چغندر دارای دو نوع است که یک نوع آن به رنگ بنفش تیره یا قرمز است که پس از پخت به آن لبو میگوییم و نوع دیگر آن، چغندر قند است که به رنگ زرد روشن است و برای تولید شکر از آن استفاده میشود. خواص چغندر و اثرات درمانی آن انگیزهای شد تا دربارهی این گیاه شیرین و خوشمزه در این مقاله و در مجلهی “زیبا بمان” با شما سخن بگوییم. با ما همراه باشید تا دربارهی خواص چغندر بیشتر بدانید.
ارزش غذایی چغندر
چغندر سرشار از آهن، منگنز، مس، فسفر، پتاسیم، منیزیم و روی است و مقدار زیادی کربوهیدرات، فیبر و پروتئین دارد و حاوی کلسیم و اسید فولیک است. چغندر مقدار بسیار کمی سدیم و چربی دارد و از این رو، یک مادهی غذایی مفید برای بدن انسان است.
خواص چغندر لبو
پیشگیری از سرطان: بتالائین موجود در چغندر که یک آنتیاکسیدان محلول در آب است، رادیکالهای آزاد بدن را از بین برده و از سلول سالم در برابر عوارض داروهای درمان سرطان محافظت میکند.
سلامت قلب: مقادیر بالای نیترات در آب چغندر در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی و کاهش فشار خون بالا موثر است.
سلامت کبد: بتایئن موجود در چغندر از تجمع چربی در کبد پیشگیری کرده و به دفع سموم در کبد کمک میکند.
سلامت چشم: بتاکاروتن موجود در چغندر از آب مروارید و ماکولار که در افراد سالمند بسیار دیده میشود جلوگیری میکند.
سلامت پوست: ویتامینها و مواد معدنی موجود در چغندر باعث از بین رفتن عفونتهای پوستی شده و آن را در برابر ذرات آلودهی خارجی حفظ کرده و پوست را نرم و روشن میسازد.
استحکام استخوانها: مقادیر بالای کلسیم چغندر به حفظ سلامت استخوانها و دندانها کمک زیادی کرده و از پوکی استخوان و پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
کنترل وزن: فیبر موجود در چغندر و کالری بسیار پایین آن، به کاهش وزن و کنترل آن کمک میکند.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش: چغندر حاوی مقادیری زیادی از فیبر است که این امر به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، جلوگیری از یبوست و دفع راحت مدفوع میگردد.
بهبود عملکرد مغز: با افزایش سن، خونرسانی به برخی از نواحی مغز کاهش یافته و موجب زوال عقل میگردد. مصرف آب چغندر به علت دارا بودن نیترات، جریان خون در مغز و اکسیژناسیون در آن را بهبود بخشیده و باعث عملکرد بهتر مغز میشود.
تقویت انرژی بدن: مصرف یک فنجان از آب چغندر قبل از فعالیت فیزیکی، انرژی لازم برای بدن شما را فراهم میکند؛ زیرا عروق خونی تحریک میشوند.
کاهش التهابات: کولین یکی از خواص چغندر است که به یادگیری، تقویت حافظه و حرکات عضلات کمک زیادی میکند. کولین علاوه بر حفظ ساختار غشای سلولی، باعث کاهش جذب چربی میشود که سبب التهاب مزمن است.
توجـــه کنید که بعد از مصرف چغندر، رنگ ادرار قرمز میشود که مشکلی را ایجاد نمیکند.
افرادی با شرایط زیر در مصرف لبو دقت نمایند:
مصرف چغندر در افرادی که ناراحتی معده دارند باعث تهوع و اسهال میشود.
بتائین موجود در چغندر، سطح کلسترول کلی را در بدن افزایش میدهد و از این رو، برای افرادی که ناراحتی کلیوی دارند خوردن مادهای غذایی مانند چغندر حاوی بتائین توصیه نمیشود.
بتائین چغندر، باعث اثرات منفی بر جنین شده، از این رو، مادران باردار از مصرف آن خودداری کنند.
مصرف همزمان چغندر و داروهای کاهش فشار خون، باعث پایین آمدن بیش از حد فشار خون در افراد دارای فشار خون بالا میگردد.
مصرف بیش از حد چغندر برای افراد دارای سنگ کلیه ممنوع است؛ زیرا اگزالات موجود در آن، امکان تشکیل سنگ کلیه را افزایش میدهد.
برخی از افراد ممکن است نسبت به چغندر آلرژی داشته باشند؛ تب و لرز و التهاب مفاصل میتواند از نشانههای آن باشد.
افراد مبتلا به دیابت، به علت بالا بودن قند موجود در لبو، بهتر است در مصرف چغندر احتیاط کنند.
خرید چغندر قرمز
چغندرهایی را انتخاب کنید که کوچک یا متوسط هستند، دارای ریشههای سالم و محکم بوده و پوستی صاف داشته باشند. همچنین، برگهای آن باید درخشان و سالم باشد. چغندرهای بزرگ با ریشهی پشمالو دارای سن زیاد هستند و تازه و ترد نیستند.
نگهداری چغندر
بعد از خرید و بلافاصله، از فاصلهی دو سانتیمتری، ریشهها را جدا کرده و برگها را نیز جدا کنید. چغندر و برگها را در یخچال نگهداری کنید؛ اما برگها را در مدت دو روز و خود چغندرها را (در صورت قرار دادن در یک کیسهی پلاستیکی محکم) تا یک هفته مصرف کنید. چغندر را درون فریزر قرار ندهید.
پخت چغندر لبو
چغندر را با آب سرد بشویید و بدون اینکه پوست آن را بگیرید آن را با حرارت کم بپزید. از افزودن طعمدهندهها در ابتدای پخت خودداری کنید تا رنگ آن حفظ شود.
میزان مصرف: میتوانید روزانه یک لیوان آب چغندر مصرف کنید تا از خواص بینظیر آن بهرهمند شوید.
دیدگاه کاربران