سرطان کبد ، درباره علائم و روش های درمان این بیماری چه می دانید ؟

سرطان کبد

سرطان کبد بيماری است که در کبد بروز می کند. کبد بزرگترین عضو بدن است و وظایف مختلفی از جمله دفع سموم و مواد مضر از بدن را دارد. كبد در ربع فوقانی قسمت راست شکم ، درست زیر دنده ها قرار دارد. 

کبد مسئول تولید صفرا است ، صفرا ماده ای است که به شما در هضم چربی ها ، ویتامین ها و سایر مواد مغذی کمک می کند. همچنین این ارگان حیاتی مواد مغذی مانند گلوکز را ذخیره می کند ، به طوری که در مواقعی که گرسنه هستيد،احساس ضعف نداشته باشيد. 

هنگامی که سرطان در کبد بروز می کند ، سلولهای کبدی از بین می روند و توانایی کبد در عملکردش دچار اختلال می شود.

به طور کلی سرطان کبد به دو نوع اصلی یا ثانویه طبقه بندی می شود. سرطان اولیه کبد از سلولهای آن آغاز می شود و سرطان ثانویه کبد زماني گسترش می یابد که سلولهای سرطانی از اندام دیگری به کبد منتقل شوند. 

بر خلاف سلولهای دیگر بدن ، سلولهای سرطانی می توانند از محلي كه در آنجا سرطان شروع شده جدا شوند و از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی به قسمت هاي دیگر بدن منتقل شوند وسرانجام سلولهای سرطانی در اندام دیگری در بدن جمع می شوند و در همانجا شروع به رشد می کنند.

علائم سرطان کبد چیست؟

بسیاری از افراد در مراحل اولیه بيماري سرطان کبد علائم آن را تجربه نمی کنند و تنها زماني که علائم آن ظاهر می شود به اين بيماري پي مي برند:

  • ناراحتی شکم ، درد و حساسیت در اين ناحيه
  • زردی پوست و سفیدی چشم ها که به آن زردی گفته می شود
  • مدفوع سفید
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • کبودی یا خونریزی
  • ضعف
  • خستگی

چه کسانی در معرض خطر سرطان کبد است؟

سرطان کبد در افراد بالای 50 سال شایع است. در واقع اين سرطان یک عفونت طولانی مدت از نوع هپاتیت B یا C  است و می تواند به شدت به کبد آسیب برساند. هپاتیت از طریق تماس شخصی و مستقيم با مایعات بدن یک فرد آلوده ، مانند خون یا مایع منی ، به فرد دیگر منتقل می شود.

همچنین ممکن است در هنگام زایمان از مادر به فرزند منتقل شود. بنابراين . با محافظت در هنگام مقاربت می توانید خطر ابتلا به هپاتیت B و C را کاهش دهید. همچنین واکسن هپاتیت B نيز وجود دارد كه مي توانيد از آن استفاده كنيد.

اين نكته را نيز در نظر داشته باشيد كه نوشيدن مشروبات الکلی هر روز و طی ساليان متمادی خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.

سیروز نوعی سرطان کبدی است که در آن قسمتی از بافت سالم كبد اسيب مي بيند.  کبد آسيب ديده نيز نمی تواند به درستی کار کند و در نهایت منجر به عوارض بی شماری از جمله سرطان کبد ميشود. سوء مصرف طولانی مدت الکل شایع ترین دلایل سیروز در ایالات متحده است. اکثر آمریکایی هایی که سرطان کبد دارند پیش از ابتلا به سرطان کبد ، بيماري سیروز دارند.

همچنين قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین یک عامل خطرسرطان كبی است. آفلاتوکسین ماده ای سمی است از مواد غذايي مانند بادام زمینی و ذرت رشد مي کند .با این حال ، در كشورهاي اروپايي و امريكايي مبتلا شدن به بيماري آفلاتوکسین زیاد است.

دیابت و چاقی نیز عوامل خطرزا هستند. افراد مبتلا به دیابت اضافه وزن دارند و چاق هستند و همين باعث مشکلات کبدی مي شود و همين خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش ميدهد.

چگونه سرطان کبد درمان می شود؟

درمان سرطان کبد متفاوت است. و بستگی دارد به شرايط آن دارد:

  • تعداد ، اندازه و محل تومورها در کبد
  • مقدار عملکرد کبد
  • بررسي سیروز
  • گسترش تومور از كبد به اندامهای دیگر

همچنين درمان سرطان کبد ممکن است موارد زیر را نیز شامل شود:

کبد

از بین بردن بخشی از کبد یا تمام آن. این عمل جراحی معمولاً به صورت محدود در قسمت سرطاني كبد انجام می شود و با گذشت زمان ، بافت سالم بخش از دست رفته را مجدداً جایگزین می کند.

پیوند کبد

پیوند کبد شامل تعویض کل کبد بیمار با کبد سالم از طریق اهدا کننده است. پیوند فقط در صورتی انجام می شود كه سرطان به اندام های دیگر سرایت نكرده باشد. داروهایی برای جلوگیری از درد پس از پیوند نيز به بيمار داده می شود.

جراحی

اين عمل شامل استفاده از تزریق گرما یا اتانول برای از بین بردن سلولهای سرطانی با استفاده از بی حسی موضعی است. در اين نوع جراحي بيمار احساس درد ندارد.

شیمی درمانی

شیمی درمانی نوع تهاجمی از دارو درمانی است که سلول های سرطانی را از بین می برد و  داروها از طریق ورید به كبد تزریق می شوند. در بیشتر موارد ، شیمی درمانی به عنوان یک درمان سرپایی قابل استفاده است و همچنين می تواند در معالجه با سرطان کبد مؤثر باشد ، اما بسیاری از افراد در طول درمان عوارض جانبی از جمله استفراغ ، کاهش اشتها و لرز و خطر عفونت را تجربه مي كنند.

پرتو درمانی

پرتودرمانی شامل استفاده از پرتوهای انرژی زا برای از بین بردن سلولهای سرطانی است كه  می توان آن را توسط پرتوی خارجی یا با اشعه داخلی انجام داد.  پرتوی خارجی ، از طریق تشعشع به شکم و قفسه سینه منتقل مي شود اما تشعشعات داخلی شامل تزریق رادیواکتیو در شریان هاي کبدی است. به اين ترتيب رگ خونی که خون کبد را تأمین می کند ، از بین می برد و مقدار خون در تومور سرطانی را کاهش می دهد. هنگامی که شریان کبدی بسته شود ، خون به کبد ادامه مي يابد.

درمان هدفمند

درمان هدفمند شامل استفاده از داروهایی است که برای هدف قرار دادن سلولهای سرطانی در نقاط آسیب پذیر طراحی شده اند. اين داروها رشد تومور را کاهش داده و به كاهش رشد تومور کمک می کنند. سورافنیب (Nexavar) به عنوان درمان هدفمند برای مبتلایان به سرطان کبد مورد تأیید قرار گرفته است. درمان هدفمند می تواند برای افرادی که نمي توانند پیوند کبد شوند نيز مفید باشد. با این حال ، درمان هدفمند عوارض جانبی قابل توجهی دارد.

آمبولیزاسیون و شیمی درمانی

آمبولیزاسیون و شیمی درمانی به عنوان عمل جراحی مورد استفاده قرار مي گيرند. اين عمل ها برای مسدود کردن شریان کبدی انجام مي شوند. پزشک شما برای این کار از اسفنج های کوچک استفاده می کند كه باعث می شود میزان خون در تومور جریان یابد. در شیمی درمانی ، پزشک قبل از تزریق ذرات ، داروهای شیمی درمانی را در شریان کبدی تزریق می كند زيرا انسداد ایجاد شده توسط داروهای شیمی درمانی برای مدت طولانی در کبد باقي مي ماند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *