آشنایی با بیماری های پاییزی ، علائم و روش های پیشگیری و درمان

هر فصل بیماری ها و مسائل بهداشتی خود را به همراه می آورد و پاییز و زمستان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. نوسانات شدید دما و تغییرات آب و هوایی سیستم ایمنی بدن را آسیب پذیرتر می کند. از این رو ، اکثر افراد در هنگام سرد شدن هوا بیمار می شوند.  از روزهای گرم تابستان تا جهش به شبهای سرد ، انسان را در معرض خطر ابتلا به بیماری هایی مانند، سرماخوردگی ، آنفولانزا، عفونت ها و… قرار می دهد. فقط یک سیستم ایمنی قوی می تواند کمک کند تا از این بیماری های فصلی دوری کنید. بنابراین، اطمینان حاصل کنید که در این فصل به تمام اقدامات پیشگیرانه پایبند باشید و از همه بیماری های شایع پاییز و زمستان آگاه باشید. قرار گرفتن در اماکن شلوغ ، اماکن عمومی یا وسایل حمل و نقل عمومی شانس ابتلا به عفونت ها و بیماری ها را در هنگام لمس سطوحی که میکروب دارد می تواند افزایش دهد. بنابراین ، این مهم است که همیشه دست خود را بعد از برگشتن از بیرون شستشو دهیم تا از شیوع بیماریها جلوگیری کرده و از خود محافظت کنیم.

1- سرماخوردگی

سرماخوردگی ممکن است  در هر زمان از سال برای افراد اتفاق بیافتد. با این وجود در ماه های پاییز و زمستان پایدارتر و یا در اوج خود است. هنگامی که هوا ناگهان تغییر می کند و هوا سردتر می شود ، یا وقتی در روزهای خیلی سرد لباس مناسب نمی پوشید ، سرما خوردن بسیار معمول است. هر ساله ، بیش از یک میلیارد نفر از افراد دچار سرماخوردگی شدید می شوند و از مشکلات جدی رنج می برند. از جمله علائم آن می توان به آبریزش بینی، گلو درد و سرفه اشاره کرد. به طور معمول نیازی به درمان خاصی ندارد و طی چند هفته از بین می رود. 

پیشگیری:  بهترین کاری که می توانید هنگام سرماخوردگی انجام دهید، استراحت مناسب است ، در صورت امکان بیشتر از حد معمول بخوابید، یک رژیم غذایی سالم بخورید تا بتوانید تمام ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن خود را دریافت کنید و مایعات  بنوشید. علاوه بر این، استفاده از داروهای خانگی مانند دمنوش های گیاهی به ویژه دمنوش بابونه، خوردن عسل برای تسکین گلودرد و غرغره کردن آب نمک بسیار موثر خواهد بود.

2- آنفولانزا

آنفولانزا ، یک بیماری عفونی است که توسط ویروس آنفولانزا ایجاد می شود و باعث بروز علائم شدید تر از سرماخوردگی می گردد. علائم می توانند خفیف تا شدید باشند. شایعترین علائم عبارتند از: تب بالا، آبریزش بینی، گلو درد ، درد مفاصل و عضلات،  سردرد، سرفه و احساس خستگی . این علائم معمولاً دو روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس شروع می شود و بیشتر از از یک هفته ادامه می یابد. با این حال ممکن است سرفه برای بیش از دو هفته طول بکشد. در کودکان ممکن است اسهال و استفراغ نیز وجود داشته باشد.

دلایل افزایش بیماری آنفولانزا در پاییز شامل:

  • مقاومت بیشتر ویروس ها مانند آنفولانزا در هوای سرد.
  • تهویه کمتر منازل و سایر فضای داخلی ساختمان ها ، به نفع تجمع میکروب ها و سایر عوامل بیماری می باشد.
  • سرکوب سیستم ایمنی به دلیل تغییر ناگهانی دما و کمتر شدن ساعات تابش نور خورشید.

پیشگیری: در فصل پاییز با وجود دمای سردتر در بیرون ،  بهتر است خانه را به خوبی تهویه کنید  باز گذاشتن پنجره ها به مدت چند دقیقه در روز موثر خواهد بود، ملافه های رخت خواب را هرچند وقت بشویید، تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض هوای سرد خودداری کنید و از لباسهای گرم و مناسب استفاده کنید، در روز های آفتابی حتما از آن بهره ببرید، رژیم متنوع و سالم داشته باشید. برای جلوگیری از آنفولانزا ، به خصوص افرادی که آسیب پذیری بیشتری دارند مثل افراد مسن و یا افرادی که بیماری های مزمن دارند باید واکسینه شوند.

ذات الریه

3- ذات الریه

یكی از مهمترین بیماری هایی كه در ماه های پاییز و زمستان در افراد تأثیر می گذارد، ذات الریه است. ذات الریه یک عفونت ریوی  ناشی از قارچ ها ، باکتری ها یا ویروس ها است. پزشکان پیشنهاد می کنند که علائم ذات الریه را نبایستی نادیده گرفت و با بیخیالی از آن گذشت ، زیرا اگر عفونت در سریعترین زمان درمان نشود ، می تواند عملکرد ریه ها ، مغز و بسیاری از ارگان های مرتبط بدن را به شدت مختل کند. گاهی اوقات آنفولانزای شدید نیز می تواند منجر به بیماری ذات الریه شود.

پیشگیری: اقداماتی وجود دارند که می توانند در بهبود این بیماری موثر باشند از جمله مصرف برگ ریحان برای جلوگیری از ذات الریه، زنجبیل برای تسکین گلودرد، مصرف آسپرین برای کاهش تب،آب اسفناج و هویج به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن وخوردن سیر که در برابر باکتری ها بسیار خوب عمل می کند.

4- افسردگی پاییزی

 افسردگی پاییزی که یک نوع اختلال عاطفی فصلی است معمولا در روزهای کوتاه تر و هوای سردتر که ساعات تابش نور خورشید محدود می شود،  به وجود می آید. در بسیاری از موارد ، افسردگی می تواند منجر به مشكلات خواب و خوردن شود و فرد را مستعد ابتلا به بیماری كند.  افرادی که دچار افسردگی پاییزی می شوند معمولا در طولانی مدت احساس خستگی می کنند، انگیزه ای برای انجام فعالیت هایی که  قبلا از آنها لذت می بردند ندارند، دچار تفکرات منفی و درگیری ذهنی می شوند، فکر کردن مکرر به خودکشی نیز از دیگر علائم این بیماری می باشد.

پیشگیری: برای جلوگیری از افسردگی پاییزی بهتر است زودتر بخوابید و از آفتاب صبحگاهی بهره ببرید، انجام ورزش هایی مانند یوگا و دوچرخه سواری نیز به منظور تسکین این بیماری، مفید خواهد بود. تغییر دکوراسیون منزل، پوشیدن لباس هایی با رنگ روشن و ارتباط بیشتر با دوستان نیز باعث کاهش علائم افسردگی می شود.

5- برونشیت

برونشییت ناشی از عفونت ویروسی است  که باعث التهاب نایژه ها در ریه ها می شود و بیشتر در فصل پاییز و زمستان شایع است. عمدتا در نوزادان ظاهر می شود  اما در بزرگسالان نیز اتفاق می افتد.  اگرچه برونشیت در ابتدا کاملاً شبیه سرماخوردگی است ، اما با پیشرفت این بیماری ، مشکل تنفسی ایجاد می شود.  درمان فوری می تواند به جلوگیری از مرگ و میر ناشی از این بیماری کمک کند. برخی از علائم شایع برونشیت به شرح زیر است:خستگی، استفراغ، سرفه، تنفس سریع و کوتاه، کاهش وزن و خس خس سینه

پیشگیری: از آنجایی که علت برونشیت در بیش از 90% موارد ویروس ها هستند شستشوی مداوم دست ها به شدت توصیه می شود، عدم مصرف دخانیات نیز در جلوگیری از این بیماری بسیار موثر است. استراحت کافی و مصرف استامینوفن و داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی نیز به  تسکین علائم بیماری برونشیت کمک می کند.

آلرژی های فصلی و آسم

6- آلرژی های فصلی و آسم

هوای سرد و مرطوب  و همچنین حضور بیشتر ذرات  گرد و غبار در فصل پاییز ، باعث تحریک دستگاه تنفسی میگردد و منجر به حساسیت های فصلی در بیماران می شود. آلرژی  به نوبه خود می تواند باعث ایجاد سرماخوردگی،  برونشیت و سایر بیماری هایی که ممکن است در اثر آبریزش بینی یا گلودرد ایجاد شوند، بشود. افرادی که مبتلا به آسم هستند نیز می دانند که شرایط آب و هوای پاییزی باعث حملات مکرر این بیماری و شدید تر شدن علائم آن می گردد. به عنوان مثال ، طوفان های بارانی که ممکن است در پاییز متداول باشند می توانند موجب  تحریک برخی از گیاهان برای آزاد سازی گرده شوند و برای افراد حساسیت ایجاد کنند.

پیشگیری: افرادی که دچار آلرژی و آسم هستند باید از بیرون رفتن از منزل در صبح ها خوداری کنند. شستن مکرر دست ها، تمیز کردن سطوح منزل و میز کار از گرد و غبار، خودداری از مصرف دخانیات به ویژه سیگار، خودداری از مصرف غذاهایی که حساسیت زا هستند نیز در جلوگیری از آلرژی بسیار موثر خواهد بود.

7- سندروم رینود

سندروم رینود بیماری است  که در آن جریان خون به انگشتان دست/ پا ، بینی و گوش محدود می شود و  به طور معمول هنگامی اتفاق می افتد که رگ های خونی موجود در این مناطق منقبض شوند. این سندروم در فصل های سرد شایع تر است.  تغییر رنگ در پوست ، درد و استرس زیاد از علائم این بیماری است در صورت مشاهده هریک از علائم فورا به پزشک مراجعه کنید.

پیشگیری: برای بهبود وضعیت می توان اقدامات زیادی انجام داد. این موارد به شرح زیر است:

  • حفظ آرامش
  • مصرف غذاهایی مانند مرغ ، غذاهای دریایی  و قارچ
  •  خوردن زنجبیل به منظور کمک به گرم شدن بدن
  •  ورزش به بهبود جریان خون کمک می کند
  •  ماساژ دست و پا برای کاهش درد
  • مصرف مرکبات

8- سینوزیت

سینوزیت تورم سینوس ها است که معمولاً در اثر عفونت ایجاد می شود  و طی 2 تا 3 هفته به خودی خود خوب می شود. اما در صورت تداوم داروها می توانند کمک کننده باشند. احتمال ابتلا به این بیماری با سرد شدن هوا به خصوص در فصل های پاییز و زمستان، افزایش می یابد. سینوزیت بسته به مناطق ملتهب می تواند باعث سردرد های شدید، درد دندان ها، درد گوش ها،گلو درد، بوی بد دهان، التهاب بینی و انسداد آن، کاهش حس بویایی و چشایی، تورم در اطراف چشم ها و گونه ها شود.

پیشگیری: این اقدامات را انجام دهید تا خطر ابتلا به سینوزیت مزمن را کاهش دهید:

  • تماس با افرادی که سرماخوردگی دارند را به حداقل برسانید. دستان خود را به طور مکرر با صابون و آب بشویید، مخصوصاً قبل از غذا.
  • آلرژی های خود را مدیریت کنید. از قرار گرفتن در معرض چیزهایی که به آنها حساسیت دارید خودداری کنید.
  • از دود سیگار و هوای آلوده دوری کنید. دود دخانیات و آلاینده های هوا می توانند ریه ها و بینی شما را تحریک کنند.
  • از دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید.در صورت خشک بودن هوای خانه می توانید از یک رطوبت ساز خانگی استفاده کنید این کار به جلوگیری از سینوزیت کمک می کند.
ذات الریه

9- نورو ویروس ها

نورو ویروس  ها که مشکلات معده را ایجاد می کنند از طریق  مصرف غذا و نوشیدنی ها گسترش می یابند و بسیار مسری هستند . این بیماری باعث استفراغ و اسهال می شود و در هرزمانی ممکن است اتفاق بیافتد اما در فصل پاییز و زمستان شایع تر است.

نورو ویروس ها بیشتر در مکانهای شلوغ و محل کار مانند مدرسه ، دفتر و هتل انتقال می یابند. اگرچه این بیماری می تواند بسیار ناراحت کننده باشد ، اما به طور معمول بیش از دو روز ادامه پیدا نمی کند.

پیشگیری: بدن به دلیل استفراغ ناشی از نوروویروس ها مایعات زیادی را از دست خواهد داد ، مهم است که مایعات فراوان بنوشید. یک فنجان دمنوش گیاه رازیانه گرم و زنجبیل برای کاهش استفراغ و رفع حالت تهوع می تواند کمک کننده باشد. داشتن رژیم غذایی سالم می تواند از جلوگیری از این بیماری موثر باشد.

10- کمبود ویتامین D

در پاییز به دلیل قرار گرفتن کمتر در معرض آفتاب ، بدن ما ویتامین D کمتری تولید می کند ، به همین دلیل کمبود این ویتامین در این مدت از سال بیشتر می شود که می تواند باعث ایجاد بدخلقی ، مشکلات ایمنی و… شود.

پیشگیری: برای جلوگیری از کمبود ویتامین D لازم است حداقل 20 دقیقه در روز از آفتاب استفاده کنید، رژیم غذایی مناسب داشته باشید و مصرف ماهی، زرده تخم مواد غنی شده با ویتامینD  مانند شیر و لبنیات را حتما در وعده های غذایی خود بگنجانید.

یادداشت:

ماه هاست که جهان درگیر دسته ای از کرونا ویروس ها به نام کووید-19 (COVID-19) است . بیماری کرونا بسیار واگیردار است و روزانه تعداد زیادی از افراد در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می دهند. معمولا در فصل های سرد پاییز و زمستان بیماری های سرماخوردگی و آنفولانزا افزایش می یابند پیش بینی شده است  در پاییز و زمستان پیش رو آمار ابتلا به کووید-19 افزایش  یابد و این باعث نگرانی همگانی شده است زیرا ممکن است با موج دوم و شدید تر این بیماری مواجه شویم. بنابرین توصیه می کنیم بیشتر در خانه بمانید و مکرر دست های خود را با آب و صابون بشوید تا شاهد یک فاجعه نباشیم.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *