چربی خون یا کلسترول بالا، یکی از رایجترین بیماریهای دنیاست که افراد زیادی را درگیر میکند. کلسترول به طور طبیعی در بدن انسان وجود دارد، اما اگر میزان آن بیش از اندازه شود در دیواره رگها رسوب کرده و باعث مسدود شدن آن میشود. در نتیجه رگها تنگتر شده و خون به میزان کافی به قلب و سایر نقاط بدن، نمیرسد. این بیماری اگر درمان نگردد، گرفتگی عروق، درد قفسه سینه، سکته قلبی یا مغزی را به دنبال دارد. البته جای نگرانی نیست! شما با تغییر در رژیمغذایی و سبک زندگی خود به راحتی میتوانید از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرده و حتی آن را درمان نمایید. در ادامه این مطلب ضمن معرفی رژیم غذایی مناسب، راه های درمان چربی خون در طب سنتی برای کاهش چربی خون را بیان میکنیم. با ما همراه باشید.
رژیم غذایی مناسب برای کاهش چربی خون
همانطور که بیان شد، کلسترول یک ماده موردنیاز برای فعالیتهای حیاتی است که به صورت طبیعی در بدن وجود دارد. زمانی که این ماده بیش از اندازه تولید شود، باعث ایجاد رسوب در رگها شده و مشکلاتی را برای انسان ایجاد میکند. کلسترول بالا دلایل مختلفی دارد که از بین آنها میتوان به رژیم غذایی نامناسب، استعمال دخانیات، عصبی بودن، چاقی، عدم فعالیت بدنی و … اشاره کرد. رژیم غذایی سالم، یکی از مهمترین مواردی است که به پیشگیری از بالا رفتن کلسترول خون کمک میکند. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری و کاهش چربی خون به موارد زیر توجه کنید. از درمان چربی خون در طب سنتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذاهای سرخکرده را از رژیم غذایی خود حذف و به جای آن مواد غذایی را به صورت آبپز، بخارپز یا کبابشده مصرف نمایید.
- شیرینیجات از جمله مواد مضر برای بدن هستند که باید به میزان مصرف آنها توجه داشته باشید. انواع شیرینی، کلوچه، بیسکوییت، کیک و مانند آن را تا جایی که میتوانید محدود کنید.
- چیپس، پفک، بستنی و انواع غذاهای فستفودی را کنار بگذارید و به جای آن از مواد غذایی و تنقلات سالم استفاده نمایید.
- فرآوردههای گوشتی مانند سوسیس و کالباس را حذف کرده یا میزان مصرف آنها را به حداقل برسانید.
- فرآوردههای لبنی پرچرب را از رژیم غذایی روزانه خود حذف نمایید و به جای آن از لبنیات کمچرب استفاده کنید.
- مصرف جگر سیاه، مغز، سیرابی، قلوه، میگو، خرچنگ و صدف را محدود کنید.
- چربیهای موجود در گوشت را جدا کنید و از قسمتهای کمچرب آن استفاده نمایید.
- گوشت قرمز را در رژیم غذایی خود محدود کرده و به جای آن از مرغ و ماهی استفاده نمایید.
- سبزیجات سالمترین مواد غذایی هستند که باید حتما در رژیم غذایی روزانه شما وجود داشته باشند.
- مصرف میوهجاتی چون پرتقال، سیب، گلابی، زردآلو، گریپ فروت، لیمو و توت فرنگی را افزایش دهید. مصرف این میوهها پس از غذا، باعث کاهش جذب کلسترول موادغذایی مصرف شده، میشوند و از این طریق از افزایش چربی خون جلوگیری میکنند.
- حبوبات و غلات، از جمله مواد غذایی مفید و فاقد کلسترول هستند که باید جایگزین مواد ناسالم شوند. بنابراین مصرف نان، غلات سبوسدار، انواع لوبیا، عدس، لپه و … را افزایش دهید.
- مصرف تخممرغ را کاهش داده و به سه دانه در هفته برسانید.
- مواد غذایی چون میگو، کله پاچه، دل، جگر سیاه، قلوه و مغز، پر از کلسترول و چربی هستند. این مواد را از رژیم غذایی به طور کامل حذف کنید.
- مصرف خامه، کره، روغنهای حیوانی و جامد را حذف کرده و به جای آن از روغن سویا، زیتون، آفتابگردان و بادامزمینی استفاده نمایید.
- حداقل سه روز در هفته را به خوردن ماهی اختصاص دهید.
درمانهای خانگی برای کاهش چربی خون
از راه های درمان چربی خون در طب سنتی یا درمان خانگی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سیر: سیر دارای یک ماده مفید با نام آلیسبین است که چربی اضافی کبد را مهار کرده و از این طریق به درمان بیماری کلسترول کمک میکند. برای استفاده از سیر کافیست تا مقداری از آن را به عنوان چاشنی به غذاهای خود اضافه کنید.
پیاز: پیاز خام یکی از مواردی است که میتواند در کاهش چربی خون بسیار موثر باشد. اگر چربی خون دارید، پیاز را بر روی سفره قرار داده و به همراه غذا بخورید. علاوه بر این میتوانید یک عدد پیاز رنده شده را با یک فنجان باترمیک و یکسوم قاشق چایخوری فلفل ترکیب نموده و به طور منظم مورد استفاده قرار دهید. ترکیب یک قاشق چایخوری پیاز رندهشده با یک قاشق چایخوری عسل نیز از دیگر درمانهای توصیه شده برای چربی خون است. این ترکیب را روزی یک بار مصرف نمایید.
تخم گشنیز: یکی از مواردی که میتوانید از آن برای کاهش کلسترولهای بد خون و تری گلیسیرید استفاده کنید، تخم گشنیز است. برای این کار ابتدا دانهها را آسیاب کنید. 2 تا 3 قاشق غذاخوری از پودر به دست آمده را درون یک فنجان آب حل کرده و بر روی حرارت قرار دهید تا بجوشد. برای درمان چربی خون، روزی یک فنجان از این محلول آماده کرده و مصرف نمایید.
خرفه: مصرف خرفه، به صورت خام یا پختهشده، باعث کاهش سطح تری گلیسیرید شده و با کلسترولهای بد خون نیز مبارزه میکند. برای استفاده از خواص گیاه خرفه، روزانه حدود 100 گرم از آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
آجیل: بادام شیرین، بادام زمینی، گردو و دیگر مغزها، از جمله مواد سرشار از فیبر هستند که میتوانند بر روی چربی خون تاثیر گذاشته و میزان کلسترول بد و تری گلیسیرید را کاهش دهند. مغزها را به صورت خام بدون نمک مصرف کنید.
بلغور جو دوسر: افرادی که دچار چاقی هستند یا کلسترول بالایی دارند باید غلات را در رژیم غذایی روزانه خود گنجانده و به طور مرتب آن را مصرف نمایند. غلات از چاقی بیش از حد جلوگیری کرده و چربی خون را نیز کنترل میکند. از جمله مفیدترین غلاتی که برای درمان چربی خون توصیه میشود، جو دوسر است که دارای مقادیر بالایی از فیبر محلول میباشد. اگر دچار چربی خون هستید، روز خود را با یک کاسه جو دوسر آغاز نمایید تا از این طریق با کلسترولهای بد مبارزه کنید.
جوانه لوبیا: جوانههای لوبیا به علت داشتن فیبر و ویتامین C بالا، در درمان بیماری چربی خون موثر هستند و میتوانند میزان آن را کاهش دهند. میتوانید جوانه لوبیا را به سالاد اضافه کرده و نوشجان کنید.
سیب: سیب خواص بسیاری دارد که یکی از آنها مبارزه با چربی خون بالاست. ویتامین C و پکتین موجود در سیب با کلسترولهای بد کبد ترکیب شده و آنها را از طریق صفرا از بدن خارج میکند. به افرادی که دارای چربی خون بالا هستند توصیه میشود روزی حداقل یک عدد سیب مصرف کنند.
پرتقال: پرتقال دارای ویتامینها و مواد مغذی بسیاری است که مهمترین آنها ویتامین C میباشد. نوشیدن یک تا دو لیوان آب پرتقال در روز بدن را مرطوب نگه داشته و کمک بسیاری به کاهش چربی خون میکند.
کاهو: کاهو، حاوی مقادیر بسیار بالایی از سلولز است که جذب بدن نمیشود، اما به کاهش چربی خون کمک میکند. در واقع کاهو با پر کردن شکم، توانایی جذب غذا را کاهش داده و از این طریق باعث کاهش کلسترول و درمان چربی خون میگردد. علاوه بر این، کاروتن موجود در کاهو مانع از اکسید شدن کلسترول و گرفتگی رگها میشود.
قارچ: قارچ از موادی چون بتا گلوکان، اربتادنین و مونیولین تشکیل شده است که در درمان چربی خون و متعادل کردن کلسترول بدن، بسیار مفید هستند. بتا گلوکان نوعی فیبر محلول است که از جذب کلسترول در خون جلوگیری میکند. اربتادنین، متابولیسم فسفولیپیدها در کبد را تغییر داده و مونیولین نیز متابولیسم کلسترول در کبد را مهار میکند. قارچ را به وعدههای غذایی خود اضافه کرده و در سوپ و سالاد از آن استفاده نمایید.
چای: چای، از جمله نوشیدنیهای مورد علاقه ایرانیهاست که تقریبا هر روز مورد استفاده قرار میگیرد. بر اساس تحقیقات انجام شده، انواع چای در کاهش کلسترول بد موثر بوده و میزان چربی خون را تا 10 درصد کاهش میدهد.
سرکه سیب: سرکه سیب خواص بسیاری دارد که یکی از آنها مبارزه با کلسترولهای بد خون و تری گلیسیرید میباشد. برای استفاده از این ماده مفید، یک قاشق چایخوری سرکه سیب را در یک فنجان آب مخلوط کرده و در طول روز دو تا سه بار بنوشید. این کار را حداقل تا یک ماه ادامه دهید. علاوه بر این، 3 قاشق چایخوری سرکه سیب را در دو فنجان آب داغ حل کرده و 3 قاشق چایخوری عسل نیز به آن اضافه کنید. این ترکیب را دو بار در روز و به مدت یک ماه مورد استفاده قرار دهید.
روغن نارگیل: روغن نارگیل قند خون را متعادل میکند و میزان جذب ویتامینها و مواد مغذی را در بدن افزایش میدهد. علاوه بر این، ساختار چربی موجود در روغن نارگیل از جذب کلسترول غذاها در بدن جلوگیری کرده و از این طریق کلسترولهای خوب را نگه داشته و میزان کلسترولهای بد خون را کاهش میدهد.
تغییر در سبک زندگی
تا اینجا در مورد داشتن رژیم غذایی مناسب صحبت کردیم و مواد مفیدی که برای درمان چربی خون میتوانید مورد استفاده قرار دهید را معرفی نمودیم. اگر دارای چربی خون هستید، باید تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد کنید تا هرچه سریعتر سلامتی خود را به دست آورید و از مشکلاتی که ممکن است در آینده برایتان ایجاد شود، پیشگیری کنید. نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید عبارتند از:
استرس رابطه مستقیم با افزایش کلسترول خون دارد. تا جایی که میتوانید از استرس دوری کنید.
سیگار باعث بالارفتن میزان کلسترول خون شده و خطر ابتلا به بیماریهای قبلی – عروقی را افزایش میدهد. در اولین فرصت سیگار را ترک کنید.
اضافه وزن یکی از اصلیترین دلایل ابتلا به چربی خون است. همیشه وزن خود را درحالت ایدهآل نگه دارید و برای این کار از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید.
ورزش تاثیر بسیار بالایی در کاهش وزن و سلامتی بدن دارد. روزی 20 دقیقه از وقت خود را به انجام حرکات ورزشی یا پیادهروی اختصاص دهید.
دیدگاه کاربران