تعریق زیاد نشانه چیست؟ بررسی روش های درمان آن

تعریق زیاد

آیا شما نیز از افرادی هستید که چه در گرما و چه در سرما عرق می کنید؟ آیا در فصول و روز های گرم سال، بدنتان به صورت افراطی عرق می کند طوری که لباس ها و دستانتان خیس می شود؟ اگر شما هم جزو این افراد هستید، پیشنهاد می کنیم با “زیبا بمان” همراه باشید تا باهم با مشکلی به نام هایپر هیدروز آشنا شویم. هایپرهیدروز باعث تعریق شدید بدون دلیل می شود.

وقتی هوا گرم می شود همه ی افراد عرق می کنند، اما افرادی که دچار هایپرهیدروز هستند تعریق بیش از حد را تجربه می کنند تا حدی که  دانه های عرق به معنای واقعی کلمه از دست آن ها می چکد. 

به طور معمول، غدد عرق انسان عرق تولید می کنند که با افزایش دمای هوا به سطح پوست منتقل می شود. این اتفاق بیشتر زمانی رخ می دهد که شما تب داشته باشید، در حال ورزش کردن باشید و یا احساس اضطراب و استرس کنید. وقتی این عوامل وجود نداشته باشند، اعصاب سیگنال تعریق متوقف می شوند. با این حال، برای 1 تا 2 درصد از جمعیت که مبتلا به هایپرهیدروز هستند، غدد عرق خاموش نمی شوند و به فعالیت خود ادامه می دهند . حتی وقتی که در محل حضورشان تهویه هوا وجود دارد، یا وقتی نشسته اند و تلویزیون تماشا می کنند. حتی گاهی بعضی از افراد به پزشکان خود می گویند که هنگام شنا در استخر نیز عرق می کنند!

دلایل هایپرهیدروز به نوع تعریق هر فرد بستگی دارد. در بیشتر مواقع، تعریق زیاد بی ضرر است. در بعضی موارد نیز پزشکان نمی دانند که چرا مردم بیش از حد عرق می کنند. در موارد دیگر، دلایل هایپرهیدروز ممکن است یک بیماری باشد.

هایپرهیدروز دو نوع دارد

هایپرهیدروز اولیه (هایپرهیدروزیس کانونی) بدون هیچ دلیل مشخصی باعث تعریق بیش از حد در زیر بغل، دست ها، صورت و پاها می شود.

هایپرهیدروز ثانویه (هایپرهیدروزیس عمومی) نامیده می شود، که باعث تعریق بیش از حد در سراسر بدن یا در یک ناحیه بزرگ از بدن می شود و می تواند در اثر گرمای بیش از حد و همچنین یک بیماری پزشکی یا مصرف نوع خاصی دارو ایجاد شود.

علل اولیه هایپرهیدروز

اگر غدد عرق “روشن” باشند ، فرد دچار هایپرهیدروز اولیه است .

افرادی که دچار هایپرهیدروز اولیه هستند به طور کلی از نوع خاصی از غده عرق به نام “غدد عرق اکرین” عرق می کنند. این غدد عرق 2 الی 4 میلیون از غده های عرق بدن شخص را تشکیل می دهند. غدد عرق اكرین در پا، كف دست ها، صورت و زیر بغل بسیار زیاد است. وقتی بدن شما بیش از حد گرم می شود، هنگامی که در حال قدم زدن یا دویدن باشید، یا وقتی احساساتی یا هیجان زده می شوید، اعصاب، غدد عرق را فعال می کنند. وقتی این اعصاب بیش از حد به شرایط واکنش نشان دهند ، باعث ایجاد هایپرهیدروز می شوند. به عنوان مثال ، ممکن است یک شخص فقط زمانی که دچار اضطراب می شود عرق زیادی بکند.

پزشکان مطمئن نیستند که چرا افراد دچار هایپرهیدروز اولیه می شود ، اما احتمال می دهند که ارثی باشد. افرادی که دچار هایپرهیدروز اولیه هستند ممکن است بتوانند با درمان های غیر جراحی آن را بهبود دهند ، روش هایی از جمله:

  • دارو های ضد عرق بدون نسخه و یا با نسخه پزشک که حاوی آلومینیوم هستند .
  • داروهایی به نام آنتی کولینرژیک ها که روی سیگنال های عصبی غدد عرق تأثیر می گذارند.
  • یک درمان بر اساس جریان الکتریکی با شدت کم به نام یونتوفرز
  • تزریق بوتاکس برای تعریق زیر بغل

جراحی معمولاً به عنوان آخرین راه حل برای افرادی که تعریق شدید در دست و زیر بغل دارند، در نظر گرفته می شود. جراحی ممکن است شامل برداشتن غدد عرق از نواحی مورد نظر باشد. طی یک عمل دیگر، به نام سمپاتکتومی توراسیک، یک جراح اعصاب، ناحیه ی تولید تعریق را قطع و تخریب می کند.

یک عارضه جانبی رایج تعریق زیاد، در قسمت های دیگر بدن مانند قفسه سینه ، کمر یا پاها است. سایر خطرات احتمالی شامل خونریزی در قفسه سینه و مشکلات عصبی می باشد.

علل هایپرهیدروز ثانویه

تعریق هایپرهیدروز ثانویه با هایپرهیدروز اولیه متفاوت است به این دلیل که نوع ثانویه نه تنها در دست ها، زیر بغل ها، صورت یا پاها بلکه در سراسر یا یک ناحیه عمومی و بزرگ می تواند اتفاق بیفتد. برخلاف هایپرهیدروز اولیه ، این نوع به احتمال زیاد باعث تعریق در هنگام خواب نیز می شود. و در مورد علت این نوع، می توان گفت که یک اتفاق نادرست وجود دارد که باعث هایپرهیدروز می شود، اتفاقی مثل یک بیماری یا مصرف یک داروی خاص.

تعدادی از شرایط سلامتی امکان ایجاد هایپرهیدروز را دارند. برخی از آن ها عبارت اند از:

کشف شرایط زمینه ای و درمان مناسب برای آن توسط یک پزشک متخصص، به کاهش تعریق هایپرهیدروز ثانویه کمک می کند. به همین دلیل “زیبا بمان” توصیه می کند که اگر دچار تعریق زیاد در قسمت های مختلف بدن خود می شوید ، به یک پزشک متخصص (ترجیحا متخصص های غدد) مراجعه کنید تا در صورت لزوم برای شما آزمایش هایی را تجویز کند و بر اساس نتیجه ی آزمایشات، روش درمانی مناسبی را برای شما در دستور کار قرار دهد.

درمان تعریق زیاد

درمان تعریق زیاد

اولین قدم برای درمان عرق شدید استفاده از ضد تعریق ها است

ساده ترین راه برای مقابله با تعریق زیاد استفاده از ضد عرق است که بیشتر افراد به طور روزانه از آن استفاده می کنند. این محصولات به صورت رول، پودر و مام وجود دارند. بیشتر ضد تعریق ها دارای نمک های آلومینیوم هستند که وقتی آن ها را روی پوست خود می غلتانید یک پلاگین ایجاد می کنند که جلوی تعریق را می گیرد.

می توانید این رول های ضد عرق را از طریق داروخانه ها دریافت کنید یا از پزشک بخواهید که یک نوع مناسب با وضعیت شما را به شما معرفی نماید. البته این محصولات نیاز به نسخه ی پزشک ندارند. بسیاری از ضدعرق ها بهمراه دئودورانت به فروش می رسند که مانع تعریق شما نمی شود اما به کنترل بوی عرق کمک می کند.

ضد تعریق ها فقط برای استعمال در زیر بغل شما نیستند. بعضی از آن ها را می توانید در قسمت های دیگری که عرق می کنید مانند دست و پایتان نیز به کار ببرید. حتی افرادی آن ها روی خط موهای خود می مالند.فقط صبح ها از ضد عرق و خوشبو کننده بدن استفاده نکنید. شما می توانید شب ها قبل از خواب هم از آن ها استفاده کنید زیرا که به بدن شما کمک می کند تا خشک تر باقی بماند.

4 روش درمانی دیگر برای تعریق شدید

  1. یونتوفورز: در طول این درمان ، شما با دست ، پا یا هر دو در یک ظرف کم عمق آب حدود 20 تا 30 دقیقه می نشینید، در حالی که جریان الکتریکی کمی از طریق آب عبور می کند.
  2. سم بوتولینوم: یکی دیگر از گزینه های درمانی برای تعریق شدید، تزریق سم بوتولینوم A (بوتاکس) است، همان دارویی که برای رفع چین و چروک استفاده می شود. بوتاکس برای درمان تعریق بیش از حد زیر بغل مورد تأیید سازمان جهانی دارو است، برخی از پزشکان ممکن است آن را در کف دست و کف پا نیز تزریق کنند.
  3. داروهای ضد کولینرژیک: هنگامی که ضد تعریق ها و درمان هایی مانند یونتوفرز و بوتاکس را امتحان کرده اید و به نتیجه نرسیدید، ممکن است پزشک دارویی مانند داروهای ضد کولینرژیک را برای شما تجویز کند. داروهای ضد کولینرژیک خوراکی فعالیت غدد عرق را متوقف می کنند ، اما برای همه مناسب نیست زیرا می تواند عوارض جانبی مانند تاری دید، تپش قلب، خشکی چشم، خشکی دهان و پوست پوست شدن را به همراه داشته باشد.
  4. جراحی: ممکن است دیده باشید که جراحان پلاستیک راه های جراحی را برای درمان تعریق زیاد تبلیغ می کنند. این جراحی فقط برای افرادی که دچار هایپرهیدروز شدید هستند و به سایر درمان ها پاسخ نداده اند، توصیه می شود. در حین جراحی، پزشک ممکن است غدد عرق را ببرد، بتراشد یا مکش در آن ها ایجاد کند.
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

  • reza

    با سلام
    من تعریق بسیار زیادی در ناحیه کف دست و زیر بغل و کف پا داشتم که بسیار سخت بودو همه زندگی مرا تحت تاثیر قرار داده بود و من نزد دکترهای زیادی ازجمله فوق تخصص غدد، فوق تخصص پوست،روان پزشک، روانشناس و دکتر عمومی رفتم و به ناحیه زیر بغل و کف دست بوتاکس تزریق کردم که با توجه به درد شدید نتیجه ای نداشت و طب گیاهی را تجربه کردم که فایده نداشت ویون درمانی انجام دادم با دستگاه یونتوفورزیس که تاثیر کمی داشت و حتی عمل جراحی سمپاتیک تومی توراسیک انجام دادم که بعد از چن ماه دومرتبه تعریق من برگشت به حالت اول اما یک درمان بسیار عالی و کاربردی این بیماری هایپرهیدروزیس دارد که خواهش میکنم هر کسی این مریضی را دارد اورا راهنمایی کنید که مانند من اینقدر زجر نکشد و آن درمان ساده نوشیدن قهوه اسپرسو است که کافئین نسبتابالایی داشته باشد بهمین راحتی خواهش میکنم کسانی که این بیماری را دارند آنرا تجربه کنند که من بسیار راضی هستم …
    با تشکر

    ۰۱ فروردین ۱۴۰۰ پاسخ دهید
    • زیبا بمان

      ممنون از شما دوست عزیز که تجربتون رو با مجله زیبا بمان به اشتراک گذاشتید
      فراموش نکنید که کافئین هم میتونه عوارضی را به دنبال داشته باشه، میتونید مقاله زیر رو مطالعه کنید:
      حساسیت به کافئین

      ۰۱ فروردین ۱۴۰۰ پاسخ دهید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *