اگر نخوابید چه اتفاقی می افتد؟ کم خوابی چه اثراتی بر سلامت بدن می گذارد؟

یک شب خواب کم می تواند منجر به اثرات کوتاه مدت مانند خستگی در روز و زود رنجی شود. با این حال ، کمبود خواب و بی خوابی مکرر می تواند سلامت بدن فرد را به خطر بیندازد. در ادامه با مجله “زیبا بمان” همراه باشید تا ببینید در اگر نخوابید چه اتفاقی می افتد. 

اگر نخوابید چه اتفاقی می افتد

کم خوابی چه اثراتی دارد ؟

در زیر به مواردی اشاره خواهیم کرد که ممکن است در صورت عدم خواب کافی فرد ایجاد شود.

1- تغییرات خلق و خوی

کمبود خواب و تغییرات خلقی ب هم مرتبط هستند. ارتباط بین کمبود خواب و افزایش موارد زیر را نشان داد:

  • عصبانیت
  • پرخاشگری
  • بروز شدید احساسات 

در این بررسی همچنین اشاره شد که کمبود خواب می تواند اختلالات خلقی قبلی ، مانند افسردگی و اضطراب را بدتر کند.

2- کاهش توانایی یادگیری

طبق موسسه ملی بهداشت (NIH) ، خواب برای عملکرد سالم مغز ضروری است. در طول خواب ، مغز اطلاعاتی را که در طول روز پردازش کرده است تلفیق می کند. به همین دلیل ، کمبود خواب مستقیماً بر توانایی فرد در یادگیری اطلاعات یا مهارت های جدید تأثیر می گذارد. طبق NIH ، کمبود خواب همچنین می تواند بر موارد زیر تأثیر منفی بگذارد:

  • توجه
  • تصمیم گیری
  • خلاقیت
  • تغییر در شناخت و حافظه

مطالعه ای در سال 2014 ارتباط بین مدت خواب و کاهش شناختی در زنان را بررسی کرد. این مطالعه نشان داد که زنانی که کمتر از 5 ساعت یا بیشتر از 9 ساعت در شب می خوابند ، در مقایسه با زنانی که در زندگی 7 ساعت در هر شب می خوابند ، کاهش شناختی داشته اند.

3- افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر

بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده مغز است که به تدریج تفکر و حافظه را مختل می کند. برخی از دانشمندان فرضیه آمیلوئید را به عنوان توضیحی برای چگونگی توسعه آلزایمر پیشنهاد می کنند. طبق این فرضیه ، بیماری آلزایمر به دلیل تجمع پروتئین های بتا آمیلوئید در مغز ایجاد می شود. این پروتئین های چسبناک با هم جمع می شوند و رسوبات بزرگی به نام پلاک ایجاد می کنند. پلاک ها سیگنالینگ عصبی در مغز را مختل می کنند که در نهایت منجر به مرگ سلول های مغزی می شود.
مطالعه ای در سال 2018 اشاره کرد که سیستم ایمنی بدن به پاکسازی بتا آمیلوئید از مغز در هنگام خواب کمک می کند. این مطالعه نشان داد که یک شب کمبود خواب باعث افزایش سطح بتا آمیلوئید در مغز می شود.
محققان پیشنهاد می کنند کمبود خواب به صورت طولانی مدت ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر در فرد را افزایش دهد.

4- افزایش احتمال افزایش وزن

افرادی که کمتر از 6 ساعت در شب می خوابند ، بیشتر از کسانی که هر شب 8 ساعت می خوابند ، شاخص توده بدنی (BMI) بیشتری دارند. وقتی که فرد می خوابد ، بدن هورمون هایی آزاد می کند که به تنظیم متابولیسم ، پردازش گلوتن و سرکوب اشتها کمک می کنند. در نتیجه ، از دست دادن خواب می تواند منجر به افزایش میل غذایی شود و منجر به مصرف کالری اضافی در روز بعد شود.

5- افزایش خطر بیماری های قلبی

فشار خون به طور طبیعی در هنگام خواب کاهش می یابد. طبق مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) ، خواب مداوم هر شب کمتر از 7 ساعت می تواند باعث شود که فشار خون برای مدت طولانی تری بالاتر بماند. فشار خون بالا خطر ابتلا به بیماری قلبی در فرد را افزایش می دهد. این به نوبه خود خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد.

6- افزایش خطر دیابت

دیابت نوعی بیماری متابولیکی است که با افزایش سطح گلوکز خون مشخص می شود. کمبود خواب تقریباً خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در فرد را سه برابر می کند.
البته ، خواب زیاد نیز ممکن است یک مسئله باشد. در یک مطالعه در سال 2015 ، محققان دریافتند که کمترین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در میان افرادی که به طور منظم بین 7 تا 8 ساعت در شب می خوابند دیده می شود.
همچنین یافته ها حاکی از آن است که کم خوابیدن یا خواب زیاد می تواند خطر ابتلا به این بیماری را در فرد افزایش دهد.

7- افزایش خطر ابتلا به عفونت ها

کم خوابی خطر مریض شدن را در افراد افزایش می دهد. در یک بررسی در سال 2015 رابطه بین سیستم ایمنی بدن و خواب بررسی شد. محققان نتیجه گرفتند که خواب به تعدیل جنبه های مختلف سیستم ایمنی بدن کمک می کند به گونه ای که به محافظت در برابر عفونت کمک می کند. آنها همچنین اظهار می کنند که کمبود خواب می تواند منجر به کاهش ایمنی شود.

8- افزایش خطر سرطان روده بزرگ

یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد مبتلا به اختلالات خواب در مقایسه با افرادی که اختلالات خواب را تجربه نکرده اند ، به طور قابل توجهی بالاتر است. محققان اظهار داشتند که کمبود خواب ممکن است ریتم طبیعی بدن و هورمون های تحریک کننده سیستم ایمنی بدن را که به محافظت در برابر سرطان روده بزرگ و سایر انواع سرطان کمک می کنند ، مختل کند.

9- تغییرات در سلامت جنسی

طبق یک بررسی در سال 2019 ، خواب ناکافی یا اختلال در آن می تواند بر عملکرد جنسی در مردان تأثیر بگذارد. پزشکان هنگام درمان اختلال نعوظ و سایر مشکلات عملکرد جنسی ، کمبود خواب را نیز باید در نظر بگیرند.

چگونه می توان کم خوابی را جبران کرد

چگونه می توان کم خوابی را جبران کرد ؟

ممکن است مدتی طول بکشد تا فرد کم خوابی را جبران کند. نکات زیر می تواند به بهبود بهداشت خواب فرد کمک کند ، در نتیجه به او کمک می کند تا خواب از دست رفته را برطرف کند:

ایجاد و حفظ یک روال منظم برای رفتن به تختخواب
هر روز در یک ساعت مشخص بیدار شدن
فعالیت بدنی در طول روز
جلوگیری از چرت زدن در روز
تمام وسایل الکترونیکی مانند گوشی قبل از خواب کنار بگذاریم
شب ها غذای سبک بخوریم
عدم نوشیدن الکل یا کافئین قبل از خواب
وقت گذاشتن برای استراحت قبل از خواب
فقط برای خواب و رابطه جنسی از تخت استفاده کنید
خوابیدن در یک محیط آرام ، ساکت و تاریک

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

چند ساعت خواب هر چند وقت یک بار یا چند بار در هفته ممکن است نیازی به مراجعه به پزشک نداشته باشد. در این موارد ، افراد می توانند برخی از راهکارهای مراقبت را در منزل امتحان کنند که به آنها کمک می کند تا خواب خود را جبران کنند. اگر فرد یکی از موارد زیر را تجربه کند باید به پزشک مراجعه کند:

مدت زمان ضعیف یا کیفیت خواب علی رغم تغییرات در خواب
کمبود خواب که بر زندگی روزمره فرد تأثیر می گذارد

علائم احتمالی اختلال خواب ، که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

ناتوانی یا تأخیر در خوابیدن
بیداری مکرر در طول شب
خیلی زود بیدار می شود و قادر به خوابیدن نیست
خواب آلودگی مفرط در طول روز

خلاصه

خواب چندین عملکرد مهم دارد. به عنوان مثال ، مطالعات نشان می دهد که خواب به ایجاد ثبات در خلق و خو ، افزایش یادگیری و حافظه و جلوگیری از عفونت و بیماری کمک می کند. کمبود خواب اگر کم اتفاق بیفتد ممکن است جای نگرانی نباشد. با این حال ، کمبود خواب مداوم می تواند خطر ابتلا به چندین بیماری مزمن از جمله زوال عقل ، بیماری قلبی و دیابت را در فرد افزایش دهد.
فردی که مرتباً کمبود خواب را تجربه می کند باید برخی راهکارهای جبران خواب را برای بهبود کمیت و کیفیت خواب خود امتحان کند. هر کسی که مشکلات خواب شدید یا مداوم را تجربه کند باید برای مشاوره به پزشک مراجعه کند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *