چای رویبوس چیست ؟ خواص | طرز تهیه | عوارض جانبی

چای رویبوس یا Rooibos tea چایی خوش طعم و رنگ است. این چای بدون کافئین و حاوی آنتی اکسیدان های مفید برای بدن می باشد. این چای را با نام ریبوس یا چای قرمز نیز می شناسند. و مانند چای ترش به صورت سرد و گرم می توانید مصرف کنید. 

چای رویبوس چیست ؟

چای رویبوس که با نام چای قرمز یا چای بوته سرخ هم شناخته می شود. این گیاه از رویبوس در سواحل غربیِ آفریقای جنوبی رویبوس از برگ‌ های یک درختچه آسپالاتوس لینیرایز تهبه می شود. این چای گیاهی به چای سبز یا چای سیاه مربوط نمی شود. 

رویبوس سنتی از تخمیر برگ ها تهیه می شود و به رنگ قرمز قهوه ‌ای درمی آید. رویبوس سبز هم وجود دارد که تخمیر نشده است. این رویبوس گران بوده و طعم علفی آن نسبت به رویبوس سنتی بیشتر است. رویبوس سبز آنتی ‌اکسیدان ‌های بیشتری نسبت به رویبوس قرمز سنتی دارد.

چای رویبوس سرشار از آنتی ‌اکسیدان‌ های قوی بوده و فواید فراوانی برای سلامتی دارند. این چای منبع مس و فلوراید، اما ویتامین ‌ها و مواد معدنی ندارد. این چای نسبت به چای سیاه و چای سبز فواید بیشتری دارد.

چای رویبوس

ارزش غذایی رویبوس

رویبوس حاوی مواد معدنی مورد نیاز بدن از جمله آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، زینک، منیزیم و آلفا هیدروکسی اسید می باشد.این چای حاوی اسید اگزالیک نیست. این چای غنی از انواع آنتی اکسیدان های قوی مانند آسپالاتین و نوتوفاگین و همچنین ترکیبات فنلی بسیار قوی می باشد.

خواص چای رویبوس

کافئین ماده‌ محرک طبیعی بوده که درچای سیاه و هم چای سبز وجود دارد. مصرف بیش ‌از اندازه‌ کافئین، با تپش قلب، افزایش اضطراب، مشکلات خواب و سردرد ارتباط دارد. در درمان دل دردهای شدید و افزایش ایمنی بدن موثر است.

کافئین ماده‌ محرک طبیعی است که هم در چای سیاه و هم چای سبز یافت می‌شود. مصرف متعادل کافئین عموما بی‌خطر است. حتی ممکن است فوایدی هم در عملکرد ورزشی، تمرکز و حال ‌و هوای آدم داشته باشد. چای رویبوس فاقد کافئین بوده و افرادی که دوست دارند مصرف کافئین را قطع یا محدود کنند می توانند از چای رویبوس، به جای چای سیاه یا سبز استفاده کند.

سطح تانن رویبوس نسبت به چای سیاه معمولی یا سبز کم است. تانن مانع جذب مواد مغذی خاصی مانند آهن می‌شود. رویبوس قرمز برخلاف چای سیاه و سبز حاوی اسید اگزالیک نمی باشد. مصرف زیاد اسید اگزالیک به افرادی که مشکل کلیوی دارند پیشنهاد نمی شود زیرا خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد.

آنتی اکسیدان : رویبوس سرشار از آنتی اکسیدان بوده و تقویت‌کننده‌ سلامتی بوده و سلول‌ها را از آسیب رادیکال ‌های آزاد محافظت می کند. مصرف آن در طولانی مدت می تواند خطر بیماری‌هایی همچون بیماری‌های قلبی و سرطان را هم کاهش دهد. 

بیماری قلبی : همانطور که گفته شد رویبوس سرشار از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان های موجود در این چای با سلامت قلب در ارتباط است. 

فشار خون : چای رویبوس می تواند با مهار آنزیم تبدیل آنژیوتنسین، اثر مفیدی بر فشار خون بگذارد. آنزیم تبدیل آنژیوتنسین فشار خون را به‌ طور غیرمستقیم با منقبض کردن رگ ‌های خونی افزایش می ‌دهد.

کلسترول خون : این چای به بهبود سطح کلسترول خون کمک می کند. سطح کلسترول سالم به ‌معنی محافظت بیشتر در برابر بیماری‌های مختلف قلب، ازجمله حمله‌ ها و سکته‌ های قلبی می باشد.

سرطان : آنتی ‌اکسیدان‌ های موجود در این چای موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان می‌شود. آنتی ‌اکسیدان ‌های کورستین و لوتئولین می‌توانند سلول‌های سرطانی را ازبین برده و از رشد تومور جلوگیری کنند. البته درباره اینکه این چای بر روند رشد سرطان تاثیر گذار است یا خیر باید بیشتر تحقیق و بررسی انجام شود. 

دیابت : ترکیبات این چای برای افراد با دیابت نوع دو مفید است. چای ریبوس به علت داشتن آنتی‌اکسیدانی به نام آسپالاتین دارای اثر ضد دیابتی می باشد. آسپالاتین به تعادل قند خون و کاهش مقاومت به انسولین کمک می‌کند.

سلامت استخوان : شواهد اندکی نشان می دهد مصرف رویبوس بر تقویت سلامت استخوان تاثیر می گذارد. 

تقویت گوارش : شواهد اندکی نشان می دهد مصرف این چای راهی برای کاهش مشکلات گوارشی است. 

ضد التهاب و ضد آلرژی : این چای مانند چای سبز دارای خواص ضد التهابی می باشد. خاصیت ضد التهاب چای قرمز رویبوس که به علت وجود فنل ها برای بهبود آلرژی مفید است. این چای برای درمان انواع آلرژی مثل اگزما، تب یونجه، همچنین برونشیت ناشی از آلرژی استفاده می شود. و این چای برای آسم و آلرژی های موضعی نیز تجویز می شود.

نکته : شواهدی برای اینکه چای رویبوس بتواند به مشکلات خواب، حساسیت‌ها و سردرد کمکی بکند وجود ندارد. 

طرز تهیه چای رویبوس

طرز تهیه چای رویبوس به شیوه‌ چای سیاه مصرف ‌شود. می توان با اضافه کردن شیر یا شکر طعم بهتری به آن بخشید. 

خواص چای رویبوس

عوارض جانبی چای رویبوس 

چای رویبوس عموما بی خطر بوده و عوارض جانبی منفی بندرت در آن دیده می شود. 

مصرف بیش از اندازه رویبوس به‌ صورت روزانه باعث افزایش آنزیم های کبد شده که همین امر می‌تواند باعث ایجاد مشکل کبدی شود.

افزایش آنزیم های کبد، افزایش هورمون استروژن، اختلال با داروهای شیمی درمانی، تنگی نفس، عوارض جانبی ممکن برای نوزادان، رویبوس تازه می تواند سمی باشد.

شواهدی نشان داده است که این چای موجب فعالیت ‌های استروژنی شده و می تواند باعث تولید استروژن، هورمون جنسی زنانه شود. به همین علت افرادی که دچار شرایط خاص حساسیت به این هورمون هستند، مثل مبتلایان به سرطان سینه، بهتر است این چای را مصرف نکنند.

کلام آخر

چای رویبوس نوشیدنی سالم و خوش ‌طعم است. این چای بدون کافئین، با مقدار اندک تانن و سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هاست که باعث می‌شود فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *