سلامت روان یکی از مهمترین ابعاد زندگی انسان است که تأثیر عمیقی بر کیفیت زندگی فردی و اجتماعی دارد. این مفهوم به حالتی از بهزیستی اشاره دارد که در آن فرد قادر است تواناییهای خود را بشناسد، با استرسهای معمول زندگی کنار بیاید، به طور مؤثر کار کند و به جامعه خود کمک کند. اما در زمینه ازدواج، نقش سلامت روان چیست؟ ازدواج یک از پیچیدهترین و مهمترین روابط انسانی است که بر پایه ارتباط، تعامل و همکاری استوار است. داشتن سلامت روانی مطلوب میتواند به بهبود ارتباطات زوجین، افزایش سطح رضایت زناشویی و کاهش تنشها و اختلافات کمک کند. در این مقاله به بررسی اینکه سلامت روان چیست و چه نقشی در بهبود کیفیت زندگی مشترک و روابط زناشویی دارد، میپردازیم.
فهرست مقالات
تعریف سلامت روان
سازمان بهداشت جهانی سلامت روان را بهعنوان “وضعیت رفاهی که در آن هر فردی تواناییهای بالقوهاش را درک میکند، میتواند با استرسهای عادی زندگی کنار بیاید، به صورت ثمربخش فعالیت کند و به جامعه خود کمک کند” تعریف میکند.
سلامت روان شامل احساس، تفکر و رفتار فرد است و به بهزیستی عاطفی، شناختی و رفتاری او اشاره دارد. این توانایی فرد برای مقابله با فراز و نشیبها و لحظات غیرمنتظره زندگی است. افرادی که از سلامت روانی خوبی برخوردارند، قادرند روابط سالمی با دیگران برقرار کنند، به خوبی تعارضها را حل کنند، ارتباط مؤثر داشته باشند و با ناامیدیها و طرد شدنها به صورت سالم و مثبت برخورد کنند.
این افراد میتوانند احساسات خود را بهخوبی درک و پردازش کنند و به جای واکنشهای ناپخته، بهصورت منطقی و سنجیده با موقعیتها و چالشها برخورد کنند و از این رو میتوانند زندگی پربارتری داشته باشند.
چرا سلامت روان در ازدواج مهم است؟
روابط با دیگران از جنبههای اساسی زندگی ما هستند، حتی اگر گاهی اهمیت آنها را نادیده بگیریم. این روابط نه تنها به صورت تصادفی اهمیت پیدا نمی کنند، بلکه برای بقای ما ضروری هستند.
دوپامین، هورمونی که احساس لذت را تحریک میکند، به ویژه در زمانهای اولیه عاشق شدن فعال است. اما در این دوران، افراد همچنین با افزایش هورمون استرس کورتیزول و کاهش سروتونین که تنظیم کننده خلقوخو است، مواجه میشوند.
خبر خوب این است که سطح دوپامین ممکن است همچنان با رشد و بلوغ عشق شما بالا بماند. علاوه بر این، سطح کورتیزول و سروتونین احتمالاً به حالت عادی بازمیگردد و به شما امکان میدهد که بدون از دست دادن احساسات، در رابطه خود پایدار و ثابت قدم باشید.
پس از گذر از دوره ماه عسل، دوپامین جای خود را به اکسیتوسین میدهد. اکسیتوسین در روابط بسیار مهم است زیرا به عنوان انتقالدهنده عصبی پیوندی عمل میکند که نه تنها به شما احساس محبت و راحتی نسبت به شریک زندگی میدهد، بلکه فواید فیزیکی نیز دارد.
تمامی این موارد نشان میدهد، هنگامی که سلامت روان شما در وضعیت مناسبی قرار دارد، هم ذهن و هم بدن شما به درستی کار میکنند و این امر شما و شریک زندگیتان را قادر میسازد تا بهترین زندگی ممکن را تجربه کنید. بنابراین اگر با مشکلات سلامت روان دست و پنجه نرم میکیند میتوانید با زوج درمانی توسط دکتر مهسا کاشفی زاده به بهبود سلامت روان خود کمک کنید.
5 نقش مهم سلامت روان در ازدواج
اکنون که به تأثیر روابط بر سلامت روان پی بردید، بیایید به مزایای حفظ سلامت روانی در حین یک رابطه بپردازیم. این موارد شامل:
1. مدیریت بهتر استرس
داشتن ذهنی سالم در یک رابطه به بدن اجازه میدهد تا به درستی عمل کند و هورمونهای شادی را تقویت کند. زوجهای خوشبخت کمتر دچار استرس روانی میشوند و حضور یک همراه میتواند مانعی فوقالعاده برای استرس باشد.
حتی شواهدی نشان میدهد که ارتباط ذهنی بین شرکای زندگی مشترک قویتر از شرکای عادی است. دانستن اینکه در طول روز کسی شما را تحسین و تشویق میکند، میتواند تقویتکنندهای عالی برای سلامت روان باشد. تمرکز بر سلامت عاطفی یکدیگر نیز میتواند بهبود روابط را به همراه داشته باشد.
2. عادات روزانه سالمتر
داشتن ذهنی سالم میتواند به بدنی سالم منجر شود و وضعیت روانی سالم میتواند به شما و همسرتان کمک کند. یک شریک سالم میتواند بهبود سلامت شما را تسهیل کند، از یادآوری مصرف دارو گرفته تا کمک به دور کردن افکار منفی و ناراحت کننده.
علاوه بر این، وقتی در کنار افرادی هستید که رفتارهای سالم دارند، ایجاد عادات سالم برای شما نیز آسانتر میشود. اگر همسرتان یا دیگر نزدیکانتان شما را به لذت بردن از رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و ترک نوشیدن الکل تشویق کنند، احتمالاً شما هم این عادات را اتخاذ خواهید کرد.
3. هدف و معنا
احساس داشتن هدف و معنا میتواند به شما کمک کند تا زندگی طولانیتری داشته باشید و بهتر درک کنید که چرا سلامت روان در یک رابطه از اهمیت بالایی برخوردار است. بسیاری از افراد آرزو دارند که احساس کنند مفید هستند. خوشبختانه، بودن در یک رابطه شاد و سالم میتواند به فرد احساس هدف و رضایت تازهای بخشد.
4. طول عمر بیشتر
حفظ حریم خصوصی امری ضروری است، اما داشتن چند رابطه نزدیک ممکن است به شما مزایای قابل توجهی در سلامت روانی و جسمی خود ارائه دهد. در واقع، ارتباطات اجتماعی و وضعیت روانی بهتر میتوانند به طول عمر شما افزوده شده و روابط شما را با مزایایی مانند پشتیبانی از سلامت و ثبات روانی تقویت کنند. با بهره مندی از خدمات بهداشت روان توسط دکتر مهسا کاشفی زاده که بهترین مشاور خانواده در تهران محسوب میشود، آرامش را به زندگی خود بیاورید.
5. بهبود همدلی و مهارتهای ارتباطی
حفظ سلامت روانی میتواند به طور قابل توجهی بر توانایی فرد در همدلی و برقراری ارتباطات مؤثر در روابط اثرگذار باشد. وقتی که احساس تعادل و ثبات درونی داریم، قادرتر خواهیم بود به نیازها و دیدگاههای شرکای خود پاسخ دهیم، که این منجر به ارتباطات قویتر و رضایتبخشتر خواهد شد.
نتیجهگیری
در نتیجه، میتوان گفت که سلامت روان یکی از عوامل بسیار مهم و تاثیرگذار در ازدواج است که به طور مستقیم بر پایه و ثبات این ارتباطات تأثیر میگذارد. افراد با سلامت روانی خوب معمولاً تواناییهای لازم برای حل تعارضات، برقراری ارتباطات سالم و مدیریت استرسهای زندگی را دارند که میتواند به روابط زناشویی ثبات بیشتری بخشیده و از مشکلات خارجی دور نگه دارد. به عنوان یک روانشناس در زمینه سلامت روان، دکتر مهسا کاشفی زاده به تأکید بر اهمیت درک درست از سلامت روان در زندگی زناشویی و پیشنهاد راهکارهای موثر برای رابطه ای بهتر تاکید دارد. شما میتوانید برای بهبود سلامت روان خود با دکتر مهسا کاشفی زاده در ارتباط باشید.
سوالات متداول
سلامت روانی خوب، ازدواج را بهبود میبخشد زیرا افراد با ذهنیتی سالم تواناییهای لازم برای حل تعارضات، ارتباط موثر با همسر و مدیریت استرس را دارند.
علائمی مانند افزایش تنش، کاهش ارتباطات مؤثر، عدم توانایی در حل مسائل روزمره و افزایش اختلافات ممکن است به وجود آید.
با مشاوره روانشناسی، مراقبت از سلامت عاطفی، مدیریت استرس و بهبود مهارتهای ارتباطی میتوان به سلامت روانی کمک کرد.
با فراهم کردن حمایت عاطفی، فرصتهای مشورتی، و به اشتراک گذاری دغدغهها و انتظارات، میتوان به سلامت روانی همسر کمک کرد.
دیدگاه کاربران