علت عقب افتادگی قاعدگی یا پریود چیست؟

عقب افتادن قاعدگی

پریود در حقیقت خونریزی ماهانه از رحم  است. خون قاعدگی ترکیبی از خون کامل و بافت های ریزش کرده رحم است، این ریزش اکثرا بین 3 تا 5 روز در ماه اتفاق می افتد.

وقتی یک دختر برای اولین بار پریود می شود،در حقیقت بدن او برای اولین بار تخمک گذاری کرده است. پس از آن تخمدان ها، هر ماه یک تخمک تازه بالغ شده خود را از خود آزاد می‌کنند. به این فرایند، تخمک گذاری می‌گویند. سپس تخمک برای باروری منتظر می‌ماند و چنانچه باروری اتفاق نیفتد، ترشحات قاعدگی، ریزش کرده و خونریزی پریودی اتفاق می‌افتد.

دوره قاعدگی چیست؟ 

دوره قاعدگی تغییرات ماهانه در بدن خانم ها است که آن ها را برای بارداری احتمالی آماده می سازد. در هر ماه یک بار تخمک گذاری اتفاق می افتد،به این صورت که،هر ماه یک از تخمدان ها تخمکی را آزاد می کند.همزمان  تغییرات هورمونی هم در دوره ماهانه رخ می دهد. این تغییرات هورمونی رحم را برای بارداری احتمالی آماده می سازد.

 دوره قاعدگی به صورت نرمال چند روز است؟ 

محاسبه چرخه قاعدگی به این صورت است که از اولین روز آغاز پریود تا اولین روز پریود بعدی به عنوان طول دوره قاعدگی در نظر می گیریم. طول دوره قاعدگی در افراد مختلف متفاوت است.اما به صورت میانگین بین 21-35 روز اتفاق می افتد و در حدود دو تا هفت روز می باشد.

برای اینکه بفهمید دوره قاعدگی شما طبیعی است یا نه،سوابق قاعدگی خودتان را در یک دفترچه یادداشت کنید.ممکن است این سوال در ذهن شما ایجاد شود که روز اول پریود چه روزی است؟

 روز اول پریود همان روزی است که  آن روز دوره جدید پریودی شروع می شود. این نکته را در محاسبه قاعدگی در نظر بگیرید. در صورتی که در مورد پریودتان نگرانی هایی را در ذهن داشتید می توایند آن را به به طور ماهانه یادداشت کنید. در یادداشت های خود،حتما این نکات را در نظر بگیرید:

چرخه قاعدگی شما چند روز بوده است؟ آیا کوتاه تر و یا طولانی تر از حد معمول بوده است؟آیا خونریزی اخیرتان سبک تر و یا سنگین تر از حد معمول بوده است؟ به چند عدد نوار بهداشتی در روز نیاز داشته اید؟ آیا لخته های خونی را دفع کرده اید؟ آیا در بازه بین پریودها خونریزی غیرنرمالی داشته اید؟ آیا این درد در مقایسه با پریودهای معمول شما بدتر بوده است؟

آیا چیز جدیدی در طول ماه اتفاق افتاده است که سبب ایجاد تغییری در پریودهای شما شده است؟

تاخیر دوره قاعدگی طبیعی است؟

معمولا عقب افتادن پریود تا 5 روز طبیعی است ولی اگر از این زمان بیشتر شد اولین نشانه عقب افتادن می باشد و زمانی شما کامل پریود آن ماه خود را از دست می دهید که 6 هفته یا بیشتر پریود نشده باشید.

در سال های اول پریود شدن معمولا نوجوانان دارای پریود های نامنظم هستند. در این زمان بدن هنوز در حال تکامل است و ثابت نشده است و تخمدانها بطور منظم در هرماه تخمک آزاد نمی کنند. در نتیجه، دوره پریود شما نامنظم خواهد شد و یا نزدیک بهم با فاصله دو هفته و یا دور از هم به فاصله 3 ماه

عقب افتادن قاعدگی

علت عقب افتادن پریود چیست؟

راه های خاصی وجود دارد که از طریق آن می توانید شناسایی کنید که آیا زمان چرخه قاعدگی شما به موقع است یا خیر و اگر فکر می کنید که عقب افتادگی پریود شما کاملا معمولی است و بر شما تأثیری نمی گذارد، باید بدانید که این روندی است که نیاز به منظم شدن دارد.عقب افتادن پریودی می تواند عوارض جدی بر بدن داشته باشد و حتما باید،جدی گرفته شود.در ادامه ی مقاله با هم دلایل عقب افتادن قاعدگی را بررسی می کنیم:

 تخمدان پلی کیستیک

عقب‌‌ افتادن پریود علل مختلفی دارد. یکی از علت های عقب افتادن پریود و یا قطع قاعدگی به تخمدان‌هایی مربوط می‌شود که حالت پلی‌کیستیک دارند؛ یعنی دچار تنبلی تخمدان هستند. به این مورد در اصطلاح پزشکی سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یا PCOS گفته می‌شود که یکی از شایع‌ترین عللی است که باعث عقب افتادن پریود یا حتی در مواقعی برای چند ماه متوالی عادت ماهیانه قطع شود.

اختلالات هورمونی

یکی از دلایل اصلی عقب افتادن پریود، تغییر در هورمون ها است و چون چرخه قاعدگی ارتباط مستقیمی با هورمون ها دارد، این مسئله باعث به هم خوردن این چرخه و کامل نشدن این دوره می شود. در این موارد به پزشک مراجعه کنید تا با آزمایش هورمون تغییرات شما مشخص شود و با داروهای مناسب این تعادل برگردد.

اختلالات تیروئید

یکی از نشانه های عقب افتادن پریود و یا نامنظم شدن عادت ماهیانه را میتوان مشکل در غده تیروئید دانست که باید آزمایش لازم را در این زمینه انجام دهند.

بعضی از داروها

مصرف بعضی از داروها باعث نامنظم شدن عادت ماهیانه می شود. برای همین با پزشک خود در مورد اثرات جانبی داروهایی که مصرف می کنید، صحبت کنید. داروهایی مثل ضد افسردگی، شیمی درمانی و آسم باعث عقب افتادن پریود می شود.

تنش و استرس

شاید متوجه نشویم،اما که زمانی که استرس می گیریم تعادل هورمون ها به هم می خورد و به راحتی باعث نامنظم شدن عادت ماهیانه یا عقب افتادن پریود ما می شود.

 قرص های ضدبارداری

اگر خانمی قرص مصرف کند ، دوره ماهانه او منظم خواهد بود. اما وقتی مصرف قرص را متوقف می کند، بدن او باید دوباره به طور طبیعی کار کند، به این معنی که تخمدان باید به تنهایی کار کند این می تواند تخمک گذاری و در نتیجه دوره ماهانه را به تاخیر بیاندازد . طبیعی است که این اتفاق یک بار رخ دهد. با این حال، اگر دو ماه عادت ماهانه نداشتید ، باید به پزشک مراجعه کنید.

استفاده مرتب از این قرص ها باعث می شود که تغییراتی در هورمون های بدن ایجاد شود و دوره همیشگی به طور کامل ایجاد نشود. در این زمان حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

بارداری

اگر شما متاهل هستند و پریود شما دیر شده و در آن زمان نزدیک رابطه جنسی داشته اید احتمالا شما باردار باشید و تا تولد نوزاد پریود نخواهید شد.

شیر دادن

 پس از زایمان چند ماه طول می کشد تا پریود شوید. بدن باید پس از تغییرات هورمونی شدید در دوران بارداری و پس از زایمان طبیعی به حالت عادی برگردد برخی از مادران حتی یک سال یا بیشتر بعد از زایمان ، عادت ماهانه می شوند اگر این اتفاق برای شما افتاد، باید با پزشک صحبت کنید.

 زمانی که بچه از شیر مادر تغذیه می کند ممکن است مدتی حتی چند ماه پریود نشوید زیرا هورمون پرولاکتین مسئول تولید شیر در بدن جلوی تخمک گذاری را میگیرد.

عادت ماهیانه 6 تا 8 هفته بعد از آنکه بچه از شیر گرفته می شود،به حالت قبل برمی گردد، اگر بعد از 3 ما که بچه از شیر گرفته شد و پریود نشدید باید به پزشک مراجعه کنید.

عقب افتادن پریود

اضافه وزن و لاغری

داشتن مقدار زیادی چربی در بدن میتواند روی ترشح هورمون های مختلف از جمله تخمک گذاری تاثیر بگذارد با کاهش چند کیلو با وجود اضافه وزن این مشکل برطرف می شود.

از طرفی کمبود بیش از حد چربی هم باعث تاخیر در پریود می شود، در خانوهایی که باشگاه می روند و خیلی سریع کاهش وزن دارند این مشکل رایج است.

ورزش سنگین

خانم هایی که شروع به ورزش های سنگین می کنند، در بعضی مواقع دچار عقب افتادن پریود می شوند و از دست دادن مقدار زیادی از انرژی باعث عقب افتادن پریود می شود. ورزش سنگین و زیاد نیز موجب استرس شده و سیگنال های توقف ترشح هورمون های باروری را به مغز صادر می کند.

 بیماری ها

زمانی که تخمک گذاری داشتید اگر بیماری ساده ای چون سرماخوردگی داشته باشید و یا بیماری حاد، نوعی استرس در بدن و هورمون ها ایجاد خواهد کرد که حتی ممکن است عادت ماهیانه اتفاق نیفتد. این دوره با بازگشت سلامتی دوباره به نظم خواهد افتاد.

کم تحرکی

جالب است بدانید که بی تحرکی و خانه نشینی هم می تواند باعث عقب افتادن پریود  شود.

مسافرت 

اگر مدام در بین چند کشور با اختلاف ساعت در سفر هستید دچار اختلالاتی در ترشح ملاتونین می شوند و پریود را نامنظم خواهد کرد.

دوره پیش از یائسگی زودرس

در اکثر زنان، دوره یائسگی در سنین بین ۴۵ تا ۵۵ سال اتفاق می افتد. اگر علائم دوره یائسگی بیش از ۴۰ سالگی آغاز شود، دوره پیش از یائسگی زودرس نامیده می شود (که یک مرحله انتقال به دوره یائسگی است). دوره پیش از پریود زودرس به این معنا است که تخمک گذاری رو به کاهش است. این می تواند منجر به تاخیر در دوره های پریود یا عقب افتادن پریود و در نهایت قطع پریود شود.

غده هیپوفیز

اگرچه این مورد نادر است، گاهی اوقات پرولاکتینوما، نوعی بیماری باعث می‌شود غده هیپوفیز مقدار بیش از حد پرولاکتین ترشح می‌کند، این هورمون پیام تولید شیر مادر را می‌فرستد و موجب تاخیر در پریود می‌شود. 

سخن آخر:

اگر با روش یادداشت برداری ارائه شده در مقاله،متوجه شدید که پریودی شما منظم نیست،اول دلایل آن را پیدا کنید.با این که،این مسئله مشکل شایع بین بانوان است،اما حتما باید درمان شود.بی توجهی به این مشکل می تواند در سلامتی خانم ها و قدرت باروی بانوان اختلال ایجاد کند.پس بی نظمی را جدی بگیرید، و در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *