خواص گلابی | هر آنچه درباره خواص درمانی گلابی باید بدانید

درخت گلابی از خانواده‌ی گل‌سرخیان است و بر روی تنه و شاخه‌های آن، پوستی ضخیم با ترک‌های طولی کشیده شده است. برگ‌های این گیاه نازک با حاشیه‌ی صاف یا دندانه‌دار با دم‌برگ بلند است. گل‌های درخت گلابی که همزمان با برگ‌هایش در فصل بهار شکوفا می‌شوند، دارای گلبرگ‌هایی به رنگ سفید تا صورتی روشن بوده که کم‌کم به میوه‌های مخروطی‌شکل آبدار، سبز رنگ یا زرد، خوش‌طعم و معطر تبدیل شده و اوایل مهرماه به تدریج برای برداشت آماده می‌شود. میوه‌ی درخت گلابی که گلابی نام دارد دارای انواع مختلفی چون جنگلی (خوج)، اسپادانا، بیروتی، نطنز، شاه‌میوه، دوشس و درگزی است. گلابی سرشار از انواع ویتامین و مواد معدنی است، بنابراین مصرف گلابی برای حفظ سلامتی مفید بوده و قصد داریم در این مقاله به بررسی خواص درمانی آن بپردازیم. در مجله‌ی علمی “زیبا بمان” با ما همراه باشید تا درباره‌ی خواص گلابی صحبت کنیم.

ارزش غذایی گلابی

گلابی حاوی انرژی زیاد، کربوهیدرات و فیبر فراوان، پروتئین و مقدار کمی چربی است و کلسترول ندارد. این میوه دارای انواع ویتامین‌های گروه B نظیر ویتامین‌های B1، B2، B3، B6 و ویتامین‌های A، C، K و E است. گلابی سرشار از پتاسیم است و مقدار کمی سدیم دارد و دارای مواد معدنی چون فسفر، کلسیم، منیزیم، منگنز، آهن، روی و مس است. لازم به ذکر است که گلابی حاوی اسیدفولیک نیز هست.

خواص گلابی

خواص درمانی گلابی

اکنون به معرفی خواص گلابی میپردازیم:

گلابی به خاطر وجود انواع مواد معدنی و ویتامین در آن دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی است و باعث می‌شود که فعالیت مخرب و زنجیروار رادیکال‌های آزاد در بدن خنثی شده و از بروز بیماری‌های مغزی، قلبی و عروقی جلوگیری شود. همچنین، این خاصیت سبب می‌گردد سلول‌های سرطانی که باز هم در نتیجه‌ی فعالیت بیش از اندازه‌ی رادیکال آزاد ایجاد می‌شوند، مهار شده و از پیشرفت آن جلوگیری می‌کند. وجود آنتی‌اکسیدان در این میوه باعث تقویت و بهبود عملکرد سیستم ایمنی شده و ریسک ابتلا به بیماری‌های ویروسی، قارچی و باکتریایی را کم می‌کند.

گلابی دارای شاخص گلیسیرین پایین و فیبر بالا است و استفاده‌ی منظم آن می‌تواند به کنترل سطح قند خون کمک کرده و خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد. وجود فیبر بالا در گلابی، احساس ضعف و گرسنگی را از بین برده و علاوه بر کاهش اشتها، به راحتی در روده‌ی بزرگ حرکت کرده، به هضم غذا کمک کرده و از پولیپ روده نیز جلوگیری می‌کند. همچنین، فیبر می‌تواند میزان کلسترول بد خون را کاهش داده و با افزایش میزان کلسترول مفید خون و با بهبود حرکت و انتقال کلسترول از خون و بافت‌ها و رساندن آن به کبد، از تجمع و رسوب چربی در دیواره‌ی رگ‌ها پیشگیری کرده و از بروز بیماری‌هایی مانند چربی خون، دیابت، انسداد عروق کرونل و سکته‌ مغزی و ایست قلبی جلوگیری کند.

گلابی سرشار از ویتامین‌های K است و می‌تواند به لخته شدن خون کمک کرده و ویتامین C موجود در آن با ساخت بافت جدید در پوست به ترمیم آن می‌پردازد. ویتامین  Kبا افزایش گردش خون در بدن، سیاهی دور چشم را برطرف می‌کند. ویتامین A موجود در گلابی و ترکیبات آن مانند لوتئین و زیگزاتین، اثرات پیری زودهنگام در پوست نظیر چین و چروک و لکه‌ی پوستی را از بین می‌برد و در جوانسازی پوست نقش مهمی دارد.

گلابی منبع عظیمی از مس و آهن است. مس ورود مواد معدنی به گردش خون را تسهیل کرده و آهن سبب ساخت گلبول قرمز می‌گردد. این امر سبب می‌شود از بروز کم‌خونی که در نتیجه‌ی فقر آهن ایجاد می‌گردد جلوگیری شود. همچنین، مصرف این میوه با دارا بودن این دو عنصر حیاتی می‌تواند از ایجاد خستگی و ضعف عضلات جلوگیری کند.

گلابی حاوی مواد معدنی منیزیم، فسفر، منگنز و کلسیم است و می‌تواند از پوکی استخوان یا پوسیدگی دندان یا بیماری لثه (پریودنتال) جلوگیری کرده و سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها و دهان را تضمین می‌کند.

گلابی مقادیر زیادی اسیدفولیک دارد و یک مادر با مصرف منظم آن، می‌تواند از بروز نقص لوله‌ی عصبی جنین که شامل عدم تکامل بافت و استخوان دور مغز و ستون فقرات است، جلوگیری کند. همچنین، اسید فولیک به ساخت پروتئین و اسیدهای نوکلئیک که انتقال دهنده‌ی صفات موروثی هستند، در بدن کمک می‌کند. کمبود این ویتامین در بدن سبب کم‌ خونی، متورم شدن زبان و کاهش رشد در کودکان نیز می‌شود.

مضرات گلابی

وجود فیبر در گلابی سبب می‌شود که استفاده‌ی بیش از اندازه از آن، منجر به اسهال و استفراغ گردد.

گلابی کاملا رسیده و مایل به رنگ سرخ را برای خوردن انتخاب کنید؛ زیرا گلابی نرسیده باعث بروز ناراحتی‌های شکمی شده و دیر هضم می‌شود.

گلابی حاوی قند است و از این رو مصرف زیاد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمی‌گردد.

خرید و نگهداری گلابی

گلابی مرغوب دارای پوستی درخشان و شفاف است و آسیب‌دیدگی، چروکیدگی، غیریکنواختی، سوختگی، خال‌زدگی و آلودگی ظاهری ندارد. گلابی نه باید خیلی سفت باشد و نه خیلی نرم. گلابی نرم از درون خراب شده است. برای این منظور، به آرامی نوک انگشتان خود را در قسمت بالا و نزدیک به ساقه فشار دهید.

برای نگهداری کوتاه‌مدت گلابی، آن‌ها را درون کیسه‌ی پلاستیکی و در یخچال بگذارید و برای نگهداری طولانی‌مدت، میوه را درون یک کاغذ یا روزنامه پیچیده و در محیطی خشک، تاریک و خنک قرار دهید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *