یکی از آسیبهای پوستی در فصل تابستان اتفاق میافتد آفتاب سوختگی میباشد، که مربوط به اشعه ماورای بنفش خورشید که باعث تولید رنگ دانههایی در پوست میشود که همین علت تیرگی پوست میشود. نقاطی از بدن مانند پیشانی، گونه ها و به طور کل پوست صورت (نکته: پوست نسبت به باقی اعضا نازک و حساس تر است) هستند که بیشتر از بقیه جاها دچار آفتاب سوختگی میشوند.
قبل از هر چیز باید از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید اما اگر به هر دلیلی دچار آفتاب سوختگی شدید این موضوع را جدی بگیرید زیرا موجب لایه برداری و تاول در پوستتان خواهد شد، و در مواردی که زیاد دچار آفتاب سوختگی شوید احتمال ابتلا به سرطان پوست را در شما افزایش میدهد.
علائم آفتاب سوختگی اگر شدید باشد التهاب و قرمزی پوست، سوزش، تاول، تب و لرز، تهوع، سردرد و ضعف و با پایین بودن فشار خون و خشکی در پوست همراه است.
روش های درمان
استفاده از کمپرس: سوختگی پوست را دچار التهاب میکند. میتوانید آن را با کمپرسهایی که در زیر خنک کنید.
- آب سرد : به آب سرد یا آب شیر چند تکه یخ اضافه و پارچه ای را در مایع فرو برده و روی آفتاب سوختگی بکشید و اینکار را چندین بار به مدت 15 دقیقه تکرار کنید.
- استات آلومینیوم : اگر محل سوختگی دچار خارش شدید شد، میتوانید از آب و پودر استات آلومینیوم استفاده کنید که این ماده از پوست در برابر خشکی و خارش محافظت میکند.
- نارون کوهی: این دارویی گس برای مسکن و ضد التهاب که عصاره این ماده را میتوانید با پارچه روی محل بکشید. در صورتی که التهاب خفیف تر است میتوانید تکه ای پنبه کتان را آغشته به نارون کوهی کنید و استفاده کنید.
استفاده از برخی از مواد غذایی:
- بلغور: بلغور خشک را با آب سرد بگذارید تا خیس بخورد. بلغور را از مایع به دست آمده جدا کنید و به صورت کمپرس شده هر 2 تا 4 ساعت استفاده نمایید.
- شیر بدون چرب: 1 فنجان شیر را با 4 فنجان آب مخلوط و سپس چند تکه یخ به آن اضافه کنید و به مدت 15 دقیقه کمپرس کنید.
- نشاسته ذرت: نشاسته را با آب مخلوط کنید و خمیر به دست آمده را در محل سوختگی قرار دهید.
- کاهو: کاهو را در آب جوشانده و آب آن را در یخچال میگذاریم پنبه های کتان را به مایع به دست آمده آغشته میکنیم و به آرامی روی پوست بکشید.
- ماست: ماست را نیز میتوانید برای محل سوختگی استفاده نمایید.
- چاب کیسه ای: چای کیسه ای را در آب سرد بخیسانید، بالاخص اگر پلک شما سوخته است برای کم کردن تورم و تسکین درد مناسب است. چای دارای اسیدی است که درد آفتاب سوختگی را کم میکند.
صابون زدن به محل سوختگی اجتناب کنید: صابون موجب میشود خشکی پوست و التهاب شود.
برای اینکه از درد، التهاب و خارش آفتاب سوختگی کاسته شود:
- سرکه : سرکه به علت داشتن خاصیت سفت کنندگی پوست درد آفتاب سوختگی را تسکین میدهد. یک فنجان سرکه سفید و یا سرکه سیب درون وان حمام بریزید.
- جوش شیرین: جوش شیرین غیرسمی و باعث میشود درد تسکین پیدا کند. میتوانید جوش شیرین را در آب وان حمام ریخته و پس از حمام سعی کنید پوستتان را خشک نکنید تا محلول جوش شیرین روی پوستتان بماند.
استفاده از کرم ضد آفتاب: نکته ای که قبل از آفتاب سوختگی باید رعایت کنید این است که 30 دقیقه قبل از خروج از خانه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید حتی در روزهای ابری. از کرم های ضد آفتاب بین 15 تا 30 استفاده نمایید. بین ساعات 10 صبح تا 4 بعدازظهر که نور خورشید دارای قویترین تابش است از پوست خود مراقبت کنید.
استفاده از لوسیون: در صورتی که به پوستتان آسیب زیادی رسیده است از لوسیونتان به مقدار زیاد استفاده نمایید که این کار هم پوستتان را مرطوب نگه میدارد و هم به ترمیم آن کمک میکند. سعی کنید پوستتان را به مرطوب کنید که پوستتان خشک نشود. میتوانید از روغن مخصوص حمام استفاده کنید و پس از جذب به پوستتان میتوانید از لوسیون یا کرم مرطوب کننده استفاده نمایید.
در مورد تاول ها محتاطانه رفتار کنید: اگر بر اثر آفتاب سوختگی در پوست شما تاول ایجاد شد نشان میدهد که شما آسیب جدی دیده اید و باید مراقب تاول ها باشید. میتوانید آب داخل تاول را خالی کنید ولی به هیچ عنوان پوست آن را نکنید. باقی ماندن پوست تاول خطر عفونت در اثر تماس با هوا را کم میکند.
خوردن میوههای آبدار: برای آبرسانی به پوست در اثر آفتاب سوختگی میتوانید از میوههای آبدار استفاده کنید، از جمله میوه های آبدار میتوان هندوانه، خربزه، طالبی را نام برد که بخصوص در فصل گرما به وفور پیدا میشود. پوست شما در اثر آفتاب سوختگی دچار خشکی میشود یعنی مقدار زیادی آب از دست داده است پس شما با نوشیدن آب و خوردن میوههای آبدار این کمبود جبران خواهد شد
استفاده از آلوئه ورا: این ماده برای تسکین درد و سوزش و خنک کردن پوستی که دچار آفتاب سوختگی شده بسیار مفید است. طریقه استفاده از آلوئهورا به این گونه است که ژل آن را خارج کنید و حداکثر 30 الی 45 دقیقه در یخچال قرار داده سپس بر روی پوست خود قرار دهید و اجازه دهید تا ژل بر روی پوست شما خشک و خواص آن به پوست شما جذب شود. این کار را حداقل 3 بار در روز انجام دهید. همچنین ژل آلوئه ورا را میتوانید از داروخانهها نیز تهیه کنید و 3 یا 4 بار در روز بمالید تا جذب شود.
سیب زمینی: شما میتوانید از سیب زمینی خام که دارای ویتامین سی است را به صورت رنده شده و یا میتوانید از مخلوط کن استفاده کنید زمانی که به حالت خمیری درآمد عصاره لیمو را هم میتوانید به اندازه چند قطره به آن اضافه کنید سپس میتوانید روی پوست خود به مدت حداکثر 1 ساعت قرار دهید.
دوش آب سرد جایگزین مناسبی برای کمپرس ها هستند. برای خشک کردن خود پس از دوش بدنتان را با حوله به آرامی خشک کنید. از لیف و کیسه برای پوستتان استفاده نکنید زیرا باعث ورم بیشتر میشود.
دیدگاه کاربران