میگرن چیست | علائم، دلایل، پیشگیری و درمان

معمولا افراد در صورت مواجه شدن با سردرد هایی تکرار شوند اولین چیزی که به ذهنشان می رسد احتمالا ابتلا به میگرن است. اما آیا واقعا هر سردردی که به فاصله چند روز یا چند ساعت تکرار شود میگرن است؟؟ در این مطلب قرار است کمی بیشتر با میگرن آشنا شویم و در انتها چند راه حل برای پیشگیری از این بیماری برای شما شرح دهیم.

میگرن چیست ؟

میگرن سردردی است که دارای ضربان می باشد و معمولا در یک طرف سر پدیدار می شود. نواحی که ممکن است درد در آن احساس شود شامل تمام سر می باشد اما در مناطق پیشانی ، گیج گاه و پشت گردن امکان مشاهده آن بیشتر است. البته این درد با علائم دیگری نیز همراه است نظیر: حالت تهوع ، مشکلات بینایی ، حساسیت زیاد به نور یا صدا (به اندازه ای که صدای بالارفتن فردی از پله شما را اذیت می کند) و… گاهی درد های ناشی از میگرن به اندازه ای زیاد می شوند که فرد از انجام کارهای روزانه خود باز می ماند و تنها استراحت کردن باعث تسکین او می شود.این سردرد ها می تواند از چند ساعت تا چند روز به درازا بکشد که معمولا با انجام فعالیت های روزمره میزان آن نیز بیشتر می شود.

دلایل ایجاد میگرن

با وجود تحقیقات زیادی که روی این موضوع انجام شده اما هنوز گمانه زنی هایی درباره دلیل بوجود آمدن این بیماری وجود دارد.ولی دلیلی که کاملا مبرهن و قابل اثبات باشد وراثتی بودن آن می باشد.از طرفی عوامل مختلفی باعث شروع این سردرد ها می شود که شناخت ان ها برای افراد مبتلا حائز اهمیت است. مواردی همچون تغییرات هورمونی(به خصوص استروژن در خانم ها) ،بعضی مواد غذایی همچون قهوه یا چاشنی ها یا حتی گرسنگی و حذف یک وعده غذایی ، تغییرات زیست محیطی همچون کم خوابی ، پر خوابی ، کم آبی بدن ، وزش باد سرد و شدید  و… می توانند شروع کننده این حمله ها باشند.

چراغ چشم زن:

شروع سردردهای میگرنی می تواند دلایل متعددی داشته باشد، یکی از این دلایل چراغ چشمک زن است.از طرفی انعکاس نور توسط اشیا یا برف می تواند شمارا دچار دردسر کند. به همین دلیل پشنهاد می کنیم هنگام رفتن به بیرون از خانه از عینک های پلاریزه استفاده نمایید

استرس و اضطراب:

اگرچه نمی توان از استرس به صورت صدرصدی جلوگیری نمود اما انجام ورزش های آرامش بخش می تواند به شما کمک شایانی کند. عده ی زیادی عقیده دارند نگاه کردن به یک تصویر آرامش بخش یا گوش دادن به یک موسیقی آرام می تواند برای کنترل استرس بسیار مفید باشد.

کمبود غذا:

داشتن یک الگوی غذایی برای افرادی که مبتلا به میگرن هستند بسیار ضروری است. از طرفی حتما حواستان باشد که خوردن زیاد مواد قندی می تواند باعث بالارفتن قند خون و در نهایت افت ناگهانی آن شود.علاوه بر آن در طول روز سعی کنید به اندازه کافی آب بنوشید برنامه خواب منظمی داشته باشد. داشتن 7 تا 8 ساعت خواب در طول شبانه روز می توانید برای شما بسیارمفید باشد.

علائم ابتلا به میگرن 

خمیازه کشیدن: ممکن است یک یا دو روز قبل از شروع سردردهای شما احساس کنید که دارید بیش از اندازه خمیازه می کشید. این نشانه می تواند برای شما هشداری باشد تا خودتان را برای مقابله آماده کنید. همچنین در صورت مواجه با حس های همچون خستگی ، تشنگی ، تمایل به خوردن غذای زیاد ، به همراه خمیازه  را باید حتما جدی بگیرید.

هاله های نورانی: بسیاری از افرادی که با مشکل میگرن دست و پنجه نرم می کنند گفته اند که حدود چند دقیقه قبل از شروع درد هایشان ، هاله هایی نورانی دیده اند. البته ممکن است این تشعشات نورانی به صورت نقطه یا خط یا حتی به صورت تار دیدن باشد اما با شروع سردرد از بین می روند. تحقیقات نشان داده بانوانی که قبل از شروع سردردهای خود با این علائم (مشاهده هاله هایی نورانی)همراه هستند بیشتر از بقیه افراد در خطر سکته قلبی می باشند. به همین دلیل حتما باید از مصرف قرص های ضد بارداری و دخانیات جلوگیری کنند.

حالت تهوع: داشتن حالت تهوع هنگام بروز سردرد می تواند زنگ خطری باشد برای شما که امکان دارد به میگرن مبتلا باشید. البته عکس آن نیز صادق است. یعنی اگر شما هنگام سردرد حالت تهوع ندارید احتمال ابتلای شما به میگرن خیلی کم خواهد بود. بعضی از افراد علاوه بر حالت تهوع درهنگام سردرد علائمی همچون استفراغ و اسهال را نیز گفته اند.

درد در یک سمت سر: سردردهای عصبی معمولا در تمام سر پخش می شوند یا اینکه در دو طرف سر، درد احساس می شود اما در سردرد های میگرنی علاوه بر حالت تهوع ، درد تنها در یک قسمت سر مشاهده می شود.همین عدم توازن در درد های ناحیه سر می تواند نشان دهنده سردردهای میگرنی باشد که باید حتما برای تشخیص دقیق تر آن به پزشک مراجعه کنید.

حساسیت به نور و صدا: در چند پاراگرف قبلی هم گفتیم که بسیاری از افراد هنگام بروز سردرد های میگرنی حساسیت زیادی نسبت به نور و صدا پیدا می کنند. حتی عده کمی در مورد حساس شدن پوستشان نیز موارد را ذکر کرده اند. اما چیزی که مشهود است وجود صدا یا نور زیاد می تواند در هنگام درد برای افراد مبتلا به میگرن دردسرساز شود و ناراحتی ان ها را  چند برابر کند.

تاردیدن: تار دیدن در هنگام مشاهده هاله های نور می تواند نشانه ای از سردرد های میگرنی باشد. این تاردیدن می تواند حتی در هنگام سردرد نیز اتفاق بیافتد یا اینکه با شروع سردرد پایان بپذیرد . عمده این اتفاقات به دلیل تغییر جریان خون در مغز صورت میگیرد.

علائم پس از حمله میگرن

بعض از افراد ممکن است با پایان یافتن سردرد احساساتی همچون تهی شدن از درون ، سرگیجه ، احساس گیجی نسبت به مکان و… را تجربه نمایند که تا 24 ساعت پس از اتمام سردرد پایان می پذیرد. از طرفی حساسیت به نور و صدا نیز ممکن است تا مدتی ادامه داشته باشد که به تدریج پایان می یابد.

پیش گیری و درمان میگرن چیست ؟

میگرن یک بیماری مربوط به سبک زندگی می باشد و با رعایت نکاتی در زندگی روزمره می توان از بروز آن جلوگیری نمود. خواب مناسب ، آرامش ، ورزش کردن و تغذیه مناسب می تواند بهترین راه برای جلوگیری از شروع سردردهای میگرنی باشد. اما در مواردی که با سردردهای شدید و حاد مواجه هستیم مجبور به استفاده از داروها می باشیم که حتما باید زیر نظرپزشک متخصص مصرف شود.

داروهای بدون نیاز به نسخه

داروهایی وجود دارند که می توانند از میزان سردرد شما بکاهند. مواردی همچون : آسپرین، ناپروکسن سدیم، ایبوپروفن، استامینوفن و… اما استفاده زیاد از این داروها می تواند میزان سردرد شما را تشدید ببخشد یا مشکلات گوارشی بوجود اورد.

داروهای نیاز به نسخه

اگرچه نام این دارو ها به سادگی در اینترنت یافت می شود اما هرگز بدون تجویز پزشک دارویی را مصرف نکنید چراکه ممکن است تداخل دو دارو با یکدیگر ضرر جبران ناپذیری بوجود آورد.

باوجود اینکه سردردهای میگرنی بسیار در جامعه شایع است اما تعداد زیادی از افراد هنوز نسبت به این بیماری بی خبر هستند. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات بیشتری نسبت به میگرن و راه های تشخیص آن خدمت شما ارائه کنیم. درصورتی که چند مورد از علائم این بیماری را در خود مشاهده می کنید حتما در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا هرچه زودتر مراحل درمان بیماری شروع گردد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *