آلوئهورا گیاهی بدون ساقه است و از طریق پاجوش تکثیر پیدا میکند. برگهای آن نیزهای کلفت و گوشتی با لبههای دندانهدار است و رنگ آن از سبز تا سبزآبی متغیر است. برگها دارای پوشش مومی است و در نوع خاصی از فتوسنتز قرار دارد که از تبخیر رطوبت گیاه جلوگیری میکند. گلهای این گیاه آویخته و دارای جام زرد یا نارنجی رنگ است. ژلهی شفاف و سفتی از قسمتهای داخلی برگ ترشح میشود. بین این ژله و پوست بیرونی برگ، سلولهای خاصی حاوی مایعی زرد رنگ و تلخ قرار دارد. با خشک شدن این مایع، ژل آلوئه ورا بدست میآید. از روی این ژل، انواع مشتقات آلوئه ورا نظیر کرم، روغن، ژله، پودر و کپسول آلوئه ورا را بدست میآورند. خواص آلوئه ورا و ژل آن برای حفظ سلامتی بدن میتواند مفید باشد. از این رو، در مجلهی علمی “زیبا بمان” قصد بررسی خواص آلوئه ورا را داریم. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
ترکیبات آلوئه ورا
96 درصد از ژل آلوئه ورا که بخش اصلی گیاه آلوئهورا است و مورد استفاده قرار میگیرد را آب تشکیل میدهد. 4 درصد باقیمانده حاوی موادی چون ویتامینهای A، B، C، E، آمینواسیدها و اسیدهای چرب ضروری، کلسیم، روی، آلوئین، گلیکوپروتئین و پلیساکارید است.
انواع گیاه آلوئه ورا
گیاه آلوئه ورا در دو نوع یافت میشود که یک نوع آن مصرفی و دارای خواص درمانی و نوع دیگر آن دارای خواص غیردرمانی و سمی است و برای تشخیص آنها از مشخصات ظاهری میتوان استفاده کرد. گیاه آلوئهورای درمانی گلهایی زردرنگ و برگهایی سبزرنگ دارد که پهن و ضخیم بوده و تیغ دارد. برگهای این مدل به شکل گل رز و به حالت دایرهای دور هم رشد میکنند. برگهای نوع سمی و غیر درمانی آلوئهورا دارای ضخامت کم و خالخالی است و رنگ گلهای آن نارنجی است. مزهی این نوع از آلوئهورا نیز تلخ است. این دسته از گیاه آلوئهورا فقط برای استفادهی تزیینی به کار میرود.
حال شما را با روش تهیهی ژل آلوئه ورا خانگی آشنا میکنیم:
چگونه ژل آلوئه ورا درست کنیم
ابتدا برگهای آلوئه ورا را از عطاریها خریداری کنید. پس از شستن برگها، برشی مورب و عمودی روی برگها زده تا شیرآبه زردرنگ لزج آن خارج شود. سپس یک طرف هر برگ را با چاقو پوست کنید. با کمک یک قاشق، ژل را خارج کرده و درون مخلوط کن بریزید. پس از سی ثانیه، یک ژل یکدست خواهید داشت و با قرار دادن آن در یک ظرف در بسته، میتوانید آن را درون یخچال نگهدارید. اگر یک عدد کپسول ویتامین E به آن اضافه کنید ماندگاری ژل بیشتر خواهد شد و با افزودن مقدار کمی روغن گل رز، عطر دل نشینی پیدا خواهد کرد.
خواص آلوئه ورا
از خواص آلوئه ورا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تنظیم فشار خون: ژل آلوئه ورا امکان ترکیب با الیاف سلولزی را دارد؛ این امر به پالایش و تصفیه خون کمک میکند و فشار خون را نیز متعادل نگهمیدارد.
تنظیم سطح کلسترول: ژل آلوئه ورا دارای آنزیمهایی نظیر آمیلاز، اکسیداز، کاتالاز، لیپاز و دارای ویتامینهایی نظیر فولیکاسید و نیاسین برای کاهش چربی و قند خون است.
خاصیت ضد میکروبی: ژل آلوئه ورا به علت وجود درصد بالایی از قند و با بالا بردن خاصیت اسمزی، دارای خاصیت ضد میکروبی است و میتواند برای درمان عفونتهای میکروبی مجاری معده و روده موثر باشد.
خاصیت ضد التهابی: ژل آلوئه ورا شامل اسیدهای چرب با خاصیت ضد التهابی است و برای سلامت معده، روده کوچک و رودهی بزرگ مفید است. این ژل با پالایش سیستم گوارشی میتواند در بهبود بیماریهای رودهای مفید باشد. همچنین، آنزیم کربوکسی پپتیدازی موجود در آلوئهورا، عامل ایجاد التهابی مانند برادی کینین را غیر فعال کرده و درد مفاصل را تسکین میدهد.
جلوگیری از سکتهی قلبی: ژل آلوئه ورا مقدار ترومبوکسان و پروستاگلاندین را که موجب انقباض عروقی و تجمع پلاکتی میشوند را کاهش داده و از بروز سکته قلبی جلوگیری میکند.
درمان زخم معده: ژل آلوئه ورا با کنترل اسید معده و همچنین، با دارا بودن خواصی نظیر بیحسکننده، منعقدکنندهی خون و ضد باکتریایی برای درمان زخم معده میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
سلامت سیستم گوارشی: ژل آلوئه ورا با تحریک شیرههای گوارشی و ایجاد جریان طبیعی در روده، به شکستن پیوند مواد غذایی جهت جذب توسط سلولهای روده میپردازد و این عمل باعث آسان شدن عمل هضم میگردد و از بروز بیماریهای روده و بواسیر جلوگیری میکند. همچنین، این ژل با چسبیدن به لولههای گوارشی، باعث سرعت بخشیدن به بهبود زخمهای سیستم گوارشی میگردد.
کاهش وزن: مصرف ژل آلوئهورا با تحریک متابولیسم موجب کالریسوزی بیشتری در بدن میگردد و همین امر به کاهش وزن بدن کمک میکند.
سلامت استخوان و دندان: ژل آلوئهورا با دارا بودن مقادیر بالای کلسیم، میتواند باعث سلامت استخوانها، دندانها، بافتهای همبندی چون ناخنها، تاندونها و غضروفها شود. کمبود این مادهی معدنی در بدن مشکلاتی نظیر پوکی استخوان، پوسیدگی دندان، ناخنهای شکننده، از بین رفتن ساختار همگن تاندون و آرتروز را ایجاد میکند. همچنین، ویتامین C موجود در ژل آلوئهورا از تشکیل پلاک در دندان جلوگیری میکند و خطر ابتلا به بیماریهای لثه و التهاب آن را کاهش میدهد.
سلامت پوست: خاصیت آنتیاکسیدانی قوی، آبرسانی و حفظ رطوبت در ژل آلوئهورا باعث میشود از پیری زودرس پوست که شامل چین و چروک و لکهی پوستی است جلوگیری شود. روی موجود در ژل این گیاه، از میزان تولید سبوم که چربی طبیعی پوست است کم کرده و از بروز آکنه جلوگیری میکند.
سلامت مو: ژل آلوئهورا حاوی آنزیمهایی است که با افزایش گردش خون و تغذیهی فولیکولهای مو، عامل محرک تولید و رشد موهای جدید است. همچنین، خاصیت ضد باکتریایی ژل آلوئهورا از ایجاد شوره سر و خارش آن جلوگیری میکند.
مضرات آلوئه ورا
مصرف خوراکی ژل آلوئهورا ممکن است باعث گرفتگی روده یا اسهال شدید شود.
زنان باردار به علت ایجاد انقباضات رحمی و خطر سقط جنین توسط ژل آلوئهورا، نباید آن را به صورت خوراکی مصرف نمایند.
استفادهی خوراکی آلوئه ورا برای مادران شیرده و کودکان زیر دوازده سال ممنوع است.
مصرف بیش از اندازه و طولانیمدت ژل آلوئه ورا باعث کمبود کلسیم و ایجاد بیماری هیپوکلسمی میگردد.
در صورت استفاده خوراکی آلوئه ورا و ایجاد واکنش منفی از سوی بدن، بلافاصله مصرف آن را قطع کنید. در صورت استفادهی موضعی از ژل آلوئه ورا، حتما مقداری از آن را به مدت بیست دقیقه روی پوست دست خود امتحان کنید؛ در صورت بروز حساسیت، مصرف آن را متوقف کنید.
انواع محصولات ژل آلوئه ورا
کرم آلوئه ورا
روش تهیه: اگر ژل آلوئه ورا و روغن نارگیل را درون مخلوط کن بریزید تا یکدست شود، آنگاه یک کرم آلوئهورای طبیعی خواهید داشت. با افزودن یک اسانس طبیعی به این کرم میتوانید کرمی با رایحهی خوش داشته باشید. کرم آلوئهورا را درون یک شیشه با دربی محکم ریخته و درون یخچال نگهداری کنید.
خواص: کرم آلوئه ورا با دارا بودن منبع عظیمی از ویتامینها، مواد معدنی و در کل، آنتیاکسیدانها میتواند به عنوان یک مرطوبکننده، تسکیندهنده، شادابکننده، ضد آفتاب طبیعی و جوانساز مورد استفاده قرار گیرد.
روغن آلوئه ورا
روش تهیه: یک کاسه ژل آلوئه ورا را با یک کاسه روغن نارگیل ارگانیک (روغن بادام، روغن زیتون، روغن کرچک، روغن کنجد یا روغن درخت چای) ترکیب کرده و درون یک تابه روی شعلهی ملایم قرار دهید. بعد از اینکه این ترکیب به نقطهی جوش رسید، شعله را خاموش کرده تا سرد شود. این روغن را درون ظرف بریزید و در آن را محکم بسته و درون یخچال نگهداری کنید.
خواص آلوئه ورا به شرح زیر است:
روشن کنندهی پوست روغن آلوئه ورای حاصل از ترکیب ژل آلوئهورا و روغن نارگیل.
مرطوب کنندهی پوست روغن آلوئه ورای حاصل از ترکیب ژل آلوئهورا و روغن زیتون.
ضد آکنه روغن آلوئه ورای حاصل از ترکیب ژل آلوئهورا و روغن درخت چای.
از بین بردن ترکهای پوستی روغن حاصل از ترکیب ژل آلوئهورا و روغن بادام شیرین.
محصولات خوراکی آلوئه ورا
خوراکیهای حاوی آلوئهورا حاوی ژل آلوئه ورا هستند و توسط شرکتهای مختلفی تولید میگردند. این محصولات یا به شکل ژلههای معمولی آلوئهورا هستند که بیرنگ است و همراه ژلههای دیگر یا با بستنی یا همراه عسل و آبمیوههای طبیعی به عنوان دسر سرو میشوند یا آن را به صورت کمپوت میتوان یافت. همچنین، میتوان ژل آلوئهورا که در منزل تهیه شده است را به تنهایی و روزانه به اندازهی یک قاشق غذاخوری مصرف کرد.
پودر آلوئه ورا
پودر آلوئهورا را میتوان به انواع لوسیون، کرمها و اسپری مو به منظور سلامت پوست و مو افزود.
کپسول آلوئه ورا
از محصولات جانبی گیاه آلوئه ورا کپسول آلوئهورا است که مصرف آن فقط با دستور پزشک باید انجام پذیرد. از خواص آن میتوان به تقویت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد آن در مقابله با عوامل باکتریایی، ویروسی و عفونتهای قارچی اشاره کرد.
دیدگاه کاربران