آیا می توان از وازلین برای صورت استفاده کرد؟ +فواید و مضرات

وازلین یک برند مراقبت از پوست است که محصولات مختلفی را به فروش می‌رساند. اما این برند بخش زیادی از شهرت  خود را به دلیل تولید ژل‌های نفتی به دست آورده است؛ همان چیزی که در ایران و بسیاری از کشورهای جهان به نام وازلین شناخته می‌شود. از آنجایی که وازلین یک برند مقرون به صرفه بوده و همه ما می‌توانیم آن را در هر داروخانه‌ای پیدا کنیم، بسیاری از افراد مصرف این محصول را به سایر کرم‌ها و ژل‌ها ترجیح می‌دهند. همانطور که می‌دانید، نظرات درباره مصرف وازلین برای صورت بسیار ضد و نقیض بوده و یک بحث بی‌پایان محسوب می‌شود. اما حق با چه کسی است؟ آیا باید از وازلین برای درمان مشکلات پوست صورت استفاده کرد؟

در این مقاله از مجله زیبا بمان، قصد داریم تأثیر وازلین روی پوست را به طور کامل بررسی کنیم. آیا وازلین واقعاً به لطافت و مرطوب شدن پوست کمک می‌کند یا فقط منافذ پوست را مسدود می‌کند؟ در ادامه به پاسخ این سوال دست خواهیم یافت.

مزایا و معایب وازلین برای صورت

آیا می توانیم از وازلین برای پوست صورت استفاده کنیم؟

برای پاسخ دادن به این سوال، ابتدا باید بدانیم که وازلین از چه موادی تهیه شده است. وازلین که ژل نفتی نیز نامیده می‌شود؛ ترکیبی یکدست و نرم از موم‌های طبیعی و روغن‌های معدنی به نام هیدروکربن‌ها است. این ماده از طریق تصفیه نفت به دست می‌آید. درست شنیدید! وازلین یک ماده‌ نفتی است که برای اولین بار توسط کارگران سکوهای نفتی کشف شد.

این کارگران متوجه شدند که در حین کار ماده‌ای چرب تولید می‌شود که اگرچه موجب تداخل در کار آن‌ها می‌شود، اما به طرز معجزه‌آسایی پوست را نرم و مرطوب کرده و به ترمیم زخم‌ها کمک می‌کند. در این میان، شیمی‌دانی به نام رابرت چزبرو این فرصت را غنیمت شمرد و با اعمال تغییراتی اندک روی ژل نفتی از آن چیزی را تولید کرد که ما امروزه به نام وازلین می‌شناسیم.

حال به سوال اصلی می‌رسیم: آیا می‌توان از وازلین برای پوست استفاده کرد؟ پاسخ این سوال بله است؛ اما در شرایط خاص. اصلاً تا به حال فکر کرده‌اید چرا برخی افراد از مصرف وازلین راضی هستند و برخی دیگر تجربه خوبی از استفاده از آن برای صورت ندارند؟! علت این تفاوت عقیده این است که هر کس نوع پوست مخصوص خودش را دارد. وازلین می‌تواند پوست دست، پا، آرنج، زانو یا هر نقطه خشک دیگری از بدن را نرم کرده یا حتی آسیب دیدگی‌ها را التیام ببخشد. اما هنگامی که بحث به پوست صورت می‌رسد، همه چیز عوض می‌شود.

در واقع، پوست صورت با نواحی دیگر بدن متفاوت است. شاید شما هم تجربه کرده باشید که یک کرم مرطوب‌کننده برای پوست دستتان معجزه کند، اما اصلاً به پوست صورتتان نسازد. بنابراین لازم است که همه ما برای انتخاب محصولات مرتبط با پوست صورت وسواس زیادی به خرج دهیم. پوست صورت یکی از مهم‌ترین سرمایه‌های ماست؛ زیرا تا آخر عمر همراه ما خواهد بود و توجه اغلب افراد را در نگاه اول به خود جلب خواهد کرد.

اما مصرف وازلین برای صورت برای چه کسانی مفید خواهد بود؟ به طور کلی، ما مصرف وازلین برای پوست صورت را توصیه نمی‌کنیم. چرا که از نفت تهیه شده و مالیدن مشتقات نفتی به صورت کار جالبی به نظر نمی‌رسد. اما استفاده از وازلین می‌تواند برای درمان بسیاری از مشکلات موقتی پوست مانند خشکی، اگزما، روزاسه، چین و چروک‌های سطحی و … موثر باشد؛ به شرط اینکه پوست چرب یا مستعد جوش و آکنه نداشته باشید. چرا که وازلین به علت سنگین بودن می‌تواند موجب چرب‌تر شدن پوست شود یا حتی با مسدود کردن منافذ، بروز جوش و آکنه را به همراه داشته باشد و پوستتان را خراب کند.

مزایای وازلین برای پوست چیست؟

اگر نوع پوست خود را به خوبی می‌شناسید و می‌دانید که پوست چرب و مستعد جوش ندارید، می‌توانید از مزایای وازلین برای پوست صورت بهره ببرید. این مزایا عبارت‌ اند از:

1- پاک کردن آرایش

از آنجایی که وازلین بر پایه نفت تهیه می‌شود، تقریباً هر نوع لوازم آرایشی را به راحتی در خود حل کرده و از روی پوست پاک می‌کند. جالب است بدانید که برخلاف برخی از محلول‌های پاک‌کننده آرایش، استفاده از وازلین در اطراف ناحیه چشم موردی ندارد. این ماده در پاک کردن ریمل و آرایش چشم ضد آب بسیار عالی عمل می‌کند. البته حتماً پس از پاک کردن آرایش وازلین باقی مانده در اطراف چشم را با آب بشویید.

2- حفظ رطوبت پوست

اگرچه وازلین به خودی خود خاصیت آبرسانی ندارد، اما در طورتی که بعد از آبرسان‌ها یا حتی روی پوست نم‌دار استفاده شود می‌تواند به خوبی رطوبت را درون پوست به دام بیاندازد. در نتیجه، رطوبت پوست تبخیر نخواهد شد و برای مدت طولانی پوستی مرطوب و لطیف خواهید داشت. بسیاری از افراد از وازلین برای درمان ترک پا شدید استفاده می‌کنند. به این صورت که قبل از خواب به پوست کف پا وازلین زده و جوراب می‌پوشند. نتیجه این کار صبح روز بعد به وضوح حس خواهد شد.

3- درمان بریدگی‌ها و خراش‌های جزئی

وازلین یک لایه محافظ روی بریدگی‌ها و خراش‌های جزئی تشکیل می‌دهد. در نتیجه، ناحیه آسیب دیده پوست را از حمله باکتری‌ها حفظ کرده و بهبودی زخم را سریع‌تر می‌کند. با این حال، به خاطر داشته باشید که نباید روی جراحت‌های عمیق از وازلین یا مواد مشابه آن استفاده نمود.

4- درمان ترک لب و پیشگیری از آن

عوامل محیطی مانند باد سرد، خشکی هوا یا آفتاب داغ می‌توانند به سرعت موجب خشکی لب شوند. وقتی که روی لب‌های خود وازلین بمالید، رطوبت پوست ناحیه حساس لب‌ها و اطراف دهان حفظ شده و از خشکی آن جلوگیری می‌شود. یکی از ویژگی‌های خوب وازلین این است که عطر و طعم ندارد؛ به همین دلیل احتمال بروز حساسیت و آلرژی به آن خیلی کم است.

استفاده از وازلین برای درمان خشکی پوست لب

5- حالت دادن به ابرو و مژه

استفاده از وازلین روی ابرو و مژه یکی از پرطرفدارترین ترفندها برای حالت دادن به آن‌هاست. اگر تمایل به استفاده از ریمل ندارید یا صابون ابرو و ژل ابرو در دسترستان نیست، می‌توانید یک لایه نازک وازلین به مژه یا ابروی خود بزنید و آن را به فرم دلخواه خود در آورید (مثلاً به سمت بالا شانه کنید). برخی افراد معتقدند که استفاده از وازلین موجب پر شدن مژه و ابرو نیز می‌شود؛ اما این ایده کاملاً تجربی بوده و تاکنون از لحاظ علمی ثابت نشده است.

6- تسکین پسوریازیس

اگر پوستتان به شدت خشک باشد و به آن رسیدگی نکنید، ممکن است به پسوریازیس دچار شوید. استفاده از وازلین در برخی نواحی از پوست که در آن‌ها علائم پسوریازیس مشاهده می‌شود اقدام خوبی برای مقابله با این مشکل خواهد بود. چرا که وازلین پوست را مرطوب کرده و خشکی آن را رفع می‌کند.

7- پیشگیری از بروز چین و چروک

هنگامی که محققان فعالیت میکروبی ژل نفتی یا وازلین را بررسی کردند، دریافتند که این ماده پپتیدها را در سطح پوست افزایش می‌دهد. پپتیدها در برخی از محبوب‌ترین و باکیفیت‌ترین کرم‌های پیشگیری از چین و چروک و محصولات لیفتینگ پوست نیز دیده می‌شوند. اگرچه وازلین چین و چروک‌های پوستی را از بین نمی‌برد، اما مرطوب نگه داشتن پوست یک اقدام ضروری برای پیشگیری و کاهش علائم پیری در پوست است.

استفاده از وازلین برای صورت چه معایب و عوارضی دارد؟

همانطور که گفتیم، مصرف وازلین برای صورت تنها در مواقع خاص و برای کوتاه مدت توصیه می‌شود. اگر وازلین به پوستتان نسازد یا پوست چرب و مستعد جوش داشته باشید، ممکن است درگیر عوارض زیر شوید.

1- بروز جوش و آکنه

در حالی که وازلین به حبس شدن رطوبت در پوست کمک می‌کند، اما می‌تواند چربی و گرد و غبار روی پوست را نیز درون منافذ به دام بیندازد. به این ترتیب افرادی که افرادی که مستعد جوش و آکنه هستند ممکن است پس از استفاده از وازلین دچار جوش صورت شوند. نکته مهم دیگر این است که وازلین بافت چرب و سنگینی دارد؛ از این رو می‌تواند پوست چرب را چرب‌تر کرده و باعث ایجاد جوش‌های التهابی و سرسیاه شود.

2- تحریک پوست و ملتهب شدن آن

اگرچه حساسیت و آلرژی به وازلینی که اصل و باکیفیت باشد نادر است، اما اگر فردی پس از استفاده از وازلین هر یک از علائم زیر را مشاهده کند باید استفاده از محصول را فوراً متوقف کند:

  • قرمزی، تورم یا درد پوست
  • خارش
  • التهاب

3- مناسب نبودن برای پوست آفتاب سوخته

استفاده از وازلین به عنوان درمانی برای آفتاب سوختگی یا آسیب‌های ناشی از آفتاب تصمیمی اشتباه است. وازلین بر پایه چربی تهیه شده است؛ به این معنا که می‌تواند گرما و حرارت را در پوست حبس کند و سوختگی را تشدید کند. حتی اگر روی بسته ‌بندی وازلین ادعایی مبنا بر درمان سوختگی بیان شده بود، فقط هنگامی از آن استفاده کنید که پوستتان تا حدودی بهبود یافته است. به منظور درمان آفتاب سوختگی می‌توانید به جای وازلین از آلوئه ورا استفاده کنید.

4- عدم درمان جوش و آکنه

همانطور که قبلاً بیان شد، اگر پوستتان مستعد جوش و آکنه باشد وازلین می‌تواند آن را بدتر کند. بعلاوه، اگر جوش فعال روی پوست صورت خود دارید نیز نباید از وازلین برای درمان آن استفاده کنید. گزینه‌های زیادی برای درمان آکنه و جوش وجود دارد و نیازی نیست به سراغ وازلین بروید.

در مجموع، دیدیم که وازلین برای پوست صورت تنها در شرایط خاصی مفید خواهد بود. مهم‌ترین نکته‌ای که باید قبل از استفاده از وازلین به آن دقت کنید این است که نوع پوست خود را بشناسید. به عنوان یک قاعده کلی، اگر پوست چرب یا مستعد جوش و آکنه دارید نباید از وازلین برای پوست صورت استفاده کنید. اما می‌توانید برای درمان خشکی لب، پاک کردن آرایش یا برخی موارد دیگر که در این مقاله بیان شد با خیال راحت از وازلین کمک بگیرید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *