درباره سه ماهه اول بارداری چه باید دانست ؟

سه ماهه اول بارداری را بیشتر پزشکان  با عنوان هفته های 1 تا 12 بارداری تعریف می کنند ، اما برخی می گویند که این 3 ماه تا هفته 14 ادامه دارد. پزشکان اولین روز آخرین قاعدگی فرد را برای تعیین مرحله بارداری حساب می کنند.

زمانی که فرد قاعدگی خود را از دست می دهد ، در حال حاضر حدود 4 هفته باردار است ، حتی اگر بارداری فقط یک یا دو هفته قبل اتفاق افتاده باشد. بنابراین ، فرد معمولاً بعد از حدود یک ماه و با پریود نشدن و انجام تست های بارداری ، متوجه حاملگی خود می شود.

این مقاله سه ماهه اول بارداری را تعریف و توصیف می کند. همچنین علائمی را که افراد ممکن است تجربه کنند بیان می کند و توضیح می دهد که در سه ماهه اول از چه مواردی باید جلوگیری شود.

سه ماهه اول بارداری

چه موقع باید درباره بارداری به مردم بگویید

این که وقتی به دیگران ، از جمله دوستان و خانواده ، در مورد بارداری بگویید ، این یک تصمیم شخصی است. برخی از افراد ممکن است به محض اطلاع از بارداری خود آنرا به بقیه اطلاع دهند ، در حالی که دیگران ترجیح می دهند چند هفته صبر کنند. هیچ  زمان خاصی برای اعلان بارداری به دیگران وجود ندارد و زمان آن بستگی به  خود فرد دارد که چه زمانی می خواهد بارداری خود را به دوستان و نزدیکان خود اطلاع دهد.

اما بسیاری از افراد گفتن باردار بودن خود را تا پایان سه ماهه اول تأخیر می اندازند. دلیل این امر این است که میزان از دست دادن بارداری یا سقط جنین در سه ماهه دوم و بعد از آن بسیار کمتر است. با این حال ، بهتر است فرد  پس از اطلاع از باردار بودن خود به پزشک مراجعه نماید تا از این که بارداری سالمی دارد مطمئن شود.

اگرچه علائم بارداری در طی سه ماهه اول کاملاً شدید است ، اما هستند افرادی که این علائم را بعد از سه ماه مشاهده می کنند و معمولا دیر متوجه بارداری خود می شوند.

علائم و تغییرات بدنی

بارداری در هر فردی متفاوت است و برخی از افراد هیچ علائمی در بارداری ندارند. برای کسانی که متوجه تغییرات می شوند ، رایج ترین علائم عبارتند از:

  • خستگی: افراد ممکن است بیش از حد معمول احساس خستگی کنند ، در حالی که برخی از افراد دچار خستگی شدید شده اند.
  • حالت تهوع : حالت تهوع یکی از رایج ترین علائم بارداری است. اگر حالت تهوع باعث استفراغ مکرر می شود یا خوردن یا پایین نگه داشتن غذا را غیرممکن می کند ، ضروری است که با یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی تماس بگیرید.
  • درد : برخی از افراد سردرد یا سایر دردهای عضلانی را تجربه می کنند.
  • تغییرات پستان : ممکن است پستان ها پرتر به نظر برسند  و بسیار حساس شوند و بعضی از افراد متوجه افزایش حساسیت پستانک می شوند.
  • تغییر در خلق و خوی: بارداری نشان دهنده یک تغییر بزرگ در زندگی یک فرد است ، و او ممکن است احساسات مختلفی را در مورد آن احساس کند. هورمون های بارداری و ناراحتی های فیزیولوژیکی بارداری نیز ممکن است بر خلق و خوی تأثیر بگذارد.
  • سرگیجه : بعضی از افراد به خصوص در هنگام گرسنگی یا تشنگی احساس سرگیجه می کنند یا وفتی خیلی سریع از جای خود می ایستند.
  • احتقان بینی : تغییر در جریان خون در بدن ممکن است باعث افزایش احتقان یا فشار سینوس شود. برخی از افراد دچار خون دماغ می شوند.
  • تغییرات ترشحات واژن: افراد شاید ترشح بیشتری داشته باشند یا متوجه شوند که بافت متفاوتی دارد. آسیب و خارش واژن طبیعی نیست ، بنابراین هرکسی که این علائم را تجربه کند باید با پزشک تماس بگیرد.
  • لکه بینی: برخی افراد به خصوص در اوایل سه ماهه اول خونریزی خفیف یا  لکه بینی را تجربه می کنند. اگر خونریزی زیاد یا قرمز تیره است فرد باید با پزشک تماس بگیرد.

در بیشتر موارد ، شخص در طی سه ماهه اول به کالری اضافی احتیاج ندارد و افزایش وزن حداقل است.

برای جنین در سه ماهه اول بارداری چه اتفاقی می افتد؟

تخمک بارور شده 8 هفته پس از بارداری به جنین تبدیل می شود. در طی 8 هفته اول بارداری ، یک مغز ابتدایی و ستون فقرات ، همراه با عضلات چشم ، بینی و دهان تشکیل می شود. اندازه جنین در 8 هفته 1-1.5 اینچ یا 2.5-3.8 سانتی متر است.

در پایان سه ماهه اول ، کلیه اندام های اصلی تشکیل شده است ، اما اندام ها به طور کامل رشد نکرده اند. عضلات و استخوان ها در حال شکل گیری هستند و اندام های تناسلی خارجی در حال رشد هستند. سونوگرافی نمی تواند جنسیت جنین را در این مرحله اولیه تشخیص دهد ، اما آزمایش خون ممکن است.

جنین در پایان سه ماهه اول بزرگتر است ، طول حدود 3-4 اینچ می باشد (7.6-10.2 سانتی متر). اگرچه جنین در سه ماهه اول شروع به حرکت می کند ، اما تشخیص حرکات برای شخص باردار بسیار کم است.

با این حال ، برخی از افراد باردار احساس حرکت را خیلی زودتر گزارش می دهند ، به خصوص اگر قبلاً باردار شده باشند. سه ماهه اول آسیب پذیرترین زمان برای رشد جنین است زیرا همه اعضای اصلی در این زمان تشکیل می شوند. خطر از دست دادن بارداری به طور قابل توجهی در سه ماهه دوم کاهش می یابد.

در سه ماه اول بارداری چه باید کرد

سه ماهه اول بارداری چه باید کرد؟

اگر فرد تصمیم به ادامه بارداری دارد ، باید در این مدت باید رژیم غذایی و سبک زندگی سالم را انتخاب کنند تا احتمال بارداری سالم و نوزاد تازه متولد شده را به حداکثر برسانند.

اگر ناهنجاری های هنگام تولد اتفاق بیفتد ، معمولا در اوایل رشد جنین رخ می دهد . انتخاب های سالم در سه ماهه اول ، مانند مصرف مکمل های اسید فولیک و پرهیز از استعمال دخانیات ، می تواند احتمال این ناهنجاری ها را کاهش دهد. فرد می تواند برای توصیه های خاص با پزشک صحبت کند.  افراد باردار برای حفظ سلامت بارداری و جنین باید موارد زیر را در نظرداشته باشند:

  • تعیین وقت ملاقات با پزشک یا ماما
  • صحبت با پزشک در مورد هر گونه بیماری مزمن پزشکی یا داروهای فعلی
  • برنامه ریزی برای والدین و بحث در مورد نگرانی های مالی
    مصرف یک ویتامین  روزانه که حاوی 400 میکروگرم اسید فولیک قبل از تولد
  • داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم و توجه به نشانه های گرسنگی ، نیازی به “خوردن برای دو نفر” نیست
  • ادامه ورزش ، ورزش مناسب بارداری می تواند خطر ابتلا به تعدادی از عوارض بارداری را کاهش دهد افرادی که قبل از بارداری ورزش نکرده اند اما می خواهند سطح فعالیت بدنی خود را افزایش دهند باید با یک متخصص صحبت کنند.

از چه چیزهایی باید اجتناب شود؟

در دوران بارداری ، هر فرد ترکیبی متفاوت از عوامل محافظ و عوامل خطر دارد. بنابراین ، یک فرد باردار باید با یک متخصص در مورد اینکه چگونه می تواند سالم بماند صحبت کند. اکثر خانم های باردار باید از موارد زیر اجتناب کنند:

  • محصولات مراقبت از پوست حاوی رتینول یا ایزوترتینوئین ، که ممکن است شامل بسیاری از محصولات آکنه و ضد پیری باشد
  • الکل و داروهای خودسرانه
  • سیگار کشیدن
  • نیش پشه ها ، زیرا پشه ها می توانند عفونت های خطرناکی را به همراه داشته باشند
  • هر غذایی که ممکن است حامل باکتری های خطرناک باشد ، از جمله گوشت کم پخته ، صدف خام ، تخم مرغ کم پخته و شیر و پنیر غیر پاستوریزه
  • ماهی هایی که ممکن است حاوی جیوه یا آلاینده های دریایی باشند.  خوردن ماهی تن ، ماهی قزل آلا ، ساردین و برخی دیگر از ماهی های روغنی بی خطر است. سازمان غذا و دارو (FDA) به افراد باردار توصیه می کند هر هفته مقداری غذای دریایی کم جیوه بخورند.

برخی تحقیقات نشان می دهد که کافئین ممکن است خطر از دست دادن بارداری را افزایش دهد ، به خصوص در افرادی که آن را به مقدار زیاد مصرف می کنند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که حتی مصرف متوسط ​​کافئین نیز ممکن است مضر باشد. بنابراین ، نتایج تحقیقات متفاوت و غیرقطعی است.

برای کاهش خطر ، توصیه می شود کافئین کمتری بنوشید. برای بیشتر افراد باردار ، کمتر از 200 میلی گرم کافئین در روز ممکن است بی خطر باشد. با این حال ، فرد باید در مورد قهوه و سایر مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی کافئین با پزشک صحبت کند. همچنین باید در مورد هر نوع دارو یا مکمل مصرفی با پزشک صحبت کنند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

به محض اینکه فرد از بارداری خود مطلع شد ، بهتر است با یک دکتر تماس بگیرید تا قرار ملاقات های قبل از تولد را تعیین کند. پزشک برای اطمینان از حاملگی در رحم و رشد طبیعی جنین می تواند سونوگرافی زودهنگام را تعیین کند.

آزمابش خون در اوایل بارداری ممکن است به تشخیص مسائل شایع مانند بیماری تیروئید یا عفونت های مقاربتی (STI) که ممکن است روی جنین تأثیر بگذارد ، کمک کند. افراد باردار در صورت بروز موارد زیر حتما به پزشک مراجعه نمایند :

  • سردردهای شدید
  • عدم توقف استفراغ
  • سرگیجه ای که به اندازه ای شدید باشد که در عملکرد روزمره فرد اختلال ایجاد کند
  • تب یا گرفتگی شدید در معده
  • شروع به خونریزی شدید

خلاصه

سه ماهه اول بارداری ممکن است یک زمان مهم به نظر برسد ،مراجعه به یک متخصص زنان می تواند به کاهش اضطراب کمک کند. این متخصصان می توانند به سلامتی فرد و بارداری وی کمک کرده و راهکارهای عملی برای مقابله با علائم اولیه بارداری ارائه دهند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *