اشک ریزش چشم یا آبریزش چشم چیست ؟ بررسی دلایل و راه های درمان

اشک ریزش چشم

اشک ریزش چشم واکنش طبیعی بدن به عوامل تحریک کننده ناحیه چشم جهت حفاظت و تمیز نگه داشتن آن است. بسیاری از افراد در شرایطی مانند سرماخوردگی ، وزش باد شدید، آلرژی، استشمام بوی پیاز یا ورود گرد و غبار به چشم، دچار آبریزش چشم می شوند.

اما برخی افراد در مواجه با شرایط فوق بیش از حد آبریزش را تجربه کرده و ریزش آن غیر قابل کنترل است. این عارضه بیشتر در افراد بالای ۶۰ سال و یا کودکان بروز خواهد کرد. این عارضه علت های گوناگونی دارد که در این مقاله از مجله ” زیبا بمان ” به بررسی آنها پرداخته ایم.

دلایل اشک ریزش چشم

همانطور که میدانید، اشک باعث مرطوب‌ نگه داشتن چشم می‌شود. اگر چشم به اندازه کافی مرطوب نباشد، بدن آن را با تولید بیشتر اشک جبران می‌کند. اما اگر این وضعیت به صورت مزمن باشد حتماً نیاز به درمان وجود دارد. زیرا مقدار زیاد اشک می‌تواند نشان دهنده وجود مشکل باشد.

از رایجترین علائم این مشکل، تغییرات در بینایی، درد، وجود توده در مجرای اشک یا ریزش اشک بدون توقف است.

اختلال غده چربی :

اولین دلیل اشک ریزش چشم ، اختلال در ترشحات غده چربی اشک است. این غده در پلک قرار داشته و چربی موجود در اشک را تولید می کند. این چربی از بخار شدن آب موجود در اشک جلوگیری مینماید.

اگر این غده به اندازه کافی و یا با کیفیت مطلوب چربی تولید نکند، چشم دچار خشکی زودرس شده و مجبور است اشک بیشتری تولید کند.

با قراردادن یک حوله تمیز و داغ روی پلک ها میتوان به سرباز کردن غده چربی کمک کرد. همچنین میتوان به آرامی پلک ها را با پشت دست ماساژ دهید.

خشکی زیاد چشم :

ممکن است غده اشکی و غده چربی به درستی عمل کرده و اشک با کیفیت تولید کنند. اما باز هم عواملی ممکن است باعث خشکی زیاد و شروع اشک ریزش چشم شود.

از جمله این عوامل میتوان به بیماری هایی نظیر بیماری آرتریت روماتوئید، داروهایی همچون آنتی هیستامین ها و قرار گرفتن در معرض دود و باد اشاره کرد.

همچنین خشکی چشم در سنین بالاتر و به خصوص در زنان یائسه نیز رایج است. برای درمان این عارضه میتوان از قطره های چشم کمک گرفت.

انسداد مجاری اشک:

اشک بوسیله غدد اشکی تولید شده و از طریق سوراخ های کوچک گوشه چشم خارج و چشم ها را شستشو می دهد.

در صورت مسدود شدن مجاری، اشک بعد از تولید شدن از مجاری خارج نشده و در آنجا حبس می گردد. در نتیجه منجر به اشک ریزش چشم می شود. مهمترین دلایل این عارضه عبارتند از:

  • آسیب دیدگی مجاری
  • عفونت داخلی
  • التهاب ییرونی
  • تومور
  • تنگ شدن مجاری

این عوامل با بالا رفتن سن بسیار محتمل تر می شوند. اما در کودکان و نوزادان بسیار رایج تر بوده و اکثرا با انجام ماساژ بسیاری از عوامل را می توان برطرف کرد.

در بزرگسالان اگر علت عفونت باشد میتوان با مصرف آنتی بیوتیک آن را از بین برد. اما در صورت برطرف نشدن باید جراحی انجام داد.

اشک ریزش چشم و سرماخوردگی

آلرژی‌ و سرماخوردگی :

در صورت وجود این دو بیماری، احتمال بروز اشک ریزش چشم بسیار زیاد می گردد. اما این دو عارضه در کوتاه مدت برطرف خواهند شد.

برای پیشگیری از این دو عارضه و به خصوص الرژی، از مواجهه با عوامل تاثیر گذار جلوگیری نمایید. بطور مثال کمتر بیرون از خانه بمانید و از حیوانات خانگی فاصله بگیرید.

خانه را تمیز نگه داشته و گرد و غبار را تمیز کنید. همچنین میتوانید از  قطره چشم، ضد احتقان ها و آنتی هیستامین ها کمک بگیرید.

ورم ملتحمه :

ورم ملتحمه یا ورم چشم، به وسیله ویروس های سرماخوردگی، برونشیت و گلودرد ایجاد می شود. این عارضه علاوه بر موارد فوق علائم دیگری نظیر خارش، قرمزی و درد نیز دارد.

برای درمان این عارضه راه حلی وجود نداشته و فقط باید اجازه دهید تا دوره آن بگذرد. البته باید در این زمان اشک ریزش چشم را تحمل کنید.

اما میتوانید از کمپرس سرد برای آرام کردن چشمان خود استفاده نمایید. این عارضه مسری بودن و میتواند به دیگران سرایت کند. پس بهتر است از مالین چشم ها خودداری کرده و دستان خود را مرتبا بشویید. همچنین بالش، ملحفه و حوله را تمیز نگه دارید.

گل‌مژه :

به دانه ها یا برآمدگی های قرمز رنگ کوچکی گفته می شود که روی پلک یا خط رویش مژه ها رشد میکنند و شبیه به جوش هستند.

در اکثر موارد، گل مژه به دلیل عفونت باکتریایی ایجاد شده و دردناک است. این عارضه مشکل جدی نیست اما آزاردهنده بوده و باعث اشک ریزش چشم میشود اما درمانی ندارد.

فقط باید صبر کنید تا دوره آن بگذرد اما کمپرس گرم می‌تواند باعث افزایش سرعت بهبود آن گردد. در مواردی که دوره گل مژه طولانی شد، میتوان به پزشک مراجعه کرده و گل مژه را از بین ببرید.

مشکلات قرنیه چشم :

قرنیه  لایه بیرونی و شفاف چشم بودن و از چشم در برابر میکروبها، کثیفی و هر چیز دیگری که ممکن است وارد چشم شود محافظت می کند.

 به طور کلی هر چیزی که باعث تحریک قرنیه شود می‌تواند باعث ریزش اشک گردد. در صورت وجود ذره گرد و غبار ، زخم یا خراش چشمها دچار قرمزیی و درد شده و به نور نیز حساس میشوند.

در صورت بروز این مشکلات، نیازی به درمان نیست و قرنیه خود ترمیم میشود. اما اگر اشک ریزش چشم طولانی شد حتماً به پزشک مراجعه نمایید.

فلج بل :

در این نوع عارضه، به دلیل فلج شدن و یا ضعیف شدن عضلات صورت، پلک ها کامل بسته نشده و خشکی چشم ایجاد می گردد.

هنوز علت این عارضه مشخص نیست اما طی چند ما بر طرف می شود.

شما میتوانید با استفاده از اشک مصنوعی چشم ها را مرطوب کرده و از خشکی جلوگیری کنید.

روش های پیشگیری اشک ریزش

همانطور که میدانید، همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. برای پیشگیری از ابتلا به اشک ریزش بهتر است از روش های زیر کمک بگیرید:

  • هنگام بیرون رفتن از خانه، از عینک آفتابی، عینک ایمنی یا ماسک صورت برای محافظت در برابر آفتاب استفاده نمایید.
  • از قرار گرفتن در معرض مواد آلرژی زا اجتناب کرده و از اشک ریزش چشم پیشگیری کنید.
  • پیش از ورود به محیطی که مواد حساسیت زا وجود دارد، جانب احتیاط را رعایت کرده و از قرص آنتی هیستامین استفاده کنید.
  • از یک رژیم غذایی متعادل پیروی کنید.
  • از تماس مستقیم با افرادی که دچار عفونت باکتریایی یا ویروسی هستند اجتناب کنید.
  • وسایل و لوزام مشترک منزل را استریل کنید به طور منظم دستان خود را بشویید.

همیشه از لوازم آرایشی، قطره های چشمی مخصوص خود استفاده نمایید.در دوره های منظم در طول سال به چشم پزشک مراجعه کرده و وضعیت چشم ها را بررسی کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *