چه هورمونی باعث چاقی میشود. هورمونها پیامرسانهای شیمیایی هستند که روند بدن را تنظیم میکنند. آنها یکی از عوامل ایجاد چاقی هستند. هورمونهای لپتین و انسولین، هورمونهای جنسی و هورمون رشد بر اشتها، متابولیسم ما (سوختوساز بدن) و توزیع چربی بدن تأثیر میگذارد. افرادی که چاق هستند مقادیر این هورمونها را دارند که متابولیسم غیر طبیعی و تجمع چربی بدن را تشویق میکنند. سیستم غدد، بهعنوان سیستم غدد درونریز شناخته میشود، هورمونها را در جریان خون ما ترشح میکند. دستگاه غدد درونریز با سیستم عصبی و سیستم ایمنی بدن کار میکند تا بدن ما در مواجهه با حوادث و فشارهای مختلف کمک کند. زیاده روی یا نقص هورمونها میتواند منجر به چاقی شود و از طرف دیگر چاقی میتواند منجر به تغییر در هورمونها شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا با انواع هورمونهای مسبب چاقی و درمان چاقی و مسائلی از این دست آشنا شوید.
چاقی چیست ؟
چاقی حالت چربی اضافی بدن است. اضافه وزن و چاقی به عنوان اضافه وزن بدن برای قد تعریف میشود. مردان درصد چربی بدن 15-20٪ و زنان تقریباً 25 تا 30٪ را دارند اما از شاخص توده بدنی (BMI) برای تعریف چاقی بسیار بیشتر از درصد چربی بدن استفاده میشود. BMI در بزرگسالان با وزن طبیعی بین 18.0 تا 24.9 است. اگر کسی اضافه وزن داشته باشد، BMI آنها بین 25.0 تا 29.9 خواهد بود. چاقی به عنوان داشتن BMI بین 30.0 و 39.9 تعریف شده است. چاقی شدید (مرضی) به عنوان BMI بزرگتر یا مساوی با 40 تعریف شده است.
چاقی و لپتین
هورمون لپتین توسط سلولهای چربی تولید میشود و در جریان خون ما ترشح میشود. لپتین با فعالیت در مراکز مشخصی از مغز، اشتهای فرد را کاهش میدهد تا میل به غذا را کاهش دهد. همچنین به نظر میرسد چربی بدن، نحوه کنترل بدن را کنترل میکند.
ازآنجاکه لپتین توسط چربی تولید میشود، سطح لپتین در افرادی که چاقتر از افراد با وزن طبیعی هستند، بیشتر است؛ اما، باوجود داشتن سطح بالاتری از این هورمون کاهش اشتها، افرادی که چاق هستند، بهاندازه اثرات لپتین حساس نیستند و درنتیجه، تمایل ندارند در حین و بعد از غذا احساس پری داشته باشند. تحقیقات مداوم در حال بررسی این موضوع است که چرا پیامهای لپتین در افراد چاق به مغز نمیرسد.
چاقی و انسولین
انسولین، هورمونی که توسط لوزالمعده ایجاد میشود، برای تنظیم کربوهیدراتها و متابولیسم چربی از اهمیت برخوردار است. انسولین باعث جذب گلوکز (قند) از خون در بافتهایی مانند ماهیچهها، کبد و چربی میشود. این یک فرایند مهم برای اطمینان از وجود انرژی برای عملکرد روزمره و برای حفظ سطح طبیعی گلوکز در گردش است.
در فردی که چاق است، بعضی اوقات سیگنالهای انسولین از بین میرود و بافتها دیگر قادر به کنترل سطح گلوکز نیستند. این میتواند منجر به ایجاد دیابت نوع II و سندرم متابولیک شود.
چاقی و هورمونهای جنسی
توزیع چربی بدن نقش مهمی در ایجاد شرایط مرتبط با چاقی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی و برخی از انواع آرتروز دارد. چربی اطراف شکم ما یک عامل خطر بالاتر از بیماری است تا چربی که در قسمت پایین، باسن و رانهای ما ذخیره میشود. به نظر میرسد استروژنها و آندروژن ها به تصمیمگیری در مورد توزیع چربی بدن کمک میکنند. استروژنها هورمونهای جنسی هستند که توسط تخمدانها در زنان قبل از یائسگی ایجاد میشود. آنها مسئول تحریک تخمکگذاری در هر چرخه قاعدگی هستند.
مردان و زنان یائسه، در بیضهها (بیضهها) یا تخمدانها استروژن زیادی تولید نمیکنند. در عوض، بیشتر استروژن آنها در چربی بدن آنها تولید میشود، اگرچه مقادیر بسیار کمتری ازآنچه در تخمدانهای قبل از یائسگی تولید میشود، باشد. در مردان جوان، آندروژن ها در سطوح بالایی در بیضهها تولید میشوند. با پیرتر شدن مرد، این سطوح بهتدریج کاهش مییابد.
تغییرات با افزایش سن در سطح هورمونهای جنسی زنان و مردان با تغییر در توزیع چربی بدن همراه است. درحالیکه زنان در سن باروری تمایل به ذخیره چربی در بدن تحتانی خود ((به شکل گلابی)) دارند، پیرمردها وزنان یائسه تمایل دارند که چربی را در اطراف شکم خود ذخیره کنند (به شکل سیب). زنان یائسه که مکملهای استروژن مصرف میکنند، چربی را در اطراف شکم خود جمع نمیکنند. مطالعات حیوانی همچنین نشان دادهاند که کمبود استروژن منجر به افزایش وزن بیشازحد میشود.
چاقی و هورمون رشد
غده هیپوفیز در مغز ما هورمون رشد ایجاد میکند که بر قد شخص تأثیر میگذارد و به ساخت استخوان و ماهیچه کمک میکند. هورمون رشد نیز بر متابولیسم تأثیر میگذارد (میزان سرعتی که ما انرژی کیلوژولها را میسوزانیم). محققان دریافتهاند که میزان هورمون رشد در افرادی که چاق هستند پایینتر از افراد با وزن طبیعی است.
عوامل التهابی و چاقی
چاقی همچنین با التهاب مزمن درجه پایین در بافت چربی همراه است. ذخیره بیشازحد چربی منجر به واکنشهای استرس در سلولهای چربی میشود که به نوبه خود منجر به ترشح فاکتورهای التهابی از سلولهای چربی و سلولهای ایمنی در بافت چربی (چربی) میشود.
چاقی و بیماری های آن
چاقی با افزایش خطر ابتلا به تعدادی از بیماریها ازجمله بیماریهای قلبی عروقی، سکته مغزی و انواع مختلف سرطان و با کاهش طول عمر (طول عمر کوتاهتر) و کیفیت پایین زندگی همراه است. بهعنوانمثال، افزایش تولید استروژن در چربی خانمهای مسن که چاق هستند، با افزایش خطر سرطان پستان همراه است و این نشان میدهد که منبع تولید استروژن از اهمیت برخوردار است.
رفتار و هورمونهای چاقی
افرادی که چاق هستند دارای سطح هورمون هستند که تجمع چربی بدن را تشویق میکند. به نظر میرسد رفتارهایی مانند پرخوری و عدم ورزش منظم، با گذشت زمان، فرایندهایی را تنظیم میکنند که اشتها و توزیع چربی بدن را تنظیم میکنند تا فرد ازنظر فیزیولوژیکی احتمالاً وزن بیشتری پیدا کند. بدن همیشه در تلاش است تا تعادل را حفظ کند، بنابراین در برابر هرگونه اختلال در کوتاهمدت مانند رژیمهای غذایی تصادفی مقاومت میکند.
مطالعات مختلف نشان دادهاند که سطح لپتین خون فرد پس از رژیم کم کالری کاهش مییابد. کاهش سطح لپتین ممکن است اشتهای فرد را افزایش داده و متابولیسم را کند کند. این ممکن است به توضیح این مسئله بپردازد که چرا برخی از رژیمهای غذایی معمولاً وزن از دست رفته شخص را پس میگیرند. این امکان وجود دارد که لپتین درمانی ممکن باشد روزی به رژیم غذایی کمک کند تا در درازمدت کاهش وزن خود را حفظ کند، اما قبل از تحقق این موضوع تحقیقات بیشتری لازم است.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد تغییرات طولانیمدت رفتار، مانند تغذیه سالم و ورزش منظم، میتوانند بدن را مجدداً برای ریختن چربی اضافی بدن و دور نگه داشتن آن، آموزش دهند. مطالعات همچنین نشان دادهاند كه كاهش وزن درنتیجه رژیم غذایی سالم و ورزش یا جراحی چاقی منجر به بهبود مقاومت به انسولین، كاهش التهاب و تعدیل مفید هورمونهای چاقی میشود. کاهش وزن همچنین با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی، دیابت نوع II و برخی سرطانها همراه است.
جمعبندی چه هورمونی باعث چاقی میشود
در این مقاله در مورد اینکه چه هورمونی باعث چاقی میشود و توضیح کموزیاد شدن هرکدام پرداختیم. نکتهای که وجود دارد این است که داشتن یک زندگی با روند منظم داشتن تحرک مناسب، غذای سالم و با کالری استاندارد مناسب شخص میتواند تأثیر زیادی در تناسباندام فرد خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: درباره چاقی و اضافه وزن چه می دانید ؟
دیدگاه کاربران