بادرنجبویه گیاهی به ارتفاع 30 تا 80 سانتیمتر، دارای ریشهای کوچک و استوانهای شکل، سخت و منشعب، پر از شاخه و برگهایی پوشیده از تار، بیضوی و دندانهدار است. گلهای این گیاه در رنگهای سفید و بنفش و در فصل خرداد تا اواسط فصل مرداد ظاهر شده و میوهی آن، چهار فندقهای قهوهای رنگ است. برگ و ساقهی جوان گیاه بادرنجبویه را به صورت خشک یا دمکرده و جوشانده، اسانس، عصارهی هیدروالکلی، قرص، کپسول، عرق گیاهی و … مصرف میکنند. خواص بادرنجبویه به عنوان یک گیاه موثر در درمان طب سنتی باعث شد تا این بخش از مجلهی علمی “زیبا بمان” را به آن اختصاص دهیم. با ما در بررسی خواص بادرنجبویه همراه باشید.
خواص بادرنجبویه
مبارزه با سرطان: بادرنجبویه یک آنتیاکسیدان قوی است و با مهار فعالیت زنجیرهای رادیکال آزاد، بدن را در برابر بسیاری از بیماریها مانند سرطان که فعالیت بیش از حد رادیکال آزاد مسبب آن هستند، محافظت میکند و در کاهش سرعت تولید سلولهای سرطانی آنها موثر است.
سلامت سیستم گوارشی: بادرنجبویه مشکلات گوارشی مانند گاز معده و نفخ را کاهش داده و باعث آرامبخشی دستگاه گوارش میشود. این گیاه با تقویت سیستم گوارشی، عمل هضم و جذب مواد غذایی را آسان کرده و سلامت سیستم گوارشی را به دنبال دارد.
سلامت سیستم ایمنی بدن: بادرنجبویه با دارا بودن کبالت و روزمارینیک باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و دیوارهی غشای سلولی را تقویت میکند و از ورود باکتری و ویروس به سلول جلوگیری میکند.
سلامت مغز و تقویت حافظه: خواص آنتیاکسیدانی بادرنجبویه با خنثی کردن رادیکالهای آزاد مخرب، در کاهش اثرات سکته مغزی نقش دارد و از زوال عقل در میانسالی و کهنسالی جلوگیری میکند.
محافظت از کبد: بادرنجبویه با پایین آوردن تریگلسیرید خون (چربی خون) به سنتز کلسترول در کبد کمک کرده و در کاهش سلولهای سرطانی آن نقش مهمی دارد.
محافظت از پوست: بادرنجبویه با خاصیت آنتیاکسیدانی خود از چین و چروک پوستی و لکههای پوستی جلوگیری کرده و پوست را نرم و لطیف میسازد.
خاصیت ضد باکتریایی: بادرنجبویه دارای خاصیت ضد باکتری و ضد قارچی است و بدن را در برابر این عوامل محافظت میکند.
خاصیت ضد ویروسی: بادرنجبویه را به دلیل خاصیت ضد ویروسی آن میتوان برای کاهش میزان دفعات ابتلا به ویروس تبخال و به شکل موضعی استفاده کرد؛ همچنین، این گیاه خارش و سوزش ناشی از تبخال را تسکین میدهد.
بهبود کیفیت خواب: بادرنجبویه با افزایش گابا که یک مولکول دارای انرژی در مغز است، سبب بهبود کیفیت خواب شده و بیخوابی را کاهش میدهد.
تسکین درد قاعدگی: ترکیب گیاه بادرنجبویه با چند گیاه دیگر میتواند در تسکین دردهای قاعدگی موثر باشد؛ برای این منظور، نصف قاشق غذاخوری سنبلطیب را با یک قاشق مرباخوری گل گاوزبان و یک قاشق مرباخوری بادرنجبویه ترکیب کرده و آن را دم کنید. این چای را در ایام عادت ماهانه میل کنید تا این دوران را با آرامش طی کنید.
بیشتر بخوانید: دمنوش برای کم شدن درد پریود
از خواص دیگر گیاه بادرنجبویه میتوان به بهبود افسردگی و نشاطآوری، برطرفکنندهی حالت تهوع، برطرف کنندهی بوی بد دهان، بهبود تنفس، ضد تشنج، ضد اسپاسم و درمان سرماخوردگی اشاره کرد.
موارد منع مصرف بادرنجبویه
زنان باردار و شیرده نباید از گیاه بادرنجبویه مانند هر گیاه دارویی دیگر استفاده کنند؛ زیرا برای جنین یا نوزاد آنها ممکن است خطرناک باشد.
افرادی با فشار خون بالا مجاز به استفاده از گیاه بادرنجبویه نیستند؛ زیرا بادرنجبویه باعث افزایش فشار خون میگردد.
مصرف گیاه بادرنجبویه برای افرادی با اختلالات تیروئید توصیه نمیگردد.
افرادی که بیماری گلوکوم یا آب سیاه دارند، نباید از بادرنجبویه استفاده کنند.
آقایان دارای ورم پروستات باید از مصرف بادرنجبویه خودداری کنند.
روش تهیهی دمنوش بادرنجبویه
یک قاشق غذاخوری برگ تازهی بادرنجبویه را درون یک قوری حاوی آب گرم 80 درجهی سانتیگراد ریخته و بعد از 15 دقیقه، یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید.
دیدگاه کاربران