درمان عفونت های تنفسی، عفونت های پوست، عفونت های ادراری و بیماری های دیگری که باکتری ها ایجاد می کنند، مورد استفاده قرار گیرد.

همچنین ، دکتر پوست چه قرص‌های برای جوش صورت تجویز می‌کند؟ را مطالعه کنید !

کاربرد پماد تتراسایکلین 3 درصد

پماد تتراسایکلین 3 درصد برای پیشگیری از عفونت های چرکی در درمان زخم، سوختگی، ختنه و سایر آسیب های پوستی استفاده می شود. این پماد با دوز سه درصد ، در درمان موضعی عفونت های چرکی سطح پوست ناشی از ارگانیسم های حساس مصرف می شود . همچنین در درمان موضعی جوش های پوستی یا آکنه نیز کاربرد دارد.

کاربرد پماد چشمی تتراسایکلین

پماد چشمی تتراسیکلین یا تتراسایکلین در عفونت های سطحی چشم ناشی ار ارگانیسم های حساس کاربرد دارد و همچنین درمان کمکی همراه با داروهای سیستمیک در بیماری تراخم محسوب می شود.

با توجه به اینکه دارو ارتباط مستقیم با سلامتی افراد دارد، بهتر است هم وطنان حتما با مشورت پزشک مربوطه اقدام به خرید دارو از داروخانه های محل سکونت خود کنند و به هیچ وجه از طریق فضای مجازی و سایت ها اقدام به خرید دارو نکنند. جهت تهیه دارو، بعد از تجویز پزشک، حتما به داروخانه های معتبر مراجعه نمایید

موارد احتیاط تتراسایکلین

مانند هر داروی دیگر ، به طور کلی قبل از استفاده از این دارو باید موارد احتیاط را در نظر گرفت .قبل از استفاده از داروی تتراسایکلین به موارد زیر توجه داشته باشید:

  • آلرژی
  • استفاده کودکان
  • استفاده افراد مسن
  • بارداری
  • شیردهی
  • تداخلات دارویی

در ادامه به بررسی هرکدام از این موارد می پردازیم :

آلرژی

اگر تا به حال در مورد داروهای این گروه یا هر داروی دیگری واکنش عادی یا غیرعادی داشته اید ، پزشک خود را مطلع کنید .

کودکان

محلول موضعی تتراسایکلین بر روی تعداد محدودی از کودکان 11 سال یا بالاتر آزمایش شده است و نشانی که باعث ایجاد عوارض یا مشکلات جانبی مختلف در کودکان نسبت به بزرگسالان می شود دیده نشده است. اگرچه در مورد استفاده از كلورتتراسایكلین موضعی یا مكلوسیكلین موضعی در كودكان اطلاعات خاصی وجود ندارد، اما انتظار نمی رود كه از آنها در بزرگسالان عوارض یا مشكلات جانبی متفاوتی داشته باشد.

افراد مسن

بسیاری از داروها در افراد مسن آزمایش نشده است. بنابراین مشخص نیست عوارض آنها در افراد مسن به چه شکل است ، موثر است یا اینکه باعث عوارض جانبی مختلفی می شود. اطلاعات خاصی در مورد استفاده از تتراسایکلین موضعی در افراد مسن وجود ندارد.

بارداری

استفاده از تتراسایکلین‌ها در دوران بارداری ممکن است به علت احتمال تأثیرات منفی بر رشد استخوان و دندان‌های نوزاد مورد نظر قرار گیرد. این داروها از طریق نفوذ به پلاسنتا و انبساط در استخوان‌های جنینی می‌توانند باعث تغییر در رشد و توسعه استخوان‌ها شوند. در نتیجه، استفاده از تتراسایکلین‌ها در دوران بارداری باید با احتیاط و توسط یک پزشک تجویز شود. همچنین، استفاده از رژیم‌های دیگر درمانی برای عفونت‌ها در دوران بارداری ممکن است ترجیح داده شود تا ریسک مرتبط با تتراسایکلین‌ها کاهش یابد.

به هر حال، تصمیم نهایی درباره استفاده از تتراسایکلین‌ها در دوران بارداری باید توسط یک پزشک متخصص تهیه شود. پزشک می‌تواند با ارزیابی دقیق مزایا و مضرات محتمل و با در نظر گرفتن وضعیت بارداری و نیاز به درمان، تصمیم به تجویز یا عدم تجویز تتراسایکلین‌ها را بگیرد.

شیردهی

استفاده از تتراسایکلین‌ها در دوران شیردهی موضوعی حساس است. تتراسایکلین‌ها از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شوند و می‌توانند تأثیرات مخربی بر رشد استخوان و دندان‌های نوزاد داشته باشند. همچنین، ممکن است تتراسایکلین‌ها به عنوان عاملی که باعث اختلالات معده و روده در نوزاد می‌شود، موثر باشند.

تداخلات دارویی

تتراسایکلین‌ها ممکن است با برخی داروها تداخل دارویی داشته باشند. این تداخلات می‌توانند تأثیری بر اثربخشی تتراسایکلین‌ها یا سایر داروها داشته باشند و در برخی موارد ممکن است باعث افزایش خطر عوارض جانبی گردند. تداخلات دارویی تتراسایکلین ها عبارتند از:

  1. آنتی‌اسیدها و مکمل‌های کلسیم: مصرف همزمان تتراسایکلین‌ها با آنتی‌اسیدها یا مکمل‌های حاوی کلسیم ممکن است جذب تتراسایکلین را کاهش داده و اثربخشی آن را کاهش دهد. بهتر است از مصرف همزمان این داروها با فاصله زمانی معینی پیروی کنید.
  2. آهن: مصرف این دارو همزمان با مکمل‌های آهن ممکن است جذب را کاهش داده و اثربخشی آن را کاهش دهد. بهتر است تتراسایکلین‌ها و مکمل‌های آهن را با فاصله زمانی مجزا مصرف کنید.
  3. داروهای ضداسهال: تتراسایکلین‌ها ممکن است اثربخشی داروهای ضداسهال را کاهش دهند. در صورت نیاز به درمان همزمان، احتمالاً باید فاصله زمانی بین مصرف این داروها را در نظر بگیرید.
  4. داروهای ضدتعریق: تتراسایکلین‌ها ممکن است تأثیرات ضدتعریق داروها را کاهش دهند. در صورت نیاز به استفاده همزمان، بهتر است از مصرف همزمان با فاصله زمانی معینی استفاده کنید.
  5. داروهای ضدتشنج: تتراسایکلین‌ها ممکن است تأثیرات داروهای ضدتشنج را کاهش دهند. در صورتی که شما یا کسی در خانواده شما دارای تاریخچه تشنج است، بهتر است با پزشک خود درباره استفاده از این دارو مشورت کنید.

این فقط چند مثال از تداخلات دارویی ممکن است و همیشه بهتر است با پزشک خود در مورد همه داروهایی که استفاده می‌کنید، ارتباط برقرار کنید.

درمان آکنه

پماد تتراسایکلین برای درمان آکنه

پماد تتراسایکلین، یک درمان موضعی برای آکنه است که معمولاً در صورت عدم تحمل یا عدم پاسخ به درمان‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. تتراسایکلین یک آنتی‌بیوتیک است که عمدتاً برای کنترل عفونت‌های باکتریایی استفاده می‌شود.

پماد تتراسایکلین حاوی تتراسایکلین به عنوان ماده موثره است و به صورت موضعی بر روی پوست استفاده می‌شود. عملکرد این پماد معمولاً شامل کاهش التهاب، کنترل ترشح چربی پوست و کاهش تعداد و شدت آکنه‌ها می‌شود.

قبل از استفاده از هر نوع پماد یا داروی موضعی، توصیه می‌شود با یک پزشک یا پوست‌پزشک مشورت کنید. آنها می‌توانند شرایط پوستی شما را ارزیابی کنند و به شما راهنمایی کنند که آیا پماد تتراسایکلین برای شما مناسب است یا خیر. همچنین، از تجویز پزشک خود پیروی کنید و دستورات استفاده را به دقت دنبال کنید.

ضمناً مهم است بدانید که آکنه یک مسئله پوستی پیچیده است و معمولاً نیاز به ترکیب درمان‌های مختلف دارد. استفاده از پماد تتراسایکلین ممکن است به تنهایی کافی نباشد و ممکن است به همراه دیگر روش‌های درمانی نیز استفاده شود. پزشک شما می‌تواند بهترین راهنمایی را برای درمان آکنه شما ارائه دهد.

نحوه استفاده از پماد تتراسایکلین

برای تسریع روند بهبودی ، بهتر است نحوه استفاده صحیح از دارو را فرا بگیرید. استفاده صحیح از پماد تتراسایکلین به شرح زیر است:

  1. تمیز کردن پوست: قبل از استفاده از پماد، پوست را به طور کامل با آب و صابون تمیز کنید و با یک حوله نرم خشک کنید. اطمینان حاصل کنید که پوست خشک و تمیز است.

  2. استفاده از مقدار مناسب: مقداری از پماد را به اندازه کافی بر روی ناحیه عفونتی یا پوستی که درمان می‌شود، قرار دهید. از مقدار زیادی استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک شما دستور داده باشد.

  3. ماساژ ملایم: پماد را به آرامی و با حرکات ماساژی در ناحیه درمانی پخش کنید. این کار به روشن شدن پوست و جذب بهتر پماد کمک می‌کند.

  4. شستشو قبل از استفاده مجدد: قبل از هر بار استفاده مجدد، پوست را دوباره تمیز کنید و لایه قبلی از پماد را بردارید. سپس مراحل 2 و 3 را تکرار کنید.

  5. استفاده مطابق با دستور پزشک: همواره دستورات پزشک خود را رعایت کنید. اگر پزشک شما دستور خاصی برای استفاده از پماد تتراسایکلین داده است، آن را به دقت دنبال کنید.

  6. پیروی از زمان‌بندی: پماد تتراسایکلین را بطور منظم و در زمان‌های مشخصی که پزشک تعیین کرده استفاده کنید. از دستورات پزشک خود در مورد مدت زمان استفاده از پماد پیروی کنید.

  7. رعایت احتیاط‌ها: پیش از استفاده از پماد تتراسایکلین، هشدارها، احتیاط‌ها و عوارض جانبی محتمل را مطالعه کنید. در صورت بروز علائم غیرمعمول یا عوارض جانبی، به پزشک خود اطلاع دهید.

با این حال، برای استفاده صحیح از پماد تتراسایکلین بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. او می تواند شما را راهنمایی کند و دستورات دقیق تری برای شرایط خاص شما ارائه دهد.

دوز مصرف

دوز مصرف تتراسایکلین بستگی به نوع عفونت، شدت آن و دستورات پزشک دارد. دوزهای معمول برای تتراسایکلین عبارتند از:

  1. برای درمان آکنه: معمولاً تتراسایکلین به صورت خوراکی مصرف می‌شود. دوز شروع کننده معمولاً 500 میلی‌گرم به طور روزانه به دو دوز 250 میلی‌گرمی تقسیم شده است. پس از آن، دوز را پزشک شما ممکن است تنظیم کند و آن را تا 12 هفته یا بیشتر ادامه دهد.

  2. برای عفونت‌های دیگر: دوزهای تتراسایکلین برای عفونت‌های دیگر ممکن است متفاوت باشد. معمولاً پزشک شما دوز مناسب را بر اساس نوع عفونت، سطح واکنش شما و سایر عوامل تعیین می‌کند. می‌تواند شامل دوزهای روزانه 250 میلی‌گرم تا 2 گرم یا بیشتر باشد.

  3. پماد تتراسایکلین: برای استفاده از پماد تتراسایکلین، دستورات و دوزهای دقیق را باید از پزشک خود دریافت کنید. او ممکن است تعیین کند که چقدر پماد را روی پوست مورد نیاز استفاده کنید و چند بار در روز آن را تکرار کنید.

به هر حال، برای استفاده صحیح از تتراسایکلین و تعیین دقیق دوز مناسب، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. او با توجه به شرایط شما و تاریخچه پزشکی، دوز مناسب را تعیین خواهد کرد.

بیشتر بخوانید : روش های مراقبت از پوست در فصل های مختلف سال

نحوه نگهداری

دور از دسترس اطفال نگه دارید. دارو را در ظرف بسته و در دمای اتاق و به دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. از انجماد دارو خودداری شود.

عوارض جانبی تتراسایکلین

مانند هر داروی دیگر ، استفاده از پماد تتراسایکلین ممکن است منجر به بروز عوارض جانبی ناخوشایندی شود . عوارض جانبی شایع تتراسایکلین عبارتند از : 

  1. تحریک یا خشکی پوست: ممکن است ناحیه مورد استفاده از این پماد خشک، تحریک شده یا حساسیت نشان دهد. اگر این علائم رخ داد، بهتر است استفاده از پماد را متوقف کرده و به پزشک خود اطلاع دهید.

  2. حساسیت و آلرژی: ممکن است برخی افراد به این دارو حساسیت نشان دهند و علائمی مانند خارش، قرمزی، تورم و آلرژی پوستی را تجربه کنند. در صورت بروز هرگونه علائم آلرژی، باید استفاده را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید.

  3. افزایش حساسیت به نور: در برخی افراد، استفاده از این پماد ممکن است باعث افزایش حساسیت پوست به نور خورشید شود. در نتیجه، تماس بیشتر با نور خورشید یا استفاده از تابش ماهیچه‌ای (مثل سولاریوم) توصیه نمی‌شود.

  4. راش پوستی: در برخی موارد، استفاده از پماد تتراسایکلین ممکن است باعث بروز راش پوستی شود. این علائم شامل قرمزی، خارش و تحریک پوست می‌شود. در صورت بروز این علائم، لازم است استفاده را متوقف کنید و به پزشک خود مراجعه کنید.

  5. عفونت ثانویه: در برخی موارد نادر، استفاده از پماد تتراسایکلین ممکن است باعث بروز عفونت‌های جدید یا عفونت‌های قارچی روی پوست شما شود . اگر علائم عفونت جدید بروز کند، به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر هرگونه عارضه جانبی یا ناراحتی را تجربه کردید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. وی می‌تواند شما را راهنمایی کند و تشخیص و درمان مناسب را برای شما تعیین کند.

جلوگیری از عوارض تتراسایکلین

برای جلوگیری از عوارض جانبی پماد تتراسایکلین، می‌توانید نکات زیر را رعایت کنید:

  1. مشورت با پزشک: قبل از استفاده از هر نوع پماد یا دارویی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. وی می‌تواند به شما راهنمایی کند و دوز مناسب را تعیین کند.

  2. آزمایش پوست: اگر دارای حساسیت پوستی هستید، قبل از استفاده از پماد تتراسایکلین، می‌توانید آزمایش پوست انجام دهید تا مطمئن شوید که عوارض جانبی حادی رخ نخواهد داد.

  3. تست حساسیت: اگر قبلاً به داروهای دیگر حساسیت نشان داده‌اید، به پزشک خود اعلام کنید. او ممکن است تست حساسیت انجام دهد تا از عوارض جانبی جدی جلوگیری شود.

  4. استفاده معتدل: پماد تتراسایکلین را به میزانی استفاده کنید که توسط پزشک توصیه شده است. عدم رعایت دستورات و مصرف بیش از حد ممکن است عوارض جانبی را افزایش دهد.

  5. جلوگیری از نور خورشید: استفاده از پماد تتراسایکلین ممکن است باعث افزایش حساسیت پوست به نور خورشید شود. بنابراین، در طول مدت استفاده از پماد و برای مدتی پس از آن، سعی کنید از تماس مستقیم با نور خورشید پرهیز کنید و از استفاده از کرم ضدآفتاب با محافظت SPF استفاده کنید.

  6. توقف استفاده در صورت عوارض جانبی: اگر هرگونه عارضه جانبی را تجربه کردید، استفاده از پماد را متوقف کنید و به پزشک خود مراجعه کنید.

به هر حال، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا راهنمایی دقیق‌تری در مورد جلوگیری از عوارض جانبی پماد تتراسایکلین دریافت کنید.

جمع بندی

تتراسایکلین‌ها در دسته‌بندی‌های مختلفی مانند تتراسایکلین، دوکسی‌سایکلین و مینوسایکلین وجود دارند، هر یک با ویژگی‌ها و مشخصات خاص خود. قبل از استفاده از تتراسایکلین‌ها، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید و دستورات و نکات مربوط به مصرف و دوزدهی را به دقت رعایت کنید. همچنین، باید به اطلاع پزشک خود درباره هرگونه عارضه جانبی یا تغییرات ناخواسته در وضعیت بهداشتی خود اطلاع دهید .

 
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

  • محمد رضاعموحیدری

    سلام بر شما من دیستروفی عضلانی دارم و زخم بستر گرفتم زیر باسن چه پمادی مصرف کنم

    ۲۴ فروردین ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • محمد

    خیلی خوب است

    ۰۳ تیر ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • Nastan

    سلام من گوشمو سوراخ کردم عفونت کرده چه پامادی استفاده کنم

    ۱۶ مرداد ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • روح الله

    سلام برهمگی،من یک جوش زیر لبم به خاطر گرمی زد که بعداز دو روز لبم باد کرد شبیه آبسه، برای درمان چه پماد استفاده کنم

    ۲۴ شهریور ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • رویا

    سلام من حدود یک ماه که چنتا کک مک لیزر کردم ولی هنوز جای قهوه آیی مونده و پررنگ از قبل هم شده باید چکار کنم؟

    ۲۴ مهر ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • فرامرز

    این پماد برای جوش روی بیضی میشه استفاده کرد؟

    ۰۴ آذر ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • زهرا

    من از این پماد برای بخیه چال لپم استفادع میکنم تا عفونت نکنه

    ۱۲ اسفند ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • فرهاد شیخ پور

    با درود بیکران.روی آلت تناسلی اگر زخم باشه از چه دارو و پمادی باید استفاده شود؟

    ۱۳ اسفند ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • آرمین

    نمک و جوش شیرین به همراه آبلیمو بهترین ترکیب برای جوش روی …تناسلی هست😂😂😂

    ۱۴ اسفند ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • عظیم رضایی

    سلام من پشت لبم دانه شده چی پمادی استفاده کنم

    ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • الهام

    سرام منم صورتمو کک . مک داشت لیزر کردم قهوه ای رنگ شده زیادم شده ازین پماد بزنم آیا ضرری نداره ؟

    ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ پاسخ دهید
  • فرشید

    برای من هم زیاد شده لکه های قهوه های بعد از لیزر کردنم الان یک هفته هست من پماد و میزنم داره کمرنگ میشه🤗

    ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ پاسخ دهید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *