حساسیت چشم ، علائم و علت و روش های درمان سریع آن

حساسیت چشم

درمان حساسیت چشم چیست ؟ این اولین سؤالی است که وقتی با حساسیت‌های چشمی روبه‌رو می‌شوید می‌پرسید. در این مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ سؤال و یا سؤالات خود در مورد درمان حساسیت چشم را بدانید.

حساسیت چشم چیست؟

حساسیت چشم، همچنین به نام ملتحمه آلرژیک (allergic conjunctivitis) شناخته می‌شود، یک پاسخ ایمنی نامطلوب است که هنگام تماس چشم با یک ماده تحریک‌کننده رخ می‌دهد. این ماده به عنوان آلرژن شناخته شده است. آلرژن ها ممکن است شامل گرده، گرد و غبار یا دود باشد.

سیستم ایمنی بدن به‌طورمعمول از بدن در برابر مهاجمان مضر مانند ویروس‌ها و باکتری‌ها محافظت می‌کند تا از بیماری‌ها جلوگیری کند. بااین‌حال، در افراد مبتلا به آلرژی چشم ، سیستم ایمنی بدن یک حساسیت‌زا را برای یک ماده خطرناک تولید می‌کند. این امر باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن حتی اگر بی‌ضرر باشد، مواد شیمیایی ایجاد کند که علیه آلرژن مبارزه کند. این واکنش منجر به علائم تحریک آمیز متعددی مانند خارش، قرمز و چشمان آبکی می‌شود. در برخی افراد، آلرژی چشم ممکن است به اگزما و آسم نیز مربوط باشد.

داروهای بدون نسخه معمولاً می‌توانند به تسکین علائم آلرژی چشم کمک کنند، اما افراد دارای حساسیت شدید ممکن است نیاز به درمان اضافی داشته باشند.

چه افرادی بیشتر در معرض آلرژی قرار دارند ؟

واکنش‌های آلرژیک بیشتر در افراد جوان زیر 30 سال دیده می‌شود. به‌علاوه اینکه در بروزحساسیت آلرژیک سابقه خانوادگی نیز بی تأثیر نیست. ضمن اینکه افرادی که دارای حساسیت‌های غیر چشمی مانند تب یونجه و یا آلرژی پوستی هستند نیز باید خود را نیزبرای آلرژی چشمی آماده کنند.

علائم آلرژی در چشم چیست؟

قبل از اینکه به درمان حساسیت چشم بپردازید باید به منشأ و علائم آن را دقت کنید. علائم آلرژی چشم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • خارش یا سوزش چشم
  • اشکریزش چشم
  • چشم‌های قرمز یا صورتی
  • پوسته پوسته شدن در اطراف چشم
  • پلک های متورم یا پف کرده، مخصوصاً صبح

ممکن است یک چشم یا هر دو چشم تحت تأثیر قرار بگیرند. در برخی موارد، این علائم ممکن است با آبریزش بینی، احتقان یا عطسه همراه باشد.

چه عواملی باعث آلرژی چشم می‌شوند؟

آلرژی چشم ناشی از واکنش ایمنی نامطلوب به آلرژن های خاص است. بیشترین واکنش‌ها توسط آلرژن ها در هوا ایجاد می‌شود، مانند:

  • گرده
  • غبار
  • دود
  • گرد و خاک

به‌طورمعمول، سیستم ایمنی بدن تغییرات شیمیایی در بدن را تقویت می‌کند که به مقابله با مهاجمان مضر مانند ویروس‌ها و باکتری‌ها کمک می‌کند؛ اما، در افراد مبتلا به آلرژی چشم، سیستم ایمنی بدن به اشتباه یک آلرژن بی ضرر را به عنوان یک متجاوز خطرناک معرفی می‌کند و شروع به مبارزه با آن می‌کند. ماده‌ای به نام هیستامین هنگام تماس با حساسیت‌زا آزاد می‌شود. هیستامین باعث ایجاد بسیاری از علائم ناراحت‌کننده، مانند خارش و اشک چشم می‌شود. همچنین می‌تواند باعث ایجاد آبریزش بینی، عطسه و سرفه شود.

آلرژی چشم ممکن است در هر زمان از سال اتفاق بیفتد. بااین‌حال، به‌ویژه در ماه‌های بهار، تابستان و پاییز که درختان، علف‌ها و گیاهان در شکوفه هستند، رایج است. چنین واکنش‌هایی همچنین می‌تواند در صورت تماس فرد حساس با آلرژن ایجاد شود و چشمان خود را مالش دهد. آلرژی غذایی هم همچنین ممکن است باعث علائم آلرژی در چشم شود.

چگونه آلرژی چشم تشخیص داده می‌شود؟

برای درمان حساسیت چشم لازم است که آن را ابتدا تشخیص دهید. متخصص آلرژی، آلرژی چشم را به بهترین وجه تشخیص می‌دهد. در صورت داشتن علائم مرتبط با آلرژی مانند آسم یا اگزما، مراجعه به متخصص آلرژی بسیار مهم است.

متخصص آلرژی ابتدا از شما در مورد تاریخچه پزشکی و علائم شما، ازجمله زمان شروع و مدت ماندگاری آن‌ها، سؤال خواهد کرد. سپس آزمایش مشخصی را برای تعیین علت اصلی علائم شما انجام می‌دهند. آزمایش خراش پوستی شامل چسباندن پوست و قرار دادن مقادیر کمی از آلرژن های مشکوک برای دیدن اینکه آیا یک عارضه جانبی وجود دارد یا خیر. یک برجستگی قرمز و متورم نشان دهنده یک واکنش آلرژیک خواهد بود. این به متخصص آلرژی کمک می‌کند تا تشخیص دهد
که آلرژی شما از چه نوعی است و به آن‌ها امکان می‌دهد بهترین دوره درمانی را تعیین کنند.

نحوه درمان حساسیت چشم

نحوه درمان حساسیت چشم

بهترین راه برای درمان حساسیت چشم، جلوگیری از آلرژی ایجاد شده در بدن است. بااین‌حال، این همیشه ممکن نیست، به‌خصوص اگر آلرژی فصلی داشته باشید. خوشبختانه، برای درمان حساسیت چشم روش‌های درمانی زیادی وجود دارد که می‌توانند علائم آلرژی چشم را تسکین دهند.

داروها

برخی از داروهای خوراکی می‌توانند به کاهش آلرژی در چشم کمک کنند و درمان حساسیت چشم باشد، به‌خصوص هنگامی‌که سایر علائم آلرژی وجود دارد. این داروها عبارت‌اند از:

  • آنتی هیستامین ها، مانند لوراتادین (کلاریتین) یا دیفن هیدرامین (بنادریل)
  • داروهای ضد احتقان مانند شبه ادرین (سودافد) یا اکسی متازولین (اسپری بینی عفرین)
  • استروئیدها، مانند پردنیزون (دلتازون)

تزریق آلرژی

اگر درمان حساسیت چشم با دارو نتیجه ندهد تزریق آلرژی توصیه می‌شود. تزریق آلرژی نوعی از ایمونوتراپی است که شامل یک سری تزریق آلرژن است. مقدار آلرژن موجود در تزریق به طور مداوم با گذشت زمان افزایش می‌یابد. تزریق‌های آلرژی پاسخ بدن شما به آلرژن را اصلاح می‌کند، این به کاهش شدت واکنش‌های آلرژیک شما کمک می‌کند.

قطره چشم

انواع مختلفی از نسخه‌های مختلف و بدون نسخه چشم برای درمان حساسیت چشم در دسترس هستند. قطره‌های چشمی که اغلب برای آلرژی چشم تجویز می‌شوند حاوی الوپاتادین هیدروکلراید، ماده‌ای که می‌تواند علائم مرتبط با یک واکنش آلرژیک را تسکین دهند. چنین قطره‌های چشمی با نامه‌ای تجاری Pataday و Patanol در دسترس هستند.

گزینه‌های بدون نسخه شامل روان کننده چشم، مانند اشک مصنوعی است که می‌تواند به شستشوی آلرژن ها از چشم کمک کند. سایر قطره‌های چشمی داروهای آنتی‌هیستامین یا ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) دارند. بعضی از قطره‌های چشم باید هر روز استفاده شود، در حالی که بعضی دیگر می‌توانند در صورت لزوم برای تسکین علائم استفاده شوند.

در ابتدا ممکن است باعث ایجاد سوزش یا لک شدن چشم شود. هرگونه ناراحتی معمولاً طی چند دقیقه برطرف می‌شود. برخی از قطره‌ها ممکن است باعث عوارض جانبی مانند تحریک چشمی شوند. مهم است که قبل از انتخاب یک مارک به تنهایی از پزشک خود بپرسید که کدام یک از قطره های بدون نسخه بهتر کار می‌کنند.

داروهای طبیعی برای درمان حساسیت چشم

چندین داروی طبیعی برای درمان حساسیت چشم با درجات مختلف با موفقیت استفاده شده است، ازجمله allium cepa (ساخته شده از پیاز قرمز)، euphorbium و galphimia. قبل از امتحان کردن حتماً در مورد ایمنی و اثربخشی این داروها با پزشک خود تماس بگیرید.

یک دستمال مرطوب و خنک نیز ممکن است برای افرادی که حساسیت چشم دارند نیز تسکین یابد. می‌توانید روزی چندین بار دستمال را روی چشم بسته قرار دهید. این می‌تواند به کاهش خشکی و همچنین سوزش کمک کند. بااین‌حال، توجه به این نکته مهم است که این روش به طور مستقیم علت اصلی واکنش آلرژیک را درمان نمی‌کند.

انواع آلرژی چشم

  • ورم ملتحمه همراه با درماتیت آتوپیک (Atopic Dermatitis)
  • کراتوکنژنکتیویت بهاره (Vernal Keratoconjunctivitis)
  • حساسیت ناشی از لنز تماسی (کنتاکت لنز)
  • حساسیت های پلک

بیماری‌هایی که با حساسیت چشمی اشتباه گرفته می‌شود

نکته بسیار مهمی که در درمان حساسیت چشم می‌بایست در نظر داشته باشید این است که ممکن است شخص انواع واکنش‌های آلرژیک را داشته باشد ولی مبتلا به حساسیت چشمی نباشد. درنتیجه هر عارضه‌ای را نباید آلرژی دانست:

بسیاری از مشکلات چشمی ممکن است با حساسیت اشتباه گرفته شوند. شایع‌ترین این‌ها عبارت‌اند از:

خشکی چشم

خشکی چشم هم مانند آلرژی با سوزش چشم همراه است. البته در این بیماری خارش کمتری در چشم مشاهده می‌گردد. خشکی چشم در افراد مسن بیشتر اتفاق می‌افتد. درحالی‌که آلرژی در افراد جوان‌تر دیده می‌شود. نکته خطرناکی که باید در نظر بگیرید این است که داروهای درمان حساسیت چشم مانند آنتی‌هیستامین می‌تواند خشکی چشم را تشدید کند.

انسداد مجاری اشکی

از دیگر مواردی که با آلرژی چشمی اشتباه گرفته می‌شود. در این عارض هم مانند حساسیت چشمی اشک‌ریزی دیده میوشد اما خارش وجود ندارد. این مورد هم در افراد مسن دیده می‌شود.

ورم ملتحمه عفونی

این عارضه هم دارای علائمی مشابه آلرژی چشمی است. تشخیص آن از حساسیت بسیار اهمیت دارد چرا که این بیماری به شدت واگیر دارد. به خصوص اگر از نوع ویروسی آن باشد.

سخن آخر

در این مقاله مطالبی را در مورد آلرژی چشمی، درمان حساسیت چشم و مطالبی پیرامون انواع حساسیت را مطالعه نمودید. نکته‌ای که لازم است در آخر یادآور شویم این است که حساسیت‌های چشمی نباید با برخی عوارض چشمی اشتباه گرفته شود. حتی ممکن است مصرف داروهای ضد حساسیت مانند آنتی‌هیستامین این موارد را بدتر کند. مراجعه به پزشک و انجام آزمون و آزمایشات مربوطه در این مورد بسیار مهم است.

منابع :

healthline  بیمارستان نور

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *