روغن کرچک نوعی روغن گیاهی بوده که از دانههای گیاه کرچک به دست میآید. 90 درصد این روغن از نوعی اسید چرب دارای خاصیت ضد التهابی به نام ریسینولئیک اسید تشکیل شده است. انسان برای سالیان سال از خواص روغن کرچک در صنعت و پزشکی بهره برده است. برای مثال، در مصر باستان روغن کرچک به عنوان سوخت در لامپها سوزانده میشد. همچنین در طب سنتی برای درمان بیماریهای چشم، یبوست و بثورات پوستی از روغن کرچک استفاده میکردند.
در این مقاله از مجله زیبا بمان، به بررسی خواص روغن کرچک میپردازیم. با ما همراه باشید.
خواص روغن کرچک
روغن کرچک سرشار از ویتامین E است. همچنین حاوی اسیدهای چرب ضروری مانند امگا 6 است که گردش خون نزدیک سطح پوست را افزایش داده و به رشد مو نیز کمک میکند. این تنها گوشهای از خواص روغن کرچک است؛ به همین علت این روغن علاوه بر صنعت، در پزشکی و زیبایی نیز کاربرد دارد. در ادامه با خواص روغن کرچک بیشتر آشنا خواهیم شد:
ملین قدرتمند
یکی از مشهورترین کاربردهای پزشکی روغن کرچک، استفاده از آن به عنوان یک ملین طبیعی است. این روغن موجب افزایش حرکت ماهیچههایی میشود که مواد غذایی را از روده عبور میدهند. در نتیجه، نقش مسهل را ایفا کرده و به پاکسازی روده کمک میکند.
نحوه عملکرد روغن کرچک به عنوان ملین اینگونه است که ابتدا فرد مقداری روغن کرچک را از طریق دهان مصرف میکند. سپس ریسینولئیک اسید موجود در آن آزاد شده و توسط روده جذب میشود. این اسید تأثیر مسهل خود را بر روی ماهیچههای موجود در روده اعمال کرده و آنها تحریک میکند. در نتیجه، یبوست فرد موقتاً درمان میشود.
اگرچه روغن کرچک برای درمان یبوست مفید بوده و از فشار هنگام دفع مدفوع میکاهد، اما مصرف آن به مقدار زیاد نیز میتواند منجر به عوارضی مانند حالت تهوع، اسهال و استفراغ گردد. به همین دلیل در هنگام مصرف آن باید احتیاط کرد.
مرطوب کننده طبیعی
همانطور که گفتیم، روغن کرچک دارای مقدار زیادی اسیدهای چرب مفید است. این اسیدهای چرب به عنوان جذب کننده رطوبت عمل کرده و مانع از دست رفتن رطوبت پوست میشوند. به همین دلیل میتوان از روغن کرچک به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی استفاده نمود.
روغن کرچک در تولید بسیاری از کرمها و لوسیونها استفاده میشود. با این تفاوت که این محصولات حاوی مواد افزودنی مانند رنگ، عطر و مواد نگهدارنده هستند که میتوانند به پوست آسیب برسانند. به همین دلیل میتوان روغن کرچک را به تنهایی و به عنوان یک جایگزین طبیعی برای مرطوب کنندههای شیمیایی استفاده کرد. این روغن ارزان قیمت بوده و برای صورت و بدن قابل استفاده است.
اگر پوست خیلی خشکی دارید، میتوانید روغن کرچک را با روغن نارگیل، روغن بادام و روغن زیتون برای تهیه یک بمب نرم کننده و آبرسان پوست ترکیب نمایید. در مقابل، افرادی که پوست چرب دارند باید در مصرف روغن کرچک احتیاط کنند؛ زیرا چربی بیش از حد پوست ممکن است به بسته شدن منافذ بیانجامد. اگرچه این روغن برای پوست عوارض جانبی به همراه ندارد، اما ممکن است برخی افراد به آن حساسیت داشته باشند. بنابراین پیش از مصرف آن در ناحیه صورت، مقداری روغن کرچک را روی نواحی دیگر بدن بمالید تا از نداشتن حساسیت به آن اطمینان حاصل نمایید.
بهبود دهنده زخم
یکی دیگر از خواص روغن کرچک بهبود زخمها است. استفاده از این روغن بر روی زخمها محیطی مرطوب ایجاد کرده و موجب تسریع بهبودی میگردد. همچنین از خشکی و آسیب به زخم جلوگیری میکند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در میان مواد تشکیل دهنده پماد ولنکس (Velenex) که یکی از محبوبترین پمادهای درمان زخم است نیز روغن کرچک وجود دارد.
نحوه عملکرد روغن کرچک برای بهبود زخم اینگونه است که علاوه بر اینکه رشد سلولهای جدید پوست را تحریک میکند، به سدی بین زخم و محیط تبدیل شده و خطر عفونت را کاهش میدهد. همچنین موجب کاهش خشکی پوست و جلوگیری از ایجاد سلولهای مرده پوست میگردد. هرچه پوست خشکتر باشد و سلولهای مرده بیشتر در ناحیه زخم تجمع یابند، زخم دیرتر بهبود مییابد.
اثر ضد التهابی چشمگیر
اگر به یاد داشته باشید، گفتیم که 90 درصد روغن کرچک را اسید چربی به نام ریسینولئیک اسید تشکیل میدهد که خاصیت ضد التهابی نیز دارد. مطالعات نشان داده است هنگامی که روغن کرچک به صورت موضعی اعمال میشود، التهاب و درد ناحیه تسکین مییابد.
از آنجایی که ریسینولئیک اسید علاوه بر رفع خشکی پوست موجب کاهش درد و تورم ناشی از التهاب نیز میشود؛ استفاده موضعی از روغن کرچک میتواند برای افراد مبتلا به پسوریازیس و آرتروز بسیار مفید باشد. به طور معمول استفاده موضعی از روغن کرچک عوارضی به همراه ندارد، اما لازم است که پیش از مصرف آن تست حساسیت انجام دهید.
درمان جوش و آکنه
بروز آکنه در نوجوانان و بزرگسالان بسیار شایع است. انواع مختلفی از آکنه وجود دارد و به طور معمول همگی آنها از اعتماد به نفس فرد میکاهند. روغن کرچک دارای چندین ویژگی فوق العاده است که موجب شده خاصیت ضد آکنه داشته باشد.
التهاب یکی از عوامل موثر در تشکیل آکنه و شدت آن است، بنابراین استفاده از روغن کرچک بر روی پوست به کاهش التهاب کمک میکند. آکنه همچنین به دنبال افزایش برخی باکتریها مانند استافیلوکوکوس اورئوس رخ میدهد. این باکتریها به طور طبیعی بر روی پوست زندگی میکنند؛ اما افزایش رشد آنها میتواند بروز جوش و آکنه را در پی داشته باشد. علاوه بر این موارد، روغن کرچک دارای خاصیت ضد میکروبی نیز میباشد؛ که در صورت استفاده بر روی پوست میتواند با رشد باکتریها مبارزه کند.
ضد قارچ قوی
کاندیدا آلبیکانس نام نوعی قارچ است که مشکلاتی مانند عفونت لثه و عفونت واژن را ایجاد میکند. روغن کرچک خاصیت ضد قارچی دارد و میتواند با قارچ کاندیدا مبارزه کند.در نتیجه، سلامت دهان و دندان فرد را حفظ میکند.
مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که روغن کرچک کاندیدا آلبیکانس را از دندان آلوده انسان پاک میکند. علاوه بر آن، درماتوفیتوز نیز نوعی عفونت قارچی پوست است که میتوان آن را روغن کرچک درمان نمود. به طور کلی، استفاده از روغن کرچک میتواند در درمان عفونتهای قارچی موثر باشد.
محافظ مو و پوست سر
یکی از دیگر خواص روغن کرچک، احیای موهای خشک یا آسیب دیده است. بسیاری از افراد از روغن کرچک به عنوان نرم کننده طبیعی مو استفاده میکنند. استفاده مرتب از نرم کنندههای طبیعی مانند روغن کرچک، به افزایش رشد موی سر، مژه و ابرو کمک میکند. همچنین انعطاف پذیری و رطوبت مو را افزایش داده و مانع از شکنندگی آن میشود.
بعلاوه، روغن کرچک میتواند راه نجاتی برای افرادی که دچار شوره سر هستند باشد. اگرچه دلایل متعددی برای بروز شوره سر وجود دارد، اما گاهی اوقات علت آن درماتیت سبورئیک است. درماتیت سبورئیک نوعی بیماری التهاب پوست است که منجر به ایجاد لکههای قرمز و پوسته پوسته شدن پوست سر میگردد. با توجه به توانایی روغن کرچک در کاهش التهاب، این روغن میتواند درمانی مؤثر برای شوره سر ناشی از درماتیت سبورئیک باشد. همچنین، استفاده از روغن کرچک به مرطوب شدن پوست سر کمک میکند و میتواند پوسته پوسته شدن پوست سر را کاهش دهد.
سخن آخر
هزاران سال است که انسان از روغن کرچک به عنوان یک درمان طبیعی برای انواع مشکلات استفاده میکند. خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و مرطوب کنندگی این روغن برای پوست و مو فواید فراوانی داشته و میتواند زیبایی فرد را ارتقا دهد. همچنین مصرف خوراکی آن روشی موثر برای رفع یبوست به شمار میرود. با این حال، استفاده بیش از حد از آن میتواند عوارضی را به همراه داشته باشد. برای استفاده ایمن از خواص روغن کرچک و جلوگیری از بروز عوارض، در مصرف خوراکی این روغن زیاده روی نکنید و پیش از استفاده موضعی از آن نیز تست حساسیت انجام دهید.
دیدگاه کاربران