بیماری پسوریازیس

بیماری پسوریازیس

بیماری پسوریازیس (Psoriasis) با نام های بیماری صدف پوستی یا صدفک نیز شناخته می‌شود. این بیماری به نوعی واکنش طبیعی بدن در مواجهه با محرکهای محیطی است که به صورت خارش و التهاب پوست بروز می کند. ولی می تواند به بخش های دیگر بدن نیز آسیب رسانده و خطرناک شود. این بیماری می‌تواند در شرایط مختلف شدت تشدید شده و یا شدت آن کم گردد. در برخی موارد نیز ممکن است برای مدت ها بروز نکرده و به از مدتی دوباره باز گردد. با کلاب این بیماری سلول های سطح پوست بدن با سرعت بیشتری تولید می شوند. به همین دلیل در برخی نقاط بافت پوست ضخیم تر و سخت تر و نقره ای رنگ می گردد.

این شرایط باعث خارش، التهاب و قرمزی پوست می شود. هدف از درمان بیماری پسوریازیس توقف رشد سریع سلول هاست. اصلی ترین علت بروز این بیماری، ایجاد مشکل در سیستم ایمنی بدن است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن سیگنال های نادرستی مبنی بر ایجاد زخم ارسال میکند. به همین دلیل رشد سلول‌های پوست افزایش می‌یابد.

در حالت طبیعی، سلول های پوست از عمق و از لایه های زیرین به سمت روی پوست حرکت می‌کنند. در نهایت به صورت سلول‌های مرده از بدن خارج می‌شوند. ولی با ابتلا به این بیماری و رشد بیشتر سلولها، چندین لایه سلول مرده روی پوست جمع میگردد. در نهایت حالتی فلسی و پوسته پوسته به وجود می‌آورند.

این بیماری می‌تواند در سنین مختلف خود را نشان دهد و می تواند در سنین بالاتر شدیدتر گردد. خوشبختانه این بیماری واگیردار و مسری نیست. طبق تحقیقات، علل ابتلا به بیماری پسوریازیس به وراثت باز می‌گردد. در باغ ریشه این بیماری در ژنتیک فرد وجود دارد اما اطلاع به آن برای همه قطعی نیست.

برخی محرکها مانند عفونت موضعی، داروهای خاص، آسیب های پوستی، آب و هوا، سیگار کشیدن، مصرف الکل و استرس می تواند این بیماری را نمایان کند.

راه های درمان پسوریازیس

همانطور که میدانید، علائم شایع پسوریازیس اغلب در ناحیه آرنج، زانو و سر دیده میشود. البته علائم این بیماری در افراد مختلف متفاوت است. از نشانه های رایج آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

لکه های قرمز پوستی

فلس های ضخیم نقره‌ای رنگ

نقاط کوچک پوسته پوسته (در کودکان)

پوست خشک و ترک خورده با احتمال خونریزی

خارش، سوزش و درد پوست

ناخن های ضخیم، حفره‌دار یا شکسته شده

مفاصل متورم و سفت

انواع بیماری پسوریازیس

انواع بیماری پسوریازیس

پسوریازیس انواع مختلفی دارد و با توجه به محل بروز علائم و درصد آن، تقسیم بندی شده است.

پسوریازیس ولگاریس یا پسوریازیس پلاکی :

این نوع بیماری، شایع‌ترین نوع پسوریازیس به شمار می‌رود. در این بیماری لکه های قرمز و خشک بر روی پوست دیده می‌شود. این لکه ها با بزرگتر شدن به مرور تبدیل به یک ضایعه فلس نقره‌ای می‌گردند. بعد از بهبود خشکی نیز ممکن است لکه های خون در زیر لایه های سلولی دیده شود. ضایعات این بیماری ممکن است دردآور و همراه خارش باشند. در هر قسمتی از بدن ظاهر می‌شوند و میزان آن متغیر است.

پسوریازیس ناخن :

این نوع بیماری پسوریازیس در ناخن دست یا ناخن پا ظاهر می‌گردد. در این حالت،ناخن به صورت غیرعادی رشد کرده و تغییر رنگ میدهد. در برخی موارد نیز ضخامت ناخن افزایش پیدا کرده و شکل اصلی خود را از دست خواهد داد.

 پسوریازیس خالدار یا پسوریازیس قطره‌ای :

این بیماری معمولاً در کودکان و نوجوانان ظاهر می گردد. علت اصلی بروز آن عفونت باکتریایی مانند عفونت استرپتوکوکی گلو است. با ابتلا به این عفونت، تکه های خشک پوست در سراسر بدن تشکیل شده و بعد از مدتی از بین می‌رود. اما لکه های کوچک و شبیه به قطره آب بر روی پوست دست، پا و کف سر به وجود می‌آید. پوست این لکه ها بسیار نازک بوده و به سرعت پاره می شود.

پسوریازیس معکوس یاصدف پوستی :

این نوع بیماری پسوریازیس ، در بخش های پر چین و چروک پوست ایجاد می گردد. این نواحی شامل زیر بغل کشاله ران با سر زیر سینه و نواحی اطراف دستگاه تناسلی است. در این نواحی پلاک های قرمز صاف و خارش آور ایجاد می گردد. شرایط با تعریق و اصطحکاک وضعیت پوست در این نواحی بسیار و کم خواهد شد. اصلی ترین عامل محرک این نوع از بیماری عفونت های قارچی می باشد.

پسوریازیس پوست سر :

این نوع بیماری بسیار شایع و فراگیر است و در میان جوانان بسیار دیده می شود. با بروز این بیماری ضایعات بر روی سر، صورت، گوش، خط ریش و تمام نواحی که مو در آن رویش کرده به وجود می آید. در حالت های شدید این نوع بیماری پسوریازیس ممکن است ریزش مو نیز اتفاق بیفتد.

پسوریازیس پوسته‌ای :

نوع نادری از پسوریازیس است که در سطح وسیع یا حتی کوچک همراه با خارش بسیار رخ می دهد. این نوع بیماری بیشتر در نواحی دست پا و انگشتان ظاهر می گردد. سرعت توسعه این بیماری بسیار زیاد است و ضایعات پوستی شبیه به تار یا پودرهای ریز بر روی آن دیده می شود. نشانه های اصلی بروز این بیماری تب، لرزش، خارش شدید و اسهال می باشد.

پسوریازیس اریترودرمیک :

این نوع حالت احتمال بروز بسیار پایینی دارد و می تواند تمام سطح بدن را درگیر کند. در این حالات کل بدن دچار پوسته های شدید قرمز شده و باخارش و سوزش شدید نیست همراه است.

پسوریازیس مفصلی یا آرتریت پسوریاتیک :

در این حالت از بیماری پسوریازیس علاوه بر التهاب و پوسته پوسته شدن، تورم و درد مفاصل نیز بروز میکند. این نوع بیماری می‌تواند تمام مفاصل بدن را درگیر کرده و میزان آن بسیار متغیر است. همچنین می تواند منجر به سفتی و آسیب پذیری مفاصل گردد. در حالت بسیار شدید نیز منجر به تغییر شکل دائمی مفاصل می شود.

راههای درمان انواع پسوریازیس

اگر حس کردید که به یکی از حالت های این بیماری دچار شده اید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. پزشک با تشخیص دقیق پوست می تواند احتمال ابتلا به آن را تشخیص دهد. در صورت تشخیص نیز بخشی از پوست مورد آزمایش قرار می گیرد.

همانطور که گفته شد هدف اصلی درمان بیماری پسوریازیس کاهش رشد سلول ها است. زیرا این بیماری به طور صددرصد درمان میشود اما می توان میزان علائم و عوارض آن را کنترل کرد. داروهای زیادی نیز برای این کار وجود دارد که به صورت خوراکی و موضعی مصرف می شود. تبلیغات برای استفاده از آنها در شرایطی مانند سن، جنسیت و وضعیت بیماری مهم است.

کرم های مرطوب کننده :

یکی از ساده ترین راه های درمان این بیماری استفاده از کرم های مرطوب کننده می باشد. راه درمان برای شرایط خفیف و جزئی بیماری توصیه می گردد. با استفاده از این کرم ها می توان از خشکی، فلسی شدن و ترک خوردن پوست جلوگیری نمود. بهترین نوع کرم برای این کار کرم های حاوی ترکیبات نفتی از جمله دیررانول، تزارتون می باشد. همچنین وجود ترکیبات ویتامین دی مانند کلسپتریول، کلسیتریول یا تاکالسیتول میتواند موثری باشد. پمادهای حاوی ترکیب کورتیکواستروئید نیز مفید هستند.

شامپو و لوسیون ها :

برای درمان بیماری پسوریازیس سر بهتر است از لوسیون هایی استفاده شده که حاوی اسید سالیسیلیک، زغال، گوگرد و کورتیکواستروئید هستند. شامپوهای ضد شوره و ضد ریزش مو نیز می‌توانند برای درمان پوست کف سر مؤثر باشند.

اشعه ماورای بنفش :

نور طبیعی خورشید برای درمان این بیماری مفید است. برای اینکار فتوتراپی یا اشعه ماورای بنفش برای درمان پسوریازیس در مراکز تخصصی پوست انجام می شود. در واقع این اشعه عواملی که باعث رشد سریع سلولی می‌شود را از بین می‌برد. علاوه بر آن در موارد شدید و پیشرفته بیماری از داروهای خود ایمنی نیز استفاده می گردد.

درمان خانگی برای بیماری پسوریازیس

در کنار درمان‌های دارویی می‌توان با رعایت برخی نکات ساده درمان را تسریع بخشید. البته این موارد به تنهایی باعث درمان بیماری پسوریازیس نمیشوند. این روش ها عبارتند از:

  • حمام کردن روزانه
  • مرطوب کننده ها
  • نور طبیعی خورشید
  • کاهش وزن
  • استفاده از مکمل های غذایی
  • رژیم غذایی سالم
  • حفظ آرامش و دوری از استرس
  • سیگار ممنوع
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *