ریزش موی سکه ای نوعی اختلال خودایمنی است که به نامهای «آلوپسی آره آتا» و «طاسی منطقه ای» نیز شناخته میشود. این نوع ریزش مو بسیار شایع میباشد، به طوری که حدود 6.8 میلیون نفر را در ایالات متحده آمریکا درگیر کرده است.
در بیشتر موارد، ریزش موی سکه ای از خود مناطق کوچک خالی از مو باقی میگذارد. اما گاهی اوقات این اختلال شدیدتر شده و منجر به ریزش کامل موی سر میشود. در شدیدترین نوع آلوپسی آره آتا، ریزش مو در تمام نواحی بدن اتفاق میافتد.
ریزش موی سکه ای قادر است هر فردی را با هر سن و جنسیتی درگیر خود کند. این نوع ریزش مو معمولاً قبل از 30 سالگی رخ میدهد. در این مقاله از مجله زیبا بمان، به بررسی کامل ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره آتا میپردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
ریزش موی سکه ای به چه دلیل رخ میدهد؟
ریزش موی سکه ای نوعی اختلال خودایمنی است. اختلال خودایمنی زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن فرد، سلولهای خودی را با سلولهای غیرخودی اشتباه گرفته و به آنها حمله کند. ریزش موی سکه ای زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله کند. فولیکولهای مو ساختارهایی هستند که مو از آنها رشد میکند. در پی حمله گلبولهای سفید به فولیکولها، ریزش مو رخ میدهد.
اگرچه محققان هنوز علت بروز این اختلال را نیافتهاند؛ اما اصلیترین دلیل این اتفاق را ژنهای فرد میدانند. بر اساس تحقیقات، افرادی که در خانواده خود سابقه بیماریهای خودایمنی (مانند دیابت و روماتیسم) دارند، بیشتر دچار ریزش موی سکه ای میشوند. آلوپسی آره آتا در ابتدا منجر به ریزش موی مناطق کوچکی از سر میگردد؛ به گونهای که شاید قابل تشخیص نیز نباشد. در صورت افزایش ریزش مو و به هم متصل شدن این نواحی، کچلی سکه ای نمایان خواهد شد.
آلوپسی آره آتا میتواند در سر، مژه، ابرو و دیگر نواحی بدن اتفاق بیافتد. این اختلال ممکن است با گذشت زمان پیشرفت کرده و بسیاری از نواحی بدن را درگیر کند. ریزش موی سکه ای گاهی موجب از بین بردن کامل موها میشود؛ به طوری که حتی در صورت رشد مجدد مو، دوباره ریزش رخ میدهد. میزان ریزش مو و رشد دوباره آن کاملاً به فرد بستگی دارد.
ریزش موی سکه ای را چگونه درمان کنیم؟
اگرچه تاکنون درمانی قطعی برای آلوپسی آره آتا یافت نشده است، اما راهکارهایی برای توقف ریزش مو و تحریک رشد مجدد آنها وجود دارد. شناخت راهکار مناسب برای درمان نسبی ریزش موی سکه ای به آزمون و خطا نیاز دارد؛ زیرا نمیتوان برای همه یک نسخه پیچید. افراد میتوانند موارد زیر را امتحان کنند:
روشهای شیمیایی
داروهای موضعی
با مالیدن برخی داروها به پوست سر، میتوانید رشد موها را تحریک کنید. این داروها ممکن است با نسخه یا بدون نسخه قابل خریداری باشند. داروهای محرک رشد مو عبارتاند از:
- ماینوکسیدیل (روگین) را میتوان بدون نسخه از داروخانهها خریداری نمود. این دارو را روزانه دو دفعه به پوست سر یا دیگر نواحی بدن بمالید. ماینوکسیدیل یا روگین برای افرادی که موهای خود را به طور کامل از دست دادهاند مناسب نمیباشد. این داروی موضعی فاقد عوارض جانبی بوده و ممکن است نتیجه مصرف آن پس از یک سال قابل ملاحظه باشد.
- آنترالین نوعی داروی موضعی است که پوست را تحریک کرده و آن را به رشد مجدد مو ترغیب مینماید. آنترالین را هر روز به نواحی بی مو بمالید و اجازه دهید نیم الی یک ساعت روی پوست باقی بماند.
- کورتیکواستروئیدهای موضعی مانند کلوبتازول، فومها، کرمها و پمادها میتوانند نقش موثری در کاهش التهاب فولیکولهای مو ایفا کنند.
- ایمونوتراپی یا ایمنی درمانی روشی است که در آن از یک ماده شیمیایی مانند دیفن سیپرون به منظور سرگرم کردن گلبولهای سفید استفاده میشود. با مالیدن محلول دیفن سیپرون به نقطه مورد نظر، واکنش آلرژیک رخ داده و گلبولهای سفید سرگرم آن میشوند. در نتیجه، حمله به فولیکولهای مو متوقف شده و ممکن است فرد شاهد رویش مجدد موهای خود باشد. این روش نیازمند نسخه پزشک میباشد.
تزریق استروئید
تزریق استروئید یکی دیگر از روشهای تحریک رشد مو است. این روش برای درمان طاسی سکه ای خفیف تا متوسط کاربرد داشته و میتواند نواحی مد نظر را به رشد مجدد مو تحریک نماید. به این منظور، پزشک استروئید را به وسیله سرنگهای بسیار کوچک به پوست بی مو تزریق میکند.
برای کسب نتیجه مطلوب، افراد باید حداکثر هر دو ماه یک بار تزریق انجام دهند. لازم به ذکر است که این روش تاثیری در توقف ریزش موی قبلی ندارد.
روشهای غیرشیمیایی
بسیاری از افراد برای درمان ریزش موی سکه ای به روشهای غیرشیمیایی متوسل میشوند. این روشها عبارتاند از:
- آروماتراپی یا رایحه درمانی
- طب سنتی سوزنی
- میکرونیدلینگ
- استفاده از پروبیوتیکها
- لیزر درمانی
- مصرف ویتامینها
- استفاده از ژل موضعی آلوئه ورا
- مالیدن آب پیاز به پوست سر
- بهره گیری از روغنهای گیاهی مفید مانند روغن درخت چای، رزماری، جوجوبا، لاوندر، نارگیل و زیتون
- ماساژ پوست سر
- رژیم غذایی ضد التهاب
بسیاری از روشهای نام برده هنوز در شرایط آزمایشگاهی تست نشده و صرفاً بر اساس تجربیات افراد معرفی میگردند. به همین علت نمیتوان اثربخشی آنها را به طور کامل تایید یا رد کرد. نکته مهم این است که قبل از مصرف هر نوع ویتامین یا محلول گیاهی بایستی با پزشک مشورت نمایید.
برخی افراد مبتلا به ریزش موی سکه ای نیاز به هیچگونه درمانی ندارند؛ زیرا پس از مدتی موهایشان خود به خود رشد خواهند کرد. اما عدهای دیگر پس از امتحان انواع روشها همچنان تغییری در ریزش موی خود احساس نمیکنند. تمامی این موارد به عوامل ژنی فرد بستگی دارند.
چگونه از ریزش موی سکه ای پیشگیری کنیم؟
تاکنون هیچ روش قطعی برای پیشگیری از بروز ریزش موی سکه ای ارائه نشده است. اما محققان معتقدند که عوامل محیطی تاثیر فراوانی در بیان شدن ژن آلوپسی آره آتا دارند. برای پیشگیری احتمالی از ریزش مو رعایت نکات زیر توصیه میگردد:
- عدم استعمال دخانیات
- عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی
- کنترل استرس و اضطراب
- توجه به ساعات و کیفیت خواب
- عدم مصرف غذاهای شیرین و فرآوری شده (مانند کالباس و سوسیس)
کلام آخر
ریزش موی سکه ای در مردان شدت بیشتر و در زنان سرعت پیشرفت بیشتری دارد. اگرچه نمیتوان به طور قطعی این اختلال را درمان یا پیشگیری کرد، اما رعایت نکات ذکر شده در این مقاله خالی از لطف نخواهد بود. در حقیقت بسیاری از افراد با بهره گیری از همین روشها موفق به رویش مجدد موهای خود میشوند.
اگر تاکنون به هر دری زدهاید اما به موفقیتی در درمان ریزش مو دست نیافتهاید، نگران نباشید. میلیونها نفر از افراد جهان با ریزش مو دست و پنجه نرم میکنند؛ و این اتفاق اصلاً غیرعادی و عجیب نیست. اگر گمان میکنید که ریزش مو موجب کاهش اعتماد به نفستان میشود، میتوانید از کلاه گیس استفاده نموده یا ترفندهای گریم را امتحان کنید.
دیدگاه کاربران