بیماری تیروئید چیست | هر آنچه را که باید درباره آن بدانید!

بیماری تیروئید نوعی عارضه است که در غدد تیروئید ایجاد شده و سبب بروز اختلال در ترشحات تیروئید گردد. این اختلال می تواند در طولانی مدت سبب بروز خستگی بدن، مشکلات در حافظه و فراموشی، افزایش بی دلیل وزن تعرق و عصبانیت شدید و همچنین ریزش موها گردد.

همه افراد ممکن است در اثر عوامل مختلفی دچار بیماری تیروئید شوند، احتمال بروز این عارضه در زنان بیشتر از مردان است. اما به طور کلی راه های درمان زیادی نیز برای رفع این مشکل وجود دارد. همان طور که می دانید خورده تیروئید یک عضو بسیار مهم در بدن است که در قسمت جلوی گردن قرار دارد و بسیار شبیه به پروانه است.

هورمون های تولید شده توسط این خود می تواند سرعت متابولیسم بدن را کنترل کرده و نحوه مصرف انرژی در بدن را مدیریت نماید. بروز بیماری تیروئید سبب به وجود آمدن اختلال در ترشحات این غده شده و میتواند سرعت این متابولیسم ها را سریع و یا کند نمایند. در نتیجه با بروز این مشکل نشانه های مختلفی در بدن بروز کرده و باعث بر هم خوردن بسیاری از فرآیندهای بدن می گردد.

علائم اصلی بیماری تیروئید

کاهش یا افزایش شدید وزن: یکی از اولین نشانه های بیماری تیروئید، کاهش و افزایش ناگهانی و شدید وزن است. در صورتی که غده تیروئید کم کار شده باشد، ترشحات تیروئید در بدن کاهش پیدا کرده و میتواند باعث افزایش وزن ناگهانی شود. همچنین اگر میزان ترشحات غده تیروئید در بدن افزایش پیدا کند، ممکن است وزن بیمار به شدت کاهش پیدا کرده و باعث لاغری زیاد گردد. البته مشکل کم‌کاری تیروئید بسیار شایع تر از پرکاری آن است.

التهاب  و تورم در گردن: یکی دیگر از نشانه های بارز بیماری تیروئید ، تورم و بزرگ شدن گردن و بروز التهاب در آن ناحیه است. اصطلاحاً به این عارضه گواتر می گویند علت آن می‌تواند کم کاری و یا پرکاری تیروئید باشد. البته بروز توده ندول و سرطان تیروئید نیز می تواند باعث التهاب و تورم گردن شود.

بی‌نظمی در ضربان قلب: همانطور که گفته شد، اختلال در ترشحات تیروئید می تواند در تمامی اعضای بدن تاثیر بگذارد. یکی از این تغییرات، وجود بی نظمی و تغییر سرعت در ضربان قلب است. افرادی که دچار کم کاری تیروئید شده اند ممکن است سرعت ضربان قلب آنها کاهش یافته و افرادی که دچار افزایش ترشحات تیروئید شده‌اند نیز ضربان قلب در آنها بالا خواهد رفت، علاوه بر این پرکاری تیروئید باعث افزایش فشار خون و تپش قلب نیز می گردد.

تغییر در روحیه و انرژی بدن: انرژی بدن یکی از مواردی است که توسط ترشحات تیروئید کنترل می شود. کم کاری تیروئید باعث می‌شود تا فرد همیشه احساس خستگی، تنبلی را یاد افسردگی کند. پر کاری تیروئید نیز می تواند مشکلاتی نظیر اضطراب، بی خوابی، بی قراری و تحریک پذیری ایجاد کند. این نشانه ها بسیار شبیه به نشانه های یائسگی است اما با انجام آزمایش خون ساده می توان تفاوت آنها را مشخص کرد.

ریزش موی سر: ریزش موی یکی دیگر از عواملی است که می تواند به علت کم کاری و پرکاری تیرویید ایجاد شود. البته در بسیاری از موارد موهای ریخته شده پس از درمان، مجدداً رشد خواهند کرد.

احساس گرما یا سرمای شدید: تنظیم دمای خون یکی دیگر از مواردی است که در اثر اختلال در تیرویید تحت تاثیر قرار می گیرد. بیمارانی که دچار کم کاری تیرویید شده اند معمولاً بیش از حد احساس سرما کرده و افرادی که دچار پرکاری هستند بیش از حد عرق کرده و احساس گرما می کنند.

دیگر علائم بیماری تیروئید

از دیگر علائم کم کاری تیروئید عبارت است از:

  • خشکی پوست و شکننده شدن ناخن ها
  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست
  • یبوست
  • دوره های قاعدگی غیر طبیعی

همچنین از دیگر عوامل پرکاری تیروئید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعف عضلانی و لرزش دستان
  • مشکل در دید
  • اسهال
  • دوره های قاعدگی نامنظم

راه های تشخیص بیماری تیروئید

جهت تشخیص بیماری تیروئید راه های زیادی وجود دارد می‌توان با انجام آنها این بیماری را مشخص نمود. اما توصیه می‌شود که به فاصله هر ۵ سال یکبار آزمایش خون را انجام داده تا از سلامت تیرویید خود مطمئن شوید. به طور معمول افراد بالای ۶۰ سال بیشتر در معرض بیماری تیرویید هستند و همچنین عوامل ارثی نیز در بروز این عارضه تاثیر گذار است.

از جمله راه های تشخیص بیماری تیروئید عبارت است از:

چک کردن تیروئید از روی گردن: اولین راه تشخیص تیروئید چک کردن از روی گردن است. با این کار می‌توان به راحتی از بزرگ شدن غدد تیرویید اطلاع پیدا کرد. همچنین می توانید برای اطمینان بیشتر نزد پزشک مراجعه کنید.

انجام آزمایش خون: با استفاده از آزمایش خون نیز می‌توان اختلال درتیرویید را مشخص کرد. در این آزمایش میزان هورمون محرک تیرویید با نام TSH اندازه گیری می شود. اگر میزان این هورمون بالا رفته باشد نشان دهنده کم کاری تیرویید است. اگر میزان این هورمون پایین باشد، نشان از پرکاری‌تیروئید است.

بررسی بیماری هاشیموتو: بیماری هاشیموتو یک بیماری است که سبب خود تخریبی غدد‌تیروئید می شود در نتیجه سطح هورمون ها کاهش یافته و کم کاری‌تیروئید ایجاد می گردد. بیشترین علت بروز بیماری هاشیموتو مشکلات ارثی است.

بررسی غده هیپوفیز: یکی دیگر از عوامل کم کاری‌ تیرویید، مشکلات در غده هیپوفیز است. غده هیپوفیز مسئول تولید هورمون TSH است و در صورت کاهش سطح این هورمون، غده هیپوفیز دچار مشکل شده است. در نتیجه اختلال در غده ی‌تیرویید را به همراه دارد.

بررسی بیماری گریوز: این بیماری نیز همانند بیماری هاشیموتو باعث خود تخریبی غده‌ تیرویید شده اما پرکاری‌تیرویید را به همراه دارد. یکی از نشانه های بروز این بیماری، تورم قابل رویت در پشت چشم است.

بررسی توده ها در غده تیروئید: به وجود آمدن توده ها در غده‌ تیرویید باعث پرکار شدن این غده شده و سطح هورمون ها را افزایش می دهد. توده های بزرگ با سبب ایجاد گواتر شده و توده های کوچک نیز از طریق سونوگرافی قابل مشاهده اند.

خطرات بیماری تیروئید چیست

در صورتی که بیماری‌ تیرویید در حالت تشدید باشد و درمان نشود، می تواند منجر به بالا رفتن کلسترول،افزایش خطر سکته مغزی و سکته قلبی و همچنین کاهش هوشیاری و افت شدید دمای بدن گردد. پرکاری‌تیروئید نیز در موارد شدید می‌تواند باعث مشکلات قلبی و تضعیف مفاصل و پوکی استخوان شود.

درمان بیماری تیروئید

درمان بیماری‌ تیرویید راه های مختلفی دارد و وابسته به کم کاری و پرکاری آن است. اگر دچار کم کاری‌تیروئید شده باشید، اولین کار برای درمان آن تجویز هورمون‌تیروئیدهای است. این درمان به وسیله قرص های خاصی انجام شده و در طولانی مدت باعث درمان فرد و افزایش انرژی در وی می گردد. همچنین به بوده کم کاری‌تیروئید باعث رفع چاقی شدید شده و کلسترول را کم میکند. اما اگر دچار پرکاری تیرویید هستید باید از داروهای ضدتیروئید استفاده کنید. علاوه بر این جهت کاهش نقص و لرزش بدن از داروهای مربوطه نیز می توان استفاده کرد.

درمان این عارضه نیز در طولانی مدت امکان پذیر بوده و بسیاری از افراد نیز باید تا سالها از آن استفاده کنند. در صورتیکه پرکاری‌تیروئید بسیار شدید باشد، پزشک با استفاده از رادیو اکتیو و یا جراحی، غده‌تیروئید را خارج کرده یا از بین می برند و سپس با استفاده از قرص های‌تیروئید هورمون ها را تنظیم میکند. این کار زمانی صورت می‌گیرد که داروها دیگر تاثیر گذار نبوده و یا باعث به وجود آمدن گواتر بزرگ در فرد گردد.

درمان سرطان تیروئید

در صورتی که بیماری‌تیروئید تبدیل به سرطان تیروئید شود پزشک به طور مستقیم و در اسرع وقت جراحی را انجام داده و غده را خارج میکند و یا با استفاده از رادیو اکتیو و یا پرتودرمانی این غده را از بین می‌برد. احتمال بروز سرطان‌تیروئید بسیار نادر است وامکان اینکه بیماری‌تیروئید تبدیل به سرطان گردد بسیار کم است.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *