هر آنچه در دوران یائسگی باید انتظار داشت

یائسگی

یائسگی انتقال به مرحله جدیدی از زندگی است. این کار با پایان یافتن چرخه قاعدگی شروع می شود. یائسگی یک بیماری نیست و برخی آن را به عنوان زمان رهایی تجربه می کنند. با این حال ، تغییرات هورمونی و سایر عوامل درگیر می توانند باعث ایجاد مشکلات و ناراحتی شوند. یائسگی معمولاً بین سنین 40 تا 58 سال در کشورهای توسعه یافته شروع می شود. برای برخی ، این بیماری زودتر به دلیل مشکلات پزشکی مانند برداشتن تخمدان ها اتفاق می افتد.

در حدود زمان یائسگی ، بسیاری از خانمها علائمی  مانند گرگرفتگی ، عرق شب ، خشکی واژن و کاهش فشار جنسی را تجربه می کنند. همچنین می تواند منجر به اضطراب ، تغییر خلق و خو نیز شود. این علائم ممکن است قبل از پایان قاعدگی شروع شود و تا چندین سال ادامه یابد. تأثیر این علائم بر کیفیت زندگی یک شخص متفاوت است و می تواند کم یا زیاد باشد. با این وجود روش هایی برای مدیریت این علائم وجود دارد.

هر فرد یائسگی را متفاوت تجربه خواهد کرد. حفظ یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می تواند به فرد کمک کند احساس بهتری داشته باشد و سلامت عمومی خود را در طولانی این مدت تقویت کند.  در این مقاله اطلاعات بیشتری در مورد آنچه در دوران یائسگی انتظار دارید ، کسب کنید.

علائم یائسگی

نشانه ها و علائم یائسگی

در حدود یائسگی ، تغییرات جسمی و روحی مختلفی ایجاد می شود و باعث ایجاد علائم می شود. برخی از اینها قبل از یائسگی شروع می شوند و برخی دیگر پس از آن ادامه دارند.تغییراتی که در یائسگی وجود دارد عبارتند از:

باروری پایین

با نزدیک شدن یک زن به پایان مرحله تولید مثل ، قبل از شروع یائسگی ، سطح استروژن شروع به کاهش می کند. این امر احتمال بارداری را کاهش می دهد.

قاعدگی نامنظم است

اولین نشانه نزدیک شدن یائسگی معمولاً دوره هایی است که به طور نامنظم اتفاق می افتند. این دوره های نامنظم ممکن است کم و یا بیش از حد باشند. هر کسی که در مورد تغییرات قاعدگی نگران است ، باید به پزشک مراجعه کند ، زیرا این تغییرات همچنین می تواند نشان دهنده بارداری یا برخی از مشکلات بهداشتی باشد.

خشکی واژن

خشکی واژن ، خارش واژن ممکن است در طول دوره قبل از یائسگی شروع شود و ادامه یابد. فرد مبتلا به هر یک از این علائم ممکن است در حین رابطه جنسی واژینال احساس ناراحتی کند. همچنین اگر پوست شکسته شود ، می تواند خطر عفونت را افزایش دهد. واژینیت آتروفیک ، که شامل نازک شدن ، خشک شدن و التهاب دیواره واژن است ، گاهی ممکن است در دوران یائسگی ایجاد شود. مرطوب کننده های مختلف ، روان کننده ها و داروها می توانند خشکی واژن و موارد مرتبط با آن را تسکین دهند.

گرگرفتگی

گرگرفتگی در زمان یائسگی شایع است. باعث می شوند فرد احساس ناگهانی گرما در بدن داشته باشد. این احساس ممکن است در صورت ، گردن یا قفسه سینه شروع شود و به سمت بالا یا رو به پایین حرکت کند. برخی از افراد علاوه بر گرگرفتگی یا به جای گرگرفتگی ، عرق شبانه و یا لرز را تجربه می کنند. گرگرفتگی معمولاً در سال اول پس از پایان قاعدگی رخ می دهد ، اما بعد از یائسگی می توانند تا 14 سال ادامه داشته باشند.

اختلالات خواب

مشکلات خواب ممکن است در دوران یائسگی ایجاد شود و ممکن است ناشی از موارد زیر باشد :

  • اضطراب
  • عرق شب
  • افزایش ادرار

ورزش زیاد و پرهیز از وعده های غذایی سنگین قبل از خواب می تواند در مدیریت این مسائل کمک کند ، اما در صورت ادامه ، با پزشک مشورت نمایید.

تغییرات عاطفی

افسردگی ، اضطراب و خلق و خوی بد در دوران یائسگی شایع است. تغییرات هورمونی و اختلالات خواب می تواند در این موارد نقش داشته باشد. در حالی که احساس غم ، تحریک پذیری و خستگی در دوران یائسگی رایج است ، لزوماً نشانگر افسردگی نیست. با این حال ، هر کسی که به مدت 2 هفته و یا بیشتر تغییرات خلق و خوی داشته باشد ، باید به پزشک مراجعه کند.

مقاله منتشر شده در سال 2018 حاکی از آن است که در برخی موارد ممکن است بین یائسگی و خودکشی ارتباط برقرار شود. هرکسی که به فکر خودکشی است باید از مشاورکمک بخواهد. اگر کسی را در معرض خطر خودکشی یا آسیب رساندن به شخص دیگری می دانید، با شماره اضطراری محلی تماس بگیرید. هرگونه سلاح ، دارو یا سایر اشیاء بالقوه مضر را ازاطراف بردارید . بدون قضاوت به شخص گوش دهید

ایجاد مشکل در تمرکز و یادگیری

در دوره یائسگی ، دو سوم زنان ممکن است از نظر تمرکز و حافظه دچار مشکل شوند. فعال بودن از نظر جسمی و روحی ، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و حفظ زندگی اجتماعی می تواند به این مشکلات کمک کند. به عنوان مثال ، برخی از افراد از پیدا کردن یک سرگرمی جدید یا عضویت در یک باشگاه یا یک فعالیت محلی استفاده می کنند.

تغییرات فیزیکی

تغییرات بدنی مختلفی می تواند در طول یائسگی ایجاد شود. از جمله این تغییرات می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • چربی اطراف شکم
  • افزایش وزن
  • تغییر در رنگ مو ، بافت و حجم آن
  • کاهش حجم پستان و ایجاد حساسیت در آن
  • بی اختیاری ادرار
درمان علائم یائسگی

افزایش خطر در برخی از شرایط سلامتی

پس از یائسگی ، به نظر می رسد خطر برخی از بیماری ها  افزایش می یابد. یائسگی باعث ایجاد این شرایط نمی شود ، اما تغییرات هورمونی درگیر ممکن است نقشی داشته باشد.

پوکی استخوان: یک وضعیت طولانی مدت است که در آن قدرت و تراکم استخوان کاهش می یابد. پزشک ممکن است برای حفظ استحکام استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان ، مصرف مکمل های ویتامین D و خوردن غذاهای غنی از کلسیم را توصیه کند.

بیماری قلبی و عروقی: انجمن قلب آمریکا (AHA) می گوید ، در حالی که کاهش استروژن در اثر یائسگی ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد ، مصرف هورمون درمانی باعث کاهش این خطر نمی شود.

سرطان پستان: برخی بعد از یائسگی  بیشتر در معرض ابتلا انواع سرطان پستان  قرار می گیرند. یائسگی باعث سرطان پستان نمی شود ، اما به نظر می رسد تغییرات هورمونی درگیر این خطر را افزایش می دهد.

تغییرات پوستی همچنین می تواند در طول یائسگی رخ دهد. 

آیا یائسگی نیاز به درمان دارد ؟

یائسگی یک بیماری نیست بلکه یک انتقال طبیعی است. با این وجود ، می تواند تغییرات جسمی و روحی ناخواسته ای فرد را درگیر کند. هر فردی که در مورد این تغییرات نگران است باید به دنبال مشاوره پزشکی باشد. پزشک ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر را توصیه کند:

هورمون درمانی در یائسگی

این روش درمانی با تهیه استروژن مکمل و یک نسخه مصنوعی از هورمون پروژسترون به تراز هورمون بدن کمک می کند. این کار می تواند به کاهش بروز گرگرفتگی و سایر علائم یائسگی کمک کند. با این حال ، استفاده از آن ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماری ها و شرایط سلامتی را افزایش دهد.

افراد با داشتن بیماری های زیر و یا در صورت داشتن سابقه شخصی یا خانوادگی از این مشکلات ، نباید از هورمون درمانی استفاده کند:

در مورد مزایا و خطرات احتمالی هورمون درمانی قبل از تصمیم گیری در مورد استفاده از آن با پزشک صحبت کنید.

سایر درمان ها

ممکن است موارد زیر نیز به تسکین علائم کمک کند:

  • ژلهای بدون نسخه و سایر محصولات برای خشکی واژن
  • قرص های تجویز شده ، کرم ها برای خشکی واژن
  • قرص های ضد بارداری هورمونی با دوز پایین برای گرگرفتگی ، خشکی واژن و تغییر خلق و خوی
  • ضد افسردگی های دوز کم برای کاهش گرگرفتگی ، حتی برای افرادی که افسردگی ندارند (با تجویز پزشک)
سبک زندگی

نکات سبک زندگی

نکاتی برای مدیریت چالش های یائسگی شامل موارد زیر است:

  • ورزش منظم
  • تمرین آرامش و تنفس عمیق
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم که شامل  میوه های تازه ، سبزیجات و غلات باشد
  • ترک سیگار 
  • محدود کردن مصرف الکل
  • به دنبال مشاوره برای اضطراب ، تغییر خلق و خو و نگرانی در رابطه باشید
  • ایجاد خواب خوب و استراحت زیاد
  • انجام تمرینات ورزشی برای تقویت کف لگن
  • صحبت کردن با دوستان و خانواده در مورد تجربه یائسگی
  • کشف روشهای جدید لذت بردن از صمیمیت با یک شریک زندگی
  • ایجاد سرگرمی و رفتن به باشگاه

داشتن یک زندگی جنسی فعال

یائسگی می تواند باعث کاهش میل جنسی فرد شود و منجر به خشکی واژن شود ، اما نیاز به کنترل بارداری را نیز برطرف می کند. برای برخی ، این می تواند لذت جنسی را بیشتر کند. رابطه جنسی اغلب می تواند جریان خون واژن را افزایش داده و به سالم ماندن بافت ها کمک کند. برخی از نکات برای حفظ سلامت جنسی و فعالیت در دوران یائسگی عبارتند از:

  • فعال بودن از نظر جسمی
  • اجتناب از مصرف دخانیات و الکل
  • انجام تمرینات برای تقویت کف لگن
  • از  صابون قوی در اطراف واژن استفاده نکنید ، زیرا می توانند تحریک پذیری را کاهش دهند

شایان ذکر است که ، در حالی که یک زن پس از شروع یائسگی نمی تواند باردار شود ، هنوز هم باید در طول رابطه جنسی در برابر عفونت های مقاربتی محافظت کرد.

تاثیر جراحی و درمان های پزشکی در یائسگی

اگر شخصی برای برداشتن تخمدان خود تحت عمل جراحی قرار گیرد ، یائسگی را تجربه می کند. اگر این اتفاق قبل از میانسالی رخ دهد ، پزشکان  از آن به عنوان “یائسگی زودرس” یاد کنند. پزشک ممکن است هورمون درمانی را برای کاهش برخی از علائم توصیه کند ، اما مثل همیشه بحث در مورد خطرات و همچنین فواید احتمالی این درمان مهم است.

برخی از درمانها مانند شیمی درمانی و رادیوتراپی می توانند باعث شوند تخمدان ها به طور موقت یا دائمی از کار خود متوقف شوند. احتمال وقوع این اتفاق بستگی به سن فرد و نوع و محل درمان دارد. فردی که یائسگی را بخاطر یک درمان بالینی تجربه می کند ، همان علائمی را تجربه می کند که شخصی یائسگی طبیعی را تجربه می کند. با این حال ، علائم ممکن است ناگهانتر به نظر برسد ، زیرا تغییر جسمی ناگهانی است. همچنین ممکن است فرد در مورد از دست دادن زود هنگام باروری ناراحتی یا افسردگی را تجربه کند.

یائسگی زودرس

برخی از افراد به دلایل دیگری به جز مداخلات پزشکی ، یائسگی را زودتر از دیگران تجربه می کنند. پزشکان یائسگی را قبل از 40 سالگی و اگر بین 40 تا 45 سالگی باشد ، زودرس می دانند. یائسگی زودرس به طور طبیعی در حدود 5٪ از خانم ها رخ می دهد.

مواردی که فرد دچار یائسگی زودرس می شود شامل :

  • یک بیماری ژنتیکی که بر روی کروموزومها اثر می گذارد ، مانند سندرم ترنرپ
  • یک بیماری خود ایمنی
  • در موارد نادر ، عفونت مانند سل ، مالاریا یا اوریون

هر کس قبل از 45 سالگی در الگوهای قاعدگی تغییراتی را تجربه کند ، باید به پزشک مراجعه کند.

تشخیص

همانطور که بار ها اشاره شد یائسگی یک بیماری نیست ، اما بسیاری از افراد با پایان یافتن قاعدگی باید به پزشک مراجعه نمایند. این کار باعث تشخیص به موقع مشکلاتی می شود که در این دوره ایجاد شده است.

پزشک اغلب می تواند با پرسیدن برخی از سؤالات، علت تغییرات علائم را مشخص کند و مطمئن شود که این علائم ناشی از تغییرات دوران یائسگی می باشند. همچنین ممکن است سطح هورمون ها را آزمایش کرده و تجزیه و تحلیل های دیگری از خون و ادرار انجام دهند تا سایر مشکلات بهداشتی را تشخیص دهد . با این حال ، هیچ آزمایشاتی به طور قطعی نمی تواند نشان دهد که یائسگی شروع شده است.

خلاصه

برای بسیاری از افراد ، یائسگی تنها گذری نیست که در دوران میانسالی اتفاق می افتد. این مورد باعث تغییر در روابط و کار یا زندگی در خانه شود و تاثیر گذار است. هنگامی که بیش از یکی از این تغییرات در یک دوره کوتاه اتفاق بیفتد ، می تواند احساسات طغیان کند. با این حال ، بسیاری از خانم ها در تمام مدت یائسگی و چندین دهه پس از آن زندگی سالم را پشت سر می گذارند ، و زندگی میانسالی غالباً می تواند شروع یک فصل جدید باشد.

برگفته از : منبع

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *