خشکی پوست و روش های درمان آن

خشکی پوست مشکل رایجی به ویژه در فصل زمستان است که هنگام کاهش ترشح چربی، پوست توسط غدد پوستی خشک می‌شود و این باعث می‌شود نسبت به عوامل محیطی و دیگر مواد حساسیت پیدا کند که بعدها پوست سفت،دچار خارش و شدت آن می‌تواند باعث ترک‌خوردگی پوست شود.

خشکی‌پوست از مشکلاتی است که بسیار آزاردهنده است بخصوص اگر این خشکی در صورت و دست‌ها نمایان شده باشد که ظاهر بدی را برای فرد ایجاد می‌کند. می‌توان با اطمینان گفت همه افراد بارها با این مشکل روبرو شده‌اند و روش‌های متفاوتی را برای حل آن انتخاب کرده‌اند که گاها نتیجه‌ای هم به دنبال نداشته است. شما عزیزان می‌توانید در این مقاله از مجله زیبا بمان با این عارضه و روش‌های درمان آن آشنا شوید.

خشکی پوست

علت خشک شدن پوست چیست؟

آب و هوا، فصل، سن و سابقه‌ی پزشکی می‌توانند علت خشک شدن پوست افراد باشند این بیماری در آب‌و‌هوای خشک و در سرمای فصل زمستان شدت پیدا می‌کند، تولید کم روغن طبیعی منافذ پوست در افرادی که از سن بالایی برخوردارند خطر ابتلا به این بیماری را در این افراد افزایش می‌دهد و همچنین در افرادی که به بیماری حساسیتی چون درماتیت و اگزما یا دیگر بیماری‌های آلرژیک دچار هستند خطر ابتلا به خشکی‌پوست بیشتر است.

از دیگر علل پوست‌های خشک چرب نکردن پوست توسط غدد چربی به اندازه‌ی کافی، وجود عوامل ژنتیکی، استفاده از صابون‌های تند برای شستشوی پوست، نور خورشید، باد و سرما، کمبود ویتامین A و گروه ویتامین B است. همچنین کم کاری تیروئید، دیابت و دارو‌هایی چون دیورتیک ها، ضد‌اسپاسم‌ها و آنتی‌هیستامین‌ها موجب خشک‌شدن پوست می‌شوند.

خشک شدن پوست می‌تواند به علت وجود بیماری مزمنی به اسم پسوریازیس باشد. این بیماری موجب می‌شود پوست صافتان حالت خشنی پیدا کند و خط‌های خشک روی آن پدیدار شود. داروها مانند قرص  ضدچربی خون می‌تواند موجب پایین آمدن چربی پوست شود.

علائم خشکی پوست

یکی از نشانه‌های پوست‌های خشک خارش است. ممکن است افراد مبتلا متوجه زیاد شدن چروک پوست یا پوسته‌پوسته‌شدن و ایجاد خطوط خشک آن شده باشند که از علائم و نشانه‌های این بیماری است و هنگام شستن پوست سفتی یا حالت ناخوشایند آن را احساس می‌شود. پوست خشک اغلب قرمز بوده و صافی خود را از دست می‌دهد.

در موارد حاد امکان تیره شدن پوست و خونریزی نیز وجود دارد. در این موارد حتما باید به پزشک مراجعه کرد تا علت دقیق بیماری با این شدت مشخص شود.

  • احساس سفتی پوست
  • خشن شدن پوست
  • خارش پوست
  • پوسته پوسته شدن خفیف تا شدید پوست (باعث تغییر رنگ پوست می‌شود.)
  • ایجاد ترک روی پوست
  • در پوست سفید باعث قرمزی شده و در پوست تیره‌تر، رنگ خاکستری ایجاد می‌کند.
  • ترک‌های عمیقی که باعث خونریزی می‌شود.

عوامل خطر برای پوست خشک

برخی از عوامل می‌تواند این خشکی را در پوست افزایش دهد. این عوامل شامل:

سن: پوست افراد با بالارفتن سن، منافذ پوست‌شان به صورت طبیعی روغن کمتری را تولید خواهد کرد و احتمال ابتلا به خشک شدن پوست را افزایش خواهد داد. 

سابقه پزشکی: در شرایطی که فرد سابقه خانوادگی یا بیماری‌های آلرژیکی در خانواده داشته باشد، در این صورت به احتمال بیشتری برای ابتلا به اگزما یا حساسیت درماتیت پوستی دارید.

فصل: خشک شدن پوست در فصل‌های پاییز و زمستان بیشتر شایع است، این فصول زمانی است که رطوبت نسبی کم می‌شود. 

عادات حمام کردن: حمام کردن مکرر و یا شستشو با آب خیلی داغ خطر ابتلا به خشک‌شدن پوست را بسیار افزایش می‌دهد.

درمان خانگی خشکی پوست

درمان خانگی خشکی پوست

شما می‌توانید با نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در طول روز به پوست خود در جذب رطوبت کمک کنید، قبل از رفتن به حمام سعی کنید مقداری عسل به مدت 5 تا 10 دقیقه روی پوست خود بمالید، بیشتر از مرطوب کننده‌های طبیعی استفاده کنید، پس از حمام می‌توانید با روغن کنجد پوست‌تان را مرطوب کنید، به جای استفاده از آب داغ که پوست‌تان را خشک‌تر می‌کند از آب ولرم استفاده نمایید و از لیف‌های خشک و زبر استفاده نکنید.

روغن نارگیل: با استفاده از روغن نارگیل می‌توانید پوست مرطوب و شادابی داشته باشید این روغن با جذب شدن به پوست نرمی و لطافت را به آن برمی‌گرداند افرادی که پوست‌های خشک دارند با استفاده از آن مطمئن باشند قدمی در درمان بیماریشان برداشته‌اند.

ماست: ماست از نظر خوراکی گسترده فوایدی دارد این ماده‌ی خوراکی در زمینه‌ی مراقبت از پوست نیز نقش دارد و با استفاده از آن می‌توان پوست‌های خشک خود را نرم و از خارش آن در امان باشید. ماست را می‌توان به مدت 3 تا 4 دقیقه روی پوست مالش داد و پس از 10 دقیقه مانگاری به حمام بروید. با انجام دادن روزی یکبار این کار به بهبودی پوست خود کمک کرده‌اید.

انبه: از انجایی که انبه دارای مقدار بسیار زیادی ویتامین A است قدرت آبرسانی و مرطوب کردن پوست خشک و زبر شماست و با مخلوط آن به همراه روغن زیتون و عسل می‌توانید ترکیب معجزه آسایی به دست بیاورید.

بلغور جو دو سر: بلغور جو دو سر خاصیت ضدالتهابی و مرطوب‌کنندگی دارد و اسیدهای سالمی در آن وجود دارد که شما می‌توانید در این بخش از مجله‌ی زیبا بمان تهیه ماسکی از آن را آموزش ببینید و از آن استفاده کنید.

ماسک بلغور جو دو سر

2 قاشق جو را اسیاب و با 2 تا 3 قاشق آب جوش ترکیب صبر کنید تا ولرم شود(5 دقیقه) ماده‌ی حاصل ترکیب را پس از شستن پوست روی آن ماساژ دهید با گذشت 5 دقیقه پوست‌تان را با آب سرد شسته و خشک کنید و در آخر از مرطوب کننده استفاده نمایید.

آووکادو: آووکادو خاصیت مرطوب کنندگی ویتامین A، ویتامین C، نوعی آنتی اکسیدان به نام گلوتامین و مس را دارا بوده که چربی را به پوست بازمی‌گرداند همچنین انعطاف پوست را حفظ می‌کند. برای تسکین خارش حاصل از پوست‌های خشک از آووکادو استفاده کنید. آووکادو دارای مواد معدنی چون منیزیوم، آهن، فسفر و زینک بوده و همچنین قدرت ضدالتهابی دارد. به غیر از خوردن اسموتی آووکادو برای جذب چربی می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید.

روش اول: از له کردن گوشه‌ی آووکادو کرمی به دست می‌آید پس از مالیدن آن به مدت 15 دقیقه صبر و با آب سرد پوست خود را بشویید این کار را هر روز انجام دهید.

روش دوم: هفته‌ای دو بار مخلوط نصف آووکادو با نصف استکان عسل را روی پوستتان بمالید بگذارید 15 دقیقه باقی بماند سپس آن را بشویید.

آلوئه ورا : مدت‌های زیادی است که از ژل حاصل برگ‌های آلوئه‌ورا برای درمان مشکلات و زخم‌های پوستی استفاده می‌شود. آلوئه‌ورا با خاصیت‌های ضدقارچی، ضدعفونی کننده و همچنین نرم کننده‌ای خود برای رفع زبری، خشکی ومحافظت از پوست مناسب است.

پس از استخراج ژل داخل آلوئه ورا به مدت 15 دقیقه آن را روی پوست خود مالش دهید سپس با آب ولرم پوستتان را بشویید (روزی دو بار)

مواد غذایی مناسب خشکی پوست

مواد غذایی مناسب برای پوست‌های خشک

ماهی ساردین:

از غذاهای مناسب برای پوست که دارای مقدار زیادی چربی امگا3 است ماهی ساردین را می‌توان نام برد که خاصیت ضدالتهابی دارد. ساردین به بافت سلولی پوست ما بهبود می‌بخشد و علاوه بر کاهش التهاب حالت پوست ما را حفظ می‌کند.

شیر و عسل:

شیر و عسل دو ماده‌ی پرفایده به ویژه برای پوست هستند چربی و اسید لاکتیکی موجود در شیر به بهبود بافت آسیب دیده‌ی پوست بسیار کمک می‌کند. عسل ماده‌ی شگفت انگیزیست که به صورت طبیعی رطوبت را جذب می‌کند و با خواص ضدباکتریایی و ضد‌قارچی خود مانع میکروب‌ها می‌شود.

روغن زیتون:

روغن زیتون یک مرطوب‌کننده‌ی طبیعی و ماده‌ای سرشار از پلی‌فنول است و در افرادی که از آن استفاده می‌کنند نشانه‌ی پیری کمتری دیده می‌شود. در کرم‌های زیادی از روغن زیتون به عنوان مرطوب‌کننده استفاده می‌شود.

سیب زمینی شیرین:

این محصول غذایی ریشه‌دار حاوی بتاکاروتن و ویتامین A برای جلوگیری از پوست خشک مفید بوده و به علت داشتن ویتامین A  در ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده می‌تواند نقش داشته باشد.

خیار:

برای جذب رطوبت ومبارزه با آسیب‌های پوستی به یک محصول غذایی حاوی ویتامین A و C نیاز است که خیار این ویژگی را دارد. سلیس در خیار موجب افزایش رطوبت و قابلیت ارتجاعی پوست می‌شود.

توصیه های برای مراقبت از پوست خشک

  • یکی از علت‌هایی که ممکن است موجب خشک شدن پوست شود صابون‌ها هستند. حتما از صابون‌های گیاهی مناسب با پوست خشک استفاده نمایید.
  • از کرم‌های مرطوب‌کننده پوست قبل از خواب استفاده نمایید.
  • اگر در معرض نور خورشید قرار دارید ، حتما از کرم‌های ضدآفتاب استفاده نمایید.
  • در فصل زمستان از دستکش و جوراب مناسب استفاده نمایید.
  • برای دوش گرفتن از آب داغ استفاده نکنید، بهتر است آب ولرم باشد.
  • هنگام شستشو و خشک کردن پوستتان با ملایمت برخورد کنید!
  • مرطوب کننده شما بهتر است بدون الکل باشد.
کمبود کدام ویتامین باعث خشکی پوست سر می‌شود؟

کمبود ویتامین‌های گروه ب، به خصوص ویتامین‌ها ب۱۲ و ب۶، می‌تواند باعث خشک شدن پوست سر و جمجمه شود. پوست سری که کمبود این ویتامین‌ها را داشته‌باشد، نمی‌تواند سبوم بسازد.

نحوه شستن پوست دچار خشکی

حداقل دو بار در روز صورت خود را بشویید. برای شستن صورت باید از پاک‌کننده ملایم، بدون الکل و بدون کف روی صورت استفاده کنید. برای ترمیم پوست بهتر است از محصولات حاوی اسید استئاریک یا اسید لینولئیک استفاده کنید. اگر پوستی حساس داشتید، فقط یکبار در روز پوست را با پاک‌کننده بشویید و در دفعات بعدی از پاک‌کننده استفاده نکنید.

بهترین پماد برای خشکی در پوست دست و صورت

روغن جوجوبا
دایمتیکون
گلیسیرین
اسید هیالورونیک
اسیدلاکتیک
لانولین
روغن معدنی.

بهترین لوسیون برای رفع خشکی در پوست بدن

لوسیون بدن درماتیپیک
لوسیون بدن مناسب پوست خشک نئودرم
مرطوب‌کننده دست و بدن سی‌گل
مرطوب‌کننده بدن اریکه
لوسیون مرطوب‌کننده بدن ورونیک.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *