روغن سویا

لوبیای روغنی یا سویا از دانه‌های خوراکی و زیرمجموعه‌ی خانواده‌ی نخود است که امروزه یکی از محصولات مهم در جهان محسوب می‌شود. سویا کم چربی و کم کالری است و منبعی غنی از پروتئین، فیبر، انواع مواد معدنی و انواع ویتامین است. سویا را می‌توان به صورت روغن، شیر، توفو و پروتئین تبدیل کرد و از خواص ارزشمند هر یک از این محصولات بهره برد. در بین این محصولات، اکنون به معرفی روغن سویا در مجله‌ی “زیبا بمان” می‌پردازیم که یکی از مهم‌ترین روغن‌های تولید شده از دانه‌ی گیاهان است. با ما همراه باشید تا با خواص ارزشمند روغن سویا آشنا شوید و این روغن بی‌نظیر را در سبد غذایی خود قرار دهید.

ارزش غذایی روغن سویا

روغن سویا سرشار از اسیدهای چرب مانند اسیداستاریک، اسیدپالمیتیک، اسید اولئیک، اسید لینولئیک و  امگا3 است. همچنین، این روغن دارای مقادیر بالای ویتامین‌های K، E، A، B و C است و کلسیم، مس، منگنز، فسفر، روی، سلنیوم و آهن دارد. علاوه بر این، روغن سویا دارای کربوهیدرات، پروتئین و فیبر است و میزان چربی کمی دارد.

خواص روغن سویا

سلامت استخوان‌ها: روغن سویا حاوی ویتامین K است که با سنتز پروتئین‌های خاص برای حفظ توده‌ی استخوان‌ها، علائم التهاب را در بدن کاهش داده و از پوکی استخوان در سنین بالا جلوگیری می‌کند.

سلامت دندان‌: روغن سویا سرشار از کلسیم و پروتئین است که برای سلامت مینای دندان و در نتیجه، خود دندان مفید است.

سلامت پوست: ویتامین E موجود در روغن سویا از پوست در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت کرده و درکاهش اثر زخم آکنه، بهبود ظاهر لکه‌، محافظت در برابر آفتاب‌ سوختگی و رشد دوباره‌ی سلول‌های پوستی جدید نقش دارد. همچنین، ویتامین B موجود در روغن سویا قادر به درمان خشکی پوست است و آن را مرطوب و درخشان می‌سازد. برای این منظور، به طور منظم و سه بار در هفته، پوست صورت و بدن خود را به روغن سویا آغشته کرده، به آرامی آن را ماساژ دهید و بعد از گذشت سی دقیقه، با شامپویی ملایم و آب ولرم، خود را شستشو دهید.

سلامت مو: روغن سویا حاوی مواد مغذی مورد نیاز برای مو است و پس از قرار دادن آن (به مدت یک ساعت و سه بار در هفته) بر روی موهای خود و ماساژ آهسته‌ی آن و شستشو با شامپویی ملایم و آب ولرم، موهایی پرپشت، سالم و درخشنده خواهید داشت.

تقویت بینایی: اسید چرب امگا3 موجود در روغن سویا، رادیکال‌های آزادی که باعث بروز آب مروارید شده را از بین می‌برد و قدرت بینایی را افزایش می‌دهد.

تقویت سیستم ایمنی: ویتامین E موجود در روغن سویا به عنوان یک آنتی‌اکسیدان با حذف رادیکال‌های آزاد موجود در بدن، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شوند و از بروز برخی بیماری‌های مرتبط با نقص سیستم ایمنی جلوگیری می‌شود.

تعادل فشار خون: روغن‌سویا با ایجاد گردش خون سالم در بدن، از بروز سکته‌های مغزی جلوگیری می‌کند. همچنین، این روغن سرگیجه را که نتیجه‌ی فشار خون پایین است درمان می‌کند.

جلوگیری از کم‌خونی: روغن‌سویا منبعی از آهن به صورت فریتین است که جذب آن در داخل بدن آسان است و از این رو، کم‌خونی ناشی از فقر آهن را از بین می‌برد.

کنترل سطح کلسترول خون: اسیدهای چرب ضروری بدن موجود در روغن‌سویا می‌تواند سطح کلسترول مضر بدن را کاهش داده و مقدار آن را تنظیم کند. بنابراین، مصرف این روغن می‌تواند خطر ابتلا به تصلب شرایین، حملات قلبی و سکته‌ی مغزی را کاهش دهد.

بهبود علائم آلزایمر: ویتامین K موجود در روغن‌سویا به عنوان یک آنتی‌اکسیدان، مانع از تخریب سلول‌های عصبی شده و باعث می‌شود شدت علائم بیماری آلزایمر کاهش یابد.

سلامت جنین: روغن‌سویا منبع عظیمی از اسید چرب امگا3 است که نقش اساسی را در رشد و سلامت جنین بازی می‌کند.

مضرات روغن سویا

مصرف بیش از اندازه‌ی روغن‌سویا مانند هر ماده‌ی غذایی طبیعی دیگری، سبب بروز اختلالاتی در بدن انسان می‌شود؛ از این رو در مصرف صحیح آن‌ها باید دقت لازم به عمل آید. برخی از مشکلاتی که از مصرف بیش از حد روغن‌سویا در درازمدت ایجاد می‌شود عبارتند از: چاقی و اضافه وزن، دیابت، آلزایمر، بلوغ زودرس در دختران و کاهش رشد فیزیکی در پسران را می‌توان نام برد.

روش نگهداری روغن سویا در منزل

روغن‌سویا را در ظرف شیشه‌ای دربسته، در جایی خشک و دور از نور نگهداری کنید.

برای افزایش ماندگاری روغن‌سویا، آن را درون یخچال نگهداری کنید.

افزایش بو، غلظت، تغییر رنگ و تند شدن نشانه‌هایی از فاسد شدن روغن است.

از قرار دادن روغن در کنار شعله‌ی گاز خودداری کنید.

روغن مصرف شده نباید به ظرف اصلی روغن بازگردانده شود!

توجه: روغن‌سویا دارای اسید لینولئیک بالایی است که یک اسید چرب ضروری برای بدن است که بدن قادر به سنتز آن نمی‌باشد و باید از مواد غذایی آن را بدست آورد. این ماده‌ی غذایی به علت وجود مقادیر بالای اسید لینولئیک، مقاومت پایینی دارد و تحت حرارت بالا با اکسیژن واکنش داده و مواد شیمیایی مضر تولید می‌کند. از این رو، توصیه می‌شود از این روغن برای سرخ کردن در حرارت بالا استفاده نشود!

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *