آویشن گیاهی است دارای خواص زیادی است و از آن به صورت خشک شده درغذا به عنوان چاشنی استفاده می شود. آویشن یکی از ادویه های محبوب در آشپزی می باشد که استفاده ازآن به عنوان دارویی شفابخش و ضامن سلامت است. طعم این گیاه با نوعی جوز هندی ، آلو، ریحان اکلیل کوهی و مریم گلی شباهت دارد. این گیاه باید دور از نور آفتاب و رطوبت درشیشه های ضخیم و قوطی های سربسته و فلزی نگهداری شود. در ادامه با مجله “زیبا بمان” همراه باشید تا درباره خواص آویشن بیشتر بدانید.
فهرست مقالات
خواص دارویی آویشن
قبل از ورود آنتی بیوتیک های جدید به بازار از روغن آویشن برای مداوای زخم ها استفاده می کردند. این گیاه دارای کالری، کربوهیدرات، پروتئین، فیبر، چربی، ویتامین C و A و B6، آهن، منگنز، کلسیم، مس، منیزیم، ریبوفلاوین و پتاسیم میباشد. همچنین آویشن علاوه بر کاروکرول، حاوی انواع فلاونوئیدها از جمله آپيژنین، نارينژين، لوتئولین و تیمونین است. این فلاونوئیدها قدرت آنتیاکسیدانی این گیاه را افزایش میدهند.
فعال ترین عنصر آویشن تیمول به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتری وضد قارچی در تهیه دهان شویه قدیمی به اسم Listerine و پمادهای موضعی مانند vicksvaprob استفاده شده است .
گیاه آویشن در طب سنتی
در کتاب های طب سنتی فارسی آویشن به نام های “حاشا”، “صعترالحمیر” و “اوشن” اشاره شده است. آویشن یک گیاه سبز رنگ بزرگ است که از آن به عنوان ادویه درطب سنتی و برای درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. آویشن درتهیه غذاها ودمنوش درفصل زمستان استفاده میشود.این گیاه اشکال مختلف درمناطق مختلف ایران وبا اسامی محلی متفاوت دارد. عطر و بوی گیاه آویشن به نام oregan ارگانو بسیار شبیه است.
خواص آویشن در درمان سرما خوردگی و گلودرد و برونشیت
این گیاه یک ضد میکروب طبیعی پرخاصیت میباشد که خلط آور، ضدسرفه و در درمان آسم و برونشیت موثر است. از آن برای سردرد هم به کار برده می شود که البته ضد میگرن و برای تقویت حافظه نیز مفید است.
بیشتر بخوانید: دمنوش آویشن
آویشن باعث کاهش فشار خون و کلسترول
آویشن دارای موادی است که ضد فشار خون است و به کسانی که دارای فشار خون بالا هستند این گیاه توصیه میشود. همچنین مصرف عصاره این گیاه میتواند به کاهش ضربان قلب این افراد کمک کند.
جلوگیری از مسمومیت غذایی
سعی کنید آویشن را در وعدههای غذایی خود بگنجانید. به عنوان مثال به عنوان ادویه یا از روغن آن در سالاد میتوانید استفاده کنید. آویشن میتواند از با آلودگی مواد غذایی مبارزه کند.
تاثیر آویشن بر اعصاب و درمان غلظت خون با این گیاه
آویشن گیاه معطری است که سطح دوپامین و سروتونین در قشر جلوی مغز و هیپوکامپ را افزایش میدهد؛ دوپامین و سروتونین، دو انتقالدهندهی عصبی مهم هستند و از آن برای تقویت اعصاب استفاده می شود. کاروکرول موجب فعال تر شدن مغز و تنظیم انتقالدهندههای عصبی میشود. مصرف مرتب این گیاه میتواند شما را سرحال کند.
کاشف و محقق نامی به نام محمدبن زکریایی رازی این گیاه پرخاصیت را برای افراد سرد مزاج توصیه کرده است و بادشکن وهضم کننده غذا و دمای بدن را معتدل می کند.
درروایتی ازآن به نام “سعتر” از آویشن برای رفع ناراحتی معده ،افزایش دهنده نورچشم و کاهش بلغم یاد شده است. آویشن خون را به جریان می اندازد غلظت را کم کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
آویشن و خواص ضد سرطانی آن
آویشن دارای ترکیب کاروکرول است که دارای خاصیت ضد تومور و سرطان است و با آن ها مبارزه میکند. کاروکرول موجب جلوگیری از پخش سلول های سرطانی روده بزرگ میشود و این ماده تاثیر بسیاری بر پیشگیری و درمان این سرطان دارد.
خواص آویشن برای از بین بردن موی زائد
مصرف این گیاه برای رفع موی زائد چنین است که آویشن و چند عناب را دم کرده و روزی چند بار استفاده کنید و میتوان ۱ قاشق آویشن خشک همراه با ۷ تا ۱۰ عدد عناب را در یک لیتر آب جوش دم کرد و مصرف کرد و استفاده از آن در ماهای اول بهاربرای سلامت بدن توصیه می شود. برای بیماری های دستگاه تنفسی از این گیاه پر خاصیت استفاده می شود.
برای درمان اختلالات قاعدگی و کم شدن دردهای عادت ماهانه ازاین گیاه پرخاصیت استفاده میشود و برای درمان بی خوابی و امراض جهاز هاضمه مفید میباشد.
مزایای آویشن برای پوست
شما می توانید ۲۰ گرم آویشن را با روغن زیتون مخلوط کرده و به عنوان ماسک استفاده کنید. بخور آویشن باعث تمیز شدن پوست صورت می شود و دانه های سر سیاه بینی را از بین می برد و باعث کاهش سموم پوست صورت و افزایش دهنده گردش خون در صورت است .
طریقه مصرف آن: درآب درحال جوش یک قاشق غذاخوری آویشن شیرازی مخلوط و ۱۵ دقیقه بخور دهید و با مقداری پنبه از این مواد را روی صورت خود بکشید و ده دقیقه بعد با آب سرد شتسشو دهید.
آویشن در صنایع غذایی
در صنایع غذایی مواد موثره آویشن کاربرد بسیاری دارد از کارواکرول و تیمول به عنوان نگهدارنده مواد غذایی در صنایع غذایی مصرف می شود. از اسانس آویشن برای تهیه کرم ها وعطرها و لوسیون ها، پماد و دهان شویه ها به کاربرده می شود. همچنین برای ریزش مو از عصاره های گیاهی آویشن در شامپو به کار میرود.
خواص گیاه آویشن از زبان ائمه
حضرت امام رضا میفرمایند که آویشن تنها داروی امیرالمومنین بوده و از این گیاه برای تقویت معده و بلغم استفاده می شود و اعمال اعضای جنسی و تناسلی را در بدن تحریک و تقویت می کند و برای نارسایی های کبدی مواقعی که کبد ضعیف شده استفاده می شود.
ازامام هشتم راجب رطوبت مزاج و علاج آن سوال نموند و آن حضرت چنین دستور دادند که آویشن را بکوبید و ناشتا بخورید.
این گیاه میکروب روده ها را نابود و به درمان روده ها کمک کرده و در هضم غذا های سنگین کمک می کند. آویشن اشتها را تحریک ودر غذاها به عنوان چاشنی استفاده می شود.
دیدگاه کاربران