درمان کم‌خونی در طب سنتی و معرفی راهکارهای موجود برای جذب آهن

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های خونی که حدود یک چهارم از مردم دنیا را درگیر می‌کند، کم‌ خونی است. کم‌ خونی یا آنمی زمانی رخ می‌دهد که میزان هموگلوبین خون کاهش یابد و به پایین‌تر از حد نرمال برسد. هموگلوبین یک ترکیب پروتیئنی است که اکسیژن را از ریه به بافت‌های مختلف بدن می‌رساند. کم‌خونی باعث می‌شود تا این کار به خوبی انجام نشده و خون نتواند اکسیژن و موادغذایی را به سایر اندام‌ها انتقال دهد. در این صورت فرد دچار علائمی چون رنگ و روی پریده، ضعف و خستگی، کاهش تمرکز و … می‌شود. با توجه به این‌که بدن برای ساخت هموگلوبین از آهن استفاده می‌کند، کمبود آهن در بدن موجب کاهش تعداد گلبول‌های قرمز و در نهایت کم‌خونی می‌شود. کم‌خونی اگر جدی باشد باید مورد درمان قرار بگیرد وگرنه مشکلاتی را برای فرد ایجاد می‌کند. برای درمان کم‌خونی باید بتوانید میزان آهن موردنیاز بدن را تامین کنید. این کار به راحتی و از طریق موادغذایی حاوی آهن قابل انجام است. در این بحث به راهکارهای درمان کم‌خونی در طب سنتی پرداخته و مواد غذایی برای جبران آهن بدن را معرفی می‌کنیم. می‌توانید در کنار خوردن این مواد از مکمل‌های آهن با تجویز پزشک نیز استفاده کنید.

درمان کم خونی در طب سنتی

درمان کم خونی در طب سنتی

گزنه

گزنه حاوی مقادیر بالایی از آهن است و در طب سنتی به عنوان مفیدترین داروی گیاهی برای درمان کم‌خونی مطرح می‌شود. علاوه بر این، گزنه دارای ویتامین A، ویتامین‌های گروه B، C و K است که می‌تواند جذب آهن را در بدن بهبود بخشیده و از این طریق باعث سرعت بخشیدن به روند کار شود. برای این که نتیجه مناسبی از این گیاه بگیرید، باید به مدت چند هفته دمنوش گزنه را به صورت مداوم استفاده نمایید. برای این کار برگ‌های گزنه را در آب جوش ریخته و 10 تا 15 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس آن را میل کنید. مصرف عرق گزنه نیز از دیگر راهکارهای استفاده این گیاه خون‌ساز است. اگر به دنبال نتیجه‌ای سریع برای درمان کم‌خونی هستید، گزنه را فراموش نکنید.

اسفناج

اسفناج را همیشه به عنوان یک سبزی مغذی و سرشار از آهن شناخته‌ایم. گنجاندن این ماده غذایی در رژیم‌ غذایی روزانه باعث جبران کمبود آهن و اسیدفولیک بدن شده و به درمان کم‌خونی بدن کمک می‌‌کند. برای تامین میزان آهن مورد نیاز بدن باید روزانه حداقل نصف فنجان اسفناج مصرف کنید. می‌توانید این سبزی پرخاصیت را در کاسه سوپ خود بریزید و نوش‌جان کنید. اگر سوپ دوست ندارید، یک لیوان آب اسفناج را با یک قاشق چای‌خوری عسل ترکیب کرده و به صورت روزانه مصرف نمایید. این روند را تا یک ماه ادامه دهید تا نتیجه آن را ببینید.

جعفری

جعفری را می‌توان یکی از قدرتمندترین سبزیجات برای درمان کم‌خونی بدن معرفی کرد. این سبزی مقادیر بسیاری از آهن را در خود جای داده و سرشار از ویتامین A و C نیز می‌باشد. جعفری گیاهی خوش‌عطر و خوش‌طعم است که در برخی از غذاهای ایرانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این، جعفری یکی از گزینه‌های موجود در سبزی خوردن است که به صورت خام در کنار غذاها مصرف می‌شود. برای دریافت نتیجه بهتر و درمان سریع‌تر کم‌خونی، بهتر است آب جعفری را به صورت ناشتا میل کنید. برای تهیه آب جعفری، یک فنجان برگ تازه جعفری را با یک عدد لیموترش و یک لیوان آب در میکسر ریخته و له کنید و هر روز قبل از صبحانه نوش جان نمایید.

شنبلیله

شنبلیله، از جمله سبزیجات سرشار از آهن است که هم از تخم و هم از برگ آن برای درمان کم‌خونی استفاده می‌شود. استفاده از برگ شنبلیله در غذاها برای دخترانی که تازه به سن بلوغ رسیده‌اند، بسیار توصیه شده است. می‌توان برگ شنبلیله را به سوپ یا سالاد اضافه کرده و نوش‌جان نمود. برای استفاده از تخم شنبلیله، دو قاشق چای‌خوری از آن را در یک فنجان برنج ریخته و بپزید و به مدت 2 هفته روزی یک بار نوش‌جان نمایید.

آووکادو

آووکادو، سرشار از آهن است و علاوه بر آن، انواع ویتامین‌های A ، C و خانواده B را نیز در خود دارد. از این رو، بسیار خون‌ساز بوده و یک ماده غذایی عالی برای جبران کم‌خونی محسوب می‌شود. این میوه استوایی علی‌رغم پوست سفت، بافتی نرم و خوشمزه دارد و علاوه بر درمان کم‌خونی، برای سرماخوردگی و کم‌خوابی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. افرادی که دارای بیماری دیابت هستند، برای مصرف آووکادو نگران نباشند. مواد قندی و نشاسته‌ای این میوه بسیار پایین بوده و برای بیماران قندی نیز مناسب است.

چغندر برای درمان کم خونی در طب سنتی

چغندر

چغندر قرمز علاوه بر آهن، منبع اصلی موادی چون کلسیم، پتاسیم، فیبر، سولفور و انواع ویتامین نیز می‌باشد. از این رو، بسیار مغذی بوده و برای درمان کم‌خونی پیشنهاد می‌شود. چغندر را می‌توانید به صورت پخته در سوپ یا غذاهای دیگر مورد استفاده قرار دهید، اما بهتر است آن را خام میل کنید تا مواد مغذی آن کامل‌تر باشد. می‌توانید چغندر را به همراه یک عدد هویج و سیب‌زمینی شیرین درون میکسر ریخته و به همراه یک لیوان آب له کنید تا به صورت نوشیدنی درآید. این نوشیدنی در درمان کم‌خونی بسیار مفید بوده و انرژی بالایی نیز دارد.

مویز

از دیگر مواد مفید برای درمان کم‌خونی، مویز است که دارای مقادیر بالایی از آهن و ویتامین C می‌باشد. ویتامین C موجود در مویز به جذب آهن در بدن کمک کرده و باعث کارایی بهتر و بالاتر این ماده مفید می‌شود. برای درمان کم‌خونی با مویز، کافیست حدود 10 عدد مویز را به مدت یک شب در آب قرار دهید و صبح روز بعد آن را میل کنید. انجام این کار به مدت چند هفته تعداد گلبول‎های قرمز و هموگلوبین بدن را افزایش داده و به درمان کم‌خونی کمک می‌کند.

کنجد

از دیگر مواد خون‌ساز می‌توان به دانه کنجد اشاره کرد. این ماده مغذی سرشار از آهن بوده و برای درمان کم‌خونی بسیار مفید می‌باشد. برای استفاده از خواص کنجد، می‌توانید هرشب حدود دو قاشق از آن را در غذای خود بریزید و به همراه غذا کاملا بجوید. همچنین می‌توانید دو قاشق کنجد را به مدت 2 تا 3 ساعت در آب خیسانده و پس از آسیب کردن با یک قاشق عسل ترکیب کنید و روزی دو بار از آن میل کنید. اگر دوست دارید کمی رقیق‌تر باشد، مقداری شیر به آن اضافه کرده و سپس نوش‌جان نمایید.

خرما

خرما، یک ماده مغذی و سرشار از آهن است که ویتامین C موجود در آن نیز باعث جذب بیشتر آهن در بدن می‌شود. مصرف خرما با معده خالی در درمان کم‌خونی و افزایش مقاومت بدن بسیار مفید است. از این رو، برای نتیجه بهتر، دو عدد را خرما را در یک فنجان شیر قرار داده و اجازه بدهید یک شب بماند. سپس صبح روز بعد، قبل از صبحانه شیرخرما را نوش جان نمایید. همچنین می‌توانید دو عدد خرما را هر روز قبل از صبحانه میل کرده و پس از آن یک فنجان شیر گرم بنوشید. خانم‌هایی که دچار کم‌خونی هستند بهتر است به جای قند یا شکر از خرما به همراه چای استفاده نمایند.

لیمو ترش

شاید لیمو ترش سرشار از آهن نباشد، اما به دلیل داشتن مقادیر بالایی از ویتامین C به جذب آهن بدن کمک کرده و با کم‌خونی مبارزه می‌کند. لیموترش مزه‌ی بسیار خوبی دارد و معمولا یه عنوان طعم‌دهنده در انواع غذاها مورد استفاده قرار می‌گیرد. بهتر است مقداری لیموترش به غذاهای حاوی آهن اضافه کنید تا این ماده به خوبی جذب بدن شود.

سخن آخر

در این مقاله، درمان کم‌خونی در طب سنتی را مورد بررسی قرار داده و مواد غذایی حاوی آهن که می‌توانند به رفع کم‌خونی بدن کمک کنند را معرفی نمودیم. کم‌خونی در خانم‌ها، به علت دوران قاعدگی و خونریزی ماهانه، بیشتر از آقایان دیده می‌شود. علاوه بر این، کودکانی که در سن رشد قرار دارند نیز دچار کم‌خونی هستند و باید برای درمان آن میزان مصرف آهن بدن خود را افزایش دهند. برای مصرف آهن می‌توان از مکمل‌های موجود استفاده نمود، اما اگر می‌خواهید این کار را به صورت طبیعی انجام دهید، مواد معرفی شده در بالا را تهیه کرده و با دستور عنوان شده، نوش جان کنید. علاوه بر این موارد، گیاهانی چون یونجه‌، کاسنی، گزنه‌، افسنتین، شبدر‌، تره، عناب‌، زرشک‌، انار، آلبالو‌، سیب، کلم بروکلی و جو پوست‌کنده نیز برای درمان بیماری کم‌خونی مفید می‌باشد. همچنین سعی کنید انواع غذاهای دریایی و حبوبات را نیز در رژیم غذایی خود بگنجانید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *