وقتی فشاری که خون به دیواره رگها وارد میکند از حد نرمال بیشتر باشد، فرد دچار فشارخون میشود. مادران باردار نیز باید روی خورد و خوراک خود کنترل بسیارزیادی داشته باشند زیرا مستعد این بیماری هستند. فشارخون در بارداری معمولا در هفته بیستم بارداری مادر را درگیر خود میکند. عدم کنترل این بیماری میتواند مشکلات بسیارزیادی را برای مادر و نوزاد به همراه داشته باشد. در ادامه این مطلب بیشتر درباره فشار خون بالا در بارداری بحث میکنیم و شما میتوانید اطلاعات بیشتری را دراین باره کسب کنید.
فهرست مقالات
تشخیص فشار خون بالا در بارداری
بهتراست در دوران بارداری هرچند مدت یکبار فشارخون خود را اندازه گیری کنید. زمانی که فشارخون شما بیشتر از 140 روی 90باشد، یعنی شما دچار فشارخون در این دوره شدهاید. به صورت کلی نمیتوانیم بگوییم فشارخون بالا علائم خاصی دارد و تنها در مقادیر بسیاربالا خود را نشان میدهد.
دقت کنید بعد از این که مادر در هفته بیستم بارداری قرارگرفت، لازم است چندین بار فشارخون خود را اندازه گیری کند. بدین ترتیب درصورت این که پزشک تشخیص داد مادر به فشارخون مبتلاست باید برای پیشگیری از خطرات بعدی دارو مصرف کند. میتوان گفت افراد زیر بیشتر در معرض ابتلا به این نوع بیماری هستند:
کنترل فشار خون بالا در بارداری
فشار خون در این دوران میتواند فشار بسیار زیادی را به قلب و کلیه ها وارد میکند به همین دلیل میتواند خطرات زیادی را برای مادر به همراه داشته باشد. اگر متوجه شدید که مبتلا به فشار خون بالا در بارداری هستید، حتما باید به دنبال راهی برای کنترل آن باشید. بدین ترتیب میتوانید یک بارداری بی خطر را پشت سربگذارید. در ادامه به بررسی نکاتی می پردازیم که میتوانید با بررسی آنها فشارخونتان را کنترل کنید.
میزان مصرف نمک را کنترل کنید
نمک عامل اصلی فشارخون است به همین دلیل نیز لازم است مصرف نمک را به حداقل میزان ممکن برسانید.شما میتوانید با کم کردن مصرف نمک در رژیم غذایی خود میزان بروز سکته قلبی و سکته مغزی را تا حد بسیارزیادی کاهش پیدا خواهد کرد. بدن برای این که بتواند عملکرد خوبی داشته باشند تنها به مقدار بسیاراندکی سدیم نیاز دارد، مصرف مقدار بیشتر از این محصول میتواند اثرات منفی را روی بدن داشته باشد. در دوران بارداری با مصرف بی رویه نمک میتوانید جان خود و جنین را به خطر بیندازید.
تنفس خود را کنترل کنید
استرس و اضطراب باعث افزایش میزان فشارخون در بدن میشود، به همین دلیل شما میتوانید با کنترل میزان تنفس خود تاحدزیادی بر استرس خود کنترل داشته باشید. بعداز هرباری که نفس عمیق می کشید، خون به همراه اکسیژن وارد تمامی بخشهای بدن میشود بدین ترتیب استری شما کمتر خواهدشد.
برای این کار میتوانید یک جای آرام دراز بکشید و به خوبی نفس بکشید جوری که حس کنید شکمتان بالا می آید. سپس پنج ثانیه نفس خود را نگه دارید و سپس رها کنید. میتوانید اینکار را حدودا ده بار تکرار کنید تا بتوانید فشار خون را تنظیم کنید.
پیاده روی کنید
از بهترین ورزش های هوازی که میتوانید برای کنترل فشارخون از آن استفاده کنید، پیاده روی است. اگر شما متوجه شدید که فشارخون در بارداری دارید، لازم است روزی نیم ساعت تا 45 دقیقه پیاده روی کنید. پیاده روی از جمله ورزش های بیخطری است که شما میتوانید در تمامی دوران بارداری خود آن را انجام دهید.
مصرف پتاسیم را بالاتر ببرید
ازجمله موادمعدنی بسیارضروری برای دوران بارداری، پتاسیم است. پتاسیم به انقباض عضلات و انتقال پیام عصبی در بدن کمک میکند. شما میتوانید با مصرف پتاسیم تا حد بسیار زیادی میزان فشارخون را نیز کنترل کنید. اگر باردار هستید و میدانید که در معرض فشارخون در بارداری قرارخواهید گرفت بهتراست موادغذایی حاوی پتاسیم را در رژیم خود بگنجانید. ازجمله این موادغذایی میتوان به گوجه فرنگی،موز، لوبیا،نخودسبز،میوه های خشک شده مانند آلو و… اشاره کرد.
منیزیم
دقت کنید اگر میخواهید فشارخون در بارداری را کنترل کنید میتوانید در رژیم غذایی خود منیزیم را بگنجانید. دقت کنید مصرف منیزیم از انقباضات زودهنگام رحمی جلوگیری میکند و علاوه برآن نیز میتواند سبب کاهش فشارخون شما شود. دقت کنید میتوانید با مصرف منیزیم استخوانهای بدن خود را نیز تقویت کنید. ازجمله موادغذایی حاوی منیزیم میتوان به پسته، سیب زمینی، ماست، غلات سبوس دار،لوبیا،موز، بادام و… اشاره کرد.
یوگا
یوگا از بهترین ورزشهایی است که میتوانید برای کنترل استرس از آن استفاده کنید. این ورزش میتواند برای کاهش کنترل استرس زایمان نیز به شما کمک کند. دقت کنید استرس دراین دوران میتواند باعث تولد زودرس نوزاد شود و هم چنین فشارخون را نیز بالاتر خواهدبرد. یوگا ازجمله ورزشهایی است که سبب کنترل استرس دراین زمان میشود و هم چنین میتواند سبب کاهش کمردرد شما در دوران زایمان باشد.
وزنتان را کنترل کنید
همان طور که درابتدای مقاله اشاره کردیم، افرادی که وزن بالایی دارند بیشتر در معرض فشارخون در بارداری هستند. به همین دلیل لازم است وزنتان را دراین زمان کنترل کنید. دقت کنید اضافه وزن بیش ازاندازه میتواند مشکلات بیشتری را نیز دراین دوران برای شما به همراه داشته باشد که ازجمله آنها میتوان به کمردرد، دیابت، دردناک شدن مفاصل و … اشاره کرد. برای این که وزن مناسبی داشته باشید میتوانید دراین باره با پزشک خود مشورت کنید.
فشارخون بالا چه اثراتی را روی جنین خواهد داشت؟
دقت کنید برای فشارخون در بارداری باید درهمان ابتدای تشخیص تمهیداتی اندیشیده شود، درغیراین صورت اثرات جبرانناپذیری را روی جنین و مادر خواهدداشت. برخی از این آثار عبارتنداز:
- گرفتگی رگهای ریز موجود در مغز که میتواند سبب بیهوشی مادر شود.
- افزایش میزان فشارخون در رگ های جفت میتواند مانع رسیدن اکسیژن به جنین شود.
- رشد جنین به صورت ناقص صورت میگیرد.
- در بسیاری از موارد میتواند سبب زایمان زودرس شود.
این عارضه میتواند در بسیاری از موارد برای مادر تشنج و بیهوشی را به همراه داشته باشد. دقت کنید فشارخون بالا در بارداری میتواند اثرات بسیارزیادی را روی جنین داشته باشد. این عارضه بیشتر در هفته بیستم بارداری بروز پیدا میکند به همین دلیل نیز مادران باردار باید دراین دوران فشارخون خود را چندین بار اندازه گیری کنند. بدین ترتیب درصورت این که فشارخون بالایی داشته باشند باید مراحل کنترل آن را در پیش گیرند.
دیدگاه کاربران