نحوه مصرف قرص آهن و بهترین زمان

آهن در بدن انسان نقش مهمی دارد. به طور مثال برای ساخت همگلوبین نیاز به آهن می باشد همچنین آهن در قدرت عضلات ، سطح انرژی و کارکرد خوب ذهن تاثیر به سزایی دارد. کمبود آهن در بدن می تواند باعث شود شما در کل روز احساس خستگی و ناتوانی داشته باشد و نتوانید کار های روزانه خود را به درستی انجام دهید. اگر سطح آهن بدن شما از این هم پایین تر بیاید هموگلوبین های خون کمتر و کمتر می شوند که این مشکل با نام کم خونی ناشی از فقر اهن نامیده می شود. در صورتی که بعد از آزمایش پزشک متوجه شود میزان سطح آهن بدن شما بسیار کاهش یافته است می تواند برای شما قرص یا شربت آهن تجویز کند. البته تجویز دارو برای افزایش سطح آهن هنگامی اتفاق می افتد که نتوان به کمک اصلاح رژیم غذایی این میزان کمبود آهن را بهبود بخشید.به همین دلیل پزشک سعی می کند به کمک قرص ها و شربت ها میزان آهن بدن شما را افزایش دهد. با این بخش از مجله “زیبا بمان” همراه باشید تا درباره نحوه مصرف قرص آهن بیشتر بدانید.

میزان آهن موجود در قرص آهن مختلف و یا شربت آن یکسان است ؟

خیر، میزان آهن موجود در قرص ها و شربت های اهن مختلف یکسان نیستند که پزشک بر اساس تشخیص خود برای شما تجویز می کند. اگرچه برای خرید قرص آهن از داروخانه ها نیاز به نسخه پزشک نیست اما همواره سعی کنید بدون معاینه و تجویز پزشک خودسرانه دارو مصرف نکنید.

قرص های آهن را چگونه مصرف کنیم

قرص های آهن را چگونه مصرف کنیم ؟

اولین مورد که باید تمام افراد همواره مد نظر خود قرار دهند رعایت نحوه مصرف قرص آهن ( تعداد و زمان مصرف قرص ها ) بر اساس تجویز پزشک می باشد. پزشک بر اساس نتایجی که از ازمایش شما بدست می اورد میزان مصرف را مشخص کرده که شما نیز باید رعایت کنید. 

سعی کنید قرص ها آهن را درسته و صحیح بخورید و آن ها را خرد نکنید. هم چنین هنگام خوردن آن ها را نجوید.

بهترین نوشیدن برای خوردن قرص اهن آب یا آبمیوه می باشد. ویتامین ث می تواند باعث شود که مقدار آهن جذب شده توسط بدن کمی افزایش پیدا کند.درصورتی که به آبمیوه دسترسی ندارید می توانید از آب برای نوشیدن استفاده کنید چراکه نوشیدن آبمیوه اصلا ضرورتی ندارد. بهترنی زمان نیز برای خوردن قرص های آهن هنگام خالی بودن شکم است. برای مثال یک ساعت قبلا از خوردن غذا یا دو ساعت بعد از خوردن غذا زمان بسیار مناسبی است.

خوردن قرص های آهن همراه چای ، قهوه ، شیر ، نوشابه یا حتی شراب اصلا پیشنهاد می شود. این نوشیدنی ها می توانند بر روی میزان جذب آهن تاثیر گذاشته و تاثیر آن را کاهش دهند.

خوردن یک سری دارو ها همراه قرص آهن می تواند موجب تداخل شود.داروهایی نظیر : کلسیم ، داروهای ضد اسید معده ، داروهای مخصوص پوکی استخوان ، داروهای مخصوص تیروئید یا پارکینسون یا حتی بعضی از آنتی بیوتیک ها. در صورتی که هریک از داروهای فوق را مصرف می کنید حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کرده و زمان صحیح مصرف قرص های اهن را از او بپرسید.

دوره مصرف قرص آهن

جواب این سوال بستگی به میزان کمبود اهن بدن شما و نحوه پاسخ دهی بدن به مصرف قرص های آهن دارد. معمولا یک دوره درمان چند ماه می تواند نیاز بدن را به آهن مرتفع نماید.بعد از گذراندن این دوره پزشک از شما می خواهد آزمایش خود را تکرار نماید تا نتایج مصرف اهن در بدن شما مشخص شود.حتما در نظر داشته باشد که ممکن است برای مدتی خوردن قرص های آهن را به تاخیر بیاندازد. این کار دلایل زیادی می تواند داشته باشد نظیر عمل جراحی یا کولونوسکوپی. در اینگونه موارد حتما نظر پزشک خود را نسبت به زمان شروع مجدد مصرف بپرسید.

نکاتی ایمنی در مورد کودکان

  • قرص های اهن همانند دیگر داروها نیاز است که دور از دسترس کودکان نگهداری شوند.
  • تجویز حتی مقدار کمی از قرص های آهن برای کودکان یا نوزادان می تواند خطرناک بوده و حتی جان آن ها را تهدید کند.
  • مقدار مصرفی برای یک فرد بزرگسال و یک کودک اصلا قابل مقایسه نیست. شما نمی توانید از دوز مصرفی خود برای کودکان استفاده کنید.
  • درصورتی که متوجه شدید کودکتان تصادفا قرص های اهن را خورده است سریعا با اورژانس تماس حاصل فرمایید. 
بیشتر بخوانید : بهترین نوع قرص آهن

عوارض قرص آهن

عوارض قرص آهن

اگرچه همه افرادی که از قرص های آهن استفاده می کنند دچار عوارض نمی شوند اما ممکن است مواردی برای شما اتفاق بیافتد.در افرادی که هنگام خوردن قرص آهن عوارضی دیده شده با گذشت زمان و عادت نمودن بدن به آن این عوارض کم کم از بین می روند.عوارضی که ممکن است. چند مور از عوارضی که ممکن است برای شما رخ دهد در ادامه آورده شده است.

اسهال و یبوست : افزودن مقداری فیبر و مایعات به رژیم غذایی شما می تواند این مشکل را برطرف نماید.البته برای درمان سریع ترمی توانید از پزشکتان نیز مشورت بگیرید.

دل درد ، تهوع یا دل پیچه : برای جلوگیری از این اتفاق ممکن است پزشک از شما بخواهد دوز مصرفی خود را به مرور و تدریجی افزایش دهید. این کار باعث می شود بدن شما کمی به خوردن آهن عادت نماید.

بعد از خوردن قرص آن مدفوع شما کمی تغییر رنگ داده و به رنگ سیاه متمایل می شود این تغیر کاملا طبیعی بوده و جای هیچ نگرانی نیست.

افرادی که تحمل مصرف قرص آهن را ندارند می توانند از پزشک درخواست کنند که به جای مصرف خوراکی اهن از تزریق استفاده کند. آهن مورد نیاز بدن شما می تواند از طریق تزریق به درون سیاه رگ نیز تامین شود.

درصورت مشاهده این علائم حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

  • درصورتی که دارویی مصرف می کنید حتما با پزشک خود در مورد زمان مصرف آن ها مشورت نماید.
  • اگر مدفوع شما بسیار تیره شد یا اینکه رگه های خونی در آن دیده میشود حتما به پزشک خود اطلاع هید.
  • شکم درد می تواند یکی دیگر از علائمی باشد که نیاز است پزشک در جریان ان قرار گیرد.
  • مشاهده عوارض جانبی دیگر می تواند استرس و اضطراب شما را افزایش دهد. بهترین کار مشورت با پزشک برای ادامه روند درمان است.

در پایان تاکید می کنیم که اگر احساس می کنید سطح آهن بدن شما کاهش یافته است حتما زیر نظر پزشک اقدام به مصرف آهن نمایید. تجویز خودسرانه آهن می تواند موجب بروز مشکلات جدیدی برای شما شود که گاهی غیر قابل جبران خواهد بود. 

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *