پوسیدگی دندان | بررسی عوامل ایجاد پوسیدگی و راه های درمان و پیشگیری

پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان که از آزار دهنده ترین و دردناک ترین بیماری های دهانی محسوب می شود. در واقع پوسیدگی به حالتی می گویند که مینای دندان در اثر باکتری ها و مواد آلوده کننده دچار نرمی می شود.

باکتری های موجود در دهان با تولید اسید های مخرب موجب تخریب دندان ها می شوند. این باکتری ها که به آنها پلاک نیز می گویند با استفاده از قند موجود در دهان این کار را انجام می دهند. در نتیجه به مرور زمان مینای دندان تخریب شده و حفره ها و پوسیدگی‌های در آن ایجاد میگردد.

در صورت عدم رسیدگی به این پوسیدگی ها، حفره ها به مرور زمان بزرگتر شده و ممکن است کل دندان از بین برود. پلاک ها همچنین می توانند به ریشه دندان نیز آسیب رسانده و آن را تخریب کنند. در نتیجه عصب های موجود در زیر دندان ها آسیب دیده و در هنگام خوردن یا نوشیدن درد شدید ایجاد می شود.

علل پوسیدگی دندان ها

عوامل زیادی وجود دارد که منجر به ایجاد پوسیدگی در دندان‌ها می‌گردد. یکی از این عوامل کاهش مواد معدنی در دندان ها است. از دیگر عوامل ایجاد کننده پوسیدگی، باقیمانده کربوهیدرات‌ها در بین دندانها است.

کربوهیدرات ها معمولاً با استفاده از مسواک و نخ دندان از بین می رود. اما در صورتی که در را به روی دندان ها باقی بمانند باعث تکثیر پلاک ها شده و اسیدهای تخریب کننده ایجاد می کنند.

در واقع دلیل اصلی پوسیدگی دندان، غذاهای قندی، چسبنده و نوشیدنی ها است. هر چه شکر بیشتری مصرف شود، اسید بیشتری تولید می شود که منجر به پوسیدگی می شود. پلاک ها با استفاده از قند موجود در دهان می توانند اسید تولید کنند.

در واقع با مصرف هر نوع ماده قندی دندان های شما به مدت ۲۰ دقیقه دچار حمله پلاک ها می شوند. بعد از این مدت یا قند موجود در دهان تجزیه شده ایا باید تمیز شود.

عوامل پوسیدگی دندان

بهداشت ضعیف دهان:

برای داشتن بهداشت کافی و کامل دندان ها بهترین کار استفاده از مسواک و نخ دندان و محلول فلوراید است. در صورت استفاده نکردن از یکی از آنها بهداشت دهان کامل انجام نمی شود.

تشکیل پلاک:

زمانی که باکتری ها با ذرات غذا و بزاق دهان ترکیب شوند، براکت دندان ایجاد می شود. با تولید پلاک ها و چسبیدن آنها بر روی دندان، در طول زمان تخریب مینای دندان ها انجام می گردد. در نهایت می توانند باعث ایجاد سوراخ هایی در دندان ها شوند.

دهان خشک :

بزاق دهان به شستن دندان ها به از بین رفتن پلاک کمک میکند. در صورت کاهش بزاق دهان و خشک شدن دهان، پلاک ها به سرعت تکثیر می شود.

خوردن و نوشیدن مواد قندی:

زمانی که شما غذا و نوشیدنی خورید و می نوشید کربوهیدرات ها و مواد قندی بر روی دندان ها باقی می مانند. حتی بعد از مسواک زدن ممکن است مقداری از این را دارد در لابه لای دندان ها باقی بماند. در این صورت احتمال پوسیدگی دندان افزایش میابد. حتما به طور مرتب دندان های خود را مسواک بزنید.

باکتری ها و اسیدها:

اصول طبیعی باکتری ها در دهان همه انسان ها وجود دارد.  باکتریها در تجزیه کربوهیدرات ها به شما کمک می کنند اما با این کار حالت اسیدی در دهان شما ایجاد شده و بر روی دندان ها باقی می ماند. اولین قدم برای از بردن این حالت استفاده از مسواک و دهانشویه است.

مشکلات پزشکی :

مشکلات پزشکی از جمله برگشت اسید معده به دهان می باشد . در اثر این حالت دندان ها در معرض اسید‌معده قرار می گیرند و دچار پوسیدگی می شوند.

متاسفانه علائم و نشانه‌های این پوسیدگی در طولانی مدت نمایان شده و باعث سوراخ شدن دندان ها می شود. در صورت مشاهده این مورد حتماً به پزشک مراجعه کنید.

علائم پوسیدگی دندان ها

علائم پوسیدگی دندان ها

درد : اولین علائم پوسیدگی دندان ها، احساس درد در در دهان است.

فشار : در اثر پوسیدگی دندان ها و وجود درد در هنگام خوردن و جویدن فشار نیز احساس خواهد شد.

حفره ها : در صورت طولانی بودن مدت پوسیدگی دندانها حتماً حفره‌هایی در دندان مشاهده خواهد شد. گاهی اوقات سوراخ ها تنها با اشعه ایکس دیده می شوند.

چرک و سیاهی : یکی دیگر از علائم جدی پوسیدگی دندان مشاهده چروک و سیاهی روی آنهاست.

پیشگیری از پوسیدگی

راه های مختلفی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها وجود دارد. از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مسواک زدن به طور منظم : اولین اقدام برای جلوگیری از پوسیدگی دندان به طور منظم و صحیح می باشد. با استفاده از این کار می توان بخش بزرگی از عوامل ایجاد پوسیدگی را از بین میبرد. سعی کنید حداقل روزی دو بار را به دفعات بیشتر مسواک زدن را انجام دهید.

استفاده از نخ دندان:

با استفاده از نخ دندان می توان تمامی ذرات و مواد غذایی باقی مانده در میان دو آنها را خارج کرد. این کار می توان دندان ها را تمیز تر و سالم تر نگه داشت.

استفاده از دهانشویه:

دهانشویه حاوی فلوراید یکی از بهترین روشها برای پیشگیری از پوسیدگی دندان است. همچنین با استفاده از این ماده می توان تمامی باکتری های دهان را از بین برد، ورم لثه را کم کرد و دهان را تمیز نگه داشت.

کم کردن مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین:

مواد غذایی موجود در نوشیدنی ها و مواد غذایی باعث تشکیل پلاک ها و ایجاد زمینه مناسب برای تکثیر آن ها می شود. در نتیجه زمینه لازم برای پوسیدگی دندان ها ایجاد می گردد. در صورت مصرف مواد قندی حتماً بعد از آن مسواک بزنید.

دقت داشته باشید که مواد غذایی مانند چیپس و کلوچه میتواند در لابه لای دندان گیر کرده و منجر به پوسیدگی آنها شود. تا جایی که امکان دارد سعی کنید از مواد خام و سبزیجات استفاده کنید. زیرا مصرف آنها به حذف پلاک کمک می کند.

استفاده از محلول فلوراید:

محلولهای حاوی این ماده می‌تواند به راحتی پلاکهای دندان را حذف کرده و دهان را تمیز کنند. در نتیجه می تواند از پوسیدگی دندان ها جلوگیری نمایند. محلول های فلوراید راه قطعی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها می باشند.

مراجعه به دندان پزشک:

سالی دو بار باید به دندانپزشک مراجعه کرده و بررسی‌های لازم را انجام داد. زیرا دندان پزشک می تواند در صورت مشاهده عوامل پوسیدگی آنها را برطرف کرده و از افزایش آن جلوگیری کند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *