خواص چای ترش حیرت زده ‌تان می کند! (+طرز تهیه)

چای ترش یا چای قرمز یکی از محبوب‌ترین و مفیدترین انواع چای در جهان است. این چای به رنگ قرمز بوده و طعمی شبیه به ذغال اخته دارد. چای ترش از گیاهی به نام هیبیسکوس یا روزل تهیه می‌شود. جالب است بدانید که چای ترش را می‌توان هم به صورت چای گرم و هم به صورت نوشیدنی خنک مصرف نمود. بسیاری از افراد معتقدند که طعم دلپذیر و خواص چای ترش، آن را به جایگزین مناسبی برای چای تلخ تبدیل کرده است.

در این مقاله از مجله زیبا بمان، به بررسی خواص شگفت انگیز چای ترش و طرز تهیه آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

ارزش غذایی چای ترش

چای ترش یا چای قرمز کالری بسیار کمی دارد و فاقد کافئین است. از مواد معدنی موجود در چای ترش می‌توان به کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی اشاره کرد. همچنین منبعی غنی از ویتامین‌های گروه B مانند نیاسین و فولیک اسید نیز به شمار می‌رود. علاوه بر این‌ها، چای ترش حاوی مقادیر مناسبی از آنتوسیانین‌ها است؛ به همین دلیل می‌توان آن را برای کنترل فشار خون، بهبود سرماخوردگی و درمان عفونت‌های مجاری ادراری مفید دانست.

ارزش غذایی هر 100 گرم چای ترش به شرح زیر است:

  • کلسیم: 8 میلی ‌گرم
  • آهن: 0/08 میلی ‌گرم
  • منیزیم: 3 میلی ‌گرم
  • فسفر: 1 میلی گرم
  • پتاسیم: 20 میلی گرم
  • سدیم: 4 میلی گرم
  • روی: 0/04 میلی گرم
  • منگنز: 0/48 میلی گرم
  • نیاسین: 0/04 میلی گرم
  • فولیک اسید: 1 میکرو گرم

خواص چای ترش

خواص چای ترش

آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان‌ها مولکول‌هایی هستند که با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند. رادیکال‌های آزاد به سلول‌های بدن آسیب می‌زنند. چای ترش حاوی مقادیر بالایی از مولکول‌های آنتی اکسیدان بوده و مانع از بروز بیماری و آسیب به سلول‌ها توسط رادیکال‌های آزاد می‌شود.

کاهش فشار خون

یکی از برجسته‌ترین خواص چای ترش، کاهش فشار خون است. اگر فشار خون بالا کنترل نشود، می‌تواند تأثیرات منفی بسیاری بر سلامتی و به ویژه قلب انسان داشته باشد. ابتلا به فشار خون بالا احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. در آزمایشی که بر روی 65 نفر بیمار مبتلا به فشار خون بالا انجام شد، پس از گذشت 6 هفته کسانی که چای ترش مصرف کرده بودند نسبت به دیگر افراد فشار خون بسیار پایین‌تری داشتند.

اگرچه چای ترش تاثیر مطلوبی بر فشار خون دارد، اما مصرف آن به افرادی که از داروی هیدروکلروتیازید استفاده می‌کنند توصیه نمی‌گردد. این دارو برای درمان فشار خون بالا تجویز می‌شود و ممکن است با چای ترش تداخل دارویی داشته باشد.

کاهش چربی خون

پژوهش‌ها نشان داده است که چای ترش می‌تواند چربی خون را نیز کاهش دهد. چربی خون بالا یکی دیگر از عوامل بروز بیماری‌های قلبی است. در یک آزمایش بر روی 60 نفر فرد مبتلا به دیابت مشخص شد که افراد با مصرف چای ترش به مدت یک ماه، در کاهش چربی و کلسترول مضر خون موفق بوده‌‌اند. البته تأثیر مثبت چای ترش بر چربی خون، تنها در افراد مبتلا به دیابت و سندرم متابولیک تأیید شده است و برای افرادی که مبتلا به بیماری خاصی نیستند تغییری اثبات نشده است.

حفظ سلامت کبد

مراقبت از کبد و حفظ سلامت آن برای هر فردی ضروری است؛ زیرا کبد محل تولید بسیاری از پروتئین‌ها بوده و در گوارش چربی‌ها نیز نقشی بسیار حیاتی دارد. یکی از خواص چای ترش حفظ سلامت کبد است. پژوهشی که بر 19 نفر فرد مبتلا به استئاتوز کبدی انجام شد، نشان داد که مصرف عصاره گیاه هیبیسکوس به مدت 12 هفته منجر به بهبودی کبد می‌شود. استئاتوز کبدی عارضه‌ای است که بر اثر تجمع چربی در کبد به وجود می‌آید و می‌تواند به نارسایی کبد بیانجامد.

تسریع کاهش وزن

یکی دیگر از خواص چای ترش ، تسریع کاهش وزن است. مطالعات متعددی نشان داده است که که چای ترش یا چای قرمز ممکن است به کاهش وزن کمک کرده و از افزایش وزن نیز جلوگیری نماید. در آزمایشی به 36 نفر فرد دارای اضافه وزن عصاره گیاه هیبیسکوس داده شد. پس از گذشت 12 هفته، عصاره هیبیسکوس موجب کاهش وزن و کاهش شاخص توده بدنی شده بود. به همین علت گمان می‌شود که چای ترش نیز دارای چنین خاصیتی باشد.

خاصیت ضد باکتری (آنتی باکتریال)

باکتری‌ها موجوداتی تک سلولی هستند که می‌توانند انواع عفونت‌ها را ایجاد کنند. مطالعات محققان نشاده داده است که عصاره گیاه هیبیسکوس از فعالیت حدود 8 گونه باکتری جلوگیری می‌نماید. همچنین می‌تواند فعالیت باکتری E. coli مهار کند. این باکتری مسبب بروز مشکلاتی مانند اسهال، نفخ و… است. اگرچه تاکنون بر روی انسان آزمایشی درباره خاصیت آنتی باکتریال چای ترش انجام نشده است، اما پیش‌بینی می‌شود که تأثیری مشابه با فعالیت‌های آزمایشگاهی داشته باشد.

خاصیت ضد سرطانی

گیاه هیبیسکوس حاوی مقادیر زیادی از پلی فنول‌ است. پلی فنول‌ها در مبارزه با سرطان بسیار قدرتمند عمل می‌کنند. محققان تا کنون به نتایج زیادی درباره خاصیت ضد سرطانی گیاه هیبیسکوس دست یافته‌اند. برای مثال، در پژوهشی دریافتند که عصاره گیاه هیبیسکوس از تهاجم سلول‌های سرطانی به سلول‌های دهان و پروستات جلوگیری نموده و در رشد آن‌ها اختلال ایجاد می‌کند. همچنین آزمایشات نشان داده است که عصاره این گیاه سلول‌های سرطانی معده را تا 52 درصد مهار می‌کند.

طرز تهیه چای ترش

طرز تهیه چای ترش

همانطور که پیش‌تر گفتیم، چای ترش به دو صورت قابل تهیه است. هم می‌توان چای ترش را به صورت نوشیدنی خنک و با یخ میل نمود؛ هم می‌توان آن را به عنوان چای گرم نوشید. برای آشنایی با طرز تهیه چای ترش به دو روش ذکر شده، در ادامه با ما همراه باشید.

روش اول: چای ترش گرم

  • ابتدا مقداری آب جوش تهیه نمایید.
  • سپس به ازای هر فرد، 2 تا 4 گرم چای ترش (گیاه هیبیسکوس خشک) به آب جوش اضافه کنید.
  • اجازه دهید برای 3 الی 5 دقیقه دم بکشد.
  • سپس چای را صاف کرده و میل نمایید. می‌توانید به آن افزودنی‌های دیگری نیز بیافزایید.

روش دوم: چای ترش خنک

  • ابتدا یک پارچ بزرگ را با آب سرد پر کنید.
  • سپس حدود 15 تا 20 گرم چای ترش (گیاه هیبیسکوس خشک) را درون پارچ بریزید.
  • در این مرحله می‌توانید افزودنی‌های دلخواه نیز به آن اضافه نمایید.
  • چای ترش را برای 12 ساعت در یخچال نگه دارید.
  • سپس مقدار دلخواهی از چای را درون لیوان ریخته و با یخ میل کنید.

نکات مهم درباره خواص چای ترش

در مجموع، چای ترش یا چای قرمز نوعی چای گیاهی است که فواید بسیاری برای سلامتی به همراه دارد. این چای دارای طعمی دلپذیر و ترش بوده و به راحتی قابل تهیه است. مطالعات نشان داده است که چای ترش می‌تواند به کاهش وزن و سلامت قلب و کبد کمک کرده و حتی با سرطان و باکتری‌ها نیز مبارزه کند. با این حال، نباید در مصرف هیچگونه ماده خوراکی افراط کرد. استفاده بیش از حد از این چای نیز می‌تواند عوارضی مانند آسیب کبدی و تداخل دارویی را به همراه داشته باشد. اگر باردار یا شیرده هستید، چای ترش ننوشید. همچنین در صورتی که داروی خاصی برای درمان فشار خون، دیابت، مالاریا و… استفاده می‌کنید، پیش از مصرف چای ترش با پزشک مشورت نموده و تداخل دارویی آن را بررسی کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *