گل مژه چیست | چیزهایی که باید درباره آن بدانید!

گل مژه نوعی التهاب و برجستگی می باشد که بر رو ی پلک چشم اتفاق میوفتد. گل مژه از انواع مختلفی برخوردار است. تقریبا همه افراد یک بار به این عارضه مبتلا شده اند. این موضوع در خانم ها بسیار شایع تر است . که علت آن استفاده از لوازم آرایش دیگران و یا مواد آرایشی نامرغوب است. این عارضه نگران کننده نیست اما باید برطرف شود زیرا در کنار این که زیبایی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند دردناک و آزار دهنده باشد.

بیشتر انواع گل مژه ها با همراه می باشد همچنین عفونت چشم را به همراه دارد. عفونت چشم تغییر و به هم ریختی ظاهر را به همراه دارد. درمان این بیماری باید به سرعت انجام شود چرا که در طولانی مدت درمان نکردن این بیماری سلامت بینایی چشم را در خطر قرار می دهد. همان طور که گفته شد گل مژه ها انواع مختلفی دارند که گروهی از آنها به خودی خود درمان می شوند و گروهی نیاز به درمان و استفاده از انتی بیوتیک دارند. گروه اول هیچ گونه خطری به دنبال ندارند. به منظور تشخیص گل مژه باید به پزشک مراجعه نمایید و نوع آن را تشخیص دهید.

علائم گل مژه

تعدادی از علائم گل مژه را برایتان آورده ایم:

برجستگی و باد کردن روی پلک‌ها یا اطراف چشم، تورم و قرمزی چشم، تورم و قرمزی پلک، حساس شدن پلک یا چشم، تغییر ترشح چشم، پوسته پوسته شدن پوست دور چشم، احساس درد واحساس ناراحتی هنگام پلک زدن خارش چشم. این ها علائمی هستند که بسیاری از افراد که با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند با این علایم رو به رو هستند. در صورت مشاهده هر گونه از این علائم حتما به پزشک مراجعه نمایید.

علت گل مژه

تماس دست آلوده شما به چشمتان باعث ورود عفونت به چشمان شما می شود و می تواند عامل ایجاد گل‌مژه باشد.

تعدادی از دلایل به وجود آمدن گل‌مژه:

  • میکروب استافیلوکوک
  • مسدود شدن مجرا یا غدد چشم
  • عدم رعایت بهداشت
  • لنزهای تماسی آلوده
  • بلفاریت مزمن
  • لوازم آرایشی
  • شستشو ندادن چشم و باقی ماند لوازم آرایشی بر روی چشم در طول مدت شب
  • مالیدن یا تماس دست آلوده به چشم

دلایلی که می تواند خطر ابتلا به گل مژه را افزایش دهد:

در زیر از عواملی که سبب بیشتر شدن احتمال ابتلا را گل مژه می شود را آورده ایم، این عوامل عبارت اند از:

  • سابقه ‌ی زدن گل مژه
  • بلفاریت مزمن
  • رعایت نکردن بهداشت فردی
  • مشکلات مزمن پوستی
  • داشتن مشکلاتی در زمینه‌ی ترشح غدد چربی در ناحیه‌ ی پلک‌ها (اختلال عملکرد غدد میبومین).

انواع گل مژه

همان طور که قبلا ذکر شد گل‌مژه انواع مختلفی دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد.

  • Stye یا هوردئولوم (hordeolum)
  • شالازیون (Chalazia) یا کیست میبومین
  • کیست غده‌ ی عرق (Sweat Gland)
  • کراتوز (Keratosis)
  • کیست اینکلوژن (Inclusion)

هوردئولوم : یکی از رایج ترین انواع گل‌مژه‌ها آبسه یا چرک در غدد چربی چشم می باشد. هوردئولوم نوعی عفونت حاد می باشد که قرمز رنگی گل‌مژه و تورم و حساسیت گل مژه را نسبت به تماس را به همراه دارد. در صورتی که این گل مژه بعد از 2 روز از بین نرف بهتر است تا به پزشک مراجعه کنید.

شالازیون : برآمادگی های موجود در زیر پلک معمولا دراثر درمان نکردن هوردئولوم اتفاق میوفتد. درمان نکردن این عفونت باعث ایجاد توده ای سفت در زیر پلک به نام شالازیون می شود. این عارضه یعنی شالازیون غیرمسری و در عین حال عارضه ای مزمن می باشد و می تواند طول درمان 8 تا 16 هفته ای داشته باشد. این عارضه درد یا سوزش را به همراه ندارد اما درمان نشدن به خودی خون باعث می شود که برای درمان نیاز به جراحی پیدا کنید. این عمل توسط پزک صورت می گیرد.

کیست غده‌ ی عرق : این گل‌مژه ظاهری کروی شکل و براق دارد. در نزدیکی مجرا های اشکی به وجود می آید. در صورت مشاهده این عارضه حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا از نبود سرطان سلول پایه ‌ای یا سرطان سلول‌ های سنگ ‌فرشی مطمئن شوید.

ساختار این گل‌مژه ترکیبی از کراتین پوست و بافت است که به مدل های مختلفی وجود دارد. کیست کراتوز خود انواع مختلفی دارد: اکتینیک، سبورهیک و کراتوز پیلاریس این گل مژه ها درد زیادی را به همراه دارند و ظاهری سفید رنگ و پر از مایع دارند. این گل‌مژه ها معمولا بی خطر می باشند اما به هر حال بهتر است که به پزشک مراجعه شود.

مراجعه به پزشک در صورت رخ دادن گل مژه لازم و ضروری است ؟

در صورت ایجاد گل‌مژه علائم مختلفی نیز وجود دارد که این علائم در افراد مختلف متفاوت است بهتر است. در صورت تشدید و زیاد شدن این علائم بهتر است تا به پزشک مراجعه کنید.

پزشک پلک و مژه شما را به دقت بررسی می کند از طرفی با بررسی پوست اطراف پلک و تشخیص بیماری مورد نظر تشخیص می دهد و متناسب با آن دارو تجویر می کند.

آیا می توان از گل مژه جلوگیری کرد؟

بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا بهاین عارضه ، رعایت بهداشت چشم است.برای این کار حتما قبل از خواب آرایش خود را پاک کرده و چشم هایتان را بشویید . همچنین از لوازم آرایش مطمئن استفاده کنید در این خصوص در هنگام خرید ریمل ، سایه و خط چشم ها دقت کنید تا تاریخ مصرف آن ها نگذشته باشد.

همیشه دست های خود را قبل از لمس کردن چشم های خود بشویید.

اگر از لنز تماسی استفاده می کنید ، قبل از قرار دادن یا بیرون آوردن آن  ، دستان خود را بشویید. همچنین مطمئن شوید که لنزهای خود را به طور صحیح با محلول لنزها ضد عفونی کرده اید.

موارد زیر مواردی است که می توانید برای از بین بردن سبک خود استفاده کنید:

    به مدت 5 تا 10 دقیقه ، 3 یا 4 بار در روز ، یک کمپرس گرم و مرطوب را روی چشم خود قرار دهید. کمپرس باید گرم باشد اما آنقدر گرم نباشد که پلک شما را سوزاند.
    ناحیه اطراف چشم خود را تمیز نگه دارید.
    از لمس یا مالیدن چشم خودداری کنید.
    در حالی که استایل بهبود می یابد از پوشیدن آرایش چشم یا لنزهای تماسی خودداری کنید.
    هرگز سعی نکنید برآمدگی های نزدیک چشم خود را فشرده یا پر کنید. انجام این کار می تواند باعث عفونت شود.

درمان گل مژه

درمان خانگی

معمولاً گل مژه در منزل قابل درمان استو طی 7 تا 10 روز از بین می روند. بدون مشورت با پزشک هیچ داروی بدون نسخه ، قطره یا پماد را امتحان نکنید. اولین قدم برای درمان گل‌مژه رعایت اصول بهداشتی می باشد. دست ها و اطراف چشم خود را تمیز نگه دارید و از تماس دست خود به چشمتان جلوگیری کنید. جلوگیری از تماس دست با چشم علاوه بر آلودگی چشم پخش شدن میکروب در چشم را به همراه دارد.

اگر احساس درد شدید دارید یا طولانی مدت گل‌مژه بر روی مژه های شما باقی مانده است حتما به پزشک مراجعه کنید چرا که تنها درمان این بیماری می تواند آنتی‌بیوتیک و جراحی باشد. حتی راه های پیشگیری از بروز دوباره آن را به شما آموزش می دهد.

یکی از راهکار های تسکین این بیماری نگه داشتن کمپرس آب گرم بر روی مژه برای مدت پنج تا ده دقیقه است. این کار را برای دوبار یا سه بار در روز تکرار کنید. کمپرس باید گرم باشد اما آنقدر گرم نباشد که پلک شما را سوزاند. چشمان خود را با شامپو بچه و یا شامپو های مخصوصی که می توانید از داروخانه تهیه کنید شستشو دهید.

جراحی گل مژه توسط پزشک

گل‌مژه تنها ممکن است ظاهر و زیبایی شما را تحت تاثیر قرار دهد و خیلی به ندرت اتفاق میفتد که بر روی بیینایی تاثیر بگذارد همان طور که گفته شد این عارضه معمولا به خودی خود در طی یکی یا دو هفته درمان می شود در غیر این صورت حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

در صورت نیاز به درمان پزشکی ، پزشک ممکن است از آنتی بیوتیک ها ، جراحی های جزئی برای تخلیه گل مژه یا تزریق استروئید برای کاهش تورم استفاده کند. جراحی تخلیه گل مژه می تواند عوارض کمی مانند خونریزی ، کبودی ، ایجاد لک ،  نازک شدن پوست ، زخم ، درد و در موارد بسیار نادر از دست دادن بینایی را به همراه دارد. 

پزشک یک ماده بی حس کننده را به داخل پلک تزریق می کند و یک برش کوچک در برجستگی ایجاد می کند. سپس پزشک مایعات را تخلیه کرده و مواد جمع آوری شده را خارج می کند. به طور معمول ، هیچ بخیه مورد نیاز نیست. ممکن است  بعد از عمل چند روز احساس درد در پلک داشته باشید.

همچنین ممکن است پزشک معالج شما هر بیماری زمینه ای را که باعث ایجاد استایل شما شود یا باعث بدتر شدن آن شود ، درمان کند. برخی از پزشکان چشم توصیه می کنند تا زمان برطرف شدن کامل کل گژه از لنزهای تماسی یا آرایش چشم استفاده نکنید. علت اینکار برای جلوگیری از عفونت می باشد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *