آسم چیست ؟

آسم چیست

بیماری آسم چیست ؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با یکی دیگر از بیماری‌های ریوی یعنی‌ آسم شوید. در این مقاله قصد داریم که به شما بگوییم بیماری‌ آسم چیست. چه علائم و نشانه‌هایی دارد؟ دلایل بروز آن چیست؟ نحوه درمان و یا حتی پیشگیری آن به چه صورت است؟ در ادامه با مجله “زیبا بمان” همراه باشید.

آسم‌ یک مشکل تنفسی مادام‌العمر یا مزمن است که در اثر تورم (التهاب) راه‌های هوایی در ریه‌ها ایجاد می‌شود. قابل‌درمان نیست، اما می‌توان از آن جلوگیری کرد و کنترل کرد. وقتی‌آسم دارید، راه‌های هوایی شما بسیار حساس هستند، یا “پیچ‌خورده” هستند. آن‌ها ممکن است در مورد بسیاری از موارد واکنش نشان دهند. به این چیزها محرک گفته می‌شود. افرادی که‌آسم دارند ممکن است از احساس “سفتی” در سینه خس‌خس کنند یا شکایت کنند. همچنین ممکن است هنگامی‌که آسم تحت کنترل نباشد، سرفه زیادی ایجاد کند.

علت بیماری آسم چیست ؟

اینکه علت بیماری آسم چیست به‌طور دقیق مشخص نیست. هیچ علت واحدی برای این بیماری مشخص نشده است. در عوض، محققان معتقدند که وضعیت تنفس در اثر عوامل مختلفی ایجاد می‌شود. این عوامل عبارت‌اند از:

ژنتیک : اگر والدین مبتلا به‌آسم هستند، احتمال بیشتری دارید که شما نیز به آن مبتلا باشید.

تاریخچه عفونت‌های ویروسی : افرادی که سابقه عفونت‌های ویروسی در دوران کودکی را دارند، بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

فرضیه بهداشت : این فرضیه پیشنهاد می‌کند که نوزادان در ماه‌ها و سال‌های اولیه خود باید در معرض باکتری‌های مختلف قرارگرفته تا سیستم ایمنی بدن آن‌ها به حد کافی قوی شود. اگر سیستم ایمنی بدن نوزاد به حد کافی قوی نباشد با آسم و بسیاری بیماری‌های دیگر مواجه خواهند شد.

قرار گرفتن در معرض زودرس آلرژن :  تماس مکرر با آلرژن ها و مواد تحریک‌کننده ممکن است خطر ابتلا به آسم را افزایش دهد.

دلایل بروزبیماری آسم چیست ؟

اینکه مسبب بروز بیماری آسم چیست به خیلی عوامل بستگی دارد. شرایط خاصی ممکن است علائم آسم را ایجاد کند. این محرک‌ها شامل موارد زیر است:

بیماری : بیماری‌های تنفسی مانند آنفولانزا و ذات‌الریه می‌توانند حملات آسم را تحریک کنند.

ورزش : افزایش حرکت ممکن است تنفس را دشوارتر کند.

ذرات موجود در هوا : افراد مبتلا به‌آسم ممکن است نسبت به مواد تحریک‌کننده مانند دودهای شیمیایی، بوهای قوی و دود حساس باشند. ازجمله این ذرات می‌توان به سرب و آزبست اشاره نمود.

آلرژن ها : شوره‌های حیوانات، گردوغبار و گرده‌ها فقط چند نمونه از آلرژن ها هستند که می‌توانند علائم را ایجاد کنند.

شرایط آب و هوایی شدید : شرایطی مانند رطوبت بسیار زیاد در هوا یا دمای پایین هوا ممکن است باعث آسم شود.

احساسات : موارد احساسی ازجمله فریاد زدن، گریه کردن و خندیدن ممکن است باعث حمله‌های آسمی شود. لیست علل و عوامل محتمل گسترده است. نمونه‌های بیشتری را در اینجا ببینید.

درمان بیماری آسم چیست ؟

شاید اینجا این سال پیش می‌آید که درمان بیماری آسم چیست. درمان آسم در سه دسته اصلی جای می‌گیرد:

  • تمرین‌های تنفسی
  • درمان‌های نجات یا کمک‌های اولیه
  • داروهای کنترل طولانی‌مدت آسم.

پزشک معالج شما بر اساس اینکه نوع بیماری آسم چیست؟ سن شما؟ محرک‌ها وعوامل دیگر ممکن است درمانی صحیح و یا ترکیبی از درمان‌های مختلف را برای شما تجویز کند.

یکی از درمان‌های پیشنهادی برای این بیماری تمرینات تنفسی است. در این تمرینات شما هوای بیشتری را وارد ریه‌های خود می‌کنید. به‌ مرور زمان این تمرینات می‌تواند به افزایش ظرفیت تنفسی و کاهش علائم کمک کند. در انجام این تمرینات پزشک و متخصص کار درمانی شما را یاری خواهند کرد.

درمان‌های نجات یا کمک‌های اولیه

درمان‌های نجات و کمک‌های اولیه همان‌طور که از اسم آن‌ها مشخص است درواقع ضروری و هنگام حملات تنفسی انجام می‌شوند. این درمان‌ها به شما کمک می‌کنند تا دوباره نفس کشیدن را از سر بگیرید این درمان‌ها خود شامل 3 نوع زیر است:

استنشاقی و نبولایزر نجات که با داروهایی استفاده می‌شوند که نیاز به استنشاق عمیق در ریه‌ها دارند.

برونکودیلاتورها که برای شل کردن عضلات سفت شده در ریه شما کار می‌کنند.

ضد التهاب که التهاب در ریه‌های شما را هدف قرار می‌دهد و می‌تواند از تنفس شما جلوگیری کند.

اگر با شخصی که دچار حملات تنفسی آسمی شده روبه‌رو شدید باید آن را به‌صورت عمود بنشانید و در استفاده از درمان‌های استنشاقی و نجات‌دهنده کمک کنید. دو تا شش پاف دارویی برای کم نمودن علائم می‌تواند مفید باشد. اگر باوجود استفاده درو دوم داروهای کمکی بهبودی حاصل نشد و علائم کاهش نیافت، فرد بیمار به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارد.

داروهای کنترل‌کننده طولانی‌مدت بیماری آسم باید به‌صورت روزانه استفاده شوند. داروهای استنشاقی لازم است روزانه با تجویز دوز مناسب توسط پزشک استفاده شوند.

داروهای خانگی آسم

داروهای خانگی آسم

شاید با خواندن این مقاله به فکر و درمان‌های خانگی بیفتید و این سوال برای شما پیش بیاید که درمان‌های خانگی بیماری آسم چیست. ولی نکته‌ای در این رابطه وجود دارد و آن اینکه داروهای بدون نسخه و یا همان درمان‌های خانگی چندان مورد تأیید نیستند و اگر این عارضه را به‌درستی درمان نکنند می‌توانند تهدیدکننده زندگی باشند.

بااین‌حال، این داروهای خانگی ممکن است به جلوگیری از تشدید علائم کمک کرده و در مواقع اضطراری مؤثر باشند:

قهوه یا چای کافئین دار

کافئین موجود در چای و یا قهوه دارای اثری مشابه با داروی تئوفیلین (داروی آسم) است. این ترکیب باعث باز شدن راه‌های هوایی شده و علائم بیماری و حمله‌های آسمی را تا 4 ساعت می‌تواند به تأخیر بی اندازد.

روغن ضروری

از دیگر درمان‌های خانگی در این رابطه استنشاق عطرمایه گیاه اکالیپتوس است. روغن‌های ریحان و اسطوخودوس هم دارای اثرات مشابه هستند. نکته بسیار خطرناکی که استفاده از این روغن‌های گیاهی وجود دارد وجود سابقه حساسیت در فرد است که ممکن است از آن بی‌اطلاع باشد و در برخی مواقع باعث تشدید حمله تنفسی شود.

روغن خردل

روغن گیاه خردل هم از دیگر انواع این داروها است. این روغن که به باز شدن راه‌های تنفسی کمک می‌کند نقش خوبی در مهار حمله‌های آسمی دارد.

آسم برونشی

یکی از شایع‌ترین انواع بیماری آسم،‌آسم برونشیال است. علائم این بیماری شامل علائم آن شامل سرفه، تنگی نفس، خس‌خس سینه و سفتی در قفسه سینه است. مگر در موارد خاص بیشتر مرجعان این عارضه، نوع برونشی است.

علیرغم اینکه این دو بیماری دارای علامت‌های مشابهی هستند ربطی به هم ندارند. هرچند که این دو باعث التهاب مجاری هوایی می‌شوند و باعث دشواری تنفس می‌شوند ولی دارای تفاوت‌های کلیدی هستند. به‌عنوان‌مثال، هنگام سرفه، تب، لرز و درد بدن، برونشیت باعث ایجاد مخاطی ضخیم می‌شود. آسم باعث این علائم نمی‌شود.هردوی این موارد می‌توان مزمن و حاد باشد. برای نوع حاد درمان علائم را خاتمه می‌دهد ولی برای مزمن داروها و درمان‌ها ممکن است از بدتر شدن علائم جلوگیری کند.

انواع بیماری آسم

همان‌طور که در بالا در مورد‌آسم برونشی صحبت کردیم شایع‌ترین نوع آن است و هدف آن‌هم برونش‌های ریه است.

دیگر اشکال این عارضه که شامل دو نوع در کودکان و بزرگ‌سالان است. در نوع بزرگ‌سال حداقل تا 20 سالگی علائم بروز نمی‌کند. انواع دیگر آسم در زیر توضیح داده شده است.

 آلرژیک (آسم خارجی)

مسبب آسم‌آلرژیک آلرژن ها این مواد حساسیت‌زا هستند. که شامل موارد زیر می‌تواند باشد:

  • غذاها
  • گردوخاک
  • کپک
  • انواع حیوانات خانگی مانند سگ و گربه
  • گرده گیاهان

آسم‌آلرژیک به احتمال زیاد فصلی است زیرا غالباً با حساسیت فصلی همراه است.

غیر آلرژیک (آسم ذاتی)

این نوع از‌آسم هم به دلیل تحریک‌کننده‌های هوا ممکن است بروز کنند. این مواد تحریک‌کننده می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • آلودگی هوا
  • هوای سرد
  • سوزاندن چوب و دود سیگار
  • بیماری‌های ویروسی
  • خوشبوکننده‌های هوا
  • محصولات نظافتی منزل
  • عطرها

آسم شغلی

آسم شغلی ممکن است بر اثر عواملی که در محیط کار وجود دارد پیش بیاید این عوامل شامل:

  • رنگ‌ها
  • مواد شیمیایی صنعتی
  • گردوخاک
  • گازها و دودها
  • لاتکس
  • و…

این مواد تحریک‌کننده ممکن است در هر بخشی ازجمله صنعت، کشاورزی و خدمات پیش بیاید.

برونکوکسترونشن ناشی از ورزش (EIB)

این حالت معمولاً در هنگام ورزش کردن پیش می‌آید و تا 15 دقیقه از فعالیت بدنی هم ادامه می‌یابد. به این وضعیت آسم ناشی از ورزش هم اطلاق می‌گردد. تا 90 درصد از بیماران مبتلا به آسم ممکن است این مورد را تجربه کنند البته در همه اتفاق نمی‌افتد.

آسم شبانه

علائم این نوع، معمولاً در شب‌ها بدتر می‌شود. برخی از محرک‌ها در بدن عامل این نوع از آسم هستند. این محرک‌ها شامل سوزش سر دل و…

آسم نوع سرفه (CVA)

آسم نوع سرفه علائم کلاسیک آسم در خس‌خس و تنگی نفس را ندارد. CVA با یک سرفه خشک و مداوم مشخص می‌شود.

تشخیص

اینکه بگویند روش تشخیص بیماری آسم چیست گفته اشتباهی است چراکه آزمونی واحد وجود ندارد. معیار مختلفی وجود دارد که پزشک با بررسی آن‌ها پی به وجود بیماری در شما می‌برد.

مواردی که می‌تواند به تشخیص این عارضه کمک کن:

تاریخچه سلامتی و بیماری خانوادگی

در این مورد پزشک دودمانه خانوادگی شما راد بررسی می‌کند و ممکن است از شما سؤالاتی در خصوص بیماری اعضای خانواده شما بپرسد.

معاینه بدنی

در این روش پزشک به‌وسیله استتوسکوپ به تنفس شما گوش می‌دهد و آن را بررسی می‌کند. یک آزمایش پوستی انجام می‌دهد و علائم واکنش‌های آلرژی مانند کهیر و اگزما را بررسی می‌کند. آلرژی خطر این بیماری را تشدید می‌کند.

تست تنفس

این آزمون که برای اندازه‌گیری جریان هوا به داخل و خارج از ریه‌ها است به تست عملکرد ریوی (PFT) معروف است. رایج‌ترین تست در این رابطه اسپیرومتری است که با استفاده از فعالیت بدنی سرعت ورود و خروج هوا کنترل می‌گردد.

آسم در کودکان

در کودکان زیر 5 سال معمولاً آزمون‌های تنفسی انجام نمی‌شود. در کودکان پزشک معمولاً داروها را برای کودک تجویز می‌کند و منتظر نتیجه می‌شود. در صورت افزایش نتایج، آزمایش پزشک ممکن است داروی برونکودیلاتور یا سایر داروهای‌آسم را تجویز کند. اگر علائم با استفاده از این دارو بهبود یابد، پزشک همچنان به درمان بیماری شما به‌عنوان‌آسم ادامه می‌دهد.

پیشگیری

شاید اینجا این سال پیش بیاید که حالا نحوه پیشگیری از بیماری آسم چیست. همیشه گفته‌اند که پیشگیری از هر بیماری بهتر از درمان است ولی باید دانست که در مورد آسم باید درواقع از علائم التهابی جلوگیری کرد.

برخی از این عوامل شامل:

  • جلوگیری از محرک‌ها از مواد شیمیایی، بوها و محصولاتی که ایجاد حساسیت تنفسی می‌کنند.
  • کاهش از قرارگیری در معرض آلرژن ها؛ مانند گرد و غبار و حیوانات خانگی
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *