اگرچه همه سبزیجات برای سلامتی بدن مفید هستند؛ اما پیاز دارای خواص حیرت انگیز و ویژهای است. پیاز همخانواده سبزیجاتی مانند سیر، پیازچه، موسیر و تره فرنگی محسوب میشود. این خانواده از سبزیجات حاوی ویتامینها و مواد معدنی مختلف و همچنین ترکیبات گیاهی قوی هستند؛ به همین علت از بسیاری جهات باعث بهبود سلامتی انسان میشوند. خواص پیاز از زمانهای بسیار قدیم شناخته شده بود؛ و از آن برای درمان مشکلاتی مانند سردرد، بیماریهای قلبی و زخمهای دهان استفاده میشد.
در این مقاله از مجله زیبا بمان، خواص پیاز و ارزش غذایی آن را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
خواص پیاز
حفظ سلامت قلب
پیاز حاوی مقادیر بالایی از آنتی اکسیدانها و ترکیباتی است که به مبارزه با التهاب میپردازند. همچنین تری گلیسیرید و کلسترول خون را نیز کاهش میدهند. این خواص دست به دست هم داده و منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی میشوند.
علاوه بر اینها، خواص ضد التهابی قوی مواد موجود در پیاز به کاهش فشار خون کمک کرده و از لخته شدن خون نیز جلوگیری میکند. کوئرستین نوعی آنتی اکسیدان است که در پیاز به مقدار زیاد یافت میشود. از آنجا که کوئرستین خاصیت ضد التهابی قوی دارد، میتواند در کنترل فشار خون بالا و پیشگیری از بیماری قلبی موثر باشد.
همچنین ثابت شده است که پیاز موجب کاهش کلسترول خون میشود. در پژوهشی که بر روی 54 خانم مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد، مشخص گردید که مصرف مقادیر زیادی پیاز قرمز خام به مدت هشت هفته موجب کاهش مقدار کلسترول مضر خون (LDL) میشود.
پیشگیری از سرطان
پیاز سرشار از ترکیبات فعال است که مانع از تشکیل و گسترش سلولهای سرطانی میشوند. مطالعاتی که درباره پیشگیری از سرطان انجام شده نشان داده است که مصرف سبزیجاتی مانند پیاز و سیر از ابتلا به انواع سرطانها به ویژه سرطان دستگاه گوارش جلوگیری میکند.
در پیاز مقدار قابل توجهی کوئرستین یافت میشود که یک آنتی اکسیدان بسیار قدرتمند بوده و به طورشگفت انگیزی در جلوگیری از سرطانی شدن سلولها موثر است. همچنین ویتامین C موجود در پیاز نیز یک آنتی اکسیدان قوی است که میتواند وجود و تأثیر رادیکالهای آزاد را در بدن کاهش دهد. رادیکالهای آزاد فرآورده شیمیایی متابولیسم سلولی هستند و میتوانند منجر به بروز جهش در سلولهای سالم شده و آنها را سرطانی کنند. هر خوراکی که سرشار از آنتی اکسیدانها باشد، رادیکالهای آزاد را خنثی میکند.
کنترل قند خون
خوردن پیاز میتواند به کنترل قند خون کمک کند؛ که این خاصیت برای مبتلایان به دیابت یا افراد دارای سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت بسیار اهمیت دارد.
مطالعهای که بر روی 42 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد، نشان داد که خوردن 100 گرم پیاز قرمز خام موجب کاهش قند خون میشود. پیاز چنین اثری را بر روی حیوانات نیز نشان داده است. ترکیبات خاص موجود در پیاز مانند کوئرستین و ترکیبات گوگرد، دارای اثرات ضد دیابتی هستند. به عنوان مثال، کوئرستین برای کنترل تنظیم قند خون در بدن بر روی سلولهای موجود در روده کوچک، پانکراس، عضلات، بافت چربی و کبد نیز تاثیر میگذارد.
افزایش تراکم و استحکام استخوان
بسیاری از افراد تنها لبنیات را برای افزایش استحکام استخوانها موثر میدانند؛ در حالی که اینگونه نیست. یکی از بهترین خواص پیاز افزایش تراکم استخوان است. مطالعات نشان داده است که افرادی که یک بار در روز پیاز میخورند، نسبت دیگران 5 درصد تراکم استخوان بیشتری دارند. به همین علت خوردن پیاز احتمال بروز پوکی استخوان را کاهش میدهد.
در پژوهشی که بر 24 خانم میانسال و یائسه انجام شد، نتایج نشان داد که افرادی که به مدت 8 هفته 100 میلی لیتر آب پیاز مصرف میکردند تراکم استخوان و فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری نسبت به دیگران داشتند. علاوه بر این، اثبات شد که زنان مسنی که به طور مرتب پیاز میخورند در مقایسه با دیگر افراد 20 درصد کمتر دچار شکستی لگن میشوند.
مبارزه با باکتریهای مضر
یکی دیگر از خواص پیاز ضد باکتری بودن آن است. پیاز میتواند با باکتریهای مضری مانند اشرشیا کلای، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس مبارزه کند. علاوه بر آن، پیاز در مبارزه با باکتری ویبریو کلرا -که مسبب بیماری وبا است- نیز نقش موثری دارد.
در پژوهشی که بر باکتریهای موجود در لوله آزمایش انجام شد، محققان دریافتند که کوئرستین استخراج شده از پیاز میتواند رشد هلیکوباکتر پیلوری و استافیلوکوکوس اورئوس را مهار کند. هلیکوباکتر پیلوری نوعی باکتری است که با زخم معده و برخی سرطانهای گوارشی در ارتباط است. همچنین در آزمایشی دیگر نشان داده شد که کوئرستین موجود در پیاز، به دیواره سلولی و غشای اشرشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس آسیب میزند. تخریب دیواره سلولی و غشای باکتری به معنای مردن آن است.
حفظ سلامت دستگاه گوارش
پیاز منبعی غنی از فیبر و پربیوتیکهایی است که وجودشان برای حفظ سلامتی روده ضروری میباشد. پربیوتیکها انواع غیر قابل هضم فیبر هستند که توسط باکتریهای مفید روده تجزیه میشوند. به این صورت که باکتریهای روده از پربیوتیک تغذیه کرده و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر ایجاد میکنند. اسیدهای چرب کوتاه زنجیر موجب حفظ سلامت روده، تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و بهبود هضم غذا میشوند.
علاوه بر این، مصرف مواد غذایی سرشار از پربیوتیک منجر به افزایش پروبیوتیکها میشود. پروبیوتیکها (یا همان باکتریهای مفید روده) نقش مهمی در حفظ سلامت روده و عملکرد صحیح آن ایفا میکنند. پربیوتیکها جذب کلسیم در روده را نیز افزایش میدهند، که در حفظ استحکام استخوانها موثر است.
لطافت پوست و جلوگیری از بروز لک، چین و چروک و آکنه
پیاز تازه به دلیل داشتن آنتی اکسیدانهای قوی، انواع ویتامین و گوگرد میتواند پوست را درخشان، نرم و زیبا نگه دارد.
برای بهرهمندی از خواص پیاز برای پوست، آن را به طور روزانه در برنامه غذایی خود داشته باشید. همچنین میتوانید یک قطعه پیاز کوچک یا آب پیاز را روی صورت خود بمالید تا پوستی درخشان و شفاف داشته باشید. در حقیقت، مصرف پیاز خام با از بین بردن ناخالصیها خون را تصفیه میکند. به همین دلیل موجب زیبایی پوست میگردد.
علاوه بر آن، پیاز بهترین منبع کوئرستین است که یکی از قویترین آنتی اکسیدانها و تغذیهکننده پوست به شمار میرود. پیاز همچنین دارای ویتامینهای A ، C و E است که سرشار از آنتی اکسیدانها هستند. شاید باورتان نشود، اما این آنتی اکسیدانها پیری زودرس ناشی از اشعه فرابنفش خورشید را خنثی میکنند. به همین علت مصرف پیاز خام به داشتن پوست بدون چین و چروک کمک میکند.
یکی دیگر از خواص حیرت انگیز پیاز برای پوست رفع لک، جوش و آکنه است. در کنار مصرف خوراکی پیاز، میتوان آب آن را نیز با زردچوبه ترکیب نمود و روی پوست مالید. آب پیاز پوست را ضد عفونی کرده و آن را از آکنه خلاص میکند. زردچوبه نیز دارای مقادیر زیادی ویتامین C بوده و میتواند لکها و رنگدانههای تیره را محو کند. به همین دلیل مالیدن ترکیب آب پیاز و زردچوبه بر روی پوست، منجر به روشن شدن رنگ پوست میشود. توجه نمایید که اگر پوست حساسی دارید؛ نباید آب پیاز را مستقیماً روی پوست بمالید.
افزایش رشد مو
مصرف پیاز خام به افزایش رشد مو کمک میکند. پیاز سرشار از گوگرد است و با افزایش جریان گردش خون به سمت سر، رشد مجدد فولیکولهای مو را تحریک میکند. ماساژ آب پیاز روی پوست سر نیز یکی از بهترین روشهای تحریک رشد مو است. همچنین میتوانید آب پیاز و گلاب را به نسبت مساوی مخلوط کنید تا یک محلول مغذی و محرک رشد مو بسازید. این محلول را روی موهای خود اسپری کنید و بگذارید به مدت 30 دقیقه بماند. سپس موها را شستشو دهید.
ارزش غذایی پیاز
ارزش غذایی هر 100 گرم پیاز خام به شرح زیر است:
- انرژی: 40 کیلوکالری
- کربوهیدرات: 9.34 گرم
- پروتئین: 1.10 گرم
- چربی: 0.10 گرم
- آب: 89.11 گرم
- فیبر: 1.70 گرم
- قند: 4.24 گرم
- کلسترول: 0 میلی گرم
- ویتامین (E) ای: 0.02 میلی گرم
- ویتامین کا: 0.40 میکروگرم
- ویتامین ث: 7.40 میلی گرم
- ویتامینهای گروه ب: 25.42 میلی گرم
- کلسیم: 23.00 میلی گرم
- آهن: 0.21 میلی گرم
- منیزیم: 10.00 میلی گرم
- روی: 0.17 میلی گرم
- مس: 0.04 میلی گرم
- فسفر: 29.00 میلی گرم
- پتاسیم: 146.00 میلی گرم
- سدیم: 4.00 میلی گرم
- منگنز: 0.13 میلی گرم
- سلنیم: 0.50 میکروگرم
در مجموع، میتوان گفت که خوردن روزانه پیاز خام برای بدن فواید بسیاری دارد. با این حال، زیادهروی در مصرف هرگونه مواد غذایی عوارضی را به همراه خواهد داشت. به همین دلیل نباید در خوردن پیاز یا استفاده موضعی از آن افراط کرد. بعلاوه، پختن پیاز بسیاری از خواص آن را از بین میبرد. بنابراین به مصرف پیاز پخته شده درون غذا اکتفا نکنید و آن را به طور خام نیز مصرف نمایید.
دیدگاه کاربران