خواص درمانی شگفت آور شلغم برای سلامتی و مضرات آن

یکی از سبزیجات سالم شلغم است. شلغم نوعی سبزی ریشهای غدهای به شکل گرد یا دراز است که به رنگ ترکیبی از سفید و بنفش وجود دارد و برگهایی ناصاف با بریدگیهای زیاد دارد. شلغم در هوای سرد بسیار خوب رشد میکند و میتواند در فصل سرد درمان برخی بیماریها باشد؛ از این رو، قصد داریم دربارهی شلغم و خواص آن در مجلهی “زیبا بمان” صحبت کنیم. با ما باشید تا دربارهی شلغم و خواص آن با هم بخوانیم.
ارزش غذایی شلغم
بخش عظیمی از شلغم را آب تشکیل میدهد. شلغم حاوی پروتئین، نشاسته، فیبر، پتاسیم، سدیم، کلسیم، مس، فسفر، آهن، اسید فولیک، بتاکاروتن، فولات، ویتامین C، ویتامینهای خانواده B، ویتامین K، ویتامین A و ویتامین E است.
خواص درمانی شلغم
سلامت قلب: خاصیت ضدالتهابی شلغم از بروز بیماریهای قلبی مانند حملهی قلبی یا سکتهی قلبی جلوگیری میکند. اسید فولیک موجود در شلغم نیز برای سلامت قلب بسیار مفید است.
سلامت دیوارهی رگهای خونی: تجمع نوع مضری از کلسترول در دیوارهی شریان و تشکیل پلاک، شریان را تنگ و سخت میکند و جریان خون را در بدن مختل میسازند که این وضعیت به حملهی قلبی و سکتهی مغزی منجر میشود. شلغم با دارا بودن آنتیاکسیدانهایی نظیر ویتامین C، ویتامین E و بتاکاروتن، با از بین بردن رادیکالهای آزاد میتواند از گرفتگی عروق جلوگیری کند.
سلامت دستگاه تنفس: ویتامین A موجود در شلغم یک عامل موثر برای سلامتی ریه و دستگاه تنفس است و میتواند خطرات ناشی از آلودگی هوا یا سیگار کشیدن را کاهش دهد. خاصیت ضدالتهابی شلغم هم اثر منفی بیماریهایی مانند آسم را کم میکند.
سلامت دستگاه گوارش: شلغم سرشار از فیبر است که عمل دفع را آسانتر کرده و از بروز بیماریهایی نظیر یبوست و نفخ جلوگیری میکند.
سلامت چشم: ویتامین A موجود در شلغم و وجود ترکیبی به نام لوتئین در آن، برای حفظ سلامتی چشم مفید است.
سلامت سیستم ایمنی: یکی از مواد مغذی مهم برای افزایش سیستم ایمنی بدن ویتامین C است که به وفور در شلغم موجود است. این ویتامین تولید سلول سفید خون و آنتیبادی را تحریک میکند و با از بین بردن رادیکالهای آزاد، سلامت سیستم ایمنی را تضمین میکند.
سلامت تخمدانها: شلغم حاوی فلانوئیدی است که برای جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی در دیوارهی رحم و تخمدانها موثر است.
سلامت جنین: با مشورت پزشک و در دوران بارداری شلغم مصرف کنید تا سلولهای مغزی و استخوانهای نوزاد رشد بهتری داشته باشند. همچنین، مصرف شلغم در این دوران باعث عملکرد بهتر سیستم ایمنی نوزاد میشود.
سلامت پوست: شلغم منبعی از ویتامین C و ویتامین A است که با از بین بردن رادیکالهای آزاد، روند پیری پوست که شامل چین و چروک پوستی، لکههای پوست و خالهای تیره است را کند میکند. علاوه بر این مورد، مواد معدنی موجود در شلغم برای سلامتی پوست بسیار مفید است.
سلامت موها: برای تولید ملانین که رنگدانهی اصلی مو است مس موجود در شلغم مفید است. همچنین، خواص آنتیاکسیدانی شلغم در حفظ سلامتی مو، بهبود رنگ و درخشندگی تارهای مو تاثیر مثبتی دارد.
تقویت استخوانها: شلغم سرشار از کلسیم و پتاسیم است که برای رشد و تقویت استخوانها ضروری است و با مصرف آن از بروز بیماریهایی مانند پوکی استخوان جلوگیری میشود.
افزایش گردش خون: آهن موجود در شلغم باعث تولید سلولهای قرمز خون شده و گردش خون را در رگهای بدن افزایش میدهد.
کاهش وزن: شلغم در دستهی مواد غذایی کم کالری قرار دارد که با تنظیم سوخت و ساز بدن به کاهش وزن کمک میکند. همچنین، فیبر موجود در آن، احساس گرسنگی را در فرد عقب انداخته و کاهش وزن را به دنبال دارد.
سمزدایی بدن: شلغم حاوی ترکیبی به نام گلوکوسینولات است که به تحریک و کنترل سمزدایی آنزیمهای مختلف بدن کمک کرده و باعث خروج مواد شیمیایی مضر از بدن میشود.
درمان ترک پا: خاصیت ضدالتهابی و ضد پیری شلغم باعث درمان پای ترک خورده میگردد. برای این امر، تعدادی شلغم را به همراه برگ آن درون آب جوشانده و قبل از رفتن به رختخواب، پاهای خود را به مدت ده دقیقه درون آن قرار دهید. پس از مدت سه روز ترک پای شما درمان خواهد شد.
افزایش متابولیسم: متابولیسم عبارت است از تمام واکنشهای شیمیایی دخیل در حفظ وضعیت زندگی سلولها که ارتباط نزدیکی با تغذیه و تولید و سوختن انرژی غذاها دارد. شلغم با دارا بودن ویتامینهای گروه B میتواند در افزایش متابولیسم بدن نقش اساسی داشته باشد.
خاصیت ضدمیکروبی: شلغم با دارا بودن خاصیت ضد میکروبی، ضد باکتریایی و ضد قارچی میتواند در درمان بسیاری از بیماریها از جمله سرماخوردگی موثر باشد. برای این منظور میتوانید از شربت شلغم و عسل برای درمان سرماخوردگی استفاده کنید: وسط چند عدد شلغم تمیز و خام را خالی کنید و در آنها مقداری عسل بریزید. حال شلغمها را درون ظرفی مانند پیرکس قرار دهید. ظرف دیگری را پر از آب کرده و ظرف حاوی شلغمها را درون آن قرار دهید. سپس آن را بر روی حرارت قرار داده و شعله را کم کنید. بعد از دو ساعت که شلغمها خنک شدند، آب داخل آن را میل نمایید. شلغم و عسل هر دو آنتیاکسیدانهایی قوی هستند و ترکیب این دو برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید است.
مضرات شلغم
شلغم حاوی فیبر زیادی است و در مصرف بیش از اندازهی آن میتواند سبب افزایش مشکلات هاضمه مانند گاز روده، انسداد روده و اسهال شود.
مادران بارداری که دچار کمکاری تیروئید هستند از مصرف شلغم خودداری کنند؛ زیرا حاوی مقدار زیادی گواتروژن است که برای آنها به شدت مضر است.
مصرف بیش از حد شلغم میتواند سطح آنتیاکسیدان را در بدن ما افزایش داده که این امر در افراد مستعد باعث بروز سرطان میشود؛ بنابراین، از شلغم به طور متوسط استفاده نمایید.
خوردن شلغم زیاد میتواند سبب افزایش جذب شکر در بدن شده و این امر، وضعیت بیماران دیابتی را در خطر میاندازد؛ بنابراین بیماران دیابتی باید مصرف شلغم را کنترل کنند.
وجود آلرژی در برخی افراد هنگام استفاده از شلغم دیده میشود: آبریزش بینی، آبریزش چشم، تورم لب، سرفه و آسم. با پدید آمدن علائم آلرژی مصرف شلغم را متوقف کنید.
شلغم پخته یا خام
شلغم سرشار از ویتامین C است و برای حفظ آن، بهتر است که شلغم به صورت خام استفاده شود. اگر به هر دلیلی امکان استفادهی شلغم به صورت خام را ندارید، روش بخارپز و یا افزودن آن به غذا در انتهای پخت میتواند باعث حفظ خواص بیشتری از آن میگردد.
دو نکته
شناسایی شلغم خوب
پوست خارجی شلغم باید براق، شفاف و بدون فرورفتگی باشد؛ شلغمهایی که پوست آنها کدر و دارای لکه است برای خرید مناسب نیست. شلغم باید سنگین، پر و سفت باشد؛ در هنگام خرید شلغمهایی را انتخاب کنید که با فشار انگشت فرو نرود، اینگونه شلغمها مانده است.
نگهداری شلغم
شلغمها را درون کیسههای پلاستیکی و در یخچال به مدت حداکثر یک هفته نگهداری کنید.