درمان سرطان سينه با تغذیه
سرطان سینه یا سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان است که از هر 8 زن، در یک نفر این سرطان تشخیص داده میشود و یک نفر از 5 نفر، زیر 50 سال سن دارند. این سرطان ممکن است در مردان هم ایجاد شود که یک درصد از کل بیماران این نوع از سرطان را تشکیل میدهند. پستان، زیر پوست و بالای عضلات قفسهی سینه جای دارد و شامل غدد تولید شیر است که با کانالهای باریک به سطح پوست در نوک پستان متصل میشوند. غدد و مجاری آن درون بافت همبندی جای دارند که از چربی و فیبر ساخته شدهاند. بیشتر قسمتهای بافت پستان، عروق خونی، اعصاب، کانالها و گرههای لنفاوی هستند. سرطان سینه نوعی از سرطان است که در آن سلولهای بافت، رشد غیرطبیعی داشته و از کنترل خارج میشوند. در این مقاله، دربارهی چگونگی و عوامل موثر در ایجاد سرطان شرح مختصری خواهیم داد و سپس به طور کامل دربارهی تغذیهی بیمار سرطان سینه صحبت خواهیم کرد. با ما در مجلهی علمی “زیبا بمان” همراه باشید تا شما را در جریان روش صحیح درمان سرطان سينه با تغذیه قرار دهیم.
فرآیند ایجاد بیماری سرطان سینه
سرطان سینه معمولا با تشکیل یک تومور کوچک شروع شده و از طریق کانالهای پستان به گرههای لنفاوی و یا از طریق جریان خون به سایر قسمتهای بدن گسترش میباید.
عوامل موثر در ایجاد بیماری سرطان سینه
جنسیت، سن، عوامل ژنتیکی، قاعدگی در سنین پایین (کمتر از 12 سالگی) و یائسگی در سنین بالا (بعد از 55 سالگی)، نازایی، بارداری در سنین بالا، بارداری بیش از دو مرتبه، سقط جنین، جهشهای خاص داخل ژنوم و تراکم بافت پستان از عوامل موثر ژنتیکی در بروز سرطان سینه هستند. اضافه وزن، عدم تحرک، تغذیهی نامناسب، نوشیدن مشروبات الکلی، استفاده از قرصهای ضد بارداری، پرتوهای یونی و درمان جایگزینی هورمونی از عوامل محیطی موثر در ایجاد این نوع از سرطان است.
علائم سرطان سینه
اولین نشانهی سرطان سینه، وجود یک تودهی غیرطبیعی در پستان است که با معاینهی دستی یا با ماموگرافی یا سونوگرافی قابل تشخیص است. هر گونه تغییر غیرطبیعی در اندازه و شکل ظاهری پستان مانند کمرنگ شدن پوست یا فرورفتگی در برخی نقاط آن میتواند علامت هشدار دهندهای باشد. همچنین، معکوس شدن نوک پستان میتواند نشانهای دیگر از این بیماری باشد. قرمزی، چروک شدن و خارش روی پستان عامل دیگری در تشخیص سرطان سینه است.
در برخی موارد ممکن است بدون فشار به نوک پستان مایعی از آن خارج شود یا دردی مداوم در پستان یا زیر بغل حس شود. تورم در زیر بغل یا اطراف ترقوه هم علامت دیگری است که میتوان به حضور این بیماری در بدن مشکوک شد. بنابراین، در صورت مشاهدهی هر یک از موارد ذکر شده، حتما به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید.
درمان سرطان سینه
برای درمان سرطان سینه ممکن است از روشهای مختلفی مانند لامپکتومی، ماستکتومی، پرتودرمانی، شیمیدرمانی، هورموندرمانی و یا درمان دارویی استفاده شود که نوع انتخاب این روشها، به پیشرفت بیماری بستگی دارد.
علاوه بر اهمیت روش درمانی برای سرطان سینه در بهبود وضعیت بیمار، تغذیهی مناسب هم میتواند سرعت بهبودی را افزایش دهد. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل میتواند بر کیفیت زندگی فرد و کنترل بیشتر آن تاثیر مثبت داشته باشد. از این رو، بحث اصلی این مقاله را به تغذیهی بیمار سرطان سینه اختصاص میدهیم.

درمان سرطان سينه با تغذیه
غذاهای حاوی مواد معدنی مصرف کنید
درمان سرطان سینه با تغذیه باید دارای چه مواد معدنی باشد:
سلنیوم: یک مادهی معدنی است که بروز سرطان سینه را کاهش داده و در صورت ابتلا، سرعت پیشرفت آن را کاهش میدهد. برای دریافت این منبع مهم میتوان از گردو، گوشت مرغ، تخم مرغ، شاهماهی، تنماهی، ماهی کولی، ماهی سالمون، میگو، صدف، خاویار، بادام، تخمهی آفتابگردان، قارچ، جوانهی گندم، سبوس گندم، سبوس برنج، سبوس جوی دو سر، ماکارونی، ترب، گوجهفرنگی، کاهو و … استفاده کرد.
روی: یکی از مواد معدنی مهم است که در بهبود روند بیماری سرطان سینه نقش مهمی دارد. روی در اسفناج، نخود فرنگی، قارچ، سیر، کنجد، تخم کتان، تخمهی کدو تنبل، تخمهی هندوانه، بادام زمینی، بادام هندی، لوبیا قرمز، نخود، برنج قهوهای، میگو، شاهمیگو، صدف، خرچنگ، ماهی سالمون، گوشت بوقلمون، زردهی تخم مرغ و … موجود است.
کلسیم: یک مادهی معدنی مهم است که مانع افزایش و تکثیر سلولهای بدخیم سرطانی میشود. برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن باید از منابع طبیعی مانند شیر و پنیر کمچرب، ماهی ساردین، بروکلی، کلم کالی، برگ چغندر، اسفناج، پیاز، انجیر، پرتقال، بادام، نخود، عدس، لوبیاسفید، لوبیاچیتی، سویا و … استفاده کرد.
آهن: یک مادهی معدنی بسیار مهم که در ماهی، زردهی تخم مرغ، جعفری، اسفناج، حبوبات مانند عدس و لوبیا، میوههای خشک مانند برگهی زردآلو و دانههای روغنی یافت میشود. برای افزایش جذب آهن، در هر وعدهی غذایی از گوجهفرنگی، فلفل سبز، لیمو ترش، کلم و پرتقال استفاده کنید.
غذاهای حاوی ویتامین مصرف کنید
برای درمان سرطان سینه با تغذیه ، تغذیه بیمار باید حاوی چه ویتامین هایی باید باشد که به شرح آن ها در ادامه میپردازیم:
ویتامین D: یک هورمون استروییدی چندکاره است که اثرات ضد تومور دارد و و سطح بالای آن در خون، با کاهش نرخ مرگ و میر در مبتلایان در ارتباط است. ماهی سالمون، شاه ماهی و ماهی ساردین، ماهی تن، روغن جگر ماهی، میگو، صدف، زردهی تخم مرغ، قارچ، بلغور جوی دو سر، غلات و حبوبات، ماست غنیشده، شیر گاو، شیر سویا، آب پرتغال و … منبعی عظیم از ویتامین D هستند.
ویتامین E: به عنوان یک مادهی معدنی اساسی در بدن، التهاب و تشکیل سلولهای بدخیم را در پستان مهار میکند. این ویتامین در تخمهی آفتابگردان، تخمهی کدو، روغن آفتابگردان، روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن کانولا، روغن خرما، انواع بادام، فندق، پسته، نخود، لوبیا سویا، لوبیا قرمز، لوبیا سفید، لوبیا چیتی، عدس، گوجهفرنگی، کدو حلوایی، پاپریکا، فلفل دلمهای قرمز، جعفری، اسفناج، برگ چغندر، مارچوبه، کلمبروکلی، کلمپیچ، زیتون، تمشک، برگهی زردآلو، انبه، کیوی، آووکادو، ماهی قزلآلا، میگو و … یافت میشود.
ویتامین A: یک مادهی معدنی مهم و یک آنتیاکسیدان قوی در مقابله با رادیکالهای آزاد و متوقف کردن رشد تومورهای سرطانی محسوب میشود. از منابع مهم این ویتامین میتوان به محصولات لبنی کمچرب، حبوبات مانند لوبیا چشم بلبلی و نخود، زردهی تخم مرغ، فلفل تند، فلفل دلمهای قرمز، گوجهفرنگی، سیبزمینی، چغندر خام، هویج، کدو تنبل، شلغم، کلم کالی، کلم بروکلی، برگ چغندر، اسفناج، شوید، شاهی، جعفری، کاهو، خربزه، هندوانه، طالبی، گیلاس، موز، انبه، زردآلو، هلو، شلیل، پرتغال، نارنگی، گریپفروت، خرما و … سرشار از ویتامین A هستند.
ویتامین C: میتواند به عنوان پیشساز ویتامین A در بدن مورد توجه قرار گیرد و از منابع آن میتوان به توتفرنگی، پرتقال، کیوی، آناناس، گرمک، انبه، فلفل قرمز، فلفل سبز، فلفل دلمهای زرد، کلم قرمز، گل کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم کالی، گوجهفرنگی، شاهی، جعفری تازه، آویشن تازه، برگ خردل، برگ شلغم، رزماری خشک، ریحان خشک، گشنیز خشک، غلات غنی شده، زعفران و … اشاره کرد.
اسید فولیک: یک ویتامین از خانوادهی B است و برخی دانشمندان معتقدند که با محافظت از ساختار DNA و حفظ سلامت آن، از بروز و گسترش سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. از منابع طبیعی اسید فولیک میتوان به کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، مارچوبه، گوجهفرنگی، هویج، چغندر، ذرت، رزماری، ریحان، آووکادو، موز، پاپایا، پرتقال، نعناع خشک، پودر چیلی، تخمهی آفتابگردان، تخم کتان، بادام، لوبیا چیتی، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا سویا، عدس و … اشاره کرد.
توصیههای تغذیه برای سرطان سینه
توصیه هایی برای درمان سرطان سينه با تغذیه میتوانیم به شما عزیزان پیشنهاد کنیم به شرح زیر است که تغذیه بیماران سرطانی باید چگونه باشد:
وعدههای غذایی را در دفعات زیاد و در حجم کم مصرف کنید.
مایعات (فقط آب) را در بین وعدهها (و نه همراه با وعدههای غذایی) استفاده کنید.
از مصرف غذاهای سرخشده و فستفودها خودداری کنید.
مصرف غذاهای پرچرب به ویژه منابع حیوانی را محدود کنید.
استفاده از گوشت قرمز ممنوع است.
بجای استفاده از ماست و دوغ معمولی، نوع پروبیوتیک آن را مصرف کنید.
از مصرف غذاهای نمکسود، دودی و ترشیجات بپرهیزید.
از مصرف غذاهای حاوی شکر زیاد دوری کنید.
مصرف انواع سس و طعمدهندههای کارخانهای را متوقف کنید.
خرما و توت خشک و انجیر را جایگزین شکلات و آبنبات کنید.
به جای بیسکوییت و کیک، از میوهی تازه استفاده کنید.
توجــــه: فعالیت بدنی منظم و سبک در کنار رژیم غذایی مناسب، دارای اهمیت زیادی است؛ زیرا تخلیهی بار منفی تنشها، آرامش و انرژی مثبت درونی، همواره به بهبود بیماری کمک میکند.