اضطراب چیست و به چه عواملی بستگی دارد ؟

اضطراب چیست

اضطراب به واکنش های طبیعی انسان در برابر انواع فشارهای روانی می‌گویند. همه ما کمابیش آن را تجربه کرده ایم. بسیاری از مسائل مانند مشکلات شغلی، امتحان، گرفتن تصمیمات حساس و حیاتی ممکن است ما را در ورته اضطراب بیندازد. در صورتی که این اضطراب توسط فرد کنترل شود اشکالی را ایجاد نمی‌کند. اما در صورت داشتن ترس و نگرانی بیش از حد، غیرمنطقی و غیر قابل کنترل می‌تواند موجب بیماری های جدی روحی برای فرد ایجاد کند. افرادی که دچار اختلال اضطراب هستند به طور مداوم دچار نگرانی، غم، اندوه و پریشان هستند. اضطراب یک حس طبیعی بوده که ناشی از ترس یک موقعیت است، این حالت می‌تواند برای رهایی از موقعیت خطرناک به ما کمک کند و انگیزه رویاروی با مشکلات را به ما بدهد، در صورتی که این اضطراب بسیار شدید باشد می‌تواند مانع از انجام بسیاری از کارها شود.

علائم اضطراب

این احساس که یک اتفاق نامطلوب قرار است رخ بدهد موجب خشکی دهان، اختلال در بلع، تند شدن تعداد تنفس و ضربان قلب، تپش قلب، سردرد، کمردرد، عرق کردن، لرزش یا پرش عضلات، انقباض در عضلات، ناتوانی جنسی، تهوع، اسهال ، ناتوانی در تمرکز، زودرنج شدن، منگی یا غش، خستگی، خواب آلودگی، مشکل در حافظه، کابوس دیدن، بروز اختلال در روابط شغلی و اجتماعی، افزایش ناگهانی اضطراب ممکن است موجب حمله هراس و فرار فرد از موقعیت شود.

اضطراب به چه عواملی بستگی دارد؟

ژنتیک: مطالعات نشان می‌دهد که اضطراب می‌تواند از طریق ژن ها انتقال پیدا کند.

شرایط محیطی: بعضی از شرایط به وجود آمده در اطراف ما مثل تصادف ماشین، قطار، آتش سوزی، بیماری و … حتی اگر از لحاظ جسمی سالم باشیممی‌تواند بر روی روان ما تاثیر منفی طولانی مدت داشته باشد.

مواد مخدر: مواد مخدر مانند LSD، آمفتامین، مواد روان گردان و … می‌تواند شما را دچار اضطراب کند. حتی برخی از مردم با مصرف کافئین ممکن است دچار اضطراب شوند.

برخی از تجربیات : تغییرات بزرگ در زندگی مانند تغییر شغل، بیکاری، تغییر محل زندگی، باردار شدن، تجربیات بدی که در گذشته مانند ضربه های روحی و آسیب های روانی که برای شما اتفاق افتاده می‌تواند موجب اضطراب شما شود.

انواع اضطراب

هراس

احساس ترس یا وحشت زیادکه بدون هشدار برای فرد تکرار می‌شود و این اضطراب در شرایطی ایجاد می‌شود که عامل به وجود آورنده آن مشخص نیست.

علائم و نشانه های اختلال هراس

  • عرق کردن
  • درد در ناحیه قفسه سینه
  • تپش قلب (شدید و نامنظم)

ترس از اجتماع

در این نوع ترس فرد با نگرانی شدید در موقعیت های اجتماعی روبرو است. فرد ترس هایی از قبیل مورد قضاوت قرار گرفتن، اشتباه کردن و مورد تمسخر قرار گرفتن دارد.

فوبیا

ترس شدید و بیجا از قرار گرفتن در یک موقعیت خاص که حتی زندگی فرد را مختل می‌کند مانند ترس از ارتفاع یا پرواز. در این نوع از اضطراب‌ذهن است که خطر را احساس می‌کند.

اضطراب فراگیر

 در این نوع از اختلال فرد مدام دچار اختلال و تنش روانی بدون دلیل می‌باشد که علت خاصی ندارد. در این نوع از ااضطراب فرد بدون هیچ نشانه و دلیلی منتظر اتفاقات بد است.

راه های پیشگیری از اضطراب

با استفاده از مراقبه می‌توانید موجب کاهش اضطراب خود شوید.

شیوه زندگی خود را تغییر دهید.

استرس و اضطراب ایجاد شده خود را کنترل کنید.

از افکار بی فایده و بیجا و بیش از اندازه خود دوری کنید.

سعی کنید فعالیت های اجتماعی خود را افزایش دهید.

درمان اضطراب

درمان اضطراب

در مورد اضطراب خود صحبت کنید: شما می‌توانید با صحبت کردن درمورد اضطراب خود با کسی که هم شنونده خوبی است و هم مورد اعتمادتان است صحبت کنید.

گروه درمانی

 صحبت کردن در جمع کسانی که دارای مشکلات مشابه هستند، به علت داشتن شرایط مشابه آنها شما را به خوبی درک می‌کنند. همچنین شاید راهکارهایی برای رهایی از این مشکلات به شما پیشنهاد دهند.

روان درمانی

این نوع از درمان می‌تواند به صورت جمعی یا انفرادی باشد و از طریق صحبت کردن شما می‌توانید اضطراب خود را کنترل کنید.

دارو درمانی

آرامبخش ها مانند بنزودیازپین یا بیشتر قرص های خواب آور داروهای موثری هستند و به علت اعتیاد آور بودن باید کمتر از 2 هفته مصرف شود.

دارو ضد افسردگی: مصرف این داروها نیز نباید بیش از 4 هفته باشد زیرا علائمی مانند خواب آلودگی، تهوع، گیجی، یبوست و خشکی دهان را به همراه دارد.

بتابلاکر: این دارو برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود. اما از دوز کم آن می‌توان برای کنترل لرزش های فیزیکی ناشی از اضطراب استفاده نمود.

تغییر سبک و روش زندگی و رژیم غذایی

خوردن غذای سالم به صورت منظم می‌تواند حال شما را بهتر کند. وعده های غذایی تان از سبزیجات، میوه ها، حبوبات و پروتئین ها تشکیل شده باشد.

ورزش کنید

استفاده از مدیتیشن، یوگا و ورزش هایی که مربوط به آرام سازی ذهن هستند. به طور کل ورزش برای آرامش جسمی و ذهنی مفید است. علاوه بر یوگا و … شما می‌توانید شنا، پیاده روی، دوچرخه سواری و… را در برنامه خود بگنجانید.

دوری از اضطراب با انجام فعالیت های زیر:

  • دوش آب داغ
  • ماساژ
  • خواب و استراحت
  • انجام حرکات کششی
  • نفس عمیق بکشید
  • گوش دادن به موسیقی که از آن لذت می‌برید.
  • رفتن به طبیعت و خوش گذرانی
  • وقت گذاشتن برای انجام کارهایی که به آن علاقه دارید. مانند : مطالعه، انجام کارهای هنری، فیلم دیدن، بازی کردن و…
  • به خودتان سخت نگیرید راحت بخندید و شاد باشید.
  • از عواملی که موجب افزایش استرس شما می‌شود دوری کنید.
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *