رژیم غذایی کبد چرب

رژیم غذایی کبد چرب

کبد چرب نوع عارضه خطرناک است که در علائم کبد و در اثر اشباع شدن چربی بیش از حد در آن ایجاد می شود. همانطور که می دانید کبد یکی از اندامهای است که تمامی مواد غذایی و معدنی به وسیله آن به دیگر اندامها منتقل می شود و هر نوع غذای را که ما میخوریم بعد از معده به کبد منتقل شده تا در آن ذخیره گردد. بهتر است مبتلایان به این بیماری رژیم غذایی کبد چرب را رعایت کنند.

زمانی که از غذاهای چرب و ترانس استفاده می کنیم این چربی توسط معده به طور کامل جذب و دفع نشده و برای جذب کامل آن وارد کبد می‌شود. اما اگر میزان این چربی بالا بوده و یا کبد در جذب و تجزیه آن به مشکل برخورد کند،این چربی ها در کبد تجمع کرده و باعث بروز عارضه کبد چرب میشوند.

با داشتن یک رژیم غذایی سالم میتوان اولین گام ها را برای پیشگیری و یا معالج این عارضه برداشت. عوامل دیگری همچون مصرف زیاد الکل، زندگی ناسالم و ژنتیک، می‌توانند در ایجاد کبد چرب در اثر گذار باشند.

علائم بیماری کبد چرب

در هنگام بروز بیماری کبد چرب علائم و نشانه های نیز نمایان خواهد شد. از بارزترین علائم اولیه کبد ناسالم عبارتند از:

  • نفس بدبو
  • نفخ معده
  • سوء هاضمه
  • کاهش ناگهانی وزن
  • سفید شدن پیش از موعد موها

اما بسیاری از افرادی که به این عارضه مبتلا شده‌اند ممکن است این علائم را در خود مشاهده نکنند. در چنین شرایطی احتمال دارد تا که این علائم زمانی بروز کنند که چربی کبد به اوج خود رسیده باشد. به همین دلیل بهتر است که از رژیم غذایی مناسب و شیوه زندگی سالم استفاده کرده تا بتوان از وجود آمدن چنین شرایطی پیشگیری کرد.

در رژیم غذایی کبد چرب چه موادی باید مصرف شود ؟

ماهی های روغنی:

ماهی های روغنی گونه ای از ماهی ها هستند که دارای چربی برش با بوده و مملو از اسیدهای چرب امگا ۳ میباشند. اسیدهای چرب امگا ۳ به همراه اسید های امگا ۶ باعث کاهش التهابات بدن شده و سبب کاهش وزن می شوند.

همچنین با مصرف مداوم این نوع ماهی ها می توان چربی کبد را کاهش داده و به درمان استاتو هپاتیت نیز کمک کرد. از جمله ماهی هایی که می توان به این منظور مصرف نمود عبارتند از:

  • ماهی قزل آلا وحشی،
  • ماهی خال خالی،
  • کپور نقره ای
  • هیلسا

روغن زیتون :

روغن زیتون یکی از عالی ترین مواد غذایی است که باعث بهبود چربی خون می شود همچنین متابولیسم گلوکز و حساسیت آن را افزایش داده و منبع سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع می باشد.

استفاده از این ماده می تواند بیماران مبتلا به کبد چرب را بهبود بخشیده و در دراز مدت درمان کنند. از روغن زیتون میتوان در سالاد، کباب کردن، پختن غذا و سرخ کردن سبزیجات استفاده کنید.

آووکادو :

آووکادو نوعی میوه است که همانند روغن زیتون حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع می‌باشند و با مصرف آن می‌توان التهابات ناشی از افزایش وزن، میزان کلسترول بد و تری گلیسیرید را در خون کاهش داد.

گردو :

گردو منابع سرشار از آنتی اکسیدان ها و اسیدهای چرب اشباع است و مصرف آن باعث کاهش سطح تری گلیسیرید و التهابات کبد شده و تاثیر انسولین را در بدن بالا میبرد. همچنین مصرف گردو چربی های انباشته شده در کبد را کاهش داده و به کنترل علائم کبد چرب کمک می کند.

برای کبد چرب چی بخوریم

توفو :

توفو نوعی میوه است که حاوی پروتئین و آنتی اکسیدان ها می باشد و با مصرف آن می توان میزان سطح کلسترول بد و چربی ها را کاهش داده و همچنین سطح پروتئین و آلبومین در بدن را افزایش داد. این میوه را می توانید به صورت خام یا کباب شده در سالاد و وعده‌های غذایی استفاده کنید.

سبزیجات و میوه ها :

مصرف روزانه سبزی و میوه باعث کاهش چربی های بدن می شود در نتیجه در بهبود کبد چرب نیز بسیار موثر است. به طور کلی سبزیجات و میوه ها سرشار از مواد مغذی بوده و استفاده روزانه از آنها بسیار مفید است و همچنین به کاهش وزن و بازسازی کبد نیز کمک می‌کند.

چای سبز :

چای سبز یکی از بهترین نوشیدنی ها برای کاهش وزن است و همچنین با دارا بودن آنتی اکسیدان ها، باعث کاهش التهاب کبد و میزان چربی آن شده و همچنین سطح آنزیم های کبد را در بیماران کبد غیر الکلی را کاهش می دهد. با مصرف روزانه ۳ الی ۴ لیوان چای سبز می‌توان به راحتی چربی ها را کاهش داده و کبد چرب را بهبود بخشید.

سیر :

سیر یک ماده غذای بسیار مفید بوده و حاوی ماده‌ای به نام آلیسین است که نوعی آنتی اکسیدان قوی محسوب شده و باعث پیشگیری از به وجود آمدن کبد چرب می گردد. همچنین مصرف سیر التهاب های کبدی را کاهش داده و باعث خارج شدن سموم از بدن و کاهش حجم چربی می شود. سیر می توانید به صورت روزانه در غذا استفاده کرده و یا آن را به صورت خام مصرف کنید.

درمان کبد چرب با مصرف جو :

بلغور جو دو سر، یک ماده غذایی است که باعث کاهش وزن شده و منبع خوبی از فیبر و اسیدهای چرب امگا ۳ است. همچنین مصرف این ماده در دراز مدت باعث از بین رفتن چربی بیش از حد کبد و درمان کبد چرب غیر الکلی میشود. می توان این ماده را با شیر مخلوط کرده و همراه با شکر یا عسل مصرف کنید. علاوه بر آن از انواع سبزیجات و میوه ها نیز میتوان همراه با استفاده کرد.

سلامتی کبد با کلم بروکلی :

کلم بروکلی نوعی از سبزیجات است که حاوی آنتی اکسیدان بالا می باشد و مصرف مرتب آن می‌تواند باعث کاهش چربی بدن و خارج کردن سموم از آن گردد. همچنین استفاده از این ماده می‌تواند سطح تری گلیسیرید کبد را کاهش داده و باعث سلامتی کبد نیز می گردد. می توان این ماده را به صورت بخار پز و یا کبابی همراه با غذا استفاده کرد.

بیشتر بخوانید : درمان کبد چرب در طب سنتی

مواد غذایی که باعث ایجاد کبد چرب می شود

همانطور که همه شما می دانید، الکل اولین ماده‌ای است که خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش میدهد. همچنین مصرف بیش از حد این ماده می‌تواند منجر به سیروز کبدی و سرطان کبد شود. در نتیجه بهتر است مصرف آن را کاهش داده و نهایتاً هر سه هفته یکبار آن را مصرف کرد

شکر نیز یکی از دیگر مواد ممنوعه محسوب شده که باعث ایجاد کبد چرب می شود. کسانی که وزن زیادی دارند و یا بدن آنها نسبت به انسولین مقاومت نشان میدهد و دچار دیابت شده اند باید شکر را از رژیم غذایی خود حذف کرده تا از بروز عارضه کبد چرب پیشگیری کنند.

نوشیدنی های گازدار نظیر نوشابه نیز حاوی مقادیر بالایی شکر هستند و می‌توانند خطرناک باشند. بهترین جایگزین برای شکر، عسل و شیرین کننده های گیاهی و طبیعی است.

شاید برای شما جالب باشد اما مصرف نان سفید نیز می‌تواند منجر به آرزو کبد چرب گردد. زیرا با مصرف زیاد نان سفید چربی در قسمت‌های مختلف بدن انباشته شده و در نهایت می‌تواند کبد چرب را به همراه بیاورد. بهترین جایگزین برای نان سفید، استفاده از نان گندم و نان‌های خانگی است.

مهمترین ماده ای که باید در مصرف آن بسیار احتیاط کرد گوشت قرمز است . استفاده بالا از گوشت قرمز سبب به خطر افتادن قلب و عروق شده و می تواند کبد چرب را نیز ایجاد کند. زیرا گوشت قرمز حاوی چربی‌های اشباع زیادی بوده و می تواند باعث افزایش تری گلیسیرید و کلسترول بد در بدن گردد.

همچنین مصرف گوشت قرمز به صورت سرخ شده باعث افزایش چربی‌های ترانس در خون نیز می شود. مصرف زیاد نمک نیز سبب جمع شدن آب در بدن شده و مانع از جذب و تجزیه گلوکز می شود که این امر می‌تواند منجر به اضافه وزن و چاقی گردد. در نتیجه خطر ابتلا به بیماری های دیابت و کبد چرب بسیار بالا خواهد رفت.

فواید رژیم غذایی سالم کبد چرب

استفاده از رژیم غذایی سالم می تواند به راحتی از بروز بیماری ها و آسیب های مختلف به بدن جلوگیری کرده و در درمان آنها موثر واقع شود. همچنین به کاهش وزن کمک کرده و سطح کلسترول بد خون را پایین می آورد و منجر به بهبود عملکرد کبد می‌شود. علاوه بر آن از بروز بیماری دیابت نیز پیشگیری خواهد کرد.

تاثیر کبد چرب بر فعالیت های بدن

همانطور که می دانید کبد یکی از بزرگترین اندام های بدن بوده و وظیفه تصویری خون و متابولیسم داروها و دیگر مواد شیمیایی را بر عهده دارد.

شرایطی همچون بیماری های دیابت ، مقاومت به انسولین، بیماری های ژنتیکی و مصرف بیش از حد الکل و تحرک کم می‌تواند مانع از جذب کامل گلوکز توسط بدن شده و همین امر سبب بروز بیماری کبد چرب می گردد. این بیماری خود نیز مانع از فعالیت در سطح کبد شده و از جذب کامل مواد و خارج کردن سموم از بدن جلوگیری می کند.

انواع کبد چرب

به طور کلی دو نوع کبد چرب وجود دارد که به صورت زیر می توان آن ها را عنوان کرد.

  • کبد چرب الکلی
  • کبد چرب غیر الکلی

کبد چرب الکلی، زمانی ایجاد می‌شود که فرد به طور بیش از حد در مصرف الکل زیاده روی کرده باشد و به طور مکرر را استفاده نماید. اما که کبد چرب غیر الکلی، ناشی از عواملی همچون ژنتیک اختلال متابولیکی و یا شیوه ای را درسته زندگی و تغذیه است.

کبد چرب غیر الکلی با نام NAFLD نیز شناخته شده و استاتو هپاتیت غیر الکلی یا NASH، نوعی از NAFLD می باشد. استاتو هپاتیت غیر الکلی سبب انباشته شدن بیش از حد چربی و التهاب شده و عدم درمان به موقع موجب تخریب کبد می شود.

البته توجه داشته باشید که اگر رژیم غذایی درست و تحرک کافی نداشته باشید کبد شما ممکن است دچار بیماری های دیگری همچون سیروز کبدی، سرطان کبد و… گردد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *