كبد چرب، یکی از شایع ترین بيماري ها در جامعه است. این بیماری ممکن است، نتیجه بسياري از بيماري های درمان نشده باشد، و يا به واسطه رژیم های بد تغذيه ای در بدن ايجاد شود. انباشته شدن چربي در سلولهاي كبدي مي تواند به التهاب اين سلولها منجر شود. مصرفي برخي داروها، تغییرات محسوس وزن، كم تحركي و مصرف مشروبات الكلي منجر به بروز كبد چرب مي شوند. (در ادامه مقاله تمام این نشانه ها را دقیق بررسی نمودیم)
اخيرا به علت افزايش ميزان چاقي در جامعه میزان ابتلا به بیماری کبد چرب افزايش يافته است. اهميت اين بيماري به خاطر تخريب سلولهاي كبدي است و در صورت عدم تشخيص زودرس و درمان مناسب آن مي تواند منجر به بيماري پيشرفته و غير قابل برگشتی شود.یکی از این بیماری های كبدي به نام سيروز کبدی است،که در ادامه ی مقاله آن را بررسی می کنیم.
فهرست مقالات
انواع کبد چرب چیست؟
کبد چرب به سه دسته کلی، کبد چرب غیرالکلی، کبد چرب الکلی و کبد چرب حاد بارداری تقسیم می شود.
دلایل ایجاد کبد چرب چیست؟
عواملی مثل کاهش ناگهانی وزن، سوءتغذیه و تغذیه وریدی زمینه ساز تغییرات متابولیسم بدن و ابتلا به بیماری کبد چرب است. حتی انجام بعضی جراحیهای شکم ازجمله برداشتن کیسه صفرا، قسمتی از روده یا معده، جراحی لوزالمعده و مصرف بعضی داروهای خاص ازجمله هورمون استروژن و کورتونها نیز از علل زمینهساز کبد چرب محسوب میشود. فقط افراد چاق و بزرگسالان دچار این بیماری نمی شوند، کودکان هم در برابر بیماری کبد چرب در امان نیستند.
از کجا بفهمیم کبد، دچار مشکل شده است؟ علائم بیماری چیست؟
خارش پوست
خارش پوست ممکن است بخاطر خشکی پوست هم باشد، اما اگر مشکل دائمی شود.باید شرایط را دقیق ار بررسی کرد،زیرا میتواند نشانهای از سیروز کبدی نیز باشد.
زرد شدن پوست یا چشمها
این تغییر رنگ میتواند نشانهای از آسیب دیدگی کبد به دلایل مختلف، مانند سیروز یا هپاتیت B باشد.
احساس لرز
لرز دائمی که استفاده از چند پتو نیز بهبودی در آن حاصل نمیکند میتواند نشانهای از کلستاز طی بیماری کبد باشد. این شرایط به واسطه کاهش جریان صفرا یا توقف کامل آن از کبد رخ میدهد.
تغییرات محسوس وزن بدن
اگر به صورت ناگهانی با افزایش بیدلیل وزن خود مواجه شدهاید، کبد ممکن است در پس این شرایط قرار داشته باشد. افزایش وزن ناخواسته میتواند نشانهای از سیروز کبدی باشد. سیروز کبدی بیماری است که به آرامی پیشرفت کرده و موجب جایگزینی بافت سالم کبد با بافت اسکار، مسدود شدن جریان خون در کبد و ناتوانی این اندام در ارائه عملکرد درست میشود.
کاهش وزن ناگهانی نیز میتواند یکی از نشانههای آسیب دیدگی کبد باشد. کاهش وزن ناخواسته میتواند نشانهای از سیروز کبدی و همچنین هپاتیت C، عفونتی ویروسی که به التهاب در کبد منجر میشود، باشد.
قرمز شدن کف دستها
قرمز شدن کف دستها میتواند نشانهای از بیماری کبد چرب غیرالکلی باشد. این بیماری به واسطه ذخیره چربی بیش از حد در سلولهای کبد رخ میدهد.
اختلال در خواب
دلایل مختلفی میتوانند موجب بر هم خوردن الگوی خواب شود، اما سیروز کبدی هم یکی از مواردی است که میتواند خواب شبانه را مختل کند.
مشکلات حافظه
اگر حافظه شما اخیراً به شدت دچار مشکل شده است، نارسایی کبد امکان دارد دلیل این شرایط باشد. در نارسایی کبد، این اندام نمیتواند سموم را به خوبی از خون حذف کرده و این شرایط میتواند به تجمع آنها در مغز منجر شود که به نام انسفالوپاتی کبدی شناخته میشود. متأسفانه یکی از نتایج این شرایط از دست دادن حافظه است.
احساس خستگی مداوم
احساس خستگی مداوم بدون در نظر گرفتن سطح فعالیت جسمانی، ممکن است به واسطه بیماری کبد شکل گرفته باشد. خستگی مزمن یکی از نشانههای آشکار آسیب دیدگی کبد است.
بیاشتهایی
آیا دیگر همانند گذشته تمایلی به خوردن غذا ندارید؟ از دست دادن اشتها یکی دیگر از نشانههای شایع آسیب کبد است و عدم احساس گرسنگی چیزی است که باید زنگ هشدار را برای شما به صدا درآورد.
بزرگ شدن سینه ها
بزرگ شدن سینهها یکی از نشانههای هشداردهنده بیماری کبد چرب غیرالکلی در مردان است. رشد بافت اضافه سینه به واسطه عدم تعادل در هورمونهای استروژن و تستوسترون رخ میدهد.
تغییرات خلق و خو
تجربه تغییرات در شخصیت میتواند ترسناک باشد و گاهی ممکن است این شرایط برای دیگران نسبت به خود فرد مشهودتر باشد. همانند تأثیر انسفالوپاتی کبدی بر از دست رفتن حافظه، سمومی که در مغز جمع میشوند میتواند عملکرد روانی را تحت تأثیر قرار داده و فرد به گونهای متفاوت نسبت به گذشته رفتار کند.
تورم پاها
بیماری کبد میتواند به دلایل مختلفی، مانند مصرف الکل و چاقی شکل بگیرد و یکی از نشانههای هشداردهنده آن چیزی است که شاید انتظار آن را نداشته باشید: تورم پاها. اگر پاهای شما متورم شده اند و و دلیل مشخصی برای آن وجود ندارد، برای بررسی دقیق تر حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا میتواند نشانهای از بروز مشکلی جدی باشد.
احساس سردرگمی
انسفالوپاتی کبدی به واسطه نارسایی کبد میتواند در توانایی درک انسان نیز اختلال ایجاد کند. این شرایط میتواند به احساس سردرگمی درباره چیزهایی که در حالت عادی برای شما مسئلهساز نبودهاند، منجر شود.
درد بدن
اگر دلیلی برای احساس درد در بدن خود نمییابید، یکی از دلایل احتمالی این شرایط میتواند التهاب مجاری صفراوی باشد که افزون بر خارش پوست میتواند به احساس درد در استخوانها، ماهیچهها یا مفاصل نیز منجر شود.
قرمز شدن کف دست ها
قرمز شدن کف دستها میتواند نشانهای از بیماری کبد چرب غیرالکلی باشد. این بیماری به واسطه ذخیره چربی بیش از حد در سلولهای کبد رخ میدهد
آیا کبد چرب خطرناک است؟
فیبروز کبد
کبد چرب مانند سایر بیماریهای کبدی مزمن، در صورت عدم درمان به موقع و در طولانیمدت پیشرفت کرده و رسوب مقادیر زیادی چربی در کبد، به فیبروز یا سفتی کبد منجرمی شود و با پیشرفت بیماری فیبروز در نهایت بیماری به سیروز کبدی تبدیل می شود.
فیبروز کبدی هنگامی ایجاد می شود که آسیب مزمن یا التهاب باعث ایجاد بافت اسکار در اندام شده و توانایی عملکرد و ترمیم خود را محدود می کند. درمان اغلب می تواند اثرات فیبروز خفیف تا متوسط را معکوس کند. با این حال، این بیماری تا زمانی که پیشرفت نکند باعث ایجاد علائم قابل توجهی نمی شود. فیبروز منجر به آسیب جبران ناپذیری می شود و ممکن است شرایطی مانند سیروز ایجاد کند. به همین دلیل، تشخیص فیبروز در مراحل اولیه بسیار مهم است. اگر شخصی چندین نشانه ذکر شده در مقاله را دارد،در مرحله خطر است،که ممکن است فیبروز کبدی داشته باشد، باید با پزشک خود مشورت کند. همچنین فرد بهتر است در مورد هرگونه علائم فیبروز پیشرفته یا سیروز، به دنبال مراقبت های پزشکی باشد.متاسفانه اگر این کار انجام نشود، آسیب کبدی دائم خواهد شد و بیماری سیروز یعنی آسیب و نارسایی کبد ایجاد میشود که بیماری بسیار بدخیم و کشندهای است.
مطالعات جدید نشان داده است که درصد قابل توجهی از علل سیروز کبدی ناشناخته، کبد چرب غیر الکلی است. فیبروز یا سفتی کبد در ۴۰ درصد موارد کبد چرب غیرالکلی دیده میشود.
بیماری های قلبی و دیابت
کبد چرب زمینه ساز دیابت و بیماریهای قلبی در آینده فرد مبتلا است.کبد محل سوخت و ساز بدن است. چربیها یکی از مهمترین موادی است که باید در کبد متابولیزه شود. وقتی مصرف مواد غذایی اعم از کربوهیدراتها (قندها و مواد نشاستهای) یا مواد چرب (اعم از چربیهای گیاهی یا حیوانی) زیاد باشد و از طرفی فعالیت روزانه به حدی نباشد که این مواد بسوزد، شروع به تجمع در نقاط مختلف بدن میکند. در برخی قسمتهای بدن، تجمع چربی باعث تغییر شکل ظاهری میشود. مثلا شکم و باسن بزرگ شده و به این ترتیب ظاهر نامناسب میشود.
گرچه برای خیلیها ظاهر بسیار مهم است، ولی واقعیت این است که همین چربیها در نقاط دیگری از بدن مثل دیواره رگها رسوب میکند و به تنگی رگهای قلب و مغز منجر میشود و در نهایت سکته قلبی و سکته مغزی عاقبت کار خواهد بود.
وضعیت کبد، اما متفاوت است. تجمع چربی در کبد ابتدا فقط در سونوگرافی دیده میشود. در مرحله دوم آنزیمهای کبدی بالا میروند که در آزمایش خون مشخص میشود. در مراحل بعدی این آنزیمها بیشتر و بیشتر میشود و این یعنی این که کبد در حال آسیب است. در این مراحل که چند سال طول میکشد هیچ خطری فرد را تهدید نمیکند و میتوان با تغییر زندگی یعنی ورزش کردن و کمتر خوردن مشکل را مرتفع ساخت و کبد را نجات داد. نکته قابل تامل این است که وقتی کبد چرب میشود و به سمت آسیب پیش میرود، این موضوع نشانه رسوب چربی در تمام بدن از جمله دیواره رگهاست و اگر با بهبود روش زندگی (ورزش و تغذیه) جلوی آن گرفته نشود چه بسا قبل از این که کبد از دست برود قلب یا مغز به دلیل سکته مشکلدار شوند و فرد دارفانی را وداع گوید.
سخن آخر
کبد چرب جزو شایع ترین بیماری های حال حاضر است که دلیل عمده ی آن بخاطر تغذیه نامناسب و عادت های غلط زندگی امروزی است.اگر احساس می کنید، علائم و مشکلات ذکر شده در مقاله را دارید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
اگر سوال یا نکته ای بوده،که دوست دارید،در این زمینه صحبت کنیم و از قلم افتاده، حتما با ما در میان بگذارید.
بیشتر بخوانید : درمان کبد چرب در طب سنتی بیشتر بخوانید : رژیم غذایی کبد چرب بیشتر بخوانید : دمنوش برای کبد چرب
دیدگاه کاربران