تعجب نکنید عنوان این مطلب به دلیل خواص فوقالعاده آویشن بر روی تقریبا تمامی اجزای بدن انتخاب شده است. دمنوش آویشن از مفید ترین دمنوش های پرمصرف ایران و جهان است. آویشن گیاهی خوش عطر با خواص جادویی است که بر دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی، دستگاه عصبی، دستگاه قلبی-عروقی،دستگاه حرکتی و حتی در زیبایی پوست و مو تاثیر گذار است. در ادامه با گیاه آویشن، مهمترین فواید آن و طرز تهیه دمنوش آویشن آشنا میشویم.
گیاه آویشن
آویشن از تیره (خانواده، نسل، و..) نعناعیان است. به عبارت دیگر نعناعیان یکی از زیر خانواده های گیاهی است که آویشن در کنار ریحان، نعنا، رومارن و… در آن قرار میگیرد.
آویشن دارای گونه های فراوانی است که در ایران ۱۸ گونه آن به ثبت رسیده است و سه نوع آویشن شیرازی، کوهی و کاکوتی معروفترین آنها هستند.گونههای مختلفی از آن در کوهستانهای ایران به ویژه در کوه پایههای شهرستان فریدونشهر و همچنین در شهرستان اقلید (با نام آویشن شیرازی) و به حالت خودرو میرویند.
گیاه آن، گیاهی علفی با ساقههای کرکدار و سفید است. شاخههای علفی آن پوشیده از برگهایی در قسمت فوقانی ساقه است. آویشن طبعی گرم و خشک دارد. آویشن را به صورت تازه یا خشک و پودرشده در انواع غذاها، دمنوش آویشن و چای آویشن استفاده می کنند. دمنوش گیاهی آویشن یا چای آویشن نوشیدنی سالمی است که از دمکرده آویشن تهیه میشود و حاوی تمامی خواص آویشن میباشد .
طرز تهیه دمنوش آویشن
طرز تهیه این دمنوش نیز مانند سایر دمنوشها ساده است. کافی است یک قاشق مرباخوری از پودر آویشن را در قوری ترجیحا چینی حاوی آبجوش اضافه کنید و به مدت بیست دقیقه قوری را روی حرارت غیر مستقیم و ملایم قرار دهید تا به خوبی دم بکشد.
حین دم کشیدن میتوانید مقداری لیمو عمانی نیز به آن اضافه کنید. اگر به خوردن دمنوشها همراه عسل عادت یا علاقه دارید.پس از ریختن دمنوش در استکان اجازه دهید تا مقدار کمی از حرارت دمنوش کاسته شود و سپس به مقدار دلخواه عسل به آن اضافه کنید. به این صورت از خواص عسل نیز استفاده میکنید.
خواص دمنوش آویشن
دستگاه گوارش
از خواص اصلی آویشن و دمنوش آن کمک به دستگاه گوارش، معده، روده، کبد و کلیه است.
- آویشن اشتها را تحریک و به شدت در هضم مناسب غذا در دستگاه گوارش کمک میکند و از درد شکم جلوگیری یا آن را درمان میکند. همچنین روغنهای فرار موجود در آویشن موجب میشود تا این گیاه خاصیت ضد نفخ و اسهال داشته باشد.
- تیمول موجود در آویشن موجب شده این گیاه یک ضد عفونی کننده و ضدانگل قوی به شمار رود و به خوبی کرمها و تخمشان را در روده از بین ببرد.به علاوه آن فنولهای آویشن و خاصیت ضد اسپاسمی آن موجب میشود ورم و گرفتگی عضلات روده ها درمان شود.
- این گیاه به دلیل حرارت و خاصیت از بین برندگی و زدایندگی که دارد رطوبت زائد موجود در کبد و ریه را از بین میبرد، وقتی که رطوبتها و مواد زائد بینابین پرزهای گوارش از بین رفت، عملکرد پرزها تقویت میشود.
- در آخر روغن آویشن به عنوان یک دیورتیک محسوب می شود که با افزایش میزان ادرار به درمان سنگ و عفونت کلیه نیز کمک می کند.
دستگاه تنفسی
- از دیگر خواص آویشن کمک آن به دستگاه و مجرای تنفسی برای انجانم بهتر دم و بازدم است.
- خواص آنتی سپتیک و انتی بیوتیک آویشن، یک درمان موثر برای بیماریهای ریوی، برونشیت، آسم ، آنفلوانزا ، سیاه سرفه میباشد.
- به علاوه آویشن به دلیل وجود تیمول و کارواکرول دارای خواص ضد میکروبی بوده و به بهبود نشانه های سرماخوردگی ، گلودرد و سرفه کمک میکند.
- آویشن التهاب دستگاه تنفس فوقانی را رفع میکند و موجب درمان گرفتگی بینی نیز میشود.
- این گیاه خشککننده رطوبتهای زائد است، که ممکن است در مجاری هوایی جمع شوند و تنفس را دچار مشکل کنند.
البته استفاده مرسوم از آویشن به جهت سلامت در دستگاه تنفسی به صورت بخور بوده و خاصیت بازکنندگی آن موجب باز شدن مجرای تخلیه کننده سینوس شده و چرکی را در سینوس ها از بین میبرد در نتیجه یک درمان پایهای و نه مقطعی است.
دستگاه عصبی
دستگاه عصبی و مغز از دیگر اعضای بدن است است که از خواص بیشمار آویشن بیبهره نمانده است. و حتی بوییدن آن موجب بهبود عملکرد مغز میشود.
- خاصیت مهم آنتی اسپاسمودیک آویشن تقریبا بر تمامی بدن اثر میگذارد و اسپاسم عضلات و در نتیجه تنش عضلانی در بدن را کاهش و همچنین آرامشبخش و مسکن دستگاه عصبی خودکار (و نه الزاما دستگاه عصبی مرکزی ) و تنشهای روانشناختی است.
- آویشن موجب شل شدن اعضای بدن و خواب راحت میشود.
- تاثیرات روغن موجود در آویشن به این صورت است که، از مغز در برابر تغییرات سلولی ناشی از بالارفتن سن مراقبت می کند. از آلزایمر، میگرن و سردرد جلوگیری و میزان امگا 3 یا چربی های سالم را در مغز تقویت میکند . درنتیجه هوش، قوه ادراک و حافظه نیز تقویت میشود.
- کارواکرول موجود در آویشن برای روی بر روی فعالیت نورون ها تأثیر گذاشته و باعث بهبود خلق و خو و احساسات شما می شود و از استرس جلوگیری می کند.
همانطور که گفته شد تاثیر آویشن بر تمام جوارح بدن است که تا کنون خواص اصلی آن را بیان کردیم در ادامه تنها به اشاره به دیگر خواص این گیاه جادویی بسنده کرده و تحقیق راجع به دلیل اثرگذاری آن را بر عهده شما میگذاریم. دیگر مزایای آویشن عبارتند از :
- سفید شدن پوست صورت و درمان آکنه
- سلامت استخوان
- تنظیم فشار خون و پیشگیری و درمان کم خونی
- بهبود بینایی
- سلامت دهان و دندان
- ضد سرطان
توجه داشته باشید که مصرف بیرویه آویشن و دمنوش آن علاوه بر خاصیت های فرآوان میتواند موجب بروز مشکلاتی شود. چند قطره سرکه میتواند عارضه های آن را از کاهش دهد اما به هر ترتیب مصرف این دمنوش به خانمهای باردار و افراد مبتلا به اختلالات تیروئید توصیه نمیشود. و اگر دارای بیماری خاصی هستید حتما قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
دیدگاه کاربران