دلیل خشکی لب چیست؟ +درمان قطعی پوسته پوسته شدن لب

پوست روی لب‌ بسیار نازک‌تر و لطیف‌تر از پوست سایر قسمت‌های بدن است. با این حال، لب‌ها درست مانند بقیه بدن در معرض عوامل متعدد محیطی مانند نور خورشید، سرما، هوای خشک، حرارت و … قرار می‌گیرند. این امر باعث می‌شود که پوست لب دچار تغییرات ناخوشایندی مانند ترک خوردگی، پوسته پوسته شدن و خشکی شود.

بروز چنین مشکلاتی برای لب می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای مثال، اگرچه پوست لب‌ها نازک است، اما به اندازه بقیه صورت مورد توجه و مراقبت قرار نمی‌گیرد. علاوه بر آن، لب‌ها بر خلاف پوست صورت غدد چربی زیادی ندارند و نمی‌توانند رطوبت مورد نیاز خود را تأمین کنند. برخی از بیماری‌ها و عوامل خارجی مانند هوای سرد و خشک، خیس کردن مداوم لب‌ها با بزاق، مصرف داروهای خاص و … نیز می‌توانند خشکی لب و پوسته پوسته شدن آن را تشدید کنند.

درمان خشکی لب و جلوگیری از پوسته پوسته شدن آن

خوشبختانه، در اغلب اوقات خشکی لب مشکلی جدی نیست و با رعایت برخی نکات ساده درمان و رفع خواهد شد. در این مقاله از مجله زیبا بمان، دلیل خشکی لب و راهکارهای درمان آن را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

دلیل خشکی لب و پوسته پوسته شدن آن چیست؟

همانطور که گفتیم، لب‌ها به اندازه پوست سایر قسمت‌های بدن غدد ترشح‌کننده چربی ندارند. این امر به این معناست که لب‌ها بیش از سایر نقاط بدن مستعد خشک شدن و ترک خوردگی هستند. در واقع، هر کسی ممکن است به خشکی لب دچار شود اما این احتمال در افراد دارای پوست خشک بیشتر است.

کمبود رطوبت نیز می‌تواند مشکل را بدتر کند؛ خواه ناشی از آب و هوا باشد یا عدم تأمین رطوبت داخل و خارج بدن. حتماً می‌دانید که بدن آب مورد نیاز خود را از طریق نوشیدن آب و خوردن میوه و سبزیجات به دست می‌آورد. اگر فرد در طول روز به میزان کافی آب ننوشد، سلول‌ها با کم آبی مواجه شده رطوبت خود را از دست می‌دهند. در نتیجه، پوست لب نیز خشک‌تر از حالت معمول می‌شود.

رطوبت محیط خارجی نیز برای حفظ زیبایی و شادابی پوست کل بدن از جمله لب اهمیت دارد. پوست هم باید از درون آبرسانی شود و هم از محیط بیرون. به همین دلیل اگر فرد برای مدتی در محیط خشک و سرد قرار بگیرد، رطوبت خارجی پوست او تأمین نشده و همین موضوع موجب خشک و پوسته پوسته شدن لب‌ها خواهد شد.

قرار گرفتن مکرر در معرض نور خورشید (به خصوص در فصل تابستان) نیز می‌تواند مشکل خشکی لب را بدتر کند. بسیاری از ما قبل از ترک خانه به پوست خود ضد آفتاب می‌زنیم؛ اما آیا برای لب نیز از محصولات ضد آفتاب استفاده می‌کنیم؟ احتمالاً جواب منفی است. با این حال، اشعه‌های UVA و UVB خورشید همانقدر که برای پوست بدن مضر هستند، سلامت و طراوت پوست لب را نیز به خطر می‌اندازند.

یکی دیگر از دلایل عمده خشکی لب ها، خیس کردن آن‌ها با بزاق بر طبق عادت است. بزاق به طور موقتی لب‌ها را خیس می‌کند؛ اما در واقع رطوبت موجود در پوست لب‌ را کاهش داده و باعث خشکی بیشتر آن می‌شود.

همچنین مصرف برخی از داروهای خاص نیز می‌تواند احتمال خشکی و ترک خوردن پوست لب را افزایش دهد. برخی از این داروها و مکمل‌ها عبارت‌اند از:

  • ویتامین A
  • رتینوئیدها
  • لیتیوم (معمولاً برای درمان اختلال دوقطبی استفاده می‌شود)
  • داروهای شیمی درمانی

اگر هر یک از داروها و مکمل‌های را مصرف می‌کنید و دچار پوسته پوسته شدن و ترک خوردگی لب شده‌اید، با پزشک خود در این باره صحبت کنید.

چگونه خشکی و ترک خوردگی لب را درمان کنیم؟

1- استفاده از بالم لب مناسب

بالم لب‌ها بسیار متنوع‌اند و امروزه می‌توان این محصولات را با انواع رنگ‌ها و رایحه‌ها در بازار پیدا کرد. با این حال، برخی از بالم لب‌ها عملکرد بهتری نسبت به دیگر بالم لب‌ها دارند. همچنین گاهی اوقات بالم لب‌های برخی برندهای معروف ممکن است حاوی موادی باشند که لب را خشک‌تر می‌کند. متاسفانه چنین برندهایی به فکر مردم نبوده و تنها به دنبال فروش دائمی محصولات خود هستند. اما از کجا چنین برندهایی را تشخیص دهیم؟

در ادامه، برخی مواد موجود بالم لب‌ها که باعث خشکی بیشتر لب می‌شوند را بیان می‌کنیم. این مواد عبارت‌اند از:

  • منتول (menthol)
  • کافور (camphor)
  • فنل (phenol)
  • مواد معطر
  • مواد طعم‌دهنده و رنگ‌دهنده

در عوض، برای درمان خشکی لب به دنبال بالم لب‌های حاوی مواد تسکین‌دهنده و مرطوب‌کننده باشید. برخی از این ترکیبات عبارت‌اند از:

  • وازلین
  • لانولین
  • موم زنبور عسل
  • سرامیدها
  • شی باتر
  • روغن ویتامین E

2- امتحان کردن ماسک های خانگی و طبیعی

چندین ماده طبیعی و خانگی موثر برای درمان خشکی و پوسته پوسته شدن لب وجود دارد که شاید بسیاری از آن‌ها را در آشپزخانه داشته باشید. می‌توان به سادگی از این مواد طبیعی به عنوان ماسک لب استفاده نمود. برای تسکین و مرطوب کردن لب‌های خشک، می‌توانید هر یک از موارد زیر را مستقیماً روی لب‌ها بمالید:

  • ژل آلوئه ورا خالص: ژل آلوئه ورا درون برگ گیاه آلوئه ورا شکل می‌گیرد. این ژل حاوی انواع ویتامین، مواد معدنی، آنتی اکسیدان‌ها و ترکیبات ضد التهاب است که پوست آسیب‌دیده و خشک لب را تسکین داده و احیا می‌کند.
  • روغن نارگیل طبیعی: روغن نارگیل طبیعی با التهاب مبارزه کرده و لب را نرم و مرطوب می‌کند. چرا که این روغن خاصیت احیاکنندگی و آبرسانی قوی دارد.
  • عسل: عسل ماده‌ای بسیار مرطوب‌کننده است و به همین دلیل درمان موثری برای لب‌های خشک محسوب می‌شود. عسل همچنین حاوی انواع آنتی اکسیدان‌ها و خاصیت ضد باکتریایی است که به جلوگیری از بروز عفونت در لب های بسیار خشک یا ترک خورده کمک می‌کند.
  • خیار: خیار می‌تواند لب‌ها را به خوبی آبرسانی و مرطوب کند. علاوه بر آن، حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مفیدی است که می‌تواند به درمان ترک لب بپردازد.
  • چای سبز: چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان‌ها، مواد معدنی و همچنین پلی فنول است که باعث کاهش التهاب می‌شود. برای بهره‌مند شدن از خواص این گیاه کافی است یک کیسه چای سبز را در آب گرم خیس کنید و آن را به آرامی روی لب مالش دهید تا لب نرم شده و پوسته‌ها از بین برود. این روش نوعی لایه برداری ملایم و مفید محسوب می‌شود.

آلوئه ورا، روغن نارگیل و عسل همگی دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی هستند که می‌تواند ضمن مرطوب کردن و تسکین بخشیدن به پوست، از بروز عفونت روی لب و اطراف آن جلوگیری کند. بنابراین حتماً به طور مرتب از این مواد طبیعی و سودمند استفاده کنید.

3- لایه برداری کردن

لب های ترک خورده اغلب با لایه‌ای از پوست خشک پوشیده شده‌اند که می‌تواند از رسیدن رطوبت و مواد مفید موجود در ماسک‌ها و بالم لب‌ها به بافت اصلی لب جلوگیری کند.

راه خلاص شدن از این لایه خشک، لایه برداری لب است. می‌توانید با قند، شکر یا جوش شیرین اسکراب‌ لب خانگی بسازید. سپس این اسکراب را به آرامی روی لب مالیده و به آرامی پوست خشک را از بین ببرید. اگر تمایل به خرید اسکراب‌های آماده دارید، هنگام خرید اسکراب لب به دنبال محصولاتی باشید که حاوی ترکیبات تسکین‌دهنده و مرطوب‌کننده باشند.

4- نوشیدن آب کافی

کمبود آب بدن یکی از اصلی‌ترین و شایع‌ترین دلایل خشکی لب است. در واقع، کمبود آب بدن هنگامی اتفاق می‌افتد که میزان مایعات از دسته رفته‌ بدن بیشتر از میزان مایعات ورودی به بدن باشد. اما چرا کمبود آب بدن باعث خشکی پوست می‌شود؟

هنگامی که بدن با کم آبی مواجه می‌شود، آب را از مناطق مشخصی بیرون می‌کشد تا بتواند سلول‌ها را آبرسانی کند. به همین دلیل است که پوست بدن و لب خشک‌تر از حالت معمول می‌شود. از آنجایی که انسان ممکن است متوجه کمبود آب بدن نشود، بنابراین بهتر است که خود را به نوشیدن آب کافی در طول روز عادت دهید.

برخی علائم کم آبی بدن عبارت‌اند از:

  • احساس تشنگی
  • خشکی دهان
  • سردرد
  • سرگیجه

مقدار استاندارد مصرف روزانه آب به عوامل زیادی از جمله سن، جنسیت و میزان فعالیت بدنی فرد بستگی خواهد داشت.

5- استفاده از دستگاه مرطوب کننده هوای محیط (بخور سرد)

ماندن در هوای خشک برای مدت زمان طولانی می‌تواند رطوبت پوست را از بین ببرد. این مسئله در بسیاری از افراد رایج است؛ بخصوص در فصل زمستان و مناطق سردسیر و کوهستانی.

نوشیدن مقدار زیادی آب و استفاده از بالم لب روش خوبی برای حل این مشکل و مرطوب نگه داشتن بدن در هوای خشک و سرد است. اما در کنار آن بهتر است از دستگاه مرطوب کننده هوای محیط (بخور سرد) نیز استفاده شود. چرا که این دستگاه به هوای محیط رطوبت بخشیده و به حفظ سلامت پوست تمام بدن کمک شایانی می‌کند.

6- دوری از استعمال دخانیات

دود تنباکو و سیگار می‌تواند باعث تحریک پوست حساس اطراف لب شود و آن را خشک کند. در نتیجه، احتمال ترک خوردن و پوسته پوسته شدن لب افزایش می‌یابد. استعمال دخانیات همچنین می‌تواند مشکلات دیگری مانند آسیب ریوی، سرطان، زخم‌های دهانی و درد لثه را در بدن ایجاد کند. خوشبختانه، مدت کوتاهی پس از ترک سیگار و دخانیات شاهد بهبود خشکی لب خواهید بود. زیرا پوست به سرعت خود را ترمیم می‌کند.

کلام آخر

داشتن لب‌های خشک و ترک خورده مشکلی شایع و گاهاً آزاردهنده است. برخی افراد خشکی لب را تنها در زمستان تجربه می‌کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در تمام طول سال با این مشکل درگیر باشند. برای التیام بخشیدن به لب‌های خشک کافی است نکاتی که در این مقاله بیان شد را به طور مرتب رعایت کنید تا نتیجه شگفت‌انگیز آن را ببینید.

به طور خلاصه، برای داشتن لب‌هایی نرم و زیبا کافی است تا حد امکان لب‌های خود را لیس نزنید و گاز نگیرید، سیگار نکشید، از ماسک‌ها و بالم لب‌های مناسب استفاده کنید، آب کافی بنوشید و لایه برداری را فراموش نکنید. با این حال، اگر مشکلتان جدی است و خشکی لب شما به دلیل بیماری یا مصرف داروهای خاص به وجود آمده، حتماً برای رفع آن از پزشک کمک بگیرید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *