تفاوت روزاسه و لوپوس چیست؟

روزاسه

لوپوس، یکی از بیماری‌های مربوط به سیستم ایمنی بدن است که به دلیل اختلال در این بخش، رخ می‌دهد. نکته‌ای که در مورد این بیماری وجود دارد این است که، لوپوس هنوز دلیل مشخصی ندارد و ممکن است علائم آن در یک فرد با فرد دیگر متفاوت باشد. همین مسئله باعث می‌شود تا این بیماری با برخی از بیماری‎‌های پوستی دیگر مانند روزاسه، اشتباه گرفته شود. در این بخش قصد داریم در مورد لوپوس و روزاسه صحبت کرده و با بررسی علائم هریک از آن‌ها، تفاوت‌های این دو را بیان کنیم.

بیماری روزاسه

روزاسه، یک بیماری مزمن پوستی است که اغلب در ناحیه پوست صورت خود را نشان می‌دهد. بیماران مبتلا به روزاسه در بخش‌هایی از صورت خود دچار قرمزی، سوزش و تورم می‌شوند که معمولا تا مدتی ادامه دارد. این قرمزی بیشتر در نواحی گونه، چانه، بینی و پیشانی اتفاق می‌افتد. جالب است بدانید که علت ابتلا به روزاسه همچنان ناشناخته مانده و هیچ دلیل مشخصی برای آن وجود ندارد.

در تحقیقات انجام شده بر روی این بیماری، حدسیات بیشتر بر روی اختلال در سیستم ایمنی بدن انسان و واکنش بیش از اندازه آن بر روی نوعی باکتری با نام باسیلوس اولرونیوس است. علاوه بر این، طبق بررسی‌های انجام شده، روزاسه اغلب افرادی با پوست روشن را درگیر می‌کند که بیشتر آن‌ها دارای موهایی بلوند و چشمانی آبی هستند. با این تفاسیر، به نظر می‌رسد بیماری رزوسه یک بیماری ژنتیکی یا محیطی است که به دلیل ژن‌های ارثی یا در شرایط خاص محیطی اتفاق می‌افتد.

علائم بیماری روزاسه

همان‌طور که در بالا اشاره شد، بیماری روزاسه با مواردی چون قرمزی و سوزش پوست، نمایان شدن رگ‌های خونی، ضایعات پوستی، جوش و تورم همراه است. با توجه به این که این علائم در دیگر بیماری‌های پوستی نیز رخ می‌دهند، تشخیص روزاسه را با کمی مشکل مواجه می‌کنند. از این رو، روزاسه اغلب با بیماری‌هایی چون آکنه، درماتیت تماسی، درماتیت سبورئیک، روزاسه استروئید و لوپوس اشتباه گرفته می‌شود. برای تشخیص درست بیماری روزاسه و نوع آن باید حتما به پزشک مراجعه نمایید و علائم خود را به طور دقیق و کامل شرح دهید.

روزاسه دارای 4 نوع است که عبارتند از:

روزاسه اریتماتوز تلانژکتاتیک: این نوع روزاسه اغلب با علائمی چون گرگرفتگی، قرمزی صورت و نمایان شدن رگ‌های خونی همراه است.

روزاسه پاپولوپولار: روزاسه نوع دوم که اغلب در خانم‌‌های میانسال دیده می‌شود، دارای علائمی چون قرمزی، تورم پوست و بریدگی‌هایی بر روی صورت است که بیشتر شبیه به آکنه به نظر می‌رسند.

روزاسه فیماتوز: نوع سوم روزاسه نادرترین نوع آن است که اغلب بر روی مردان اثر می‌گذارد. در  نوع فیماتوز، پوست بیمار ضخیم شده و بافتی ناهموار را ایجاد می‌کند. این ناهنجاری معمولا بر روی پوست ناحیه بینی اتفاق می‌افتد.

روزاسه چشمی: روزاسه چشمی نواحی دور چشم را درگیر کرده و باعث قرمزی چشم‌ها، سوزش و متورم شدن پلک‌ها می‌شود. در این حالت علائم روزاسه مانند گل‌ مژه به نظر می‌رسد.

بیماری لوپوس

بیماری لوپوس

یکی از بیماری‌هایی که با روزاسه اشتباه گرفته می‌شود و تشخیص را کمی مشکل می‌کند، بیماری لوپوس است. لوپوس یک بیماری پوستی است که مانند روزاسه پوست ناحیه صورت را درگیر می‌کند. گونه و بینی فرد مبتلا به لوپوس دچار قرمزی می‌شود که اصطلاحا به آن بثورات پروانه‌ای می‌گویند. با این‌که این دو بیماری علائم ظاهری مشابه هم دارند، اما دارای تفاوت‌هایی نیز هستند که از بین آن‌ها می‌توان به تب، سردرد، درد مفاصل و خستگی در لوپوس اشاره کرد.

علائم بیماری لوپوس

لوپوس یک بیماری خودایمنی است که مانند دیگر بیماری‌های این دسته، اغلب زنان را دچار می‌کند. بر اساس تحقیقات انجام شده 90 درصد افرادی که به لوپوس مبتلا می‌شوند خانم‌های جوانی هستند که بین 15 تا 35 سال سن دارند. نکته‌ای که در مورد این بیماری وجود دارد این است که لوپوس نیز مانند روزاسه دلیل مشخصی ندارد و تا امروز تنها علت ابتلای این بیماری در افراد، ژنتیک و عوامل محیطی تشخیص داده شده است. با توجه به این که علائم بیماری لوپوس در افراد گوناگون با یکدیگر متفاوت است، تشخیص این بیماری کمی سخت بوده و اغلب با دیگر بیماری‌ها اشتباه گرفته می‌شود. رایج‌ترین علائم بیماری لوپوس عبارتند از:

  • خستگی: یکی از اصلی‌ترین علائم بیماری لوپوس که در اغلب مبتلایان دیده می‌شود، خستگی است. لوپوس با ایجاد کم‌خونی، سطح انرژی بدن را کاهش داده و باعث خستگی می‌شود.
  • درد و ورم در ناحیه مفاصل: درد مفاصل از دیگر نشانه‌های بیماری لوپوس است که اغلب در ناحیه مچ دست و انگشتان رخ می‌دهد. از این رو، در برخی موارد با آرتروز روماتوئید اشتباه گرفته می‌شود.
  • درد در ناحیه قفسه سینه: تورم قلب از دیگر علائم بیماری لوپوس است که در نهایت باعث تنگی نفس، درد قفسه سینه و نامنظم شدن جریان خون می‌شود. علاوه بر این، بیماری لوپوس بر روی جداره درونی و بیرونی ریه‌ها نیز تاثیر گذاشته و نفس کشیدن را دچار مشکل می‌کند.
  • ضایعات پوستی: راش پوستی یکی از علائم بیماری لوپوس است که از ناحیه بینی شروع شده و با عبور از گونه‎ها، به چانه می‌رسد. راش پوستی ناشی از لوپوس با قرار گرفتن در زیر نور آفتاب ایجاد می‌شود.
  • زخم دهان: زخم دهان از دیگر نشانه‌های لوپوس است که در اغلب موارد در ناحیه کام ایجاد شده و هیچ‌گونه دردی نیز ندارد. از این رو، بیمار معمولا متوجه آن نمی‌شود.
  • مشکلات کلیوی و ادرار خونی: ایجاد مشکلات کلیوی معمولا در مراحل بالاتر این بیماری و زمانی که لوپوس جدی‌تر باشد، رخ می‌دهد. مشکلات کلیوی احتباس آب در بدن را به دنبال داشته و در برخی موارد باعث ادرار خونی نیز می‌شود.
  • تشنج: لوپوس بر روی مغز بیمار نیز تاثیر می‌گذارد و باعث تشنج، احساس گیجی و فقدان حافظه در این افراد می‌گردد.
  • ریزش مو: ریزش مو، خصوصا در بخش جلوی سر یکی دیگر از علائم لوپوس است که گاهی بسیار شدید بوده و حتی طاسی را به دنبال دارد.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، بسیاری از علائم بیماری لوپوس، مانند خستگی یا ریزش مو، با دیگر بیماری‌ها مشترک است و همین اشتراک باعث تشخیص سخت بیماری می‌شود. از این رو، بسیاری از پزشکان در صورت مشاهده چندین علامت در کنار هم، احتمال لوپوس داده و بیمار را برای پیگیری مراحل بعدی راهنمایی می‌کنند.

با مقایسه علائم بیماری‌های لوپوس و رزاسه این‌طور به نظر می‌رسد که این دو بیماری در بخش ضایعات پوستی شباهت‌هایی باهم دارند و به همین دلیل در ابتدا باهم اشتباه گرفته می‌شوند. برای تشخیص درست، نیاز به انجام آزمایشات و بررسی دیگر علائم بیماری است که توسط پزشکان انجام می‌شود. 

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *