بیماری پارکینسون ، علائم و عوارض و راه های پیشگیری از آن

هنگامی که سلول ها در جسم سیاه ، ساخت دوپامین (ماده ای شیمیایی که در داخل مغز کمک به ارتباط سلول های عصبی می کند.) را متوقف کنند و باعث شوند دوپامین کاهش یابد بیماری پارکینسون رخ می دهد.

زمانی که سلول هایی که ترشح دوپامین را به عهده دارند از بین می روند ،مغز دیگر قادر به دریافت پیام های لازم در مورد چگونگی حرکت و زمان حرکت نیست و این امر باعث کنترل عضلات به صورت تدریجی از بین بروند.

این بیماری یک نوع فلج لرزان نامیده شده است اما این قضیه به این معنی نمی باشد که همه ی کسانی که دچار بیماری پارکینسون شده اند لرزش داشته باشند .این بیماری یکی از شایع ترین بیماری های مخرب اعصاب شناخته شده است و همانطور که در جریانید مغز قسمتی از سیستم اعصاب می باشد که خود از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که تنها با آسیب رسیدن به آن باعث شود تا تمامی اعضای داخلی و خارجی بدن را دچار مختل کند.

در قسمت پایینی مغز بخشی به نام ساقه ی مغز وجود دارد که خود در برگیرنده ی مغز میانی، پل مغزی و بصل النخاع می باشد. ماده جسم سیاه رنگی درون ساقه ی مغز وجود دارد که در تنظیم حرکات بدن نقش بسیار مهمی دارد.

هنگامی که این بیماری سراغ فردی رود به احتمال زیاد شخص در حرکاتی مانند نوشتن، کارکردن، لباس پوشیدن، صحبت کردن و حتی پلک زدن را به کندی و بسیار آرام انجام می دهد.این بیماری در واقع یک اختلال مغزی پیشرونده می باشد این جمله به این معنی می باشد که تغییرات داخل مغز در طول زمان ادامه دارند. در ابتدا نشانه های این بیماری بسیار کم می باشد در حدی که امکان این که شما حتی شک کنید که دچار پارکینسون شده اید بسیار پایین می باشد و ممکن است شما از کنار آن بی اهمیت عبور کنید،اما با گذشت زمان این بیماری شدت می گیرد و کم کم خود را بروز می دهد.

پارکینسون در چه زمانی اتفاق خواهد افتاد ؟

معمولا این بیماری در افرادی که سن آن ها بین 55 تا 60 سال می باشند ممکن است پدیدار شود.اما یادتان نرود که امکان دارد این بیماری در افرادی که جوان تر هستند و سن کمی دارند ظاهر شود.یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کنید و فراموش نکنید این است که این بیماری در افرادی که یکی از اعضای خانواده آن دچار این بیماری شده اند خطر ابتلا به این بیماری در این افراد شدید تر می باشد.

نکته ی دیگری که در این بیماری وجود دارد این است که آقایان نسبت به خانم ها بیش تر دچار این بیماری می شوند. 

علائم بیماری پارکینسون 

علائم بیماری پارکینسون و به طور کلی نشانه های متمایز این بیماری عبارتند از:

  • لرزش
  • خشکی اندام های بدن و سفتی
  • خستگی زیاد در طول روز و همچنین بی قراری در خواب.
  • لکنت زبان و داشتن صدای یکنواخت
  • تغییرات در نوشتن: نوشتن ممکن است دشوار و کوچک به نظر برسد. 
  • دشواری و اختلال در خواب
  • زوال عقل و یا مشکلات حافظه و گیجی
  • پوست چرب
  • یبوست

در واقع این احتمال وجود دارد که استفاده از حشره کش ها احتمال دچار شدن به این بیماری را افزایش می دهد.

علائمی که در بالا به آن ها اشاره کردیم به عنوان علائم اصلی و شاخص بیماری پارکینسون شناخته شده اند. اگر هریک از این علائم را در قسمت از بدن خود احساس کردید و مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه کنید تا با معاینه شما متوجه شود که دچار این بیماری شده اید یا خیر.

معمولا علائم پارکینسون ابتدا در یک قسمت از بدن خود را نشان می دهد و ظاهر می شود و با گذشت زمان به سمت دیگر بدن انتقال پیدا می کند که باعث می شود حرکات بدن این بیماران کند شود و تعادل آن ها بسیار ضعیف می شود.

متاسفانه دلایل اصلی که باعث بروز این بیماری می شود هنوز شناخته نشده است اما تحقیقاتی که در سال های اخیر کرده اند نشان می دهد فاکتور هایی چون ژنتیک، عوامل محیطی، و عادات تغذیه ای می باشد .به طور کلی تغییرات ایجاد شده در بعضی ژن های خاص می تواند خطر ابتلا به این بیماری را در شخص بالا ببرد هرچند این عوامل در موارد نادر باعث ابتلا به این بیماری می شود.

همچنین قرار گرفتن در معرض مواد سمی و فاکتور های محیطی می تواند ریسک ابتلا به این بیماری را تشدید کند هرچند این ریسک به نسبت بسیار کم و ناچیز می باشد.

شما می توانید با داشتن یک رژیم درست باعث کاهش این بیماری شوید و چون پیش بینی می شود که مصرف زیاد چربی های حیوانی به عنوان عامل این بیماری باشد حتما باید در رژیم خود سبزی، میوه و حبوبات را قرار دهید تا خطر ابتلا به این بیماری کم شود.اما به طور کلی می توان گفت که باید تحقیقات زیادی در زمینه شناسایی فاکتور های تاثیر گذار بر ابتلا به این بیماری صورت گیرد.

عوارض پارکینسون

ممکن است دچار مشکلات شناختی مانند جنون و مشکلات فکری شوید.

ممکن است دچار افسردگی یا تغییرات عاطفی شوید که باید توسط پزک مورد معالجه قرار بگیرید.

عدم کنترل ادرار و یبوست

اختلال در خواب 

مشکل بلع و یا بلع یا خوردن 

تغییر در فشار خون: به خاطر افت ناگهانی فشار خون احساس سرگیجه داشته باشید.

اختلال در عملکرد بویایی 

خستگی و درد و همچنین عملکرد بد جنسی می‌تواند از عوارض پارکینسون باشد.

تشخیص و ارزیابی بیماری پارکینسون

تشخیص این بیماری اغلب به صورت بالینی انجام می شود و با معاینه دقیق متخصص مغز و اعصاب می توان گفت که آیا فرد به این بیماری دچار شده است یا خیر.این بیماری را جدی بگیرید زیرا رتبه دوم بعد از آلزایمر را به خود اختصاص داده است و پیشگیری های لازم را برای این بیماری انجام دهید همچنین بدانید که در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 احتمال ابتلا به این بیماری زیاد تر می باشد.

برای تشخیص بیماری پارکینسون معمولا موارد زیر را باید انجام دهید:

  • ضربه به پا، ضربه به انگشت دست و انگشت شست با هم
  • شل کردن دست برای این که مشاهده کنید لرزشی در حین استراحت وجود دارد یا خیر
  • شل کردن عضلات برای بررسی سفتی اندام ها
  • حفظ کرن تعادل ایستادن در حین هل دادن آرام

معمولا برای تشخیص بیماری پارکینسون از اسکن های مغزی استفاده نمی کنند هر چند برای رد کردن یا شناسایی بیماری های دیگر از اسکن مغزی استفاده می کنند.برای درمان این بیماری از متد های درمانی متفاوتی استفاده می شود و به علت پیشرونده بودن سیر بیماری و کتهش تدریجی و آرام عملکرد فرد توانبخشی این بیماران و همچنین کاردرمانی به عنوان عضوی از تیم حائز اهمیت می باشد.

پیشگیری و درمان پارکینسون

به علت اینکه منشا این بیماری هنوز مشخص نیست، اینکه برای جلوگیری از این بیماری چه کارهایی باید انجام داد نیز زیاد مشخص نیست.

از جمله کارهایی که می‌توانید برای پیشگیری از این بیماری انجام دهید ورزش کردن منظم به خصوص ورزش های هوازی می باشد.

سعی کنید مصرف کافئین خود را بیشتر کنید، البته هنوز مشخص نیست که کافئین از ابتلا به پارکینسون جلوگیری خواهد کرد یا خیر. اما کسانی که قهوه، چای و … می‌نوشند کمتر به این بیماری مبتلا خواهند شد. (چای سبز نیز خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می‌دهد.)

راه های پیشگیری از پارکینسون با طب سنتی

همانطور که گفته شد باید ورزش و تغذیه مناسب را در برنامه زندگی خود بگنجانید. به طور مثال مصرف زعفران می‌تواند بر پارکینسون و دیگر بیماری های عصبی تاثیر گذار باشد. مصرف چای سبز را به هیچ عنوان فراموش نکنید، چای سبز حاوی آنتی اکسیدان های پلی فنول که رادیکال های آزاد را از بین می برد. این نکته که مصرف کافئین بر روی کاهش ابتلا به پارکینسون تاثیرگذار خواهد بود درست است اما نباید فراموش کنید که بیش از اندازه نیز نباید مواد کافئین دار به خصوص قهوه مصرف کنید.

غذاهای خام مانند میوه ها و سبزیجات که دارای آنتی اکسیدان هستند و اثرات رادیکال آزاد را کاهش می‌دهند. 

غذاهایی که دارای فیبر بالا هستند برای بهبود حرکات روده که بر یبوست تاثیرگذار است. ( یبوست از علائم پارکینسون)

مصرف چربی های سالم که باعث بهبود اعصاب در فرد خواهد شد. این چربی ها در نارگیل،ماهی، آجیل و … وجود دارد.

روغن هایی مانند روغن زیتون که دارای آنتی اکسیدان می‎باشد.

نوشیدنی هایی که دارای مواد معدنی و ویتامین هستند که از ابتلا فرد به یبوست جلوگیری خواهد کرد. همچنین متعادل نگهداشتن پروتئین می‌تواند علائم ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.

مصرف میوه به خصوص میوه های قرمز مانند توت فرنگی، زغال اخته، آلبالو، تمشک، شاتوت و… می‌تواند درصد ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. 

مصرف مغزها از جمله مغز گردو که منبع منگنز، مس ، منیزیم ، فسفر ، روی ، آهن ، کلسیم و سلنیوم که مصرف آن موجب افزایش قابلیت ارتجاعی رگ های بدن و برای افزایش قدرت ذهن، هوش و تنگی نفس مفید می‌باشد.

همچنین مصرف ماست و دارچین و مرکبات نیز خطر ابتلا به پارکینسون را کاهش می‌دهد.

یکی دیگر از راه هایی که برای پیشگیری می‌توان پیشنهاد کرد طب سوزنی است که در کاهش درد، اضطراب و بی خوابی و سفتی بدن تاثیر خواهد گذاشت. بهبود عملکرد مغز شما را برای کاهش التهابات مغزی. همچنین مرگ سلول ها را کاهش و اثر اکسیداتیو که باعث آسیب به دستگاه عصبی می‌شود را از بین می‌برد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *