روش پیشگیری از بارداری که انتخاب میکنید که موضوع شخصی است و به عوامل و گزینههای زیادی بستگی دارد. اگر از نظر جنسی بسیار فعال هستید شاید بد نباشد به سراغ قرص های ضد بارداری بروید. قرص های ضد بارداری که شاید به روش ضد بارداری خوراکی هم موسوم باشد داروهایی هستند که برای جلوگیری از بارداری به کار میروند. در این مقاله میخواهیم در مورد اینکه قرص های ضد بارداری چگونه عمل میکنند و مواردی از این دست صحبت کنیم در ادامه با ما همراه باشید.
دارو های معرفی شده در این مقاله صرفا جهت معرفی هستند و مصرف آن ها بدون تجویز پزشک توصیه نمی شود.
فهرست مقالات
انواع قرص های ضد بارداری کدامند
قرصهای ترکیبی
قرصهای ترکیبی حاوی فرم دستساز یا مصنوعی هورمونهای پروژسترون و استروژن هستند. بیشتر قرصها در هر چرخه فعال هستند، به این معنی که آنها حاوی هورمون هستند. قرصهای باقیمانده غیرفعال هستند، به این معنی که آنها هورمون ندارند. چندین نوع قرص ترکیبی وجود دارد:
قرصهای مونوفازیک: این قرصها در چرخههای یک ماهه استفاده میشوند و هر قرص فعال همان مقدار هورمون را به شما میدهد. در طول هفته آخر چرخه، قرصهای غیرفعال مصرف میکنید و پریودتان را سپری میکنید.
قرصهای چند فاز: اینها در چرخههای یک ماهه استفاده میشوند و سطوح مختلف هورمونها را در طول چرخه فراهم میکنند. در طول هفته آخر چرخه، قرصهای غیرفعال مصرف میکنید و پریودتان را سپری میکنید.
قرصهای چرخه تمدید: اینها معمولاً در چرخههای 13 هفتهای استفاده میشوند. شما به مدت 12 هفته از قرصهای فعال استفاده میکنید و در آخرین هفته چرخه، قرصهای غیرفعال میگیرید و پریودتان را سپری میکنید. درنتیجه، شما دوره خود را فقط سه تا چهار بار در سال میگذرانید.نمونههایی از قرصهای ترکیبی با نام تجاری عبارتاند از:
- آزورته (Azurette)
- بیااز (Beyaz)
- اینترپرس (Enpresse)
- Estrostep Fe
- کاریوا (Kariva)
- لوورا (Levora)
- Loestrin
- ناتازیا (Natazia)
- اوچلا (Ocella)
- Low-Ogestrel
- ارتونووم (Ortho-Novum)
- اورتو تری-سیکلن (Ortho Tri-Cyclen)
- فصلی (Seasonale)
- Seasonique
- ولیت (Velivet)
- یاسمین (Yasmin)
- یز (Yaz)
قرصهای پروژستین
قرصهای پروژستین حاوی پروژستین بدون استروژن هستند. این نوع قرص را مینی پیل نیزمینامند. قرصهای پروژستین فقط برای خانمهایی که به دلیل سلامتی یا دلایل دیگر نمیتوانند استروژن مصرف کنند، گزینه مناسبی هستند. با استفاده از این قرصهای مخصوص پروژستین، تمام قرصهای چرخه فعال هستند. قرصهای غیرفعال وجود ندارد، بنابراین ممکن است درحالیکه قرصهای مخصوص پروژستین مصرف میکنید یک دوره نداشته باشید.
نمونههایی از قرصهای مخصوص پروژستین شامل موارد زیر است:
- کاملیا (Camila)
- ارین (Errin)
- هدر (Heather)
- Jencycla
- Nor-QD
- ارتومیکرونور (Ortho Micronor)
تصمیمگیری در مورد یک نوع قرص ضدبارداری
هر نوع قرص مناسب هر زن نیست. با پزشک خود صحبت کنید که کدام قرص برای شما بهتر است. عواملی که میتوانند روی انتخاب شما تأثیر بگذارند عبارتاند از:
- علائم قاعدگی شما
- دوران شیردهی
- سلامت قلب و عروق شما
- سایر شرایط سلامتی مزمن که ممکن است داشته باشید
- سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید
نحوه عمل قرص های ضد بارداری
قرصهای ترکیبی به دو روش کار میکنند. اول، آنها از تخمک گذاری بدن جلوگیر یمیکنند. این بدان معنی است که تخمدانهای شما هرماه تخمک آزاد نمیکنند. دوم، این قرصها باعث میشوند بدن شما مخاط دهانه رحم شما را ضخیمتر کند. این مخاط مایع اطراف دهانه رحم شما است که به سفر اسپرم به رحم شما کمک میکند تا بتواند تخمک را بارور کند. ضخیم شدن مخاط به جلوگیری از رسیدن اسپرم به رحم کمک میکند.
قرصهای پروژستین فقط به چند روش مختلف کار میکنند. بهطور عمده، آنها با ضخیم شدن مخاط دهانه رحم و نازک شدن آندومتر شما کار میکنند. آندومتر شما آستر رحم شماست که تخمک را بعد از لقاح کاشته میشود. اگر این لایه نازکتر باشد، کاشت تخم در آن دشوارتر است که از رشد حاملگی جلوگیری میکند. علاوه بر این، قرصهای پروژستین فقط ممکن است از تخمک گذاری جلوگیری کنند.
قرصهای ضد بارداری را چطور استفاده کنیم؟
قرصهای ترکیبی در قالبهای مختلفی عرضه میشوند. اینها شامل بستههای ماهانه است که چرخههای 21 روزه، 24 روزه یا 28 روزه را دنبال میکنند. رژیمهای تمدید شده میتوانند چرخه 91 روزه را دنبال کنند. برای همه این قالبها، هر روز یک بار قرص را در همان ساعت روز مصرف میکنید.
از طرف دیگر قرصهای Progestin فقط در بستههای 28 عدد قرار دارند؛ مانند قرصهای ترکیبی، هر روز یک قرص رادر همان زمان مصرف میکنید.
قرصهای ضد بارداری چقدر مؤثر هستند؟
اگر این قرصها به طرز صحیح مصرف شوند در پیشگیری از بارداری بسیار مؤثر هستند. بر اساس CDC، هر دو قرص ترکیبی و قرص فقط پروژستین دارای 9٪ درصد خطا با استفاده معمولی هستند. این بدان معنی است که از 100 خانم مصرف کننده قرص، 9 نفر باردار میشوند. برای مؤثر بودن، قرصهای پروژستین باید در همان مدتزمان سه ساعته هر روز مصرف شوند.
قرصهای ترکیبی انعطافپذیری بیشتری دارند. باید سعی کنیدقرصهای ترکیبی را هر روز بهطورهمزمان مصرف کنید، اما میتوانیدآنها را در همان بازه روزانه 12 ساعته مصرف کنید و باز هم از محافظت از بارداری برخوردار باشید.
برخی از داروهای خاص ممکن است هر دو نوع قرص را مؤثر جلوه دهند. این شامل:
- ریفامپین (آنتی بیوتیک)
- برخی از داروهای HIV مانند لوپیناویر و ساكویناویر
- برخی داروهایضدعفونیکننده مانند کاربامازپین و توپیرامات
- مخمر سنت جان
در ضمن بهتر است اگر بیماریهای گوارشی دارید و یا مبتلا به اسهال و استفراغ هستید با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید در معرض خطر هستید یا خیر!
مزایای قرصهای ضد بارداری
قرصهای ضد بارداری دارای چندین مزیت است:
- از شما محافظت میکنند. لازم نیست در طول رابطه جنسی نگران بارداری باشید.
- ز سایر گزینههای ضدبارداری مؤثرتر هستند
- به تنظیم سیکل قاعدگی شما کمک میکنند این برای خانمهایی که دوره نامنظم یا سنگین دارند میتواند مفید باشد
- کاملاً برگشتپذیرهستند به این معنی که هنگامی که مصرف آنها را متوقف میکنید چرخه شما به حالت عادی بازمیگردد و میتوانید بعداً باردار شوید.
بسته به نوع قرص نیز مزایایی وجود دارد. قرصهای ترکیبی همچنینمیتوانند از برخی محافظت در برابر:
- آکنه
- حاملگی خارج رحمی
- پوکی استخوان
- رشد سینه غیر سرطانی
- آندومتر و سرطان تخمدان
- کم خونی
- دورههای سنگین
- گرفتگی شدید قاعدگی
قرصهای مخصوص پروژستین فواید دیگری نیز دارند، ازجمله مطمئن تر برای زنانی که:
- نمیتواند استروژن درمانی را تحمل کند
- سیگاری هستند
- بیشتر از 35 سال است
- سابقه لخته شدن خون را دارند
- در دوران شیردهی قرار دارند
مضرات قرصهای ضد بارداری
اگر نگران انتقال عفونتهای مقاربتی در حین رابطه جنسی هستید بهتر است که از یک راه دیگر هم از بارداری جلوگیری کنید. برای مثال علاوه بر این مصرف قرص از کاندوم هم استفاده کنید.
همچنین، شما باید به یاد داشته باشید که قرص خود را هرروز مصرف کنید؛ و باید اطمینان داشته باشید که در هنگام اتمام یک بسته، همیشهیک بسته جدید آمادهداشته باشید. اگر قرص خود را از دست دادیدیا بعد از اتمام چرخه، بسته جدید را به تعویق انداختید، خطر بارداری شما افزایشمییابد.
عوارض جانبی و خطرات
قرص های ضد بارداری برای اکثر زنان بیخطر هستند، اما برای برخی از زنان ممکن است دارای عوارض و خطرات بالقوه باشند. بدن هر زنی به قرص های ضد بارداری عکسالعمل مختلفی نشان میدهد.برخی ممکن است عوارض جانبی زیر را تجربه کنند:
- کاهش قوای جنسی
- حالت تهوع
- خونریزی بین دورهها
- حساسیت پستان
اگر این عوارض جانبی را داشته باشید، احتمالاً بعد از چند ماه استفاده از قرص بهبود مییابد. اگر بهبود نیافتند، با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است پیشنهاد کنند که شما روش خود را به نوع دیگری از قرصهای ضد بارداری تغییر دهید.
خطرات
خطر جدی استفاده از قرص های ضد بارداری، به ویژه قرصهای ترکیبی، افزایش خطر لخته شدن خون است. این میتواند منجر به موارد زیر شود:
- ترومبوز سیاهرگی عمقی
- حمله قلبی
- سکته
- آمبولی ریوی
به طورکلی، خطر لخته شدن خون از استفاده از هر نوع قرص ضد بارداری کم است. طبق تحقیقات کنگره زنان و زایمان کنگره آمریکا، از بین 10،000 زن، کمتر از 10 نفر پس از مصرف قرص ترکیبی به مدت یک سال، لخته خون ایجادمیکنند. این خطر هنوز از خطر ایجاد لخته خون در دوران بارداری و بلافاصله پس از زایمان پایین است. بااینحال، خطر لخته شدن خون از قرص برای برخی از خانمها بیشتر است. این شامل زنانی است که:
- بسیاراضافهوزن دارند
- فشارخون بالا دارند
- مدت طولانی در استراحت هستند
اگر هر یک از این عوامل برای شما وجود دارد، در مورد خطرات استفاده از قرص ضد بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
جمعبندی قرص های ضد بارداری
امروزه بسیاری از گزینههای کنترل تولد در دسترس هستند و قرص های ضد بارداری یکی از موارد عالی است؛ اما بهترین انتخاب کنترل تولد برای شما به عوامل زیادی بستگی دارد. برای یافتن گزینهای که برای شما مفید باشد، با پزشک خود صحبت کنید. مطمئن باشید هر سؤالی که دارید بپرسید. اینها شامل موارد زیر است:
کدام نوع قرص ضد بارداری ممکن است برای من بهتر باشد؟
آیا قرص های ضد بارداری برای من زیانآور هستند؟
آیا در معرض خطر لخته شدن خون از قرص بیشتر هستم؟
اگر فراموش کنم قرص مصرف کنم چهکاری باید انجام دهم؟
چه گزینههای دیگری برای کنترل تولد باید در نظر بگیرم؟
دیدگاه کاربران