ایمپلنت دندان چیست و چگونه انجام می شود؟ انواع آن

ایمپلنت دندان

امروزه ایمپلنت دندان یکی از راهکارهای بسیار مناسب برای رفع مشکلات دندان می‌باشد. انسان ها در طول زندگی خود ممکن است به دلایل مختلفی یک یا چند دندان خود را ازدست بدهند که برای بسیاری از آن ها ناراحت کننده و غیر قابل تحمل است زیرا در هنگام جویدن غذا  و بلع آن  با مشکل مواجه می شوند. همچنین لبخند زدن برای این افراد به معضل بزرگی تبدیل می شود چرا که جای خالی دندان از دست رفته زیبایی خط لبخند را از بین می برد. .

تا مدت ها پیش تنها راه حل این مشکل دندان مصنوعی بود که به خاطر شکل ظاهری نامناسب و مشکلاتی مانند تکان خوردن دندان ها و در برخی موارد به بیرون پرت شدن آن ها ایجاد می‌ کرد،  باعث نارضایتی بیمار می‌ شد. اما چند سالیست ایمپلنت دندان که حاصل پیشرفت تکنولوژی روز دنیا می‌باشد به نوعی جایگزین دندان مصنوعی شده است .

در واقع ایمپلنت به عنوان ریشه ی دندان عمل میکند که تاج مصنوعی بر روی آن نصب می‌شود. همچنین باعث افزایش اعتماد به نفس و بازسازی زیبایی صورت می‌شود. ممکن است بارها واژه‌ی ایمپلنت دندان به گوشتان خورده باشد بد نیست اطلاعاتی راجب آن داشته باشید:

ایمپلنت دندان چیست ؟

ایمپلنت دندان نوعی پیچ های ساخته شده از فلز تیتانیوم یا فلز سازگار با سلول های بدن هستند که با انجام جراحی در زیر لثه و در داخل استخوان فک کاشته می‌شوند و جایگزین دندان فرسوده و کشیده شده می‌گردند.با قرار گرفتن این پیچ ها در جای خود این امکان را به دندان پزشک می‌دهند تا با استفاده از پروتز خاص دندان،روکش ایمپلنت را روی پیچ ها قرار دهد.ایمپلنت های دندان یک تکه یا دوتکه هستند و دارای قسمت تاج و ریشه می‌باشند که توسط پیچ اتصال دهنده به هم متصل می‌شوند.

چه کسانی می توانند ایمپلنت انجام دهند؟

به طورکلی هر فردی که یک یا چند دندان خود را در اثر دلایل متعددی که ممکن است برایش رخ داده باشد مانند فرسودگی کامل،کشیدن دندان و … می تواند گزینه‌ی مناسبی برای کاشت ایمپلنت باشد.این افراد باید دارای لثه های‌ سالم و میزان کافی استخوان باشند تا ایمپلنت به بهترین نحو انجام پذیرد.

همچنین سن مناسب برای ایمپلنت کردن سن بالای ۱۸ سال می‌باشد زیرا تا قبل از آن اسکلت صورت به طور کامل شکل نگرفته و در صورت ایمپلنت کردن در آینده به خاطر رشد فک ممکن است ایمپلنت کوتاه تر از بقیه ی دندان ها به نظر برسد و برای بیمار مشکلاتی را به وجود آورد. علت های از دست دادن دندان شامل موارد زیر است:

  • پوسیدگی دندان
  • خرابی کانال ریشه
  • بیماری لثه (پریودنتیت)
  • ضربه به دهان (آسیب دندان)
  • ساییدگی بیش از حد
  • نقص مادرزادی

مزایای ایمپلنت یا کاشت دندان چیست؟

کاشت دندان مزایای بسیاری دارد از جمله:

  • ظاهر ایمپلنت های دندان  بهبود یافته و مانند دندان های خود فرد هستند و با دندان طبیعی تفاوت ظاهری ندارند.
  • با دندان های مصنوعی نامناسب ، دندان ها می توانند درون دهان بلغزانند و باعث می شوند هنگام حرف زدن کلمات را به خوبی ادا نکنید. کاشت دندان به شما امکان می دهد بدون نگرانی از لغزش دندان صحبت کنید.
  • از آنجا که آنها بخشی از دندان های شما می شوند ، ایمپلنت ناراحتی دندان های مصنوعی متحرک را از بین می برد.
  • راحت تر غذا خوردن : کاشت دندان مانند دندان های خود شما عمل می کند ، به شما این امکان را می دهد که غذاهای مورد علاقه خود را با اطمینان و بدون درد بخورید.
  • افزایش اعتماد به نفس: این کار می تواند لبخند را به شما بازگرداند و به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید.
  • بهبود سلامت دهان و دندان: در این روش تعداد بیشتری از دندانهای شما دست نخورده باقی می ماند و باعث بهبود سلامت دهان در طولانی مدت می شود. ایمپلنت های فردی همچنین امکان دسترسی راحتتر بین دندان ها و بهبود بهداشت دهان را فراهم می کنند.
  • ایمپلنت ها بسیار بادوام بوده و سالها به طول می انجامد. با مراقبت خوب ، بسیاری از ایمپلنت ها دائمی می شوند
ایمپلنت دندان

قبل از درمان

قبل از کاشت دندان ، ابتدا باید مشکلات اساسی بهداشت دهان و دندان را کنترل کنید. موضوعات متداول مانند پوسیدگی دندان و بیماری لثه می تواند درمان را کم اثر کند. اگر سیگاری هستید ، دندانپزشک به شما توصیه می کند که سیگار را ترک کنید ، زیرا سیگاری ها بیشتر از افراد غیر سیگاری با خطر شکست مواجه می شوند. سیگار کشیدن می تواند بر انسجام استخوان تأثیر بگذارد. هنگامی که دندانپزشک دهان شما را برای درمان به اندازه کافی سالم بداند ، درمان شما می تواند آغاز شود.

مراحل ایمپلنت دندان

۱. اولین جلسه ویزیت و معاینه ی دهان و دندان و بررسی لثه می‌باشد.در این جلسه دندان پزشک از بیمار عکس رادیولوژی در خواست می‌کند تا به خوبی استخوان فک را مورد بررسی قرار دهد. 

۲. نصب پایه ایمپلنت(فیکسچر) در جای دندان کشیده شده.نصب پایه فیکسچر براساس استخوان فک بیمار طراحی و ساخته می‌شود.جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک بسته به کیفیت  تراکم  استخوان فک بیمار بین ۲تا۵ ماه زمان می‌برد.

۳. فرایند آشکارسازی نوعی جراحی لثه‌ای می‌باشد که برای ماندگاری بهتر ایمپلنت صورت می‌گیرد.

۴. قالب گیری با استفاده از مواد قالب گیری و انتخاب قالب مناسب صورت می‌گیرد و وضعیت ایمپلنت ها در قالب مورد نظر ثبت می‌شود.دو نوع قالب گیری در جراحی ایمپلنت وجود دارد؛قالب گیری تری باز(open Tray) که عموما متخصصان از این روش استفاده می کنند و دیگری تری بسته(close Tray) می‌باشد. در این مرحله اندازه گیری فک و زاویه‌ی دندان‌ها سنجیده می‌شود.

۵. امتحان شاسی و فریم ایمپلنت

۶. تحویل روکش ایمپلنت(پروتز).رنگ این پروتز با رنگ سایر دندان های بیمار هماهنگ است و شکل ظاهری این پروتز نیز براساس شکل سایر دندان ها ساخته می‌شود.

بهترین نوع ایمپلنت

انواع ایمپلنت های اروپایی،آمریکایی،سوئیسی،کره ای و… در بازار عرضه می‌شوند که اغلب آنها از کیفیت بالایی برخوردار هستند.در ادامه به انواع مختلف آنها میپردازیم:

  • ایمپلنت  (SPIاس پی ای) که یکی از بهترین برندهای تولیدی کشور سوئیس است و به نسبت قیمت بالایی دارد همچنین از کیفیت برتر در سطح وزارت بهداشت برخوردار است.
  • ایمپلنت  ( zimmerزیمر) که محصول کشور آمریکا اسن جزء ایمپلنت هایقدیمی تر به حساب میاید و گرانترین ایمپلنت موجود در بازار می‌باشد.
  • ایمپلنت  ( Osstem اوستم) که یکی از بهترین برند های کره ای می‌باشد و این نوع از ایمپلنت ها در ایران به دلیل تحریم های موجود راحت تر دراختیار متخصصین قرار میگیرند و همچنین قیمت مناسب نیز دارند.
  • ایمپلنت  (IDIآی دی آی) از انواع ایمپلنت های اروپایی می‌باشد که توسط کشور‌ فرانسه تولید و عرضه می‌شود این ایمپلنت ها به دلیل تنوع زیادی که دز فیکسچرهای آن وجود دارد طرفداران زیادی دارد همچنین قیمت این ایمپلنت ها مناسب و به صرفه است.

در بین این موارد ایمپلنت های سوئیسی و آمریکایی به دلیل کیفیت  بالاتر بیشتر توصیه می‌شوند اما این نکته را نیز در نظر داشته باشید که مهارت دندانپزشک در کاشت ایمپلنت امری بسیار مهم و ضروری است زیرا در صورت اشتباه پزشکی مشکلات بسیاری برای بیمار به وجود می‌آید.

عوارض و مراقبت های ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان برای چه افرادی پیشنهاد نمی‌شود؟

موارد منع ایمپلنت دندان برای بیماران کم و محدودند که توسط متخصصین تشخیص داده می‌شوند‌ حال به معرفی برخی از آنها می‌پردازیم‌:

  1. افرادی که از داروهای خاص مربوط به درمان بیماری های خود ایمنی استفاده می‌کنند.
  2. افرادی که سیگار می‌کشند
  3. افرادی که تحت درمان رادیو تراپی و پرتو درمانی به ویژه ناحیه‌ی سر و گردن قرار گرفته اند.
  4. کسانی که به بیماری دیابت کنترل نشده ابتلا پیدا کرده‌اند.
  5. افرادی که به اختلال بروکسیسم یا دندان قروچه در خواب مبتلا هستند.

عوارض ایمپلنت دندان

از آنجایی که هر جراحی و تغییر در بدن انسان عوارض و معایبی را به دنبال دارد ایمپلنت دندان نیز از این امر مستثناء نیست و دارای عوارض خاصی می‌باشد.

  • لق شدن و تکان خوردن دندان های کناری ایمپلنت که موجب نارضایتی بیماران می‌شود.
  • آسیب های عصبی به سایر دندان ها که در دراز مدت رخ می‌دهد.
  • لق شدن پیچ داخلی ایمپلنت و شکستگی پروتز آن در اثر فشارهای زیاد وارده به ایمپلنت
  • کنده شدن روکش ایمپلنت که عمدتا به جنس و کیفیت ایمپلنت مربوط می‌شود.
  • درد و تورم گاه و بیگاه که پس از گذشت مدت زمانی چند ماهه رفع می‌شود
  • و به احتمال کم تر عفونت ناشی از مراقبت نکردن افراد از دندان ها

مراقبت های بعد از ایمپلنت

پس از انجام ایملنت دندان  لازم است نکاتی را رعایت کنید تا اسیبی به شما نرسد برای آگاهی از آنها این قسمت را مطالعه کنید :

  •  به مدت یک روز ناحیه ی جراحی شده را مسواک نزنید و تا 8 ساعت بعد عمل دهان خود را شستشو ندهید.
  • از تخلیه ی آب دهان به بیرون خودداری کنید اینکار نه تنها باعث کاهش خونریزی بلکه آن را افزایش میدهد.
  • برای کنترل خونریزی با استفاده  تکه کوچکی گاز استریل مرطوب شده توسط سرم شستشو به مدت دو ساعت روی ناحیه جراحی شده فشار وارد کنید.
  • نوشیدن بعد جراحی مشکلی ندارد اما جوییدن ممکن است باعث خونریزی شود و به ناحیه ی جراحی شده اسیب برساند بهتر است تا 24 ساعت از جوییدن دوری کنید.
  • از مسواک مخصوصی که در اختیارتان میگذارند استفاده کنید.
  • برای اینکه موفقیت کاشت ایمپلنت را کاهش ندهید از دخانیات و سیگار استفاده نکنید و همچنین از نوشیدن چای و قهوه به مدت سه روز بپرهیزید.
  • در 48 ساعت اول بهتر است استراحت کنیدو سپس میتوانید فعالیت های روزانه ی خود را بدون مشکل انجام دهید.
  • تا قبل بی حسی از خوردن به ویژه مایع های داغ بپرهیزید.

مشاوره با پزشک

برای تعیین اینکه آیا ایمپلنت برای شما مناسب است یا خیر ، مشاوره با دندانپزشک ، جراح دهان و دندان و یا  پروتز دندان نیاز است. در طی این قرار ، متخصص دندانپزشکی شما دندان ها و لثه ها را به طور کامل بررسی می کند و تراکم و کمیت استخوان را ارزیابی می کند. این جلسه معاینه ممکن است شامل بررسی اسکن اشعه ایکس و اسکن توموگرافی رایانه ای (سی تی اسکن) دندان باشد تا اطمینان حاصل شود که ساختار استخوانی کافی برای قرار دادن ایمپلنت وجود دارد و دقیقاً محل قرارگیری آنها را تعیین می کند.

با توجه به شرایط بافت های دهان ، بهداشت دهان و عادت های شخصی و تعهد به پیروی از دستورالعمل های مراقبت های بعدی ، دندانپزشک به شما توصیه می کند که مناسب ترین برنامه درمانی را داشته باشد. بسته به شرایط شما ، متخصص دندانپزشکی به شما می گوید که کل مراحل درمان چه مدت طول می کشد ، چند قرار ملاقات ضروری است و چه انتظاری می توانید بعد از هر عمل داشته باشید. در طول مشاوره ، گزینه های بی حسی موضعی (برای بی حس کردن مناطق آسیب دیده و اطراف آن) نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت. در این جلسه برآورد هزینه کاشت دندان شما نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت. هزینه ها می توانند بر اساس نوع درمانی که انتخاب می کنید به طور قابل توجهی متفاوت باشند

اگر به کاشت دندان علاقه دارید ، بهتر است ابتدا با دقت با دندانپزشک در این باره صحبت کنید. اگر از سلامت عمومی خوبی برخوردار هستید این روش درمانی می تواند گزینه ای برای شما باشد. بیماری های مزمن ، مانند دیابت یا سرطان خون ، ممکن است در بهبودی پس از جراحی تداخل ایجاد کنند. بیمارانی که این مشکلات را دارند ممکن است کاندیداهای خوبی برای کاشت نباشند. استفاده از تنباکو همچنین می تواند بهبودی را کند کند.

آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟

میزان تحمل درد هر فردی متقاوت هست . هر جراحی نیز می تواند دردی را به دنبال داشته باشد اما با رعایت مراقبت های لازم و مصرف مسکن این درد بعد از چند روز برطرف می شود. در حین جراحی نیز به علت استفاده از بی حسی دردی احساس نخواهد شد.

آیا ایمپلنت دندان سرطان زاست؟

هر جرای عوارضی را به دنبال دارد اما تا به کنون هیچ مدرکی برای سرطان زا بودن این جراحی ارائه نشده است

آیا ایمپلنت دندان ضرر دارد؟

مانند هر جراحی این روش نیز نکات مثبت و منفی به دنبال دارد.در بخش عوارض ایمپلنت دندان این مقاله درباره این نکات منفی احتمالی صحبت شده است.

آیا ایمپلنت دندان دائمی است؟

مراقبت صحیح از ایمپلنت دندان همانند دندان طبیعی باعث افزایش طول عمر آن می شود و می توان گفت دائمی است.

کاشت دندان چقدر موفق است؟

میزان موفقیت ایمپلنت های دندانی ، بسته به جایی که در فک قرار داده می شود ، متفاوت است اما به طور کلی ، موفقیت ایمپلنت های دندانی تا 98٪ است

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *