فندق و خواص آن

فندق میوه‌ی درخت فندق است که در نواحی کوهستانی ایران یافت می‌شود. این میوه‌ قابل هضم‌ترین و مغذی‌ترین میوه‌ی روغنی محسوب می‌شود. فندق کروی یا بیضی‌شکل است و مغز آن درون یک پوسته‌ی سفت فیبری قرار گرفته است. فندق (مغز فندق) در طب سنتی دارای طبع گرم و خشک است و معمولا وقتی تازه است، به صورت خام از آن استفاده می‌شود. مغز فندق خشک را به صورت خام یا بو داده برای تهیه‌ی انواع دسر و شکلات فندقی، کره، شیرفندق، سس سالاد و روغن فندق مورد استفاده قرار می‌دهند. اکنون قصد داریم درباره‌ی فندق و خواص آن با شما صحبت کنیم. در مجله‌ی علمی “زیبا بمان” همراه ما باشید.

ارزش غذایی فندق

70 درصد از وزن فندق خشک را مواد چربی و 15 درصد آن را مواد پروتئینی تشکیل می‌دهد، مواد هیدروکربنی ندارد و سرشار از کربوهیدرات و فیبر است. فندق سرشار از ویتامین‌های A، B1، B2، B6، C و E است و حاوی مواد معدنی نظیر کلسیم، پتاسیم، فسفر، آهن، گوگرد، منیزیم، منگنز و روی است. این میوه‌ی روغنی سرشار از کالری است.

خواص فندق

سلامت مغز: ویتامین E موجود در فندق خاصیت ضدالتهابی دارد و استرس را کاهش می‌دهد؛ از این رو، به حفظ سلامتی مغز کمک می‌کند. همچنین، ویتامین‌های خانواده‌ی B که در فندق موجود هستند، برای رشد مغز کودکان بسیار مفید است.

سلامت قلب: فندق سرشار از اسید چرب اشباع نشده است و مصرف آن کلسترول بد خون را کاهش داده و باعث افزایش کلسترول مفید خون می‌شود و از این طریق به سلامت قلب کمک می‌کند.

سلامت استخوان: فندق منبع بزرگی از کلسیم، منیزیم و پتاسیم است و به همین دلیل، مصرف آن به تقویت استخوان‌ها، جلوگیری از پوکی استخوان و در کل، سلامت استخوان‌ها کمک می‌کند. خوردن این میوه، به کسانی که از مصرف مواد لبنی دوری می‌کنند، توصیه می‌گردد.

سلامت کبد: پتاسیم موجود در فندق برای سم‌زدایی و پاکسازی کبد مفید است و می‌تواند از بیماری کبد چرب جلوگیری کند.

سلامت کلیه: پتاسیم موجود درفندق در سم‌زدایی و پاکسازی کلیه‌ها و درمان سنگ کلیه مفید است.

سلامت دستگاه گوارش: فیبر موجود در فندق، هضم غذا را آسان کرده و منگنز آن، متابولیسم پروتئین و کربوهیدرات را در معده و دستگاه گوارش تسهیل می‌کند. همچنین، مصرف این میوه، نفخ شکمی را کاهش می‌دهد و از یبوست جلوگیری می‌کند. در نتیجه، سلامت دستگاه گوارش با مصرف فندق امکان‌پذیر است.

سلامت پوست: ویتامین E موجود درفندق با علائم پیری پوست مانند چین و چروک پوستی و لکه‌های پوستی مبارزه کرده، روند پیشرفت آن را کند می‌کند و باعث جوانسازی پوست می‌گردد. حضور این ویتامین از آفتاب‌سوختگی و صدمات ناشی از اشعه‌ی ماوراء بنفش در پوست جلوگیری می‌کند.

سلامت مو: مواد غذایی موجود درفندق و ویتامین‌های آن، مواد مغذی برای رشد و تقویت موها و مژه‌ها هستند که با تقویت فولیکول مو این کار را انجام می‌دهند. فندق‌دارای خاصیت آبرسانی و مرطوب‌کنندگی برای مو است و از این رو، موی خشک را لطیف می‌سازد.

تقویت سیستم ایمنی: فندق‌خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی دارد و از این رو با تخریب رادیکال‌های آزاد، سیستم ایمنی بدن را قوی می‌کند.

تقویت عضلات: مقادیر بالای کلسیم و منیزیم موجود درفندق، باعث تقویت عضلات شده و از اسپاسم و تنش عضلانی پس از ورزش سنگین جلوگیری می‌کند. مقادیر بالای پروتئین آن، باعث افزایش چربی‌سوزی شده و عضله‌سازی را بهبود می‌بخشد.

درمان کم‌خونی: فندق‌منبع بزرگی از آهن است و می‌تواند با افزایش تولید گلبول قرمز خون، کم خونی ناشی از فقر آهن را جبران نماید.

پیشگیری از دیابت: منیزیم موجود درفندق باعث کاهش قند خون شده و خطر ابتلا به دیابت نوع دو را کاهش می‌دهد. چربی‌های مفید موجود در آن نیز با کاهش کلسترول بالای خون در افراد مبتلا به دیابت کمک می‌کند.

کاهش درد قائدگی: مقادیر بالای کلسیم، منیزیم و ویتامین E در فندق، از سندروم پیش از قاعدگی پیشگیری می‎کند و دردهای شدید قاعدگی را کاهش می‌دهد.

کاهش استرس: فندق‌دارای اسید چرب و ویتامین B6 است و سنتز انتقال‌دهنده‌های عصبی مانند سروتین را زیاد کرده و با کاهش استرس و اضطراب، خطر ابتلا به افسردگی را کم می‌کند.

کاهش وزن: فندق‌فیبر زیادی را در خود دارد و از این رو، مصرف آن موجب احساس سیری در فرد شده و مصرف اصولی آن کاهش وزن را به دنبال دارد. همچنین، تیامین موجود درفندق باعث افزایش متابولیسم بدن و در نتیجه، کاهش وزن می‌شود.

مضرات فندق

فندق‌سرشار از چربی است و مصرف بیش از اندازه‌ی آن، باعث چاقی و اضافه وزن می‌گردد.

مصرف زیاد فندق، نفخ و گاز شکم را ایجاد می‌کند و باعث استفراغ می‌گردد.

فندق‌ممکن است در برخی افراد واکنش‌های آلرژیک مانند شوک آنافیلاکسی ایجاد کند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *